A mai plecat o legenda a sahului romanesc: Alexandra Nicolau.

Articol de IM Sergiu Grunberg

alexandra.nicolau.1

A mai plecat o legenda a sahului romanesc:  Alexandra Nicolau.

Sahul feminin romanesc a dat mereu jucatoare exceptionale si as cita aici pe :

Elisabeta Polihroniade , Margareta Teodorescu, Margareta Muresan , Dana Nutu , Cristina Foisor , Corina Peptan , Luminita Cosma sau Gabriela Olarasu .

Cred insa ca adevarata regina a sahului romanesc a fost Alexandra Nicolau  .

Spun asta bazandu-ma pe rezultatele exceptionale de la Olimpiada , pe numeroasele titluri nationale la individual si pe echipe , pe incredibilul numar de turnee internationale castigate si pe numeroasele prestigioase  locuri 2 , dar mai ales pe faptul ca la un moment dat a ajuns pe locul 5 in lume la ELO in sahul feminin .

Am cunoscut-o pe Kety cand aveam 18 ani si am ramas impresionat de personalitatea ei complexa . Tatal sau Stefan Nicolau a fost unul din marii savanti ai Romaniei , parintele inframicrobiologiei si daca Romania comunista nu ar fi fost izolata pe plan international , cu siguranta ar fi fost un candidat indreptatit la premiul Nobel . Kety era o intelectuala de rasa , cu un simt aparte pentru arta orientala si limba chineza . Ca sahista era de inventivitate aparte , avea o forta de joc de barbat si filozofa mult la tabla , era un fel de Mihai Suba feminin, la care se adauga distinctia si sensibilitatea.

Dupa moartea tatalui sau a cunoscut o perioada incredibila de persecutii culminand cu desfiintarea postului de asistenta universitara la catedra de “Istorie a artelor “, cu somaj timp de cateva luni (cand era de departe prima jucatoare a tarii ) , cu numirea in postul de administrator al clubului Constructorul ,( unde trebuia sa deschida zilnic clubul si sa dea ceasuri amatorilor de blitzuri) si in sfarsit cu bizara suspendarea din echipa nationala in conditiile in care era a cincea jucatoare a lumii .  Cum se explica aceste evenimente intr-o perioada cand se spunea ca Ceausescu era un mare admirator al sahului , cand Ion Iliescu un alt mare fan sahului era in plina ascensiune politica , sau Cornel Pacoste si el un varf al partidului , dar impatimit al sahului, devenea presedintele FRSAH , este greu de explicat . Kety punea totul pe seama Securitatii , dar era oare Securitatea mai tare ca PCR-ul ? Exista si acum cateva persoane in sah care ar putea lamuri misterul acelor vremuri , dar ma indoiesc ca o vor face , fiindca cine stie, poate ar trebui sa se autoculpabilizeze !

Am intalnit-o pe Kety in cateva ocazii si de fiecare data mi-a lasat impresia unei mari campioane dar si a unei mari doamne.

alexandra.nicolau.4

Intre anii 66-70 , se organizau la clubul Progresul turnee de blitz in fiecare duminica . Kety se lupta de fiecare data pentru primele locuri (de necoceput pentru o femeie in acele timpuri)  desi participau atunci Victor Ciocaltea, Beby Ghitescu , Mircea Pavlov, Traian Stanciu si majoritatea pustilor de la Universitatea.

Am fost de cateva ori la ea acasa , unde jucam bridge intr-o distinsa companie de profesori universitari .

In 1967 , am fost cu o echipa a Universitatii Bucuresti intarita cu Kety si Mircea Pavlov la Moscova la  Turneul Universitar al capitalelor tarilor socialiste . Pe vremea ceea  nu existau foi de schimb ,si am primit la Moscova 3 ruble pentru inceput si asta a fost tot ! .

Kety avea de incasat un premiu mai vechi si ne-a dat tuturor bani de buzunar !

La intoarcere cand am vrut sa-i returnam, a refuzat cu generozitate . Dar mai presus de toate , acea deplasare ne-a dat prileul sa cunoastem inalta sa tinuta intelectuala.

Dupa ce a ramas in Olanda , sahistii romani au evitat-o in mod firesc , iar in celebra carte cenzurata a Elisabetei Polihroniade despre olimpiade , aparea sub titulatura: cealalta jucatoare romana care castiga la campioana mondiala Nona Gaprindasvili .alexandra.nicolau.3

De cativa ani am reluat corespondenta cu ea , incercand sa o conving sa public o carte despre ea cu partide alese . Cu modestia-i caracteristica Kety spunea ca nu are rost,  fiindca partidele ei acum analizate cu computerul nu sunt corecte . I-am explicat ca oricum ele au o valoare istorica , ca majoritatea tinerilor nostri sahistii trebui sa afle cine a fost , ca sahul romanesc trebuie sa o recupereze in cartea sa de aur , dar degeaba .

Avea o dezamagire si un scepticism probabil accentuate de boala , dar mai presus de toate parea convinsa ca Securitatea persista in Romania in multe domenii , inclusiv in sah !

Va las pe voi sa hotarati daca avea sau nu dreptate .

M-a impresionat solidaritatea cu drama Gabrielei Olarasu si faptul ca in ciuda amintirilor atat de amare , inima ei batea inca pentru sahistii romani !

Cred ca e o datorie de onoare pentru FRSAH , sa o readuca in patrimonial nostru de valori , sa scoata o carte despre Alexandra Nicolau si mai ales sa organizeze un memorial .

In fond daca unii mai ciripitori au parte de asa ceva , de ce nu ar avea parte si victima , intamplator cea mai mare sahista a Romaniei

Sergiu Grunberg

ALTE POSTARI RELEVANTE

9 Comentarii

  • Mihai Ghinda

    Subscriu din toata inima.

    Kety a fost asa cum a descris-o Sergiu: de un rafinament indescriptibil, de o rara inteligenta si cultura si mai ales, un OM si o sahista de exceptie.
    Vorbele sunt prea palide pentru a descrie personalitatea fascinanta celei mai mari DOAMNE a sahului romanesc.

    Sunt consternat si profund indurerat.
    Am ramas si mai saraci, inca o bijuterie rara a sportului si culturii romanesti a disparut!

    octombrie 17, 2013 - 8:16 pm Raspunde
  • Negrea Sorin

    Nu va inteleg modul de comportament:este total un-fair Am fost primul care v-am transmis un comentariu la acest trist eveniment;el nu mai apare deloc. Este a doua oara cand mi se intampla acest lucru (prima data a fost dupa alegerile dela Federatia Romana de Sah;am trecut cu vederea. Repetandu-se,inteleg ca nu va intereseaza comentariile mele,numele meu,fiind din randul veteranilor si nespunandu-va nimic,nu are sonoritatea pe care o cautati. Ca urmare nu vreau sa mai aud de acest blog,ma voi dezactiva imediat si nu va voi recomanda niciodata nimanui Fara stima ptr.dvs, Sorin Negrea p.s.Desigur un articol ca al Domnului Grunberg,de laudat altfel,nu putea enumera toate personalitatile sahului femenin romanesc,dar cred ca nume ca Maria Albulet sau fiica sa Marina Pogorevici-Makropulos ,au reprezentat mai mult decat alte nume citate. Sunt si ele prea de demult ?

    Sent from my iPad

    octombrie 17, 2013 - 9:04 pm Raspunde
  • dancostea64

    Intrebare chirurgicala: cine i-a luat locul atunci cand a fost suspendata din echipa nationala?

    octombrie 18, 2013 - 5:49 am Raspunde
  • grunberg sergiu

    Cine i-a luat locul, nu e important , fiindca erau multe sahiste foarte bune in acea perioada: Elisabeta Polihroniade , Marga Teodorescu , Maria ,Albulet , Margareta Perevoznic , Gertrude Baumstark. Important este de ce ? Una din explicatii ar fi trecerea in acea perioada de la internationalism la asa-zisul comunism national , unde numele si originea primau, iar delatiunea imbraca o haina patriotica . Inca ezit daca sa public sau nu un capitol despre sah si securitate . Stiu cate ceva , dar din pacate nici eu nu detin multe dedesubturi si secrete .Poate ne ajuta altii cu acces la dosare.
    Dar are oare rost? Uitati-va la politicieni si nu numai ! de mult nu mai sunt incriminati fosti colaboratori ai securitatii , iar istoria nu se mai poate schimba.
    Mult mai important este sa ne recuperam spiritual valorile , reabilitandu-le memoria si promovandu-le realizarile , stergandu-le acea odioasa eticheta de tradatori si completand cu paginile lipsa istoria sahului romanesc

    octombrie 18, 2013 - 9:32 am Raspunde
  • rocadamare

    Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
    Sahul feminin romanesc a avut multe campioane de prim rang.
    Sahul masculin a avut si el cativa campioni de referinta, Dieter fiind unul dintre ei iar in plus multe scuze si explicatii…

    octombrie 18, 2013 - 9:44 am Raspunde
  • dancostea64

    Sa fii dat afara de la Universitate si sa ramai somer, urmat de angajare pe post de paznic la un club, iar mai apoi de suspendare din echipa nationala dar inca avand pasaport… toate acestea intamplandu-se intre 1965-1970… chestiile astea nu se pot justifica doar printr-o turnatorie. Asadar, este momentul de a vorbi, domnule, in masura in care aveti banuieli!

    Capitolul sah-securitate are rost! Sunt inca urne neocupate in Parcul “Libertatii” – pentru vesnica pomenire a activitatii securisto-comuniste! Si pentru ca a venit vorba, am sa repostez o intrebare care tocmai mi-a fost cenzurata pe ScC: ce cauta personaje securiste (gen Paula Iacob) la Turneul Regilor? Parca si Adrian Paunescu dadea cu nasul (cu limba, ar fi mai potrivit in cazul lui) pe acolo in anii de inceput.

    octombrie 18, 2013 - 11:33 am Raspunde
  • Marius

    Dureros. Mare pierdere. Dumnezeu sa o odihneasca.

    octombrie 19, 2013 - 9:32 am Raspunde
  • Florin Coman

    Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

    octombrie 20, 2013 - 3:21 pm Raspunde
  • Tasogare

    De pe newsaboutchess:

    Alexandra Ekaterina van der Mije-Nicolau

    Author: Johan Hut Print
    Date: 2013-10-17 08:45

    “Have I been forgotten in the Netherlands?” is a question that was regularly asked by Käty van der Mije in recent years. Last Monday, after she had passed away, it turned out that the answer is no. Together with Fenny Heemskerk and Zhaoqin Peng she was part of the greatest trio of women chess players in Dutch history.

    Käty van der Mije during the BDO-tournament 2005 in Haarlem with Nona Gaprindashvili, whom she admired greatly. (Photo: André Hendriks.)

    She was born in 1940 as Alexandra Ekaterina Nicolau in the Rumanian capital Bucarest. When she was six years old, one of her brothers taught her to play chess. At national events and training camps for women, she and Margareta Teodorescu formed an inseparable couple and Käty often made the witty remark: “You don’t see your husband as often as you see me.” Teodorescu was four times Rumanian champion, Nicolau six times, in 1960, 61, 63, 64, 65 and 73, so she had her best years in the early sixties. It was then (and a little later) that she had two of her greatest achievements. At the 1963 Olympiad she scored 10 out of 12 on the First board, and in 1966 she scored 8 of 10, again on board one. Behind the Soviet Union, Rumania was the second strongest nation in women chess. Taking in account her results, you could regard Nicolau as one of the world’s strongest women chess players. At both Olympiads mentioned, only Nona Gaprindashvili had a higher score. Nicolau has always had the deepest respect for her. In 1966 Nicolau did win against Gaprindashvili. In 1972 she scored 7 out of 9 on board 2, making an awesome total of 25 from 31 (80,6%).

    World top
    In 1961 and 1967 Nicolau came seventh twice on the World Championship candidate tournament that by the way was not the official name then. The tournament winner had the right to challenge the world champion, so she was definitely among the ten strongest players in the world. Before and after her move to the Netherlands, she won many international tournaments (sixteen in her own recollection). Among those victories are the Danlon Tournament twice (Amsterdam/Emmen) and five times the women group of the Hoogovens Tournament. She was especially proud of her three wins in Belgrad, where many of the world elite were present. When the Elo system was introduced in 1969, Nicolau was fifth in the world ranking.

    (Photo: René Olthof)

    The Netherlands
    Before emigrating to the Netherlands, she had already won a few tournaments there. Therefore, when she decided to leave her unfortunate homeland in 1974, Holland was a logical choice. Chess life was well organised there, also for women.
    Her victory in Wijk aan Zee 1966 played a crucial role in her decision. She was very impressed with what was to become her new country. She once said in an interview: “For years, whenever I felt unhappy in Bucarest, I used to go outside the KLM building in order to see what freedom looks like.”
    In 1974 she made the important move. Rather soon she met a Dutch man whom she married: Hendrik van der Mije. She adopted his surname and switched from her Christian name Alexandra to her middle name: Ekaterina, abbreviated to Cathy, and much later to Käty. Dutch chess among women was on a much lower level than in Rumania. Her view on this: “Women chess in the Netherlands was on a modest level. Corry Vreeken was my only rival.”
    This was emphasised when Cathy van der Mije became Dutch champion in 1974, 76, 77, 78 and 79.
    Van der Mije considered 1980 as her last year of serious chess. After that she called herself an amateur, however, in 1988 she played her fourth Olympiad for the Netherlands.
    She was active at her club every week. Het Spaarne in Haarlem was her club for many years. She was club champion in 2007 and in 2010, at her seventieth birthday, she was made honorary member.

    (Photo: Dimitri Reinderman)

    Forgotten?
    Käty van der Mij was still one of Haarlem’s heroes, but what was her status outside Haarlem, she wondered. In 2011, in my Saturday column, also published in Haarlems Dagblad, I wrote about top women chess players who settled in the Netherlands. The article was just about recent successes, so Van der Mije was alarmed and let me know through a colleague chess journalist that she felt left out. I contacted her and Allard Hoogland, publisher of New in Chess. Was this an idea for Matten? Sure, but they had already tried this and it had failed because Van der Mije insisted on too many corrections. He also wrote that Van der Mije had already contacted all Dutch chess journalists and asked to get her out of oblivion. My mail exchange with her was hilarious. She ended her first mail with: “With cordial greetings”. An hour later I received a second mail, in which she wrote that it wasn’t the right time for that and would I please consider it as “With best regards”. Two weeks later I published a story about her in the newspaper, whereupon she sent me a mail to thank me for it: “With cordial greetings”.

    Alexandra Ekaterina van der Mije-Nicolau was born on 22 July, 1940. She died on October 14, 2013, aged 73. This story is partly based on an interview by Dinu-Ioan Nicula for the Rumanian Chess Federation in 2008.

    octombrie 29, 2013 - 5:59 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.