Sibiu: Francisc Török este un antrenor care si-a dedicat viata sahului

De 23 de ani Francisc Török îi antrenează pe pasionaţii de şah cum să facă din cele 64 de pătrăţele câmpul lor de luptă.

torok_francisc

Francisc Török este antrenor de şah din 1986.(Foto www.adevarul.ro)

Francisc Török este antrenor de şah de 23 de ani şi de zece ani predă sportul minţii la Clubul Sportiv Şcolar şi la Clubul Sportiv Universitar. Iulia Lăcău, campionă naţională la 14 ani şi câştigătoare a numeroase premii internaţionale i-a fost elevă. Corina Gheorghe, maestră internaţională de şah, de asemene, a învăţat şah de la Francisc Török. Să devină antrenor a fost un pas firesc pentru fostul şahist de performanţă.

corina_gheorghe_mem_Albulet_frs

IM Corina Gheorghe a fost eleva lui Francisc Torok ( foto www.frsah.ro )

Să-şi dedice viaţa şi toate resursele pentru un sport atât de nobil a fost menirea lui. „E mare lucru să faci ce-ţi place, să faci din pasiunea ta profesie. De abia atunci reuşeşti în viaţă, când faci cu succes ceva care-ţi place. Iar şahul este pentru mine ca un drog, n-aş putea vedea viaţa fără şah“, declară Francisc Török.
Inspirat de Bobby Fisher

Avea 15 ani când a văzut în şah o alternativă la sporturile cu mingea. „M-am îndrăgostit de şah în 1970, când a avut loc meciul pentru titlul mondial dintre Bobby Fisher şi Boris Spassky.

fischer_spassky5

Meciul secolului Fischer – Spassky l-a facut pe Francisc Torok sa se indragosteasca iremediabil de sah


Atunci m-am apucat să învăţ şah şi să frecventez clubul de şah al pensionarilor. Copii erau puţini, doi-trei, şi jucam între noi ori cu pensionarii. Aşa am învăţat. L-am avut antrenor chiar pe Anatole Ianovcic, fondatorul Federaţiei Naţionale de Şah, maestru emerit al sportului. Am câştigat de cel puţin douăzeci de ori titlul de campion al Municipiului Sibiu“, povesteşte Francisc Török. Încă din anul 1981 este maestru emerit al sportului şi a câştigat multe concursuri şi peste graniţele ţării. În 1986, la Spartachiada Popoarelor, Francisc Török a fost unul dintre cei patru componenţi ai echipei naţionale a României. Concursul a avut loc în Mongolia şi echipa românească a luat medalia de bronz. Tot din 1986 are cea mai frumoasă amintire. „Am jucat în Iugoslavia cu un mare maestru din America şi am câştigat. Din cei 460 de sportivi care au participat la acea competiţie, am terminat în primii 15. Aici se publicau zilnic cele mai frumoase partide şi din cele 13 runde publicate, opt erau ale mele“, îşi aminteşte cu nostalgie Francisc Török.

Şi la iarbă verde tot şah
Este de părere că şcoala românească de şah este una dintre cele mai bune din lume dar că nu se pot obţine titluri fără un suport financiar. „Criza a afectat şi sportul în general, şahul în special. La sporturi precum fotbalul se găsesc mereu bani, dar la şah, nu prea“, mai spune antrenorul sibian de şah. Când nu este la antrenament, Francisc Török este tot în faţa tablei de şah. Că joacă cu fiul său de 18 ani ori cu prietenii, şahul este prezent în viaţa sa 24 de ore din 24.
„Şi când mergem la grătar, tot şahul este distracţia noastră. Şi acasă la noi toată ziua este club de şah, vin prietenii şi jucăm, suntem toţi în anturaje de şah“, încheie omul.
Ce-i place
„Îmi place să urmăresc talk-show-urile politice de la televizor pentru că vreau să ştiu cum gândesc politicienii noştri. Şi mulţi nu au ce căuta în clasa politică. De asemenea, îmi place ăs mă uit la filme, istorice în special, iar actorul meu preferat este Mel Gibson“, declară Francisc Török.
Ce nu-i place
Antrenorului de şah îi displac oamenii bădărani şi needucaţi. „Mă dezgustă când văd oameni care nu au educaţie. Nu-mi place nesimţirea care înconjoară multă lume“, precizează Francisc Török.
Întrebări şi răspunsuri
Care este strategia dumneavoastră?

Atacul, pentru că este cea mai bună apărare. Sunt un jucător foarte tăios, îmi plac mutările aventuriste. Sunt un jucător pe atac.

pawns_battlefield

Fiul vă calcă pe urme?
Joacă bine şah, dar nu vrea să facă asta în viaţă. Lui îi plac cursele de maşini, motocicletele, avioanele. Acum face cursurile de zbor cu motorul, vrea să ajungă pilot de avion.
Ce lipseşte şahului în Sibiu?
Am vrea ca administraţia locală să ne pună la dispoziţie o sală unde să se întâlnească toţi iubitorii de şah. Când se gată sezonul în parc, oamenii nu mai au unde să meargă să joace.
Profil
Născut:
11 martie 1955, Sibiu
Studii: Institutul Naţional de Antrenori, Secţia Şah
Familie: Căsătorit, are un copil
(Scris de Jeanina Vlad pe www.adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.