Marius Ceteras (dreapta) impreuna cu Mihail Breaz (stanga), si Adrian Secheres, Mihnea Costachi in 2006 la Open Geoagiu 2006
– Mihnea e vicecampion european. Ce va face în continuare?
– Recenta participare la Campionatul European de Şah Rapid de la Subotica (Serbia) a făcut parte dintr-un program de pregătire pe doi ani, pe care l-am început în toamna anului trecut şi care are ca obiectiv pe termen mai lung obţinerea unei medalii la campionatele mondiale de juniori din toamna anului 2010. Până la campionatul mondial, atât Mihnea Costachi cât şi Adrian Sechereş vor juca doar în turnee foarte puternice, competiţii de seniori şi cele mai importante de juniori, respectiv campionate naţionale şi turnee internaţionale. Chiar dacă sacrificăm unele rezultate imediate ce le-ar putea obţine la concursuri de juniori de un nivel ceva mai scăzut, am abordat acest program în ideea unui salt valoric al celor doi tineri şahişti.
– Care au fost adversarii cei mai puternici ai lui Mihnea la Subotica ?
– Principalii contracandidaţi ai lui Mihnea la medalia de aur au fost maghiarul Beniamin Gledura şi sârbul Milan Zajic, clasat anul trecut pe locul 6 la Campionatele Mondiale de juniori, deci unul dintre cei mai buni şahişti din lume, la categoria lui de vârstă. Cu Beniamin Gledura, care a câştigat titlul de campion european, Mihnea a avut o poziţie superioară, dar, intrând în criză de timp, a greşit şi a pierdut. În final, Mihnea Costachi a obţinut titlul de viceampion european, cu şapte victorii, o remiză şi o înfrângere.
– De câţi ani îi antrenaţi pe Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş ?
– Atât Mihnea, cât şi Adrian au început să lucreze sub îndrumarea regretatului maestru Mihail Breaz. Eu îi antrenez de trei ani, iar rezultatele foarte bune, pe plan naţional şi internaţional, au început să apară din anul 2007. În general, antrenamentele cu ei le fac seara, pe internet, asta şi din cauză că Adrian Sechereş e din Teiuş şi e mai simplu să comunicăm aşa decât să facă naveta la Alba Iulia de mai multe ori pe săptămână. Ce a apărut pozitiv în ultima perioadă, este colaborarea celor doi tineri şahişti cu antrenorul emerit Mihai Ghindă, care e cel mai bun antrenor de şah din România. Un fel de Mircea Lucescu al şahului. După cum se ştie, între anii 1978-1990 Mihai Ghindă a fost un mare şahist, a evoluat în echipa naţională alături de Florin Gheorghiu şi Mihai Şubă la şapte olimpiade. Mihai Ghindă a antrenat şahişti de mare valoare precum Andrei Istrăţescu, Corina Peptan, Mircea Pârligras, Constantin Lupulescu, Cristian Chirilă, acesta din urmă câştigătorul titlului mondial de juniori în 2007. Mihnea şi Andrei vor merge periodic la stagii de pregătire în Bucureşti. Mihnea, de exemplu, şi acum se află la Bucureşti, la un al doilea stagiu de pregătire cu Mihai Ghindă.
Adrian Secheres la europenele de la Subotica
– Ce perspective are Mihnea Costachi , în opinia d-voastră, în şahul mondial ?
– E greu de spus în momentul de faţă ce va face Mihnea în şahul profesionist. La nivel de juniori este deja printre cei mai buni din lume, practic porneşte printre favoriţi cam la orice competiţie europeană sau mondială. Sigur, campionatele mondiale sunt concursuri mult mai puternice, datorită participării jucătorilor asiatici, care sunt foarte buni, dar oricum Mihnea Costachi are şanse clare la primul loc la orice competiţie. Dacă va continua să progreseze în ritmul de până acum, poate în mod evident să devină şi un jucător profesionist foarte bun. Părerea specialiştilor români, şi aici dau exemplul antrenorului emerit Mihai Ghindă, este că Mihnea Costachi, la vârsta lui, joacă mult mai bine decât o făceau alţi şahişti români la aceeaşi vârstă, jucători care au ajuns în topul mondial. Rămâne, însă, de văzut evoluţia lui Mihnea, dar, după câte îl cunosc eu – un băiat perseverent, foarte serios, cred că poate obţine rezultate chiar mai bune decât cele reuşite de Istrăţescu sau Nisipeanu. Asta pentru că a început de foarte mic şahul, de la 5 ani, este extrem de disciplinat şi lucrează mult mai mult decât ar trebui să o facă. În ziua de azi, după părerea mea, în orice domeniu contează mai mult seriozitatea şi munca decât talentul. Sigur, nu poţi face performanţă dacă nu ai talent, dar talentul fără foarte multă muncă şi continuitate în muncă nu poate să ducă la mari succese.
– Vă bate Mihnea la şah ?
– Nu mă bate, deocamdată, dar sper să nu fie foarte departe momentul acela.
– Ce fire are ?
– E un băiat destul de tăcut, liniştit, disciplinat, mai matur cu vreo 4-5 ani decât copiii de vârsta lui. Nu cred că şahul l-a modelat astfel, ci mai degrabă educaţia pe care a primit-o în familie. De la primele antrenamente a dat dovadă de foarte multă disciplină. A fost primul meu elev căruia a trebuit să-i cer să lucreze mai puţin, să mai facă şi o pauză. E un lucru mai rar întâlnit ca un profesor să-i spună elevului să o lase mai moale uneori. În rest, are aceleaşi preocupări ca şi toţi copiii. Se joacă, e foarte vesel în compania colegilor, prietenilor, îi plac jocurile pe calculator şi fotbalul.
Mihnea Costachi la Europenele de la Subotica
– Ce program are Mihnea pe termen scurt şi mediu ?
– În 2009 nu va mai juca în competiţii internaţionale. Ar mai fi anul acesta un campionat european şi un campionat mondial de juniori, de 12 zile, unul în Italia, altul în Turcia, dar costurile sunt foarte mari. Şi atunci, cum Clubul Municipal Alba Iulia nu are o situaţie financiară prea bună, preferăm turnee de pregătire mai scurte (de 2 zile) şi mai ieftine, precum şi stagiile de pregătire. Începând din 2010, obiectivul principal va fi, după cum am mai spus, campionatul mondial de juniori. Până atunci, o să joace doar campionatul naţional de juniori, unu, maxim două turnee de juniori şi în rest o să participe doar la competiţii de seniori, scopul fiind să acumuleze cât mai multe cunoştinţe şi experienţă, să aibă partide foarte tari care să-l călească.
– Nu se găsesc sponsori pentru un asemenea talent cum este Mihnea Costachi?
– Noi am fost şi suntem susţinuţi de Primăria municipiului Alba Iulia, iar acum ne aflăm într-o perioadă de tranziţie urmând să ne transferăm activitatea la Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia, unde se va înfiinţa şi o secţie de şah, club care de anul viitor se pare că va trece în subordinea administraţiei locale, fie Consiliul local Alba Iulia, fie Consiliul judeţean. Aşa se aude, anume că toate cluburile sportive care au fost în subordinea Ministerului Tineretului şi Sporturilor e posibil să treacă de anul viitor în subordinea autorităţilor locale. În privinţa sponsorilor e mai greu. Cum ne aflăm în plină criză, majoritatea uşilor sunt cam închise din punct de vedere al sponsorizării.
( Scris de Vasile Pop pe www.informatiadealba.ro)
5 Comentarii
Felicitari si multa bafta in continuare!
iulie 16, 2009 - 6:33 pmCam asa e.
iulie 17, 2009 - 4:06 pmIn ziua de azi munca te impinge in fatza inaintea celorlalti.
Dca esti puturos si talentat ca si Ilie Nastase castigi si tu un Wimbledon si ajungi un an numarul unul mondial.
Daca ai juma din talentul lui Nastase dar muncesti de dimineatza pana seara te numesti Federer si catigi 15 Grand Slam-uri si esti vreo 10 ani la rand numarul unul mondial …
Diferentza doar munca si disciplina …
Ilie Nastase se lauda cu trofeele feminine iar Federer cu trofeele de Grand Slam.
Sa traiasca munca 🙂
Vasimacio,
iulie 18, 2009 - 12:07 pmHai sa nu diminuam eforturile facute de Ilie, caci poate nu ai toate datele. O corectura : nu a castigat Wimbledon, ci Roland Garros si de 2 ori Forest Hills, actualul US Open.
Nikimacio,
iulie 21, 2009 - 5:00 amvad ca nici tu nu detii date exacte, asa ca doar ptr. tine:
Nastase la individual are un RG (si o finala), si un singur US Open, pe langa doua finale la Wimbledon…
cat il priveste pe Mihnea, e de viitor acest pusti, sa speram ca o va tine tot asa si in continuare.
Tibiscus, ai perfecta dreptate. Numai 1 US Open are Ilie si finalele pierdute su Smith si Borg la Wimbledon. Pacat si de finala de la RG cu Kodes, dar glorie lui pentru spulberarea lui Niki(!) Pilic.
iulie 22, 2009 - 4:53 pm