- 03 oct. 2009
O diagrama pe zi – dupa o lunga pauza
Dupa o lunga pauza datorata problemelor personale, revin cu diagramele. zilnice
Pentru azi va propun spre rezolvare urmatoarele diagrame
Albul muta si castiga
Citeste Articolul- 38
- 1161
- 8
Dupa o lunga pauza datorata problemelor personale, revin cu diagramele. zilnice
Pentru azi va propun spre rezolvare urmatoarele diagrame
Albul muta si castiga
Citeste Articolul– în această disciplină sportivă, clubul Chimia din Ramnicu Valcea continuă să fie un nume cu rezonanţă la nivel naţional
Deşi nu este la fel de intens mediatizat precum celelalte secţii sportive, şahul prin corespondenţă de la CS Chimia tace şi face. Recent, vâlceanul Marius Horvath a reuşit să-şi treacă în palmares un trofeu extrem de important:
Cupa României, aducând încă o dată clubul vâlcean în careul de aşi al ţării. Spre deosebire de şahul tradiţional, cel prin corespondenţă se joacă prin poştă.
Marius Horvath
Citeste ArticolulUn baiat de numai 10 ani din Labrador, s-a jucat cu focul si nu s-a ars.
Citeste ArticolulEste o gandire buna sau rea cand un jucator joaca intr-un turneu cand el /ea este complet subclasat?
Citeste Articolul
Voi incerca sa preiau, pana la intoarcerea titularului de drept, si aceasta rubrica, in care voi prezenta cate cinci probleme, o data pe saptamana.
Problema 1
V. Kondratev – Lebedkin Memorial Tourney – A IIi-a mentiune de onoare
Albul muta si remizeaza
Citeste ArticolulDesi invinsa in runda 5, Nana Dzagnidze continua sa conduca in Grand Prix-ul feminin de la Nanjing, avand 4/5 deocamdata.
In partida din runda a 3-a impotriva fostei campioane mondiale Zhu Chen , GM Nana Dzagnidze a reusit o partida de atac cu multe artificii tactice, incheind spectaculos cu un sacrificiu de dama.
Dzagnidze,N (2535) – Zhu Chen (2488) [D49]
FIDE GP w Nanjing CHN (3), 30.09.2009
Citeste Articolul
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Andras Adorjan – Stewart Reuben
Citeste Articolul
Negrul a castigat frumos in finalul unei partide Zarcula-I. Fisher, jucata in Romania in anul 1974.
Negrul muta si castiga
Citeste ArticolulVarianta Scheveningen din Apararea Siciliana a fost mult timp considerata inventia Scolii Hipermoderne . Tragandu-si numele de la turneul Schevenington din 1923 unde a fost adoptata pentru prima data intr-un turneu major, ideea dezvoltarii calului la c6 in loc de d7, precum in Apararea Paulsen, a dat viata noua Sicilianei, recunoscandu-se imediat ca, calul exercita influenta mai mare in centru din c6. Mai tarziu Capablanca si Lasker au adoptat aceasta varianta. Totusi, Louis Paulsen a jucat-o inca din 1889, cu 34 ani inainte de turneul Scheveningen!
Pe baza unei singure partide, poate ca nimeni nu poate fi numit inventator al unei deschideri. Totusi pentru aceasta partida se poate face o exceptie deoarece Paulsen a jucat deschiderea intr-un mod destul de modern.
Gossip,George Hatfeild – Paulsen,Louis [B83]
DSB–06.Kongress Breslau (7), 19.07.1889
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari