Zi: 13 iulie 2009

Matul zilei – partea a II-a

Articolul nr. 2625

Astăzi continuăm cu partea a II-a a diagramelor provenite din partide jucate de către Gari Kimovici Kasparov.

În mai 1997, Gari Kasparov a jucat la New York o partidă de şah cu supercomputerul IBM Deep Blue. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni în timp real pe site-ul IBM. Din şase partide desfăşurate pe parcursul a nouă zile, Kasparov nu a reuşit să învingă computerul decât în prima partidă; în următoarele a obţinut remiză, iar în timpul ultimei partide a renunţat, cedând nervos.

Citeste Articolul
  • 9
  • 1432
  • 20

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (5)

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (5)


de Volodia Vaisman

antrenor şi maestru international


Pentru a afla cum và puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, dati click aici

Aici puteti revedea capitolele anterioare din

“Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah”

Timp de mai multe saptămâni bune, o surpriză plăcută ne aşteaptă printr-un colaborator de marcă, arhicunoscut in şahul românesc şi cel francez cât şi in toată Europa.

La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român Volodia Vaisman – căci despre el este vorba – a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate. Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar. In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi.

Mulţumim maestrului Volodia Vaisman pentru generozitatea şi energia de care dă dovadă când este vorba de şah, de şahişti români sau de Romania.

Vă las acum în compania fascinantelor şi misterioaselor taine, pe care şi le doreşte dezvăluite şi explicate orice antrenor sau jucător din lume, în primul rând cei care vorbesc, citesc, scriu, gândesc şi simt româneşte.

Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţide concepţii metodologice sănătoase şi temeinice.

Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână, şi cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această experienţă.

In focul competiţiilor

Citeste Articolul
  • 19
  • 2638
  • 0

Anand: „Încerc să fiu eu însumi”


Filozofia de şah a lui Viswanathan Anand este foarte simplă. “Bucură-te de ceea ce faci. Întotdeauna experimenteaza mult şi încearcă lucruri noi. Niciodată să nu-ţi fie frică de provocări “, a declarat campionul mondial într-o discuţie cu A. Joseph Antony.

 

V. Anand îi înmânează la Hyderabad kitul NIIT MindChampions Academy lui D. Manikya Vara Prasad, ministru pentru Educaţie secundară şi intermediară în guvernul statului Andhra Pradesh.

Citeste Articolul
  • 29
  • 501
  • 0

Curse in deschidere-pentru avansati (14) – Apararea Petroff(2)- Cand Anand pierde in 6 mutari!

Aici puteti sa revedeti curse in deschidere – pentru avansati (13)- Apararea Petroff (I)

” O cursa este acea mutare la care raspunsul cel mai natural, mai simplu sau mai evident este o greseala”

Rubrica de Catalin Dobrin

Cursele pe care le propune Catalin Dobrin, caci despre el este vorba, au survenit intre mari maestri sau intre jucatori foarte cunoscuti din epoca in care titlul de mare maestru inca nu fusese inventat. Partidele vor fi date integral, cu analiza momentelor cheie.
Materialul fiind foarte vast rubrica se va intinde pe multe saptamani cu cel putin o aparitie sau doua pe saptamana.

(1) Zapata,Alonso (2480) – Anand,Viswanathan (2555) [C42]


Biel-B Biel (9), 1988

Citeste Articolul
  • 10
  • 546
  • 1

Capcane in deschidere (85)



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Kurt Moll vs Ernst Falkbeer
Vienna 1864  ·  Van’t Kruijs Opening: General (A00)

Citeste Articolul
  • 14
  • 532
  • 2

San Sebastian: Nakamura in schimbare de stil?

De la o vreme mi se pare ca vad o schimbare de stil la Nakamura. De fapt nu atat de stil, cat de abordare a sahului. Incepand cu Campionatul SUA de la Saint Louis, Nakamura a inceput sa joace un sah mult mai solid, luand mereu in calcul posibilitatea unei remize. Nu mai intra in clinciuri tactice  ca altadata, nu mai face experimente teoretice cu influente Suttles. Majoritatea realizarilor sale sunt tehnice, in finaluri conduse duse milimetric spre victorie.

Probabil este un pas ‘inainte’ pentru orice jucator care si-a propus sa intre in circuitul turneelor de superGM. Se pare ca nu jucatorii modifica circuitul ci invers, ci acest circuit de turnee extrem de binme platite modifica modul de abordare al sahului de catre jucatori.

Nakamura pune rezultatele inaintea spectacolului de la o vreme

Si totusi, inca nu este totul pierdut pentru chibiti. Iata o partida de blitz online intre Alexey Dreev si Hikaru Nakamura jucata acum doua zile. Fiti siguri ca o sa va amuze. Nu este  o partida jucata exact, nu rezista unei analize cu Rybka (deloc surprinzator, avand in vedere imensele complicatii tactice care au aparut, si faptul ca este, pana la urma, un joc de blitz), dar este de mare spectacol!

Citeste Articolul
  • 20
  • 653
  • 0