Controversatul Vladimir Nabokov isi exprima opinia sa despre Fischer

iulian-ceausescu-hanibal312
Traducere de Iulian Ceausescu dupa un fragment dintr-un interviu al lui Nabokov aparut pe un site spaniol de sah, ajedrez32.com

De origine rusa , Vladimir Nabokov( 1899 – 1977) , a fost si un remarcabil jucator de sah, precum si un compozitor de probleme de sah.
nabokov1

Vladimir Nabokov, un scriitor controversat atat in timpul vietii cat  si dupa

Si chiar daca mai toata lumea il cunoaste ca un cunoscut scriitor de romane, asta este datorita romanului sau controversat, Lolita,  scris in anul 1958. In activitatea sa literara el a evidentiat si tema sahista in Apararea Lujin (1929-1930).
luzhin1

Apararea Lujin este capodopera scrisa de Nabokov pentru lumea sahului. Cartea a fost ecranizata si filmul este foarte cunoscut

Intr-unul din ultimele interviuri din anul 1975 cand a fost intrebat ce parere despre Fischer, a raspuns:

nabokov2

…nu este nimic anormal ca un jucator de sah nu este normal

“…Este destul de ciudat. Dar nu este nimic anormal ca un jucator de sah nu este normal. La inceputul acestui secol
( nn. anilor 1900) a fost un caz al marelui sahist Rubinstein. In fiecare zi el era luat de o ambulanta de la azilul unde traia, si dus la sala unde se desfasura turneul de sah, iar seara dupa partida se intorcea inapoi in azil.
Nu ati vrea sa va priviti de fiecare data adversarul, dar in mod sigur un scaun gol dincolo de masa va va irita mai mult decat el. Atunci si acolo puneti o oglinda si veti putea vedea in reflectia ei, realitatea vazuta de Rubinstein (nn. Rubinstein in ultimii ani a suferit de o boala de nervi numita antropofobie caracterizata prin frica de oameni si societate)

rubinstein3

Rubinstein un geniu care suferea de antropofobie

Polonezul Akiba Rubinstein, celebru sahist de la inceputul secolului XX, nu este singurul caz de nebunie din istoria  sahului. Si cu multi ani inainte, un mare sahist care a  a avut probleme  a fost Paul Mophy. Apoi Capablanca a suferit de  iluzia grandorii, care l-a facut sa creada ca nu are rivali pe masura, aceasta costandu-l titlu mondial pierdut la Alehin.
Fischer, de asemenea, imediat  dupa  ce a cucerit titlul mondial de la Spassky, el a intrat in transa pe care Freud o numeste a celor care nu reusesc sa aibe succes . In momentul in care Karpov a castigat dreptul de a fi challanger la titlu, el a facut totul pentru a evita aceasta intalnire.

robjamfisc

Nabokov: Fischer a facut totul pentru a evita intalnirea cu Karpov!

Celebrul mare antrenor al campionilor rusi, Alexander Koblenz a spus:
“Tragedia personala a lui Alehin a fost aceea ca  in toata viata sa nu a avut prieteni. Niciodata nu l-am vazut zambind. De aceea mi s-a parut foarte trist asta!”

alekhine_4

Zambetul lui Alehin este greu de gasit in fotografii

ALTE POSTARI RELEVANTE

8 Comentarii

 • Marius Ceteras

  De curand am citit cartea “Ultima mutare a regelui. Zugzwang” de Ronan Bennett aparuta la editura Humanitas in 2007. Unul din personajele principale e Akiba Rubinstein, iar actiunea are loc in timpul turneului de la Sankt Petersburg din 1914. Si in acea carte Rubinstein este prezentat ca avand mari probleme psihice. Stiam despre Rubinstein ca si-a petrecut ultimii ani intr-un azil, dar nu stiam ca a avut probleme psihice si in timp ce era la apogeul carierei. Poate asta explica si inconstanta sa in joc. Rubinstein a realizat partide absolut magistrale raportate la nivelul de joc din timpul sau, dar a si pierdut lamentabil o multime de partide.

  aprilie 16, 2009 - 8:44 pm Raspunde
 • obezeanu

  E usor sa arunci cu mizerii in oameni!
  Marele AKIBA era nebun?Poate ca era dar ce a lasat in sah va ramane!
  CAPABLANCA suferea de iluzia grandorii??Pai daca 8(opt)ani nu te bate nimeni cum ar fi vrut mintosul care a zis asta sa fie??
  Lui FISCHER i-a fost frica de KARPOV…
  D-aia in 1984 KARPOV si KASPAROV au facut cel mai rusinos blat din istoria sahului,tocmai pentru a shimba sistemul impus de FISCHER,primul la 6 victorii…
  Asa ca mai bine nebun si fricos decat blatist!

  aprilie 16, 2009 - 9:59 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Obezeanu: Nabokov a fost un scriitor controversat prin ceea ce scris si a putut sa spuna. El a facut multe compromisuri pentru ca sa fie cunoscut, mai ales prin romanul ” Lolita” prin care toata lumea l-a cunoscut . Si “Apararea Lujin” este o carte care se desfasoara intr-un plan pshihologic, pe care autorul pune accent deosebit. Sunt nuante care nu trebuie sa ne sperie sau sa ne faca sa ne schimbam parerea despre legendele sahului. Toate lucrurile marete care ni le-au lasat nu pot sa fie umbrite de niste aspecte, care chiar daca au o farama de adevar sau nu, sunt niste simple pareri ale lui Nabokov. Toti avem si bune si rele in viata. Daca am pune accent pe cele rele, am putea sa o luam razna cu siguranta. Din fericire, cu toate relele spuse si nespuse, publicate sau nepublicate, opera legendelor ramane peste decenii si secole, chiar daca ele au plecat la stele.

   aprilie 16, 2009 - 10:45 pm Raspunde
 • virgil

  In ciuda bolilor cu care au fost catalogati – mai mult sau mai putin adevarat – de unii sau altii, Alehin, Rubinstein, Fischer, Capablanca, Morphy si altii ca ei raman in analele sahiste ca reale genii ale sahului, care au lasat posteritatii partide de neuitat…In lipsa lor, sahul ar fi avut o istorie mult mai saraca…

  aprilie 16, 2009 - 11:05 pm Raspunde
 • Marius Ceteras

  @Obezeanu “E usor sa arunci cu mizerii in oameni!”
  Prin cele scrise de tine mai sus, ai dovedit chiar tu ce usor e sa arunci cu mizerii in oameni. 🙂
  Cred ca trebuie sa stim sa facem diferenta intre creatia unor sahisti si comportamentul uman al acestora. Nu cred ca daca spune cineva ceva rau despre comportamentul unui sahist, asta i-ar scadea cu ceva realizarile sale sahiste. Fischer ramane Fischer, Rubinstein ramane Rubinstein, iar Kasparov ramane Kasparov, indiferent ce au facut in viata particulara la un moment dat.

  aprilie 17, 2009 - 9:04 am Raspunde
 • vasim

  Ceea ce a spus Marius Ceteras mi se pare cel mai realist:
  “Fischer ramane Fischer, Rubinstein ramane Rubinstein, iar Kasparov ramane Kasparov, indiferent ce au facut in viata particulara la un moment dat.”
  De asemenea vroiam sa va spun ca cartile scrise de Nabokov sunt dupa ce stiu eu doar romane(nu am avut placerea sa ii citesc cartile).
  Adica nu se refera la realitate 100%. Pot sa fie inspirate din realitate dar nu cred ca redau realitatea 100% si nu cred ca autorul cartilor sustine asa ceva.
  Asa ca poate cei care citesc, cred ca gresesc, crezand ca citesc o biografie sau mai stiu eu ce in loc sa inteleaga ca e doar un roman de fictiune.
  Despre jucatorii de sah sincer sa fiu cred si eu ca au probleme de natura psihica si eu as avea daca as depune efortul acela de concentrare zi de zi.
  Systemul nervos este folosit la maximum si stresul acumulat la turnee este foarte mare de aceea nu ma mir. In plus acest efort psihic se depune pe fondul unui efort intelectual enorm.
  Deci creierul este de doua ori pus sub presiune si acest lucru poate avea efecte secundare cu timpul.
  De aceea este important pentru jucatorul e sah sa faca mult sport zilnic si pe deasupra sa aiba hobby-urile lui in care sa se relaxeze si sa se rupa de sah sa isi odihneasca psihicul si creierul. De asemenea vacantele si pauzele anuale de 2-3 ori pe an in care 1-2 saptamani sa nu faca sah sunt de asemenea necesare(aici ma refer bineinteles la jucatorii profesionisti).
  Oameni bolnavi sunt oricum in toate domeniile…
  In germania vor sa faca acum un nou system centralizat de sanatate in care fiecare pacient sa aiba dosarul sau complet introdus intr-o baza de date centralizata(la nivel de tara). Cand o sa se implementeze systemul practic o sa se stie fiecare meserie de ce boli sufera si in ce procente. Eu nu cred da jucatorii profesionisti de sah sunt mai supusi bolilor ca inginerii sau profesorii etc…

  aprilie 17, 2009 - 10:35 am Raspunde
 • virgil

  Si eu as zice ca toti cei care postam comentarii pe blog stim sa facem diferenta intre viata particulara a unor genii ale sahului si activitatea lor strict legata de sah… Eu spuneam doar ca in timp ce viata extrasahista a acestora este predispusa speculatiilor in toate sensurile, tezaurul sahist lasat de ei este incontestabil.

  aprilie 17, 2009 - 11:24 am Raspunde
 • cristina

  Vreau si eu sa citesc lolita pe net varianta in romana.Cine ma ajuta?

  aprilie 24, 2009 - 6:59 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.