Zi: 22 februarie 2009

Apulum Grand Prix 2009 – Etapa 1, Cugir 22 februarie 2009

Rezultate, comentarii, clasament

Duminică 22 februarie s-a dat startul în a 4-a ediţie a circuitului Apulum Grand Prix.

Acest circuit anual cuprinde 8 turnee de şah rapid şi blitz şi are ca scop promovarea şahului în judeţul Alba. Prima etapă a fost găzduită de oraşul Cugir, în organizarea Clubului Sportiv Orăşenesc şi al Consiliului local Cugir. Prin eforturile organizatorilor, în frunte cu neobositul profesor Vasile Lupu, ing.Mihai Conţan (preşedinte onorific CSO Cugir), prof.Mihai Adrian (preşedinte CSO Cugir), prof.Alexandru Pereanu (inspector CSO Cugir) şi ing.Aurel Voicu (consilier local) organizarea a fost una foarte reuşită.

Cei 52 de participanţi, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 74 de ani, s-au înfruntat

Citeste Articolul
  • 12
  • 665
  • 1

Teoria Deschiderilor – desi nu ati intrebat, noi va raspundem!

De data asta nu am mai raspuns la nici o intrebare. Ideea articolului a venit in urma unei…autosesizari. Privind partidele de la turneul Colosseum de saptamana trecuta am observat ca Gambitul Regelui face numeroase victime printre participanti! Nu voi da numele acestor victime, intrucat le-as expune si mai tare in vederea editiilor urmatoare. Asadar, voi incerca sa gasesc o solutie la aceasta problema.

Citeste Articolul
  • 13
  • 1027
  • 3

Mihail Marin comenteaza meciul Topalov-Kamsky, partida 4

O veste extraordinara pentru iubitorii sahului din Romania.Dupa cum v-am spus am primit o veste de la MM Mihail Marin 2556 si apoi am vazut , cu bucurie si cu mandrie,  ca el comenteaza meciul pentru challangerul la titlul mondial, Topalov – Kamsky pe site-ul www.chessbase.com .Dupa ce am vorbit despre tema cu nebunii de culoare diferita cu el, mi-a  venit o idee care parea nastrusnica la acea vreme si anume ca sa gasim o cale de a comenta meciul si pentru cititorii de limba romana de pe blogul nostru de sah. Aici apreciez mult altruismul si generozitatea lui Bob Marin care putea sa se eschiveze si sa spuna ca nu prea este nici o cale,  exclusivitatea apartinand siteului www.chessbase.com

MM Mihail Marin 2556 comenteaza meciul Topalov-Kamsky (Foto de Janis Nisii)

Citeste Articolul
  • 18
  • 1086
  • 4

Pentru Mihail Marin …Surpriza dupa aproape 3 ani (partea a doua)

Aici aveti prima parte a interviului cu MM Mihail Marin

Mulţi oameni te consideră cel mai bun scriitor de şah al momentului, lucru care a fost confirmat şi de votul de încredere al publicului. Dar ce cărţi te-au influenţat pe tine, atât dintre cărţile recente cât şi din trecut? Care sunt giganţii pe ai căror umeri te-ai ridicat?

Am promis cu putin timp in urma, prietenului meu si al blogului nostru, MM Mihail Marin,  ca ii vom face o surpriza la noi pe blog curand.

Fotografie facuta de Janis Nisii la Reggio Emilia 2009

Pentru ca asa am simtit eu bucurie in sufletul meu si  am considerat normal ca sa o impart cu ceilalti oameni si sahisti vorbitori de limba romana. Si ca ori  de cate ori sunt plin de emotie si  bucurie pentru o realizare de aici, incerc sa v-o impartasesc si voua. Bucuria pentru ca avem acest meci comentat in romana si pe care Bob a adus-o  inauntrul meu, eu  incerc sa o retransmit acum inapoi la el. Ca o teorema care aproape intotdeauna are si reciproca, ar trebui sa fie fireasca recunostiinta noastra sub orice forma, pentru cel care te-a facut fericit.

Mihail Marin in 2006 cand a inceput sa devina mai mult decat cunoscut in toata lumea

Multumesc  lui Bob Marin pentru ca a continuat sa fie aproape de blogul nostru de sah si mai ales ca dupa mult timp avem si noi comentarii in limba romana la un meci pentru desemnarea challangerului lui Anand la Titlul mondial de sah.  L-am cunoscut pe Bob, cand era secundantul lui  Judith Polgar

Citeste Articolul
  • 29
  • 668
  • 0

Catalin Ardelean si Gandirea schematica(6)

Aici puteti revedea Gandirea sistematica(5)

Am amanat putin ultima parte din Gandirea schematica poate si pentru materialele pe care le gasiti din abundenta in aceste zile la noi pe blog. Si parca mi se parea sarac sfarsitul de saptamana care se termina si nu aveam un articol din gandirea schematica. Sper ca aceste materiale instructive si foarte utile pentru marea parte a cititorilor de aici si eu cred ca aceste exemple ne ridica forta de joc numai urmarindu-le aici. Dar este bine ca sa aprofundam aceste pozitii si cu ajutorul lui Catalin si a explicatiilor sale mai mult decat suficiente, sa reusim sa facem un pas in pregatirea noastra sahista. Tema de astazi este impresionanta si pentru faptul ca se pare ca ea provine din Apararea siciliana , posibil varianta Lasker-Svesnikov. Un alt amanunt interesant si bine de luat in seama este acela ca, pozitia survine din deschidere(dupa pozitia pionilor)  si se intra in final dupa schimbul masiv de piese.Acest serial se va opri aici din nefericire si va anunt ca va urma unul cel putin la fel de incitant si intructiv. Tema urmatoare va fi una de interes general si  o vom putea vedea in curand, cand voi primi materialul de la Catalin Ardelean.

Exemplul 6

Citeste Articolul
  • 14
  • 897
  • 2