Carlsen castiga o batalie dramatica impotriva lui Ivanchuk si un meci de povestit la nepoti

iulian-ceausescu-hanibal3

Atentie! La sfarsitul articolului puteti sa vizualizati si sa revedeti partidele jucate la Leon 2009

Carlsen castiga un meci dramatic cu Ivanchuk si devine campion la Leon 2009

Nici unul dintre sutele de spectatori prezenti la Leon, nu vor uita vreodata acest meci parca regizat si produs in studiourile de la Hollywood. Finala disputata intre Carlsen si Ivanchuk a avut nevoie de 7 partide pentru a decide castigatorul celei de-a 12-a editii a turneului Magistral de sah rapid de la Leon.

carlsen_leon009

Carlsen confirma ca este cea mai mare speranta a sahului mondial si castiga la Leon cu o maturitate iesita din comun

Carlsen a avut nevoie de ajungerea la ultima formula de departajare din acest meci, si anume de moarte subita( armaghedon). Dupa 5 ore jumatate de lupta plina de dramatism si suspand, precum si cele sapte partide jucate pe muchie de cutit, norvegianul a reusit sa treaca de rezistenta ucraineanului Ivanchuk.

ivanchuk_Carlsen_leon2009

Final, 7 de junio de 2009: VASSILY IVANCHUK // MAGNUS CARLSEN


Ronda Blancas/White Negras/Black Resultado
1ª Ronda VASSILY IVANCHUK MAGNUS CARLSEN ½ – ½
2ª Ronda MAGNUS CARLSEN VASSILY IVANCHUK ½ – ½
3ª Ronda VASSILY IVANCHUK MAGNUS CARLSEN 1 – 0
4ª Ronda MAGNUS CARLSEN VASSILY IVANCHUK 1 – 0
5ª Ronda MAGNUS CARLSEN VASSILY IVANCHUK ½ – ½
6ª Ronda VASSILY IVANCHUK MAGNUS CARLSEN ½ – ½
7ª Ronda MAGNUS CARLSEN VASSILY IVANCHUK1 – 0

Castigator – MAGNUS CARLSEN

carlsen_cpresa_castig_leon2009

Respectul reciproc dintre cei doi jucatori s-a putut vedea din primele 2 partide jucate la un inalt nivel tehnic, fara erori semnificative, dar nu foarte atractive pentru pasionatii si amatorii de sah, care vroiau sa “curga sange”. Inaintea acestui meci statistica dintre cei doi jucatori arata ca cei doi s-au confruntat de 12 ori la sah rapid iar bilantul ii era favorabil lui Ivanchuk, la sah clasic lucrurile stateau in favoarea lui Carlsen.

ivannchuki carlsen_leon009_1

SAH RAPID : Ivanchuk – Carlsen 12 partide 3+ 8= 1-

SAH CLASIC : Ivanchuk – Carlsen16 partide 2+ 10=4-

Dupa tatonarea primelor 2 partide a urmat cea de-a treia care parea ca se indreapta ca si primele spre remiza. Carlsen a jucat un Dragon, insa a facut o greseala in finalul rezultat si Ivanchuk cu albele a profitat magistral de ea. Aceasta lovitura psihologica a facut ca talentatul Carlsen sa fie obligat sa castige partida 4 cu albele pentru a ramane in joc pentru castigarea meciului si implicit a turneului. Se pare insa ca se intampla un fenomen interesant cand se pune presiunea de a castiga pe marii jucatori. Atunci cand sunt obligati sa castige neaparat, ei reusesc acest lucru cu o vointa si o creatie extraordinara. Sa reamintim ca Garry Kasparov a reusit cu un efort suprem, sa egaleze in ultima partida a meciului cu Karpov si sa isi pastreze titlul mondial in 1987 la Sevilla cu 12-12. Kramnik a reusit aceeasi mare realizare si in ultima partida a meciului sau cu Leko din 2004 a egalat 7-7 si a ramas in posesia titlului mondial pus in joc la Brissago( Elvetia). Daca este sa dam un exemplu autohton, in recentele incheiate campionate europene de le Budva 2o09, Dieter Nisipeanu trebuia sa acumuleze 3 puncte din ultimele 3 partide, pentru a avea sanse de a intra la baraj. Nisi al nostru a reusit sa se mobilizeze exemplar si sa reuseasca 3 victorii cu adevarat miraculoase pentru ca sa intre la baraj, unde s-a calificat stralucit impreuna cu Costica Lupulescu la Mondialele din Siberia 2009.

Dar jocul plin de energie si inventivitate al lui Carlsen, precum si scanteia de geniu pe care o poseda tanarul campion norvegian, l-au ajutat sa complice la maxim o pozitie pe care Ivanchuk reusise sa o apere cu stoicism cu ” zidul de piatra ” din Olandeza. Albul a realizat un mic avantaj pe care l-a marit, insa in criza de timp Chuckie a egalat . A fost o lupta interesanta si complicata pe care negrul a reusit sa o mentina in echilibru , insa ideea sa de a se apara cu regele in centru a fost dezastruoasa.

56n

In pozitia din diagrama Ivanchuk a ales sa duca neinspirat regele pe d6 56. Kd6?? a urmat imediat executia si meciul a fost trimis la urmatorul baraj de Blitz. 56…Rd1+ Rd5 57. Qf4+! Sahul pe care ucraineanul l-a considerat neveninos, dar…Kc6 58. Qa4+ K c7 60.Qa8+ 1-0

61a

Carlsen l-a executat imediat si publicul a salutat cu aplauze si caldura rezultatul de egalitate, ce trebuia sa duca la partidele spectaculoase de blitz 5 minute+3secunde. Insa in niciuna dintre partide nu a fost consemnata victoria, si echilibrul prin remiza a adus meciul in pragul nebuniei armaghedonului, iar pe spectatorii de la Leon in extaz pentru spectacolul oferit de ” magicienii” de la tabla.

In cea de-a doua partida de blitz Carlsen a avut avantaj, care a ramas nevalorificat. “Copilul minune” al sahului norvegian a dat vina pe oboseala acumulata in cele 5 ore de joc de pana atunci si pe timpul scurt acordat acestor partide.

38a

Aici Carlsen cu negrele era la mutare si putea sa termine partida dupa mutarea albului 38. Ra2? cu Ra5!! dupa care albul nu mai are aparari aici.

Ivanchuk a reusit sa remizeze in aceasta partida exact la mutarea 10o. El a reusit sa puna punctul pe ” i ” si a facut o remiza spectacol prin sacrificiu de turn, intr-un final de turn si cal contra turn in care a fost supus la mari presiuni de catre pustiul de 18 ani.

100a

Ivanchuk a jucat convingator dupa ce a fost supus unor “trageri” de 100 de mutari ale lui Carlsen 100. Rf7+! si remiza

Meciul a ajuns pe ultima linie dreapta la moartea subita pe care o degaja armaghedonul. Sortii au ales ca albul si cele 6 minute sa fie in favoarea lui Carlsen, dar trebuie sa castige neaparat, iar 5 minute ii revin impreuna cu piesele negre lui Ivanchuk, care trebuie sa remizeze numai pentru a castiga meciul. In ciuda a acestui fapt ca albul trebuia sa castige, Ivanchuk ridica o aparare agresiva in fata lui Carlsen si avantajul de a juca cu negrul se parea ca nu ii va scapa ucraineanului. Insa micul avantaj al negrului in conditiile de timp scurt nu inseamna mare lucru, chiar la acest nivel ridicat la care s-au jucat partidele. Crucial a fost in acest meci, ca si in poezia ” Daca…”, sa iti pastrezi si dozezi energia si sa iti mentii controlul psihologic pana la capat. In ultimele secunde ale ultimei partide a fost comisa o greseala in final de catre Ivanchuk, care a consfintit victoria lui Carlsen in cea mai frumoasa si disputata de pana acum editie din cei 22 de ani de istorie pe care ii are turneul de la Leon.

(8) Carlsen,Magnus – Ivanchuk,Vassily

[,Iulian C,]

14n

14…Rad8 15.Nxf5 Nxf2 16.Rxe8 Rxe8 17.d7 Rd8 18.Rd6+ Kc7 19.Bc6 Nc5 20.Bxb5 Nxd7 21.Rc6+ Kb8 22.Rxc4 Nxh3??

22n

calul trebuia mutat de la d7 pentru a preveni legatura 23.Ne7! Carlsen nu iarta si executa cu sange rece 23…Ne5 24.Re4!

24a

ameninta calul din e5 si de mutarea lui atarna si amenintarea sah si turn pe c6 24…Nf3 25.Nc6+ Kc7 26.Re7+!

26a

[in nici un caz nu se captureaza turnul pentru ca 26.Nxd8? Nd2+ 27.Kc2 Nxe4 28.Ne6+=] 26…Rd7 27.Rxd7+ Kxd7 28.Ne5+ castiga o piesa in ultimele cateva zeci de secunde 28…Kd6 29.Nxf3 si Carlsen castiga meciul la mutarea 61 si devine campion Leon 2009 1–0

29a

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia ultimei partide comentata

La conferinta de presa de dupa meci, jucatorii erau foarte obositi si Carlsen a dezvaluit presei ca a avut nevoie de multa coca-cola pentru a rezista pana la capat. Mai ales ca a venit putin bolnav la acest turneu si a simtit nevoia de cofeina si de zahar in timpul partidelor, pentru a putea sa aiba energie. Se pare ca acest truc a functionat si Carlsen a castigat meciul tocmai cu acest plus de energie si vigoare in ultima partida.

Aici puteti sa revedeti si vizualizati toate partidele jucate la Leon in meciurile semifinale si finala

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.