Zi: 19 august 2009

Sahul – Istorie si promovare (III)

Aici puteti sa revedeti “Sahul – Istorie si promovare (II)

Prietena prietenului unui prieten (nu spui cine, persoana importanta) si-a dat licenta in luna iunie. Cu aceasta ocazie, Anca Marinescu, caci despre ea este vorba, a sutinut un proiect de diploma cu o tema foarte interesanta.

Este un proiect de diploma avand ca subiect istoria sahului, cu diversele sale fatete. Unul din lucrurile care face ca lucrarea sa fie una foarte interesanta este numarul si varietatea mare de carti consultate, Anca gasind referiri legate de sah si in surse neconventionale.

Anca Marinescu a avut amabilitatea sa ne trimita si noua acest proiect. Ea a primit nota 8 din partea comisiei de examinare . Desigur pentru aprecierea obiectiva a acestei lucrari este nevoie ca ea sa fie citita de catre iubitorii sahului. …ceea ce speram ca se va intampla.

de Anca Marinescu

(Conducător ştiinţific: Conf. dr. Alexandru Ofrim)


1.6. Simbolistica jocului de şah

Simbolistica jocului de şah presupune două aspecte: simbolistica tablei de şah şi simbolistica jocului în sine.

Sahul abstract al lui Paul Klee – “Chessboard” – (1931)

Citeste Articolul
  • 17
  • 1101
  • 0

Şahistul Mihnea Costachi calcă pe urmele lui Dieter Nisipeanu

Produs al şcolii de şah albaiuliene, Mihnea Costachi are, la doar 9 ani, un palmares impresionant. Înainte de a se înscrie la Clubul Municipal de Şah din Alba Iulia, în anul 2005, a făcut primele mutări avându-i ca adversari pe tatăl şi bunicul lui. Tatăl l-a învăţat cum se mută piesele, iar bunicul joacă şi acum cu Mihnea, zilnic, partide îndelungate. Problema e că vârstnicul jucător e ciuca bătăilor nepotului. Ultima oară, scorul înregistrat între cei doi a fost de 20-3 în favoarea lui Mihnea! Glumind puţin, probabil că actualul vicecampion european la categoria sa de vârstă îl mai lasă pe bunic să câştige şi el câte o partidă, să nu-i strice chiar de tot ziua…

Mihnea concentrat si foarte serios atunci cand joaca sah

Citeste Articolul
  • 23
  • 1003
  • 1

Open Bancpost 2009 Miercurea Ciuc- cateva partide comentate

Continuam sa va prezentam cateva partide de la Openul Bancpost 2009 de la Miercurea Ciuc incheiat acum cateva zile. Merita mentionata promptitudinea cu care organizatorii acestui turneu ne-au trimis partidele jucate acolo, noua si tuturor celor interesati. De altfel, am observat ca partidele de la Bancpost apar si pe foarte cunoscutul site This Week in Chess, si asta nu poate fi decat foarte bine.
De altfel, despre ce sa vorbim la un turneu de sah, daca nu despre partide? Ar fi bine daca si alti organizatorii ar lua acest exemplu….
Vasile Teodora si-a continuat evolutiile foarte bune foarte bune de anul acesta (dintre care amintim locul 5 la Campionatul National Feminin), reusind sa se claseze pe locul doi la Miercurea Ciuc:

Vasile Teodora
Andrei,Gheorghe (1986) – Vasile,Teodora (1983) [A00]
XII. Bancpost – A tournament Miercurea Ciuc (4), 12.08.2009
[AS]

Citeste Articolul
  • 12
  • 543
  • 0

GM Ivan Cheparinov – interviu + o partida de la Grand Prix Jermux

Ivan, acest Grand Prix este dedicat celei de-a 80-a aniversari a lui Tigran Petrosian si ar fi foarte interesant sa cunoastem parerea ta despre el.
Desigur, Tigran Petrosian a fost un sahist fascinant. A fost campion mondial si asta spune totul. In afara de jocul pozitional era mare in pozitii care cerea calcul adanc. Este surprinzator ca nu a obtinut in partidele sale atatea victorii pe cat s-ar fi asteptat lumea. S-ar putea infiinta un premiu special numit dupa Tigran Petrosian, pentru jucatorul care face remiza cel mai des. (zambind).

Citeste Articolul
  • 7
  • 499
  • 0

Memorialul Staunton – impresii si partide (2)

Howard Staunton
Editia a 7-a a Memorialului Staunton a fost, conform siteului oficial al memorialului, cel mai puternic turneu gazduit de Marea Britanie de la Nottingham 1936 incoace! Medie ELO a participantilor de 2628, a facut ca turneul sa fie de categoria 16. Organizatorii au ales o formula interesanta pentru anul acesta, anume un meci tur-retur in sistem Scheveningen intre cei mai buni sahisti Regatului Unit si cei mai buni sahisti ai Olandei, cate 5 de fiecare parte. Meciul a fost in egala masura echilibrat si spectaculos, diferenta ELO intre cele doua selectionate fiind nesemnificativa.

Citeste Articolul
  • 9
  • 463
  • 0

Openul de la Acropolis comentat de catre Efstratios Grivas (2)

Marele Maestru grec Efstratios Grivas, cunoscut antrenor, jurnalist si autor de carti de sah, a realizat in perioada openului de la Acropolis un buletin intern zilnic al festivalului in cadrul caruia a comentat cateva partide. Va prezentam si noi, intr-un mini-serial, cele mai importante dintre acestea.

GM Efstratios Grivas
Svetushkin,Dmitry (2607) – Harika,Dronavalli (2445) [E97]
24th ICT Acropolis 2009 Chalkida (3.8), 13.08.2009

Citeste Articolul
  • 8
  • 694
  • 0