Bobby Fischer a studiat dupa Revista Romana de Sah?

Revista Romana de Sah scoasa la licitatie impreuna cu materialele sahiste personale ale lui Fischer!

Biblioteca  Centrala din Passadena care detine spre pastrare si depozitare materialele lui Bobby Fischer , organizeaza o licitatie  pe 10 iunie la Casa de licitatii Bonhams, New York. Manuscrisele si materialele sahiste folosite de Fischer in perioada de pregatire,  in vederea  meciului cu Boris Spassky din 1972 pentru titlul de Campion Mondial  de Sah. Estimarea acestei licitatii se ridica la valoarea de 50.000- 80.000 de dolari. Mai multe informatii gasiti aici date de Casa de licitatii si fotografia cu manuscrisele lui Fischer

RJF

Comorile lasate de marele disparut, Bobby Fischer, nu contenesc sa fie puse in valoare

Context istoric:

 • Biblioteca de carti si literatura sahista care provin de la Biblioteca centrala din Pasadena
 • Depozitul din Pasadena unde au fost stranse spre pastrare toate bunurile lui Bobby Fischer dupa anul 1992.
 • Ficher a incalcat  embargoul impus de ONU, prin calatoria sa in Iugoslavia pentru meciul revansa cu Boris Spassky, in 1992.
 • Bobby Fischer nu a mai revenit in SUA dupa meciul revansa cu Boris Spassky.

FINLAND

Licitatia contine urmatoarele materiale:

 • In jur de 320 de volume de sah, inclusiv cateva rezultate de meciuri, scrise in diferite limbi si cumparate din multe locuri unde a ajuns marele campion american. Literatura este mai mult  in limba rusa 1889 – 1992
 • Aproape 400 de reviste de sah si publicatii sahiste  care publica probleme de sah:

Old+Books Blackburne-Games-Chess-Rare-Books

Magyar Sakkelet”, Overboard, Revista SAH( Revista Romana de sah!!!), Sahovski Informator, The Chess Player, si “Waxmatbl”.

 • 9 dischete personale
 • 3 seturi de materiale care au contribuit la scrierea lucrarii “60 de partide alese” ale lui Fischer, scrisa in anul 1969
 • Manuscrisul cercetat si de Robert Wade, cu privire la meciul secolului jucat impotriva lui Boris Spassky ( 4 volume legate cu comentarii)
 • Partidele cu Taimanov si Petrosian in manuscris notate pe agenda de Fischer.

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • Florin Ungureanu

  Un inlocuitor de astazi al Revistei Romane de sah ar fi acest Blog.
  Trebuie sa fie un site care sa fie inlocuitorul Revistei Romane de Sah si sa fie sprijinit de Federatie si de marii maestrii.

  iunie 8, 2009 - 8:52 am Raspunde
 • Marius Ceteras

  Nu cred ca e nimic surprinzator in faptul ca Fischer citea si Revista (Romana) de Sah, cunoscut fiind faptul ca el citea cam tot ce se publica in Europa de Est. In acea perioada Revista de Sah avea un continut foarte bun, asa ca e de inteles de ce Fischer dorea sa o aiba in biblioteca.

  iunie 8, 2009 - 1:00 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Copil fiind, imi amintesc ca la gheretele acelea mici din statile de troleibus, sau rareori(in cazul meu)in pasaj la Universitate ori la centrele de tabac, aceasta revista imi sarea mereu in ochi. Azi regret ca nu am reusit sa ma conving sa cumpar macar un exemplar al revistei. Singura alinare , vine tot din aceea perioada, cumparand acele minunate almanahuri “Planeta Sah”. Dar regretul este inca la fel de mare. Mai ales ca intre timp, in conditiile convulsiilor si confruntarilor fara rost la nivel inalt din cadrul forurilor superioare din sah, si nu neaparat cele care tineau de economia de piata, etc… au contribuit la disparitia acestei reviste. Ce poate fi mai convingator pentru importanta ei, decat ca insusi Ficher le-a procurat pentru a tine pasul cu lucruri importante ce se regaseau in paginile revistei.
  Cred ca e timpul ca Federatia sa faca tot posibilul de a reinvia aceasta publicatie. Un abonat il vor avea cu siguranta.

  ps. Chiar nu exista nici o editura care sa se implice in editarea atator bijuterii din literatura sahista? Chiar nu se poate edita o lucrare care releva un efort deosebit in a pastra valoarea si traditia problemisticii romanesti, precum a Dlui Valeriu Petrovici? Chiar nu putem sa avem si noi cartile unui mare maestru roman, Mihail Marian, ale carui carti sunt aproape bestselesuri in multe tari( aici e drept, profetii nu sunt recunoscuti in tara de origine!)? Fratele nostru de peste Prut, MM V. Bologan isi desavarseste opera in limba romana dupa multe alte editii de succes in tari cu un elan sahist demn de domeniul miracolului , dar in patria limbii romane nu apare nici macar o referinta, nemaivorbind de un simplu copyright.
  Ce sa mai zic?

  iunie 8, 2009 - 8:12 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.