Antoaneta Stefanova – un star al sahului feminin

eu102

Cu mare placere introduc un alt star al sahului feminin – Antoaneta Stefanova. Castigatoare a Campionatului Mondial Feminin in Elista, Rusia 2004, Antoaneta a devenit cea de-a 10-a campioana mondiala la sah. Ea este una dintre liderele sahului feminin de multi ani si de asemenea a obtinut rezultate foarte bune si in turneele masculine, invingand multi GM.

Stefanova-721368

Care este locul si data nasterii?

Sofia, Bulgaria, 19.04.1979

Cum ai inceput sa joci sah?

Cand aveam 5 ani tatal meu Andon Stefanova ne-a aratat mie si surorii mele Ani regulile jocului. Mi-a placut instantaneu.

Care sunt principalele realizari ale tale in sah?

Am castigat de cateva ori titlul mondial si european la diferite grupe de varsta cand eram copil, Campionatul European Feminin in 2002, Campioana Mondiala Feminina intre anii 2004-2006, Castigatoarea a primei editii a Jocurilor Mintii 2008 – rapid. Am castigat de asemenea multe turnee atat masculine cat si feminine.

Cat de mult studiezi sah? Cate ore pe zi?

Joc multe turnee, asa ca imi iau cateva zile libere intre ele. Dar cand ma pregatesc pentru un concurs important,

Ai un antrenor sau studiezi sah singura?

Antrenorul meu de la 5 la 16 ani a fost tatal meu. In principal lucram cu carti si programe de sah cand apareau. Mai tarziu am lucrat ocazional cu cativa Mari Maestri – as vrea sa-i mentionez pe GM Vladimir Georgiev – care m-a ajutat mult in timpul Campionatului Mondial din 2004, GM Kiril Georgiev – unul dintre cei mai puternici jucatori bulgari din toate timpurile, si GM Atanas Kolev care a  fost de asemenea antrenorul Nationalei Feminine a Bulgariei de asemenea. Nu am un antrenor permanent totusi, costa mult, si fara ajutorul federatiei sau un sponsor personal este imposibil.

antoaneta-stefanova-1-788

Ce studiezi mai mult: deschideri, jocul de mijloc sau finaluri?

Incerc sa studiez toate fazele jocului.

Preferi sa joci sah cu barbati sau femei?

Mi-e indiferent.

De ce crezi ca barbatii sunt mai puternici decat femeile la sah?

Este foarte complicat – din punct de vedere istoric femeile nu au fost incurajate sa joace sah de la o varsta frageda. Vedem acum multe jucatoare devenind tot mai puternice, dar in continuare federatiile, sponsorii si organizatorii acorda sahului feminin foarte putina atentie. Exista de asemenea si motive obiective – cred ca pentru a juca bine pe termen lung un jucator de sah are nevoie sa fie intr-o forma fizica foarte buna si desigur la acest capitol sahul masculin se afla in avantaj. De aceea consider ca este corect sa existe separat Campionate Mondiale pentru sahul feminin.

Cand te simti fericita ca esti jucatoare de sah? De ce?

Sunt fericita de fiecare data cand joc o partida buna.

Daca nu ai fi devenit jucatoare de sah ce cariera ai fi ales?

As fi devenit artista.

stefanova02

Cati frati si surori ai in familie?

Am o sora mai in varsta.

Ai devenit cea de-a 10-a campioana mondiala feminina cum te-ai simtit in momentul cand ai castigat titlul?

Ca sa fiu sincera in primele momente am fost prea obosita ca sa inteleg semnificatia. Doar mai tarziu, cand m-am intors acasa in Bulgaria si am vazut cat de fericita si mandra este familia mea, cat de fericiti sunt prietenii si cat de fericit sunt multi altii – complet straini, mi-am dat brusc seama ca am devenit prima Campioana Mondiala din istoria sahului bulgar.

Au aparut schimbari semnificative in viata ta dupa ce ai castigat titlul mondial?

Au aparut schimbari. Am primit mai multe invitatii la turnee puternice, dar am de asemenea responsbilitati mai mari in ce priveste reprezentarea tarii si a Sahului Feminin in jurul lumii.

Care este casa ta?

Am un apartament frumos langa cel mai mare parc din centrul Sofiei

Care sunt cartile tale de sah favorite?

Imi plac toate cartile lui Dvoretsky si Nunn.

Care sunt cartile tale favorite fara subiect din sah?

Este dificil de numit una sau doua. Imi place mult sa citesc si citesc absolut totul. Zilele acestea citesc Giacomo Casanova- Histoare de ma vie si Michael Newton – Life between lives.

Cine consideri ca a fost cel mai bun sahist din istoria sahului?

Kasparov si Fischer.

Care este cea mai buna partida pe care ai jucat-o?

Imi plac majoritatea partidelor pe care le castig, dar de asemenea sunt constienta de multele greseli pe care le contin. Daca ar fi sa numesc una poate as numi partida castigata  impotriva lui GM M.Gurevich la Gibtelecom Masters 2008 din Gibraltar.

Ce iti place sa faci in afara de a juca sah?

Imi place sa citesc, sa dansez si sa pictez. Tatal meu este un artist, asa ca probabil am primit pasiunea pentru arta de la el.

Crezi in viitorul sahului feminin?

Daca FIDE, jucatorii si organizatorii incep sa lucreze impreuna ca sa realizeze evenimente sahiste mai interesante – atunci da.

Care este cea mai buna tara pentru sah din lume?

Probabil Rusia si Spania, dar in privinta organizarii de competitii pe echipe atunci ar trebui sa fie Grecia, Turcia si Bulgaria.

stefanova07

Care este cel mai bine organizat turneu feminin la care ai luat parte?

Krasnoturinsk (Rusia), dar cel mai bun turneu mixt pentru femei  fara nici un dubiu este Gibraltar.

Care este visul tau uin sah?

Sa traiesc sa vad ziua in care Sahul Feminin va fi la fel de popular precum Sahul Masculin.

Care este piesa ta favorita?

Toate

Care este locul tau preferat in lume?

Orice loc cu un climat cald si palmieri 🙂

Care este mancarea ta preferata?

Preparate din peste si orice fruct.

Care sunt planurile tale anul acesta?

Cateva turnee open, un turneu inchis puternic in Antwerpen in Septembrie, Cupa Eurpeana a cluburilor  si Campionatul European pe echipe, Campionatul Mondial in sistem KO, Grand Prixul feminin, si altele.

Care este principala diferenta dintre sahul feminin de azi si sahul feminin de pe vremea cand ai inceput sa joci sah?

Cred ca sahul feminin s-a dezvoltat mult in ultimii 20 de ani- vedem acum mult mai multe jucatoare puternice. De asemenea intreg sistemul de turnee feminin se dezvolta . A fost bine sa fiu martora la inceputul Campionatului Eurpoean Feminin, Campionatul Mondial insistem KO, GP feminin si altele.

Desigur,  sper sa mai apara si altele – spre exemplu Camipionatul Mondial  sau European de sah rapid si de blitz, precum si turnee la toate nivelurile.

In ultima perioada a vedem multe lucruri ca se intampla cu sahul in Bulgaria, este sahul popular in tara ta? Te bucuri de sprijin special de la guvern pentru a juca sah?

Te recunosc oamenii pe strada?

In Bulgaria sahul a fost intotdeauna respectat, si aproape toata lumea stie macar regulile de baza ale jocului. Din pacate in ultimii ani sunt multe probleme economice in tara si multe turnee traditionale s-au anulat. De asemenea bugetul federatiei este foarte mic, cu un mic ajutor de la guvern. Este dificil de atras sponsori in acest moment dar faptul ca Evenimente de Top ale sahului mondial cume Mtel Masters sunt organizate in fiecare an imi da speranta ca va fi mai bine cu timpul. Altfel jucatorii de top sunt destul de cunoscuti publicului, asa ca,da, oamenii ma recunosc pe strazi.

Ce crezi ca ar trebui sa faci tu pentru a face sahul feminin mai atractiv pentru media?

Daca vrem ca sahul sa fie televizat atunci probabil ar trebui sa avem mai multe evenimente de top de sah rapid si blitz. De asemenea imi place ideea de “Cub de Sticla” folosita in Bilbao si la Mtel Masters- sa joci in aer liber ofera mai mult audientei si medie pentru a urmari evenimentele. In general cred ca fiecare tara si la fiecare turneu organizatorii ar trebui sa lucreze mai bine cu media. Sahistii ar trebui de asemenea sa urmeze niste reguli privind felul in care vin imbracati la partide, si sa fie mai prietenosi.

(Interviu luat de Alexandra Kosteniuk – aparut pe siteul Chessblog.com)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.