Cupa Romaniei si Campionatul national la sahul prin corespondenta si-au desemnat castigatorii

Cupa României la şah prin corespondenţă, câştigată de vâlceanul Marius Horvath

– în această disciplină sportivă, clubul Chimia din Ramnicu Valcea continuă să fie un nume cu rezonanţă la nivel naţional

Deşi nu este la fel de intens mediatizat precum celelalte secţii sportive, şahul prin corespondenţă de la CS Chimia tace şi face. Recent, vâlceanul Marius Horvath a reuşit să-şi treacă în palmares un trofeu extrem de important:

Cupa României, aducând încă o dată clubul vâlcean în careul de aşi al ţării. Spre deosebire de şahul tradiţional, cel prin corespondenţă se joacă prin poştă.

Horvath-Marius_coresp

Marius Horvath

De aceea, durata de desfăşurare a competiţiei este mult mai mare, comparativ cu celelalte metode, cel prin poştă putând dura luni de zile şi chiar ani, cum este cazul ediţiei precedente a Cupei României. La ultima ediţie a Cupei României, au participat şi doi campioni naţionali (Constantin Enescu şi Marius Zărnescu), care nu au avut însă nicio şansă  în faţa concitadinului nostru. Bilanţul şahistului Marius Horvath este unul impresionant: zece victorii, două remize, pierzând doar o partidă, împotriva ocupantului locului 2.
Marius Horvath practică de aproape 25 de ani şahul prin corespondenţă, adoptând această modalitate pentru faptul că timpul nu îi permitea să participe la jocurile convenţionale.
În prezent, Marius Horvath împreună cu Tiberiu Aniniş participă la două finale de campionat naţional. Şi aici rezultatele vor fi dintre cele mai bune: antrenorul Tiberiu Aniniş având şanse mari de a obţine o medalie. De asemenea, echipa de la CS Chimia participă şi la a doua ediţie a Ligii Campionilor. Clubul vâlcean Chimia continuă să fie unul cu rezonanţă la nivel naţional, având la activ mai multe titluri naţionale câştigate în ultimii 15 de ani. (L.C.)

(Sursa : www.arenavalceana.ro)

Marius Zarnescu campion national la sah prin corespondenta -ed. 41

Recent, a luat sfârsit cea de-a 41-a editie a finalei campionatului national la sah prin corespondentã. Pentru al doilea an consecutiv, maestrul vasluian Marius Zãrnescu a devenit campion national, cu 10 puncte din 13 posibile.

Marius Zarnescu

Marius Zarnescu

„A fost o întrecere foarte echilibratã. Mi-am adjudecat titlul national, dupã o ultimã partidã disputatã cu maestrul Mircea Bucur, din Câmpina. Chiar si cu o remizã, adversarul meu ar fi devenit campion. Titlul cucerit îmi dã dreptul sã iau parte la una dintre semifinalele Campionatului Mondial de sah prin e-mail, întrecere care este în plinã desfãsurare“, ne-a declarat Zãrnescu. Acesta a fost legitimat la CSM Cluj, de curând transferându-se la „Realitatea“ Husi. Cu aceastã formatie, sperã sã evolueze cât mai curând în divizia B. „Sper sã am rezultate bune si în continuare. Ne dorim sã facem o figurã cât mai frumoasã în campionatul diviziei B pe echipe. Mizãm pe sprijinul neconditionat al presedintelului clubului husean, Neculai Baltag“, a mai spus Zãrnescu. În partea sa superioarã, clasamentul final a arãtat astfel:

1. Marius Zãrnescu 10 puncte (Vaslui), 2. Ion Dragu 9 puncte (Râmnicu Vâlcea), 3. Constantin Ionescu 9 puncte (Bucuresti), 4. Mircea Bucur 9 puncte (Câmpina), 5. Constantin Vasile 9 puncte (Constanta). 6. Gavril Bereczi 8,5 puncte (Arad). Departajarea pentru locurtile 2-5 sa fãcut pe baza coeficientului Sonneborg-Berger.

Marius Zarnescu, maestru al sportului

În urma rezultatelor foarte bune înregistrate în ultimii ani (dublu campion si dublu vicecampion national la sah prin corespondentã) si în baza ordinului 1.527 din 21.09.2009, medicul vasluian Marius Zãrnescu a primit titlul de maestru al sportului.

„La solicitarea si propunerea Federatiei Române de Sah si în urma întocmirii referatului Directiei programe structuri sportive nr. 3.476/21.09.2009, se acordã titlul de maestru al sportului urmãtorilor…“, se aratã în respectivul ordin semnat de Sorina Luminita Plãcintã, ministru al sportului.

Zãrnescu, fost component al formatiei Club Sportiv Municipal Cluj, s-a transferat începând cu 1 ianuarie anul curent la CS „Realitatea“ Husi, pentru a încerca, alãturi de Cornel Ursan si Willy Hanga, formarea unei echipe cât mai competitive si care sã fie prezentã cu succes la întrecerile campionatului national pe echipe, Divizia B. Turneul va avea loc în intervalul 21-25 octombrie, în statiunea Slãnic Moldova.

„Mã bucurã foarte mult titlul primit recent. Este o recunoastere a rezultatelor pe care le-am obtinut în ultimii ani în sahul prin corespondentã. Pe de altã parte, mã bucur cã m-am transferat la clubul husean, în orasul meu de bastinã. Este orasul unde m-am nãscut si am copilãrit. Ca urmare a sprijinului oferit de Neculai Baltag, presedintele clubului, avem posibilitatea sã ne înscriem si sã participãm la campionatul diviziei B, unde sper sã evoluãm cât mai bine“, ne-a declarat Marius Zãrnescu. Mai mult decât lãudabilã initiativa celor de la Husi de a crea o echipã de sah. Se naste totusi o întrebare: de ce la Vaslui nu s-a gândit nimeni sã formeze o astfel de echipã?

(Sursa: Monitorul de Vaslui)

2 Comentarii

  • Marian Tudorache

    Felicitari d-lor Horvath si Zarnescu! Ce finala a avut Campionatul National! 6 jucatori in 1,5 pct.! Echilibrata! Felicitari si vechiului meu prieten din Campina, Mircea Bucur, tare mi-ar fi placut sa-l vad campion!

    octombrie 3, 2009 - 10:40 pm Raspunde
  • Jack

    felicitari domnilor de la husi ca si au creeat echipa ,sper sa nu se destrame dupa un an doi si sa participe cat mai mult in intrecerile campionatului national pe echipe

    octombrie 4, 2009 - 6:04 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.