Academia Catavencu scrie despre un “Cutremur în şahul românesc”

Polihroniade propune remiza, Nicolau refuză

După ce a stîrnit un uragan în handbal, biroul de sport de la Academia Caţavencu e gata să pună la punct şi lucrurile extrem de controversate din şahul românesc. Cu siguranţă că puhoiul de vizitatori (peste o mie) care a citit interviul nostru cu marele maestru internaţional Elisabeta Polihroniade îşi aminteşte că doamna ne-a povestit despre o rivală din anii 70, din cauza căreia nu prea participa la turnee, că lua mat la numele de familie. Deşi nu a precizat numele, se pare că numele a citit interviul – tocmai din Olanda, unde s-a stabilit de mai mult de 30 de ani – şi a reacţionat.

polihroniade_nicolau

Elisabeta Polihroniade  si Alexandra Van Der Mije-Nicolau

Este vorba despre Alexandra Nicolau, fiica academicianului Ştefan Nicolau. Care ne-a scris pe adresa redacţiei :
“(…) În ceea ce priveşte egalitatea şahistă (n.r. – a Elisabetei Polihroniade) cu mine, nu există: am cîştigat şase campionate naţionale la care a participat şi ea, am cîştigat două meciuri de baraj în întîlnirea directă. Am cîştigat, în 1968, 1972 şi 1973 turneul Belgrad. Nu îmi aduc aminte de un succes de acest nivel al acestei jucătoare. (…) Tatăl meu, de care sînt foarte mîndră, a decedat, din păcate, în 1967. Deci toate afirmaţile în ceea ce priveşte rolul tatălui meu sînt absurde, căci el nu mai exista. Ea a fost o şahistă meritorie, una din primele din a doua garnitură (…)”

Contactată telefonic, Elisabeta Polihroniade ne-a trimis la citit, mulţumindu-se să comenteze scurt: “Istoria este scrisă pe bază de rezultate. Cine deschide nişte cărţi de istoria şahului vede singur cine a fost mai bună. Sincer, vreau să mă îndepărtez de acest subiect”.

În speranţa că v-am răspuns la întrebarea care vă chinuia de aproape patruzeci de ani, încheiem aici disputa dintre cele două doamne ale şahului românesc, printre puţinele care, pe vremea aceea, luau foarte rar bătaie de la bărbaţi.

Aici puteti revedea articolul complet si comentariul in intregime al Alexandra Van Der Mije-Nicolau

Aici puteti revedea articolul cu interviurile  MM Elisabeta Polihroniade de pe www.catavencu.ro

(Aici puteti vedea articolul original  pe siteul www.catavencu.ro )

ALTE POSTARI RELEVANTE

10 Comentarii

 • Florin_c

  Un articol sub orice critica scris in Academia Catavencu. Cutremur vrea autorul articolului, pentru ca despre sah se scrie numai atunci cand este vorba de scandal.
  Am aflat si o noutate, ca Doamna Elisabeta Polihroniade este Mare Maestru International ?
  “lua mat la numele de familie” ? Ce vrea sa spuna ? Nu inteleg.
  Habar nu are autorul, despre sah sau de istoria sahului. Referitor la subiect, este o problema a celor doua doamne, iar comentarii pot fi facute numai de oameni din sah martori ai acelor vremuri.

  august 12, 2009 - 11:15 pm Raspunde
 • niki

  De acord cu ultima fraza scrisa de Florin_C.
  Iulian, care e intrebarea care ne chinuie de aproape 40 ani? Noroc ca nu ma chinuie nimic de genul asta, ca altfel nu stiam cum s-o scot la capat, caci nu am inca 40 ani 🙂

  august 13, 2009 - 10:08 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   Niki: Preluarea este integrala de pe http://www.catavencu.ro, asa ca intrebarea care ne chinuie de 40 de ani cred ca este poate scrisa de cineva cu mai putin de 40 de ani. Cum nici eu nu am 40 de ani se pare ca nici pe mine nu ma chinuie nimic decat de a prezenta parerile pro si contra ale sahistilor. Tendinta ziaristilor din zilele noastre este de a iesi in evidenta, sau de a face senzational dintr-un subiect normal, atunci cand subiectele sunt persoane publice importante. Intrebarile lasate fara raspuns si care contin 99% mister sunt cele care fac senzatie si succesul este asigurat. Ne-am bucura mult mai mult daca s-ar aborda si celelalte subiecte ale sahului romanesc. Eu unul, m-am cam saturat de pseudostirile din ziare si televiziune. Unde sunt stirile bune sau lucrurile pozitive? Am devenit niste “consumatori” de stiri (daca se pot numi asa!) despre accidente si crime si tot ce este mai rau pe lume. Pentru ca astea sunt cerute si astea aduc audienta. Ma gandesc ca poate apucam si noi stirile pozitive la ziar si la televiziune…

   august 13, 2009 - 11:18 am Raspunde
 • trufandale

  Ba, Niki,

  dar noi chiar sintem de aceeasi generatie.. Si zici ca am fost colegi la IIRUC ? Te pomenesti ca ai facut si un liceu din apropiere de Sala Palatului…

  august 13, 2009 - 11:48 am Raspunde
 • nicu valahu

  Mare dreptate are Florin.
  Cu tot respectul pe care-l port publicatiei, acum au dat-o in bara.
  Concluzie primara : “Cititorii nostrii sunt mai inteligenti decat ai lor.”

  august 13, 2009 - 11:49 am Raspunde
 • calin

  Un singur lucru e sigur: Alexandra Nicolau a fost mult mai tare la sah.

  august 13, 2009 - 12:03 pm Raspunde
 • niki

  Bah, Trufandale:)

  La prima propozitie zic nu stiu, la a doua zic da, iar la ultima nu.

  august 13, 2009 - 12:59 pm Raspunde
 • niki

  Iulian, gandesc la fel despre modul in care se transmite informatia astazi, mai ales la TV. Mizerie multa, “vedete”, morala zero.

  august 13, 2009 - 1:02 pm Raspunde
 • Florin_c

  Concluzie :
  Sa-i lasam pe ei cu academia lor si cu “puhoiul de vizitatori” (sunt sigur ca cei o mie au ajuns acolo prin blogul lui Iulian), iar noi sa ne ocupam de Capcane in deschidere, Pastila de teorie, Matul zilei, Turnee viitoare in Romania samd.

  august 13, 2009 - 2:18 pm Raspunde
 • virgil

  In fata unei asmenea dispute, care isi are sorgintea in vremuri de demult, nu poti face altceva decat sa taci si sa iei distanta fata de orice dorinta de implicare…Popularitatea si gloria sportiva cu care s-au acoperit in timp aceste doua mari sahiste sunt mult prea mari pentru a fi umbrite de un incident nefericit ca acesta…

  august 13, 2009 - 5:45 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.