Anand: „Încerc să fiu eu însumi”


Filozofia de şah a lui Viswanathan Anand este foarte simplă. “Bucură-te de ceea ce faci. Întotdeauna experimenteaza mult şi încearcă lucruri noi. Niciodată să nu-ţi fie frică de provocări “, a declarat campionul mondial într-o discuţie cu A. Joseph Antony.

 

V. Anand îi înmânează la Hyderabad kitul NIIT MindChampions Academy lui D. Manikya Vara Prasad, ministru pentru Educaţie secundară şi intermediară în guvernul statului Andhra Pradesh.
Aerul conditionat al Nobel Hall de la Centrul de Ştiinţă Birla a lucrat la capacitate maximă. Şi era multă nerăbdare în aer. O multime de copii asteptau sa primeasca un autograf de la Viswanathan Anand, unii obtinandu-l pe palme, altii pe o bucata de hârtie, pe notesuri şi agende. Campionul mondial i-a rasplatit pe fiecare dintre ei cu un zâmbet atunci cand numarul lor nu dadea semne de scadere, el pur şi simplu s-a inhamat la sarcina de a semna autografe cu un ritm frenetic.

Ilustrul şahist a fost prezent în Hyderabad pentru a extinde programul Academiei NIIT MindChampions (MCA) in randul a inca 2005 şcoli de stat din întregul Andhra Pradesh. Kituri MCA conţinand programe-tutoriale pentru calculator au fost inmanate directorilor instituţiilor. Evenimentul le-a oferit copiilor ocazia de a juca cu Anand, campionul mondial şi NIIT MindChampion, la intervale regulate.

Printre nenumaratii admiratori, Anand a avut timp să vorbesc cu Sportstar.

Fragmente din interviu:

Întrebare: În calitate de ambasador al brandului NIIT aţi dat peste incidente interesante?

Răspuns: La aeroportul din Nisa, văzând-mi logo-ul NIIT de pe haine, un indian a venit şi a dorit să ştie ce ramura a Academiei de computere am absolvit. Când i-am spus că nu sunt un “produs” al instituţiei, nu a parut convins. Sigur că NIIT nu arunca cu pulovere gratuite, asta probeaza de ce lot am apartinut! (Anand susţine NIIT şi AMD).

De ce aţi ales Spania ca bază de operaţii?

O bază în Europa, oferă un acces uşor la circuitul mondial la şah. Eu locuiesc in Collado şi sunt şi destul de fluent în spaniolă.

Acum, că aţi ajuns sus şi le-aţi văzut pe toate, mai exista noi frontiere de cucerit?

Nu am o astfel de listă de dorinte, dar aş dori să continuu, atât timp cât voi avea bucuria jocului şi a competiţiei.

V-aţi gândit vreodată sa renuntati la sport?

De mai multe ori. Oboseala te ajunge, să spunem, atunci când există trei turnee aproape de unul de altul. Dupa aceea imi iau o pauza de trei săptămâni sau o lună. Ideea este sa nu iei “supradoze” de sah.

Ce vă deranjează? Pentru că niciodată nu pareţi să vă pierdeţi calmul?

Imi păstrez un calm exterior, nu ca pe o strategie, ci mai mult ca adversarii să nu mă “citească” cu uşurinţă. Sunt uneori fericit şi alterori dezamăgit de rezultate, dar prefer să-mi ţin de emoţiile pentru mine.

Ce sunt legăturile dvs. cu Hyderabad? Puteţi să vă reamintiţi evoluţia de la sferturile de finală de la Sanghinagar? Am trait lucruri bune în acest oraş. După Cupa Mondială de aici, a existat o criză în anul 2001. Jocul meu a devenit mai bun şi forma mea mai convingatoare. Marile succese au venit mai ales după 2007.

 

Cel mai mare succes, si cea mai mare deziluzie?

Cele mai recente realizări vin în minte mai repede atunci când este vorba de succese. Forma aratata la Dortmund, în 2001 ar putea fi cea mai aproape, în ceea ce priveşte deziluzia.

 

Campionul mondial Anand semneaza autografe în timpul lansarii Academiei NIIT MindChampions din Hyderabad.

 

Cum va puteţi concentra atât de tare la şah?

Ma concentrez asupra jocului, dar iau destul de des pauze de la el. Am grijă să rămân in afara controverselor.

Cum luati pauze de şah?

Nu deschid calculatorul, si evit şahul. Plec in vacanţe.

Cine este secundantul dvs.?

Peter Nielsen din Danemarca. El a fost cu mine din anul 2005.

Cine v-a influenţat jocul cel mai mult?

Cu toate că-mi plac jocurile lui Tal şi Fischer, ei nu m-au influenţat prea mult. Nu mi-am modelat jocul dupa nimeni.

Copiii reprezintă o provocare mai mare decât adulţii pentru dvs.?

Nu prea, din moment ce jocul meu depinde de poziţie. Cu toate acestea, copii din ziua de astăzi sunt la curent cu progresele jocului, obligându-mă sa lucrez constant şi sa inovez.

Sunteti nervos înaintea unui mare eveniment? Sunteţi printre acei mari sportivi care cred ca nervozitatea de fapt ii ajută sa obtina perfomante mai bune?

Da, într-un fel. Ai senzaţie aceea că ai un foc în stomac. Asta se intampla atunci când mintea ta este cea mai activa şi cauti deficienţe în pregătirea ta. Atunci când simţi ca totul este sub control, uneori iti scapa lucrurile evidente. Si eu sunt nervos înainte de joc, dar odată ce am facut prima mutare ma relaxez complet. După aceea nu mai există loc pentru ezitare sau cale de întors.

Urmati vreun regim alimentar special?

Eu încerc să nu iau o masă grea înainte de joc. In general, mananc paste sau, poate, un peşte prajit usor la grătar şi o salată înainte de un joc. În mod normal, mănânc cu două ore înainte de un joc. În timpul jocului îmi place să beau o ciocolata calda, o cafea sau un ceai şi poate si un sandviş. Dacă jocul este prea lung s-ar putea chiar sa mananc o ciocolată. Cina este de departe cea grea masă, după un joc ai o descarcare brusca de tensiune si ti-e foame. Micul dejun este cea mai echilibrată masa mănânc la care mananc cereale, fructe şi un ou. Ora partidei determini de asemenea ce mananc. Dacă jocul începe după-amiaza, atunci mananc o supă, un shake de ciocolata si o banana.

Aveti o filozofie de şah?

Foarte simplu. Bucura-te de ceea ce faci. Întotdeauna experimenteaza mult şi încearcă lucruri noi. Niciodată să nu-ţi fie frică de provocări.

Aveti vreo slogan sau vreun indemn special care sa va motiveze la sahul clasic, sau la cel rapid?

Sa fii concentrat, astfel încât să nu comiţi vreo greşeală iti ia toata energia. Nu am timp de slogane.

Şahul fiind un joc in mare parte parte cerebral, cum scapati de stres, în afară de a face câteva exerciţii fizice?

Îmi place să ascult muzică, sa ma uit la TV. Îmi plac “Fawlty Towers”, “Yes minister” foarte mult. Ne place sa călătorim şi să încercăm să facem un safari in salbaticie, ori de câte ori timpul permite.

Ce gen de muzica sau filme va plac? Muzica va calmeaza simturile, vă îmbunătăţeste jocul, concentrarea, etc?

Eu lucrez cu muzică. De fapt, toti cei din echipa mea imi cam cunosc gusturile în muzică. Ne putem reaminti turneele dupa muzica pe care am ascultat-o. Coldplay inseamna turneul de la Bonn şi pregătirea pentru acesta. Îmi place Coldplay. Ascult foarte mult Queen, Pet Shop Boys. Terminator este filmul meu preferat. Ciudat este ca, de cate ori mă uit la film inainte de meci, a doua zi castig!

Sunteţi mai mult un introvertit? O crestere a socializarii v-ar ascuţi jocul?

Avem un cerc larg de prieteni din afara şahului. În India ne place sa ne vizitam prietenii, sa mergem la restaurant sau la concerte de muzica. Ca sportiv trebuie să te concentrezi sa ramai la varf, mai ales atunci când orice mica schimbare poate avea un mare impact. Incerc sa fiu disciplinat, dar ai nevoie si de relaxare, pentru a putea creşte cantitatea de munca mai târziu.

Calmul este o marcă a personalitatii dvs., şi agresiunea la masa de joc. Cum reconciliati cele două atribute? V-a suparat ceva atat de mult incat sa fiti tentat să recurgeti la violenţă?

Nu cred că am avut nicio izbucnire atat de extremă. Ok, după o infrangere te simti golit şi suferi foarte tare. Dar, în general, am tendinţa de a fi fatalist şi de a trece la următorul joc. Încerc să fiu eu însumi. Treaba asta imi convine, şi funcţionează cel mai bine pentru mine.

Aveţi de gând să restituiti ceva jocului, mai ales catre guru/ mentori/ oficiali? Arbitrul international Nasiruddin Ghalib din Hyderabad este într-o stare foarte proasta – atat d.p.d.v al sanatatii, cat si financiar?

Incerc sa ajut în orice fel pot. Academia NIIT MindChampions este o stradanie personala, si incerc, împreună cu NIIT să văd că fiecare şcoală are in programa şahul, şi ca unui copil i se da şansa sa joace şah sau, cel putin, ii este prezentat . Avem 6351 de şcoli cu 750.000 de copii şi sperăm să ajungem la un milion in curând. La nivel personal încerc să ajut oamenii, în special persoanele care au încercat altruist sa îmbunătăţeasca jocul. Noi încercăm să ne implicam inu diverse iniţiative legate de şah, în orice mod posibil.

 

Interviu preluat din Sportstar Weekly

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.