Campionatul European de Şah Şcolar, desfăşurat la Varna (Bulgaria), s-a finalizat pentru şcoala ieşeană cu bilanţul a două medalii de aur şi alte trei de bronz la sahul practic pe echipe si inca 3 medalii de bronz la sahul rapid individual, obţinute în premieră de către fiecare categorie de vîrstă.
Echipa Romaniei( in plan indepartat) in plina inclestare pe toate fronturile
Lotul a reunit 21 de elevi, între 8 şi 16 ani. Performanţa aceasta a fost marcată ieri, la iniţiativa şefului ISJ, Seryl Talpalaru. “Rezultate de acest fel fac evidentă realitatea că oameni inimoşi mai există, iar graţie lor Iaşul a devenit capitala încoronată a şahului şi principalul furnizor de talente în domeniu. Văd în şah un aliat util al procesului de educaţie”, a precizat dl Talpalaru.
“Vinovată” de introducerea şahului, în 1986, ca materie opţională se face echipa administrativă a Şcolii Generale “B.P. Haşdeu”. Instructorii de astăzi sînt absolvenţii acelei prime promoţii. “Am făcut parte din prima clasă cu şahul notat în catalog. Generaţia a bifat 5 participări la campionatele mondiale. N-am decît cuvinte de mulţumire pentru dascălii de atunci care, deşi remuneraţi precum paznicii, n-au renunţat. Şi lor li se datorează reţeta succesului de astăzi, pe care alte judeţe vor să o afle şi, de ce nu, să o copieze”, ne-a povestit profesorul îndrumător Vladimir Danilov.
Vladimir Danilov
În 1989, activitatea a fost din varii motive suspendată, pentru ca din 2000 directorul aceleiaşi unităţi să solicite reluarea cursurilor opţionale. Efortul nu a fost se pare în zadar, de vreme ce în Iaşi, 50 la sută dintre copiii de vîrstă şcolară obţin premii la olimpiade, concursuri şcolare de specialitate, fac sau au făcut şah.
Georgiana Morea a primit Diploma de excelenta de catre Primaria Municipiului Iasi cu ocazia Zilelor Iasului, fiind singurul copil care a primit aceasta distinctie!
“Pentru mine şahul se rezumă la o singură noţiune – pasiune. L-am descifrat pe la trei ani şi jumătate, graţie familiei mele. De altfel şi unchiul, şi fratele meu, cîştigătorul a două medalii de aur, au concurat în domeniu. Eu îl văd ca foarte posibilă profesie, chiar dacă antrenamentul înseamnă 4-5 ore pe zi efort individual şi alte 3 ore de studiu la club”, a mărturisit Georgiana Morea, deţinătoarea unui titlu de campioană europeană.
În 2011, Iaşul ar putea deveni, în premieră, gazda Campionatului Mondial de Şah Şcolar.
(Scris de Raluca Sofian pe evenimentul regional al Modovei)
0 Comentarii