Despre moartea lui Alexander Alehin

Multe s-au scris despre Alexander Alehin, despre cariera sa prodigioasa, viata sa, despre cum a devenit Campion Mondial la Sah, si nu vrem sa continuam aceasta linie ci doar sa atingem niste puncte din viata sa punand accent pe circumstantele mortii sale din 24 Martie 1946, Estoril, Portugalia.
200px-alekhine1
Alexander Alehin, un geniu al sahului mondial, s-a nascut la 1 Noiembrie 1892 [cateva surse mentioneaza 31 Octombrie], Moscova, Rusia, intr-o familie de nobili rusi iar din 1921 a trait in exil, cand a parasit Rusia pentru a se stabili in Franta, devenind cetatean francez in 1925.
  A inceput sahul la varsta de 12 ani, prin munca si talent s-a impus in fata elitei sahistice a timpului sau, intre anii 1927-1934 si 1937-1946 fiind campion mondial.
A studiat Dreptul la Sorbona de unde a dobandit titlul de Doctor.

alekhine121

 Faimoasa fotografie a lui Alehin si pisica sa. 

   Al Doilea Razboi Mondial il gaseste pe A. Alehin sub ocupatie germana si el, ca sahist profesionist este obligat sa participe, impreuna cu Paul Keres la unele turnee organizate de partea germana. Totodata in presa nazista apar sub semnatura sa o serie de articole cu caracter nazist (articole care ulterior vor fi riguros contestate de A. Alehin).
Dupa incheierea razboiului in 1945 incepe o intensa campanie in presa din partea reprezentantilor tarilor invingatoare [U.R.S.S., S.U.A., Olanda] prin care A. Alehin este invinuit de colaborationism cu nazistii cu scopul de a i se retrage titlul mondial.
Dupa 1945 nu a mai fost invitat la turneele de sah in afara Peninsulei Iberice datorita presupusei sale afiliatii naziste. Invitatia oficiala de la turneul din Londra  1946 a fost retrasa sub presiunea jucatorilor americani [ Reuben Fine, Arnold Denker si altii ].
La numai 54 de ani, in plina forta sahista, Alexander Alehin moare subit in Portugalia, iar banuielile ca ar fi fost ucis nu s-au confirmat.
American Chess Bulletin, Martie-Aprilie 1946, sub titlul  ” Singur intr-o tara straina “ scrie :
” Conform rapoartelor agentiilor internationale de stiri, Dr. Alehin a fost gasit rasturnat peste o tabla de sah.  Angina pectorala, agravata de o innecare cu o bucata de carne se spune ca ar fi cauzat moartea sa. Inmormantarea nu a avut loc pana pe 16 Aprilie, cheltuielile cu funeraliile fiind suportate de Federatia Portugheza de Sah.
Chess Review, Aprilie, 1946, noteaza :
” Pe 24 Martie o stire de la radio a anuntat decesul Campionului Mondial de Sah Alexander Alehin la varsta de 53 ani, in Lisabona. Primele rapoarte asociaza moartea sa cu o problema a inimii dar o autopsie ulterioara a conchis ca  moartea a fost cauzata de ” asfixie datorata obstructiei cailor respiratorii cu o bucata de carne ” ”
CHESS, Mai, 1946, raporteza :
Sinuciderea a fost suspectata dar verdictul investigatiei  oficiale a fost atac de cord ”
alekhine181
Aceeasi revista a publicat si renumita fotografie cu A. Alehin in camera sa de hotel, mort cu tabla de sah langa el.
Tot felul de alte cauze privitoare la decesul sau s-au vehiculat. De exemplu CHESS, Iunie, 1946 a mentionat un raport din News Chronicle, 6 Aprilie, 1946 :
 Dr. Alehin obisnuia sa bea 1,750 litri de brandy pe zi. Acest lucru a fost descoperit de doctorii care ii examineaza creierul acum. ”
In articolele sale ” The Broken King “, maestrul portughez de sah Francisco Lupi detaliaza urmatoarele aspecte :
” Autopsia a relevat faptul ca el suferea de arteroscleroza, ciroza hepatica, gastrita si duodenita cronica, iar inima sa cantarea 350 grame, perimetrul craniului era de 540 milimetri si asa mai departe……..”
Poate multe mai sunt de analizat si de rezolvat deoarece misterul inca planeaza asupra mortii sale. Fiul sau Alexander Alekhine Junior a spus ca ” mana Moscovei l-a atins pe tatal sau “.
La sfarsit nu putem decat sa ne aplecam in fata geniului sau cu care a cucerit lumea si poate daca avem vreodata drum in viata noastra prin Paris sa ne aducem aminte si de faptul ca Alexander Alehin este inmormantat in Cimitirul Montparnasse.
alekhine07

Mormantul lui A. Alehin

ALTE POSTARI RELEVANTE

8 Comentarii

  • BurghisAlex

    TRIST!

    februarie 27, 2009 - 12:15 am Raspunde
  • vasim

    Respect Portugaliei ca i-a oferit azil.
    In rest politica e o curva si asta o stim cu totii.
    Alehin a simtit-o pe pielea lui.
    Foarte trist dar acele vremuri au fost foarte grele pentru multa lume.
    Sa nu uitam ce au trait evreii la acea vreme sau ce au suferit popoarele implicate direct in razboi.
    Culmea e ca nici in ziua de azi politicienii nu au invatat lectia razboiului si in continuare apeleaza la acest instrument doar pentru niste interese meschine ignorand efectele pe care le produce razboiul asupra omenirii.
    Iar americanii cateodata se cred stapanii lumii si din cauza asta nici nu am vrut sa castige Kamsky meciul cu Topalov.
    Pe de o parte jucatorii americani i-au atribuit lui Alehin toate relele razboiului produs de nazisti.
    Ma intreb cat de bine erau ei informati despre relatiile lui Alehin cu nazistii.
    Dar probabil ca lor le era mai mult frica de el ca jucator de sah si au apelat la trecutul lui pentru al elimina de pe scena sahului si a vietii.

    februarie 27, 2009 - 11:49 am Raspunde
  • alekhine4

    Si au batut joc de Alekhine in stil mare, Euwe si Americanii au incercat prin orice metode sa l inlature. Acest colos in alte conditii ar fi uimit lumea cu uimitoarele sale combinatii inca multa vreme. Alekhine este si va ramane un geniu al sahului pe care nimeni nu l va egala vreodata. Intotdeauna cand ii recitesc biografia, mai ales partea finala ma zguduie de fiecare data, iar cand ii analizez o partida de fiecare data chipul meu se umple de fericire. A trait ca un Soare si a ars ca un meteorit.
    Acest om capabil sa rastoarne munti de energie umana si cu o putere de munca nemaintalnite este fortat sa moara in mizerie si lipsuri. Cand trebuia sa mearga in Olanda, la granita s a intamplat ca a ramas fara pasaport si acte. Persoana de la Vama la intrebat ca unde i sunt actele, iar el a raspuns:” Ma numesc Alexandre Alekhine si sunt Campion Mondial de SAH, iar acesta este motanul meu care se numeste SAHUL!!” Imediat a fost lasat sa treaca. Era atat de cunoscut si de apreciat de lumea buna incat era echivalentul unui fotbalist care a castigat balonul de aur si este cunoscut in toata lumea.

    martie 2, 2009 - 5:17 pm Raspunde
  • xyz

    culmea, am fost in cimitirul montparnasse in august 2008, dar n-am stiut ca alehin e inmormantat acolo. ma dusesem la mormantul lui cioran.

    octombrie 17, 2010 - 1:17 pm Raspunde
  • tocila ionut

    Alehin este un simbol al geniului si al puterii de a creea dincolo de toate limitele
    .Ca majoritatea geniilor, a murit studiind, incontestabil prin forta de a crea…

    decembrie 8, 2010 - 8:41 pm Raspunde
  • MaryTenderLOS

    And they are drawn to colorful objects like teaching materials. Among them are puzzles, games, and toys. Children never look at the pillow pets they have after you buy your children angry bird toy. An art set will make any child happy, and keep them busy for hours while enlightening their creative minds.

    noiembrie 27, 2011 - 9:28 am Raspunde
  • anna

    ce va place sa invinuiti Rusia de toate ralele! Cei care l-au boicotat pe Alehin in 1946 au fost olandezul Euwe si sahisti americani,(in primul rand Reuben Fine si Denker), carora as zice ca le era frica de concurenta; Euwe a fost si presedintele comisiei care cerceta legaturile lui Alehin cu nazistii,comisia ce propusese sa i se ia titlul de camp.mondial si sa nu-l lase sa mai joace sah,sa nu i se publice lucrarile.In acest caz titlul mondial i-ar fi revenit lui Euwe. Cel care l-a provocat la o partida in 1946 era rusul Mihail Botvinnik,urmand sa se desfasoare partida la Londra… Iar cand a plecat din Rusia in 1921,a plecat legal in Elvetia,fiindca se casatorise cu ziarista Anna-Lisa Ryugg, cetatean elvetian.

    iulie 7, 2014 - 9:59 pm Raspunde
  • Popescu P. Pion

    Bine, dar in mod cert a jucat niste turnee in spatiul Reichului. Ca si Keres.

    aprilie 14, 2016 - 12:02 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.