Alba Iulia: Adrian Sechereş, un tânăr şahist cu performanţe de nivel mondial

Adrian Sechereş joacă foarte bine şi tenis de masă, dar la şah dă lecţii. La 11 ani vrea să ajungă campion mondial şi speră ca visul său să devină într-o zi realitate.

secheres_ad

Adrian Sechereş este pasionat de şah de la şapte ani. Foto: Călin Mădălin

Adrian Sechereş a învăţat singur primele mutări în şah. Avea 7 ani pe-atunci. Se uita la partidele pe care fratele său Alexandru, mai mare cu şase ani, le juca cu tatăl lor. Se ruga de tată şi de frate, să-l înveţe şi pe el.
La început n-au vrut să-l înveţe, spuneau că e prea mic, dar pentru că a insistat, i-au făcut pe plac, iar acum îi bate pe amândoi. De altfel, nici domnul Sechereş şi nici Alexandru nu mai prea vor să joace cu Adrian, ca să nu se enerveze.

De la 8 ani, în competiţii de seniori

Adrian a început şahul la Clubul Municipal Alba Iulia, în toamna anului 2005, sub îndrumarea regretatului mare maestru Mihail Breaz. Un an mai târziu a fost cooptat în grupa de avansaţi pregătită de maestrul FIDE Marius Ceteraş. Din iunie anul curent se pregăteşte şi cu antrenorul emerit Mihai Ghindă. „Nu am avut niciun elev care să progreseze atât de rapid. La un an şi jumătate după ce a învăţat să mute piesele, a devenit vicecampion naţional de juniori, o performanţă cu adevărat remarcabilă”, spune despre el antrenorul Marius Ceteraş.

Cupa Transilvania 2006 - CMS Alba Iulia - copii locul 1

Cupa Transilvania 2006 – CMS Alba Iulia – copii locul 1-Adrian Secheres in stanga impreuna cu Mihnea Costachi si regretatul antrenor Mihai Breaz

Remarcabil este şi faptul că Adrian a început, de la vârsta de 8 ani, să participe şi în competiţii ale seniorilor. În prezent, joacă doar în turnee foarte puternice de juniori, în rest axându-se doar pe competiţii de seniori pentru a acumula experienţă.
Este legitimat în continuare la clubul albaiulian, dar de anul viitor va avea dublă legitimare, respectiv va fi şahist şi al clubului AEM Luxten Timişoara, cu care a câştigat 7 din ultimele 8 ediţii ale Campionatului Naţional pe echipe.

”Îţi ia un pion şi apoi te toacă mărunt”

Primul rezultat remarcabil l-a obţinut în urmă cu trei ani – locul 3 în proba de blitz la campionatele naţionale de copii sub 8 ani. În următorul an a fost medaliat cu bronz la Campionatul European de şah rapid şi a devenit vicecampion naţional de juniori în probele de şah clasic şi şah rapid.

Premiere open Geoagiu Bai decembrie 2006

Impreuna cu antrenorii Mihai Breaz si Marius Ceteras la Premierea open Geoagiu Bai decembrie 2006

Anul trecut s-a clasat pe locul 4 în Campionatul Uniunii Europene, pe locul 3 (proba blitz), şi pe locul 4 (şah clasic) la campionatul naţional. A câştigat, de asemenea, concursul naţional „Elisabeta Polihroniade”. Anul acesta a ocupat un loc şase la Campionatul European de şah rapid şi a obţinut titlul de vicecampion naţional în proba de blitz. „Cu caii joc cel mai bine. Nu mă arunc repede în atac. Îmi dezvolt piesele mai întâi, îmi pregătesc bine atacul şi apoi trec în ofensivă”, spune despre stilul propriu de joc Adrian. Tatăl său are o altă definiţie: „Îţi ia un pion şi apoi te toacă mărunt”. Elev eminent, nu are medii sub 10, Adrian îşi doreşte, la fel ca şi colegul său de club Mihnea Costachi, să ajungă anul viitor campion mondial.

Ţi-a rămas în minte o partidă spectaculoasă?
A.S.:
„Da, când am jucat în 2006, la Predeal, cu Florin Covaci din Constanţa. Eu mai aveam doar 2 secunde, iar el peste un minut. În ultima secundă i-am dat mat. De supărare, Florin şi-a dat cu tabla de şah în cap”.

osipov_chess

Ce mari şahişti îţi plac şi dacă ţi-e teamă de vreun adversar?
A.S.:
„Foarte mult mi-a plăcut Bobby Fischer, dar a murit. Acum îmi place norvegianul Magnus Carlsen, pentru că are doar 18 ani şi e clasat în primii 5 din lume, dar şi pentru jocul agresiv. De adversarii cu care mă voi bate pentru titlul mondial nu mă tem, dar în prezent sunt unii mai în faţă, întrucât se pregătesc mai mult”.
Ce-i place: „Îmi place tenisul de masă şi fotbalul. Ţin cu echipa Rapid Bucureşti şi mă uit la meciuri ori de câte ori am ocazia. La prietenii mei apreciez sinceritatea, dar şi faptul că ne putem ajuta reciproc în momentele grele”.

secheres_Adrian_fisca

Participant la FISCA

Ce nu-i place: „Nu-mi place că mulţi copii sunt obraznici, neascultători. Dacă eşti lângă ei şi le spui să stea cuminţi, nu te ascultă, fac tocmai invers, se împing şi fac prostii. Nu îmi plac oamenii care mint şi care nu respectă cuvântul dat”.

Profil:
Născut: 31 ianuarie 1998, la Teiuş
Educaţie: elev în clasa a VII-a, Şcoala Generală „Vasile Goldiş”

(Scris de Calin Madalin pe www. adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.