Alexandra Van Der Mije-Nicolau comenteaza interviurile date de Elisabeta Polihroniade

Am primit astazi un email primit de la marea maestra Alexandra Van Der Mije-Nicolau, care ne-a rugat sa publicam comentariul ei vizavi de interviurile date de marea maestra Elisabeta Polihroniade, aparute pe www.catavencu.ro . Noi le-am preluat cu putina vreme in urma, ca si material despre sah care intereseaza pe iubitorii sahului din Romania. Mai jos aveti comentariul pe care   mi l-a trimis Alexandra Van Der Mije-Nicolau, care nu este nimeni alta pentru cei dintre dumneavoastra care isi mai amintesc, decat MM Alexandra Nicolau, stabilita de multi ani in Olanda

Aici puteti revedea articolul cu interviurile MM Elisabeta Polihroniade de pe www.catavencu.ro

Alexandra_Vdmije_Nicolau

Foto de Frits Agterdenbos.

Stimata Redactie,

Am citit cu uimire interviul Elisabetei Polihroniade Ionescu despre propria persoana cu 35 de ani in urma. Probabil, este un fenomen cunoscut, tot prezentandu-se ca sahista eminenta a inceput sa creada in propriile afirmatii.

Marele politician de care vorbeste, este distinsul Profesor, academician Stefan Nicolau, tatal meu, de care sunt foarte mandra si care din pacate a decedat in 1967. In ceea ce priveste egalitatea sahista cu mine nu exista:

am castigat sase campionate nationale la care a participat si ea, am castigat doua meciuri de baraj in intalnirea directa.

Am castigat in 1968,1972,1973 turneul Belgrad, nu imi aduc aminte de un succes de acest nivel al acestei jucatoare . In turneele interzonale am iesit de doua ori inainte,eu jucand cinci, ea trei.

In 1970 am castigat turneul de la Tbilisi, la Olympiada de la Skoplje am realizat 7din [9] ea 1,5 in finala din sase partide. Cele mai mari succese devenind mai matura,le-am obtinut, din pacate, dupa moartea tatalui meu. Gaprindasvili, Lazarevici si eu, fiind singurele jucatoare care participau la turnee masculine am stat la baza eloului, si figuram la barbati.[locul 2-3 la turneul de rezerva maestrii de  la Beverwijk.]

In ceeace priveste Eloul nostru: 1972 Eu – 2340, Polihroniade – 2230.

Toate afirmatile in ceeace priveste rolul tatalui meu sunt absurde, caci nu mai exista. Ea a fost o sahista meritorie,una din primele din a doua garnitura. Din pacate nu a putut sa accepte acest lucru si a folosit toate mijloacele permise  si nepermise sa AJUNGA. Mijloace politice de care a uitat, falsificarea rezultatelor, scrierea unor carti nedemne de un autor corect , totul pentru A AJUNGE.

Dupa generatia noastra,eu fiind mai tanara ca Polihroniade, au venit un grup de sahiste cu rezultate mult mai mari ca ale ei: Muresan, Dana Nutu, Pogorevici, Foisor, Peptan, de care nu vorbeste nimeni, pentru ca ea s-a declarat sahista secolului.

Are 74 de ani. Ajunge. Sa se linistesaca si sa termine cu calomniile, cu neadevaruri sportive. Din fericire ,  s-a schimbat societatea din Romania, nu mai poate sa faca politie. Asta este situatia,eu m-am saturat de impostura,  in loc sa fie mandra de ce a obtinut, incearca sa distruga pe oricine cara a obtinut succese mai mari. Pot sa-i multumesc ca , in mare parte , datorita ei am plecat, mi-am construit o viata libera alaturi de sotul meu.

Alexandra van der Mije – Nicolau

ALTE POSTARI RELEVANTE

14 Comentarii

 • costache remus

  care a fost eloul maxim atins de cele doua doamne?

  august 2, 2009 - 8:49 am Raspunde
 • Volodia Vaisman

  Sentimental din fire si nostalgic din vârstà, îmi place sà citesc orice îmi aminteste de trecutul sahului românesc, din care am fàcut si eu cândva parte. Astfel, citesc cu plàcere intervieurile de pe site-ul FRS si, deci, nu-i de mirare cà m-am interesat si de disputa “cine-i mai mare” dintre douà doamne ale sahului românesc. De la început vreau sà spun cà amândouà fac parte dintr-o generatie de aur de jucàtoare românce càrora le-am pàstrat o deosebità stimà si consideratie. Si cu obiectivitatea celui care le-a urmàrit îndeaproape carierile si partidele, as vrea sà-mi spun si eu pàrerea.
  Este adevàrat, d-na Alexandra Nicolau a fost mult timp cea mai bunà dar, din momentul plecàrii în Olanda, ea n-a mai contat practic pentru sahul românesc, greul reprezentàrilor echipei nationale fiind suportat de alte mari jucàtoare românce.
  Pe de altà parte, nu trebuie uitat cà aportul românesc al d-nei Elisabeta Polihroniade a fost mult mai constant si plurivalent: càrti, televiziune, organizare, reprezentare etc.
  Deci, dragele mele, nu are rost sà và certati pentru fleacuri. Se spune cà cel mai destept mai lasà de la el iar dacà ar fi sà dau atentie tuturor afirmatiiloe excesive, uneori chiar abuzive, ar trebui sà fiu supàrat pe multi din fostii mei adversari!

  august 2, 2009 - 11:19 am Raspunde
 • Mtudorache

  Credeam ca numai eu ma incing in jurul unor subiecte de sah sau care au legatura cu sahul! Ei, dar acest joc e teribil! Naste pasiuni si orgolii care cu greu se pot intalni in alte jocuri. Nu sunt in masura sa judec eu, care sunt un pisic, insa domnul Vaisman este mai mult decat drept in ceea ce spune. Totusi incredibil, cum se zice… pot ierta dar nu si uita! Altii nu traiesc de cat timp sunt vechi aceste orgolii!

  august 2, 2009 - 12:28 pm Raspunde
 • Niki

  Mda, e neplacuta situatia si parerile sunt cu siguranta impartite. Poate ca reactia d-nei Nicolau nu ar fi venit daca nu era declaratia(poate exagerata) d-nei Polihroniade privind interdictiile la care a fost supusa. Cu siguranta adevarul este undeva la mijloc; probabil sunt sahisti contemporani acelor vremuri care ne pot lamuri. Oricum ma alatur d-lui Vaisman si spun ca ambele glorii ale sahului romanesc au avut o cariera stralucita ca jucatoare si ca promoteri ai sahului in Romania.

  august 2, 2009 - 12:28 pm Raspunde
 • ILIE

  o zana falsa

  Intamplator, am cunoscut un scriitor si iubitor al sahului: C-tin Stefaniu, care pe la sfarsitul anilor “60, inceputul anilor “70, incerca sa scrie o carte despre un meci de sah. Cineva care a aflat despre aceasta initiativa si slugarnic fiind, a comunicat unei alte persoane despre intentia scriitorului, nimeni alta decat tov.Elisabeta Polihroniade.Si-acum bomba:aceasta ” talentata” Polihroniade, l-a abordat pe d-nul Stefaniu, sugerandu-i ca ar fii mai bine sa semneze ea aceasta carte, chiar daca nu e scrisa de ea.Si asa a iesit celebra carte ” MECIUL SECOLULUI” scrisa de jucatoarea secolului.Interesant, nu?

  august 2, 2009 - 3:50 pm Raspunde
 • Paune Florea

  Multa stima pt.cea mai mare jucatoare in epoca sa, D.na Alexandra Nicolau! Am respect pt. tot ce a facut pentru sahul romanesc, D.na Polihroniade! Sahistii si sahistele sunt desigur oameni! Oamenii au caractere diferite! D.na Alexandra Nicolau, a fost si ramine un mare caracter! Nu pot spune acelas lucru si despre neobosita doamna Polihroniade! La capitolul forta de joc si caracter, respectind “adevarul adevarat”, D.na Alexandra Nicolau,a detinut si detine un “avantaj” substantial!!! Le cunosc pe ambele si desi n-am fost si nu sunt un mare sahist, am fost unul din apropiatii regretatilor mari maestri V.Ciociltea si Th. Ghitescu, care daca ar mai putea , i-ar da cartonas rosu D.nei Polihroniade!!!

  august 3, 2009 - 6:14 am Raspunde
 • Paul

  Sunt un iubitor al sahului ceva mai carunt.Am admirat si eu rezultatele sahistelor noastre care dupa mijlocul secolului trecut au adus multe succese.Dar e neplacut ca acum sa se dezvolte atata rautate.Ce fel de doamna a sahului romanesc esti stimata doamna Polihroniade daca improsti cu noroiul minciunii o alta sahista?In cadrul corectitudinii si bunului simt dezvoltat de sah cum poti inventa ca ai fost eliminata din competitii pe vremea cand dumneata ca fiica de femeie de serviciu a spitalului Colentina aveai un bun dosar de origine sanatoasa?
  Lizica te jucai intr-adevar prin curtea spitalului Colentina dar nu sahul a fost principala ta preocupare.De ce nu spui cat rau ai facut altora chiar pe vremea cand acuzi un eminent om de stiinta?Este de contestat ca la anii batranetii nu intelegi tocmai ca ai fost turnatoare si pentru ca te-ai folosit de legaturi amoroase ai reusit in multe privinte.Exista o lege divina care nu iarta…mai bine te-ai ruga pentru sanatate.

  august 3, 2009 - 11:30 am Raspunde
 • niki

  Iata ca sunt persoane care certifica unele “legende” pe care eu(care am inceput sa cunosc ce se intampla in sah abia la jumatatea anilor 80) le-am auzit de-a lungul timpului. Ne putem gandi chiar ca era greu sa ajungi la televiziune daca nu aveai un sprijin anume sau nu ofereai ceva in schimb, diverse compromisuri. Dar eu unul nu am date concrete si deci nu pot avea decat impresii, fara a putea da verdicte. Nu am cunoscut-o pe Dna Nicolau, dar observ numai laude la adresa dansei si o admir pentru asta. Pe Dna Polihroniade am cunoscut-o de-a lungul anilor cu diverse prilejuri si recunosc ca parerea mea este una buna, dansa fiind o persoana calda, comunicativa. Este totusi posibil ca in cariera dansei sa se fi strecurat momente cu care nu se poate mandri. Cu totii avem regretul unor fapte trecute.
  Totusi, poate ca cele doua doamne nu-si doresc spalatul rufelor in public si cred ca nici noi nu vrem sa le patam renumele.
  Chiar cu riscul unor adevaruri nespuse. Chiar daca Dna Polihroniade a ridicat(inabil si poate nedorit) prima piatra.

  august 3, 2009 - 2:02 pm Raspunde
 • Ilie

  C-tin Stefaniu a mai scris carti la care tovarasa Polihroniade a aparut totusi coautoare.Deasemeni a mai scris pentru cartile ei,respectiv in locul ei Tiberiu Radulescu.

  august 3, 2009 - 11:32 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Am stat mult sa analizez acest aspect din viata noastra.
  Dupa cum stiti, am o mare stima pentru Dna Polihroniade. Chiar vroiam sa scriu un comentariu la interviul respectiv. Mi-a placut foarte mult. A spus cateva lucruri interesante, lucruri pe care altii nici macar nu se gandeau la ele, daramite sa le si realizeze. Si zic eu, cam a realizat multe lucruri frumoase pentru sahul romanesc. Insa am avut o retinere, cand am citit despre o anumita doamna care ar fi fost ca o frana in calea carierei si a succesului Dnei Polihroniade. Subiectiv si emotional, gandul m-a dus imediat in aceea perioada si am simtit o nebanuita si uitata senzatie de dispret fata de aceea persoana. Ciudat? Nu. Firesc. Cei care au trait acele vremuri stiu la ce ma refer. Ca dintr-o data, tot ceea ce stiam sa fie spulberat de acest mail. Somnul ratiunii naste monstrii.
  Imi vine sa urlu de durere cand vad ca am putut gandi asa ceva.
  Iertati-ma Doamna Alexandra Nicolau pentru aceste ganduri salbatice. As fi putut sa tin ascunse aceste ganduri, dar nu am fost in stare. Prefer sa fiu sincer si atunci cand gresesc. Nu as fi stiut, probabil, de existenta dumneavoastra fara acest incident. Ma bucur acum de adevarul iesit la suprafata, si de faptul sunteti o Mare Doamna a Sahului Romanesc.
  Dar mai este ceva bun in aceasta poveste. Am acum Doua Mari Doamne ale Sahului pe care le voi stima mereu de acum incolo.

  august 5, 2009 - 8:36 pm Raspunde
 • Paulica

  (7.Paul spus
  august 3, 2009 la 11:30
  Sunt un iubitor al sahului ceva mai carunt.Am admirat si eu rezultatele sahistelor noastre care dupa mijlocul secolului trecut au adus multe succese.Dar e neplacut ca acum sa se dezvolte atata rautate.Ce fel de doamna a sahului romanesc esti stimata doamna Polihroniade daca improsti cu noroiul minciunii o alta sahista?In cadrul corectitudinii si bunului simt dezvoltat de sah cum poti inventa ca ai fost eliminata din competitii pe vremea cand dumneata ca fiica de femeie de serviciu a spitalului Colentina aveai un bun dosar de origine sanatoasa?)
  ………………………………………………..
  Paul loveste, ca dai bine, nici mie nu-mi plac personalitatile, trebuie sa le bagam cat mai adanc in mocirla, ai un caracter murdar dare nobil bine meritat, felicitari, hai sa facem o echipa, ai lovit frumos si in personalitati si in oamenii simpli, toti la un loc indiferent ca au scoala sau nu trebuie facuti o apa si un pamant. Referitor la mama doamnei Elisabeta Polihroniade se stie ca a fost pe front ca sanitar, si-a riscat viata dar asta e fara importanta, in fata cuvintelor tale mestesugite nu rezista nimic. Deci merita sa o faci femeie de servici, nu a stiut sa fie o fiinta nobila ca tine sa stea in tara si sa ii bage pe eroi, intelectuali si orice se spune ca are valoare, sa-i bage in mocerla asa cum faci tu.Cand faci un medic, femeie de servici iti trbuie ceva talent, felicitari!

  februarie 25, 2010 - 9:04 pm Raspunde
 • Rolea Cristian

  Elisabeta Polihroniade pe linga faptul ca a fost o mare jucatoare a organizat si cel mai frumos turneu alaturi de Dan Mitaru.Pacat ca nu mai colaboreaza cei doi.

  octombrie 7, 2010 - 9:51 pm Raspunde
 • vasile.

  Draga Rolea ,ai dreptate doar pe jumatate si anume , Turneul a fost facut de Dan Mitaru ajutat fiind de Ionut Dobronauteanu si Ionescu C-tin in prima faza dupa care o mare parte fiind facuta si de Dan Pasarelu si Candea Gh . Eu unul cred ca este pacat sa nu i se dea Cezarului ce este al Cezarului si intr-adevar Dan Mitaru si Elisabeta Polihroniade ar fi facut lucruri mari pentru sah.Pacat de orgolile lor care nu fac bine sahului.

  octombrie 17, 2010 - 1:03 pm Raspunde
 • Sorin Negrea

  Am abandonat de mult sahul,dar odata am fost coleg in loturile nationale de juniori si cu Katy si cu Lili
  varsta si relatiile de odinioara imi permit sa le numesc astfel si imi cer scuze daca s-ar putea supara.
  Au fost amandoua MARI sahiste ale romaniei,intr-o perioada de aur pentru sahul femenin romanesc,de care ne vom aminti cu nostalgie multi ani de acum inainte.
  Katy,care este si un mare om de cultura,care inca la 13 ani era pasionata de Wagner-Tanhauser in special,este si un mare caracter.
  Cred insa ca reactia ei este disproportionata,mai ales acum dupa trecerea atator ani;nu gasesc elegant sa spui despre Lili ca a fost o jucatoare de mana a doua,ca are veleitatile pe care i le afirmi.
  Lili ramane pentru sahul romanesc,cu toate minusurile despre care se vorbeste,dar pe care eu personal nu le-am cunoscut niciodata,o mare figura -si ea,ca si Katy in galeria de neuitat a sahului romanesc.
  Draga Katy,m-am bucurat pentru tine personal si pentru viata ta cand ai plecat din Romania.
  Te-am si inteles.
  Dar in sahul romanesc ai lasat un mare gol.
  Ai lipsit mult,multora.
  O apreciez pe Lili si pentru pasiunea constanta si eficienta cu care a ajutat la propagarea sahului romanesc,desi nu i-a fost usor,mai ales in zilele noastre cand niciun(!)ziar romanesc nu numai ca nu are o rubrica de sah,dar nici macar nu publica stiri despre evenimentele sahiste.Se publica in schimb despre noul mare sport :POKERUL !

  In aceste conditii si avand in vedere anii nostri,fac um apel insistent la impacare,la iertare daca este cazul,in beneficiul dragostei noastre comune de o viata :SAHUL !

  iulie 28, 2013 - 11:43 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.