AICI PUTETI CITI PARTEA 3- CAPABLANCA
AICI PUTETI CITI PARTEA 2- LASKER
AICI PUTETI CITI PARTEA 1- STEINITZ
Interviu realizat in 2005, de Vladimir Barsky.
Desi realizat cu ceva timp in urma acest interviu ne dezvaluie viziunea, si o parte din ideile interesante ale unui Campion Mondial de Sah [Vladimir Kramnik] cu privire la evolutia jocului de sah si descoperirii si aplicarii principiilor ce guverneaza sahul de la primul Campion de Sah si pana la Kasparov.
Partea a 4-a. Alexander Alehin
Al 14-lea Campion Mondial de Sah, Vladimir Kramnik, discuta cu Vladimir Barsky, impartasindu-ne ideile sale despre ceilalti 13 campioni mondiali de sah …..
ALEHIN DINAMICUL
– Tenacitatea lui Alehin i-a fost de un ajutor real.
– Precum si natura sa, si vointa sa puternica. Cu siguranta, Alehin a fost de asemenea un jucator daruit cu un mare talent. Totusi, este dificil de inteles de ce a castigat meciul impotriva lui Capablanca. Pur si simplu s-a intamplat si asta a fost. Sunt de acord cu Kasparov asupra faptului ca, Capablanca nu a rezistat tensiunii luptei. In meciul sau impotriva lui Lasker, Capablanca a pus presiune in timp ce adversarul sau s-a aparat. Lasker a ‘raspuns’ din cand in cand dar in principal s-a aparat. Alehin a reusit sa faca fata presiunii, ba chiar a incercat sa mareasca tensiunea. Capablanca poate ca nu a reusit sa faca fata acelui stres salbatic. El era obisnuit sa trateze usor turneele, facand remize si castigand unele partide datorita talentului sau, ocupand primul loc sau al doilea si apoi relaxandu-se, la un vin- i-a placut viata!… Dar aici el a trebuit sa faca fata unei tensiuni acute. Meciul a fost lung; partidele au fost serioase si combative. Alehin i-a creat Campionului Mondial probleme dificile in fiecare partida.
– A fost Alehin cu adevarat primul sahist care a fost preocupat de analiza deschiderilor intr-un stil apropiat de cel modern?
– Alehin a fost in mod clar un workaholic. El a avut un talent strategic si a fost primul jucator care a avut un simt constient al dinamicii in sah. Lasker a inteles fapul ca dinamica unei pozitii joaca un rol important, dar asta nu a format baza partidelor sale, el doar a inclus asta in arsenalul sau si a folosit-o uneori. Dar Alehin a pariat pe un joc dinamic si a descoperit cu adevarat zona aceasta a sahului. El a dovedit ca este posibil sa profitam de avantaje dinamice urmand principii strategice de baza: sa incepi sa intinzi un fel de panza inca de la primele mutarim amenintand si atacand la fiecare pas fara sa te uiti dupa avantaje pe termen lung.
– La sfarsitul anilor ’20 si inceputul anilor ’30 Alehin si-a dominat clar adversarii.
– Cred ca asta s-a intamplat datorita unei situatii conjuncturale. Capablanca nu juca mult. Capablanca si Lasker nu au participat in acele turnee in care a triumfat Alehin. Botvinnik si Keres nu-si dezvoltasera forta inca, iar jucatorii care aveau deja o varsta erau trecuti de apogeul carierei. Alehin a fost in mod clar un Campion Mondial senzational, dar diferenta dintre el si ceilalti poate fi explicata mai degraba prin aceste motive. Nu as spune ca el a demonstrat ceva diferit in acele turnee fata de jocul sau aratat inainte si in timpul meciului impotriva lui Capablanca. El juca la acelasi nivel. Desigur, Alehin si-a imbogatit jocul, a devenit mai experimentat, dar nu as spune ca era un inovator. De ce nu exista aceasta diferenta inainte de meci si a aparut abia dupa? Sincer, nu cred ca are legatura cu sahul. Meciul sau impotriva lui Euwe a dovedit aceasta pana la un anumit punct.
(Va Urma)
2 Comentarii
Bestiale articolele astea! Mai urmeaza, nu?
noiembrie 10, 2010 - 5:30 pmNu stiu ce a scris Kasparov despre predecesorii sai, dar stiu de la cei care l-au citit ca si el a vorbit frumos despre acestia. Kramnik se pare ca are un talent cu totul deosebit in a-i caracteriza pe fostii campioni mondiali dinaintea lui. Imi place mult acest stil de a comenta.
noiembrie 19, 2010 - 2:43 am