Copiii noştri speciali: Alexandru Dutu joacă şah de la 4 ani

La vârsta de numai 10 ani, prahoveanul Alexandru Duţu îşi petrece cel puţin patru ore pe zi în faţa tablei de şah, desluşind scheme şi mutări din care un alt copil de vârsta lui nu ar putea înţelege mare lucru. Mai mult, Alex a început să joace “sportul minţii” încă de la patru ani.

Alexandru_Dutu_sah1

Gheorghe Văsâi, antrenorul lui Alex Duţu, are numai cuvinte de laudă la adresa puştiului:

“Este unul dintre cei mai disciplinaţi jucători pe care i-am avut în cariera mea. Alţi copii se plictisesc destul de repede, însă Alexandru are o răbdare de care puţini jucători de şah dau dovadă, chiar şi din rândul celor adulţi. Sunt convins că Alex va deveni, în câţiva ani, unul dintre cei mai «de temut» jucători de şah”. Micuţul şahist a obţinut, până acum, rezultate promiţătoare la toate concursurile la care a participat. Însă principala lui problemă e lipsa unor competitori de vârsta lui. “Aş vrea să joc cu copii de-o seamă cu mine, dar nu prea am cu cine. Trebuie să joc cu oameni mari, care însă mă înving de cele mai multe ori.

A jucat 8 ore neîntrerupt

Alexandru_Dutu_sah2

De la patru ani mă antrenez câte patru ore pe zi, la Palatul Copiilor, din Ploieşti, pentru a deveni cel mai bun”, spune Alex, care îşi doreşte să calce pe urmele campionului european la şah, românul Liviu Dieter Nisipeanu. A trăit bucuria de a-i strânge mâna campionului şi de a-i lua un autograf la Concursul de Şah Turneul Internaţional seniori, juniori şi copii Ploieşti, din 2005. Tot atunci, Alex a avut o prestaţie excelentă, învingând mulţi juniori şi punând serioase probleme şahiştilor cu experienţă, cu câţiva ani mai mari decât el. Chiar dacă puştiul campion a jucat opt ore neîntrerupt, efortul nu l-a epuizat.

(Articol publicat in ziarul Libertatea si scris de Ovidiu Alexandrescu)

5 Comentarii

 • vasim

  Interesant articolul.
  Ar fi frumos ca acesti copii cu dorintza sa fie antrenati de oameni profesionisti.
  Conteaza daca ai un antrenor care e GM dau daca antrenorul e un jucator sub 2000.
  Altcumva sunt antrenamentele structurate si calitatea lor e la fel de diferita.
  Ceva cluburi poate il vad pe Alex Duţu si ii ofera posibilitatea sa se antreneze intr-un cerc mai profesionist.
  Poate un sponsor sa ii doneze niste carti reviste din sah care sa il ajute la pregatire etc…
  Succes Alex pe mai departe!

  iunie 4, 2009 - 3:25 pm Raspunde
 • Pacuraru Codin Iosif

  mare branza

  iunie 5, 2009 - 1:54 pm Raspunde
 • virgil

  Cu tot respectul pentru Vasim, nu impartasesc ideea ca cei mai buni antrenori de sah sunt neaparat aceia care au si calitatea de mare maestru…Poti fi un mare maestru de prima linie si la fel de bine un antrenor mediocru…Vocatia de jucator bun e una, iar cea de antrenor mare este alta. Rareori se intampla ca aceste 2 vocatii sa se regaseasca in una si aceeasi persoana.

  iunie 5, 2009 - 4:27 pm Raspunde
 • raul

  Am urmarit clasamentele de la Campionatul national de copii si juniori de la Voineasa 2009 ( B 10 si B 12 ani ),unde pe baiatul asta ,Alex Dutu ,nu l-am gasit ?! Ori n-ai cum sa fii mare jucator daca nu joci in primul rand in campionatele nationale !Altfel ,tot acest articol , nu este decat reclama ieftina !Nu cred nici faptul ca se pregateste 4 ore pe zi ????

  iunie 8, 2009 - 11:51 pm Raspunde
 • alexandru dutu

  Raul, sa stii ca gresesti! chiar jucam cate patru ore cvel putin intr-o zi.

  august 18, 2011 - 3:02 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.