Mesajele ingenioase ale Marthei Lasker

Simtul umorului – trasatura comuna a familiei lui Emanuel Lasker – a fost in mare masura proprie atat campionului mondial, cat si sotiei sale Martha Lasker .

  Marta_lasker

 In ceea ce priveste pe Marta Lasker, credincioasa prietena si sotie a campionului mondial, ea a fost o personalitate luminoasa si interesanta.
Se spune ca in spatele unui barbat celebru sta o femeie puternica. Am mai scris despre femei puternice, sotii de sahisti, la inceputurile blogului si anume despre Rona Petrosian  puteti citi articolul aici, desi este cu totul al fel de intamplare si alt temperament. Cand grupul de participanti la turneul de la New York (1924) naviga spre Statele Unite ale Americii , sahistii comunicau continuu intre ei, jucau sah, analizau impreuna, discutau. Martha l-a pregatit cu grija pe Emanuel Lasker si pe drum i-a pus , nu numai carti , dar si alimente, inclusiv oua fierte, de la ferma lor de pasari.
Emanuel_Lasker
Pe fiecare ou era indicata data cand trebuia mancat si in afara de aceasta, unele recomandari, mesaje, sfaturi. In fiecare dimineata, la micul dejun, colegii il intrebau, zambind, pe Lasker:
– Si ce noutati mai aveti de la sotie astazi?
Atunci, Lasker se uita la data si cu un aer serios, citea adnotarea de pe ou:
” Nu ma uita!” sau ” Nu fuma foarte mult!” iar in sfarsit ” Da la spalat camasa!”
Un alt lucru interesant este faptul ca Martha Lasker nu stia sa joace sah si nici nu voia sa invete, totusi asista la partidele sotului in timpul carora citea sau croseta. Dar cum sa stie cine are avantaj ?
Marele Lasker i-a dat un sfat simplu:”numara pionii…”

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.