Şahistul Mihnea Costachi calcă pe urmele lui Dieter Nisipeanu

Produs al şcolii de şah albaiuliene, Mihnea Costachi are, la doar 9 ani, un palmares impresionant. Înainte de a se înscrie la Clubul Municipal de Şah din Alba Iulia, în anul 2005, a făcut primele mutări avându-i ca adversari pe tatăl şi bunicul lui. Tatăl l-a învăţat cum se mută piesele, iar bunicul joacă şi acum cu Mihnea, zilnic, partide îndelungate. Problema e că vârstnicul jucător e ciuca bătăilor nepotului. Ultima oară, scorul înregistrat între cei doi a fost de 20-3 în favoarea lui Mihnea! Glumind puţin, probabil că actualul vicecampion european la categoria sa de vârstă îl mai lasă pe bunic să câştige şi el câte o partidă, să nu-i strice chiar de tot ziua…

Costachi, Mihnea_ef

Mihnea concentrat si foarte serios atunci cand joaca sah

Revenind la palmaresul lui Mihnea Costachi, trebuie spus că primii paşi în sportul minţii i-au fost îndrumaţi de regretatul antrenor Mihail Breaz, fiind preluat ulterior de tehnicianul Marius Ceteraş, maestru FIDE. În urmă cu trei ani, a avut primele rezultate notabile: a obţinut la Campionatele Naţionale, categoria de vârstă copii sub 8 ani, locul patru în proba de blitz şi a fost medaliat cu bronz în concursul de şah rapid, iar la Openul de la Sibiu din acelaşi an a fost învingător la categoria copii sub 10 ani. Anul următor a fost dublu campion naţional (categoria copii sub 8 ani) la probele de şah rapid şi şah clasic, obţinând, totodată, titlul de vicecampion naţional de juniori la proba de şah blitz. Tot în 2007 avea să câştige turneul internaţional din localitatea maghiară Szekesfehervar (categoria de vârstă – copii sub 9 ani) şi circuitul naţional „Grand Prix Junior”.

CostachiMihneasite

Mihnea a devenit in 2008 campion de sah al Uniunii Europene la Mureck

Anul trecut aveau să i se deschidă porţile performanţei la nivel european. A obţinut în 2008 titlul de campion de şah al Uniunii Europene (categoria copii sub 8 ani) şi, tot la aceeaşi categorie de vârstă, cel de vicecampion european la şah rapid. De asemenea, s-a impus clar pe plan naţional, medaliat fiind cu aur în probele de şah clasic, şah rapid şi blitz. Nu în ultimul rând, a reuşit să-şi păstreze titlul obţinut în 2007 la circuitul naţional „Grand Prix Junior”.

Medaliati  CN de juniori  Amara 2007

Mihnea alaturi de mentorii sai, Mihai Breaz si Marius Ceteras

A împlinit pe 23 martie 9 ani şi are gânduri mari, perfect realizabile. Medaliat cu argint în proba de şah rapid a Campionatului European din acest an, Mihnea nu are un adversar de care să-i fie teamă, e conştient de propria valoare şi, în consecinţă, îşi propune să fie cel mai bun, să cîştige la anul titlul de campion mondial la categoria sa de vârstă.

Breaz si Costachi fiul si tatal - CN juniori Amara 2007

Mihnea impreuna cu regretatul sau antrenor Mihai Breaz, iar in spate tatal sau tine steagul Albei

Până atunci, se pregăteşte intens cu antrenorul Marius Ceteraş, dar şi cu marele maestru Florin Ghindă. Totodată, în perioada rămasă până la campionatul mondial de anul viitor va participa numai la turnee puternice, unele dintre ele de seniori, pentru a se căli în dispute de calibru şi a acumula cât mai multă experienţă. Despre Mihnea, Marius Ceteraş are numai cuvinte de laudă. Spune despre el că, indiferent de turneul la care participă, pleacă din postura de favorit şi crede că elevul său poate face istorie în şah, aşa cum de-a lungul timpului au făcut nume sonore româneşti precum Florin Gheorghiu, Elisabeta Polihroniade, Mihai Ghindă, Mihai Şubă şi, mai recent, campionul european Dieter Nisipeanu.

MihneaCostachi_Dieter_Nisipeanu_Simultan

Mihnea Costachi a avut o intalnire de gradul III inca de la 5 ani, in fata lui Dieter Nisipeanu

De altfel, acest din urmă mare şahist îl apreciază foarte mult pe Mihnea şi-i prevede un viitor strălucit. Tânărul şahist albaiulian a avut ocazia, în urmă cu patru ani, să facă o partidă cu Dieter Nisipeanu. Marele şahist român l-a remarcat de atunci şi îi urmăreşte cu interes evoluţia.
( Scris de Vasile Pop pe www.informatiadealba.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • dan_bujor

    Sa speram ca tanara speranta va reusi sa ajunga la performantele inaintasilor sai din sahul romanesc (si de ce nu sa le depaseasca). Daca sahul ar fi primit si ceva sustinere din partea autoritatilor, probabil ca am fi putut avea mult mai multe asemenea valori (iar cele aparute ar fi putut sa se dedice acestui frumos sport).
    Sahul ne invata mult mai mult decat sa ne “jucam”, si cred ca toti cei care-l practica (chiar si la nivel de amatori) au multe de castigat de pe urma lui.

    august 19, 2009 - 6:14 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.