Marele maestru georgian,Tornike Sanikidze, vede viaţa ca pe o tablă de şah

Tornike Sanikidze are numai 20 de ani şi este deja mare maestru la şah în ţara sa de origine – Georgia. La numai 13 ani, a devenit vicecampion european în acest sport, iar în acest an a devenit campion naţional la Campionatul georgian de şah.

Sanikidze_simultan sah

Tornike Sanikidze dand un  simultan pentru iubitorii sahului

Înalt şi firav, aşa cum îi stă bine unui om care munceşte cu mintea, Tornike mai are o calitate uimitoare – modestia, lucru de care multe dintre vedetele noastre tinere uită încă de la primul succes. Tornike s-a aflat recent în Maramureş, unde a participat la Turneul de Şah Cupa Limpedea 2009, competiţie în care a intrat ca favorit pentru câştigarea locului întâi.

• În Prima victorie – la 9 ani

Pasiunea pentru tablele de şah a deprins-o de la mama sa, prima care i-a pus în mână o figurină din lemn. “Aveam şapte ani când mama m-a învăţat primele mutări pe tabla de şah. Ea avea o carte despre acest joc şi am vrut să aflu mai multe despre acest sport, drept pentru care am studiat acea carte din scoarţă-n scoarţă. De acolo am învăţat totul despre piesele de joc şi despre strategii. Voiam însă să ştiu mai multe, aşa că, la opt ani, părinţii m-au dus să iau ore de şah de la un profesor şi un jucător profesionist”, îşi aminteşte Tornike. La numai un an de studiu aprofundat, adică la nouă ani, tânăra speranţă a şahului georgian şi european a câştigat primul joc şi, totodată, primul turneu de şah din viaţă. La 13 ani, avea să câştige medalia de bronz la Campionatul naţional de şah al Georgiei.

tornike_limpedea

Tornike Sanikidze (stanga) la Limpedea jucand impotriva lui Andrei Bonte

Şi-a luat inima-n dinţi şi a mers, apoi, să-şi încerce forţele la Campionatul European de şah masculin, sub 40 de ani. Aici a reuşit să obţină medalia de argint, iar în luna ianuarie a acestui an, Tornike Sanikidze a cucerit prima poziţie a podiumului de la Campionatul naţional al Georgiei. După ce a bătut trei mari maeştri şi a acumulat mai bine de 2.500 de puncte, tânărul de numai 19 ani, pe atunci, a devenit mare maestru.

• Îi place să atace, dar numai în şah

Tornike se descrie ca fiind un jucător incisiv, care nu-şi iartă partenerii de joc şi care are drept armă de apărare atacul. “Sunt un jucător de atac şi prefer această tehnică, pentru că astfel îi pot surprinde pe concurenţii împotriva cărora joc. Nu sunt însă adeptul finalizării unui meci de şah în trei mutări. Îmi place să complic jocul şi să-l lungesc la maximum, pentru că abia atunci devine interesant. Consider că pentru un joc bun sunt necesare cel puţin 25 de mutări. Ăsta-i farmecul şahului – să ataci încet şi pe furiş”, crede Tornike.

Tornike_Sanikidze_rd3

Tornike Sanikidze concentrat pentru un viitor atac asupra pieselor negre

• Nu-şi neglijează studiile

Deşi şahul îi ocupă mult timp, Tornike nu renunţă la studii, iar atunci când a trebuit să aleagă o facultate, a decis să-şi urmeze visul. Pentru că nu a putut renunţa la şah, tânărul campion georgian a ales, iniţial, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Pedagogie, unde este deja în anul III.

“Dacă eşti puternic, poţi trăi numai din şah, dar doresc să am şi o altă specializare în afară de acest sport, drept pentru care vreau neapărat să intru la a doua facultate – la economie”, mărturiseşte Tornike, care speră ca în câţiva ani să-l ajungă sau poate chiar să-l întreacă pe vestitul şahist Gari Kasparov. Pentru a-şi împlini acest vis, se antrenează acasă, pe calculator.
“Una e să joci împotriva calculatorului de acasă, şi cu totul altceva e să joci împotriva unui supercalculator de genul celui cu care a jucat Kasparov. Mai am mult până să ajung la acel nivel. Până una-alta, joc aproximativ cinci sau şase ore pe zi împotriva calculatorului de-acasă. Câteodată câştig, câteodată pierd”, spune, zâmbind, tânărul campion georgian.

• Viaţa ca o tablă de şah

Pentru că “sportul minţii” i-a intrat în sânge, Tornike nu poate concepe viaţa altfel decât ca pe o tablă de şah.

Sanikidze Tornike

Tornike Sanikidze un jucator de atac ce joaca 1.e4 aici

“Şahul m-a ajutat şi în viaţă, pentru că din şah am învăţat să măsor de şapte ori înainte de a tăia o  dată, după cum spune proverbul. Există o strânsă legătură între şah şi viaţa de zi cu zi pentru mine, pentru că, înainte de a face ceva, încerc să intuiesc mişcările şi reacţiile oamenilor”, recunoaşte Sanikidze. Tânărul mare maestru la şah se concentrează acum pe următoarele competiţii. Primul concurs la care participă este Big Openul din Georgia, turneu cu participare internaţională. Pentru Tornike, acest eveniment este unul cu atât mai important, cu cât este pentru prima prima dată când este convocat în echipa naţională de şah a Georgiei.

(Sursa:Scris de Doina Ferent pe Glasul Maramuresului)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.