Este bine sa fii soţia unui jucător de şah?

Traducere de Alexandru Burghis dupa Bill Wall

Sotia unui jucator de sah pasionat este o persoana singura, care trebuie sa suporte obsesiile sotului ei in materie de sah. Ea isi considera sotul o persoana de neinteles, care este mai interesat de sah decat de propria partenera de viata! El isi studiaza tabla; ea este plictisita de studiul lui! El se gandeste la mutari de cal; ea se gandeste la viata de noapte . El se gandeste la mat intr-o mutare; ea se gandeste sa intalneasca pe cineva .

quenn_paint

Sotia isi ocupa timpul acasa, ocazional gatind pentru putinii prieteni de sah ai sotului ei. Bineinteles, jucatorii de sah au ca prieteni alti jucatori de sah! Cea mai mare greseala pe care sotia o poate face, este ca la servirea mesei sa foloseasca o fata de masa cu patratele. Cand toti se vor aseza sa se bucure de o masa imbelsugata, care i-a luat sotiei ore sa o pregateasca , ea va constata cu stupoare ca recipientele de sare, piper, zahar, cutia de scobitori, paharele si diferite mancaruri din farfurii substituie cu succes piesele de sah pe o tabla de sah constituita de fata de masa!

Computer_bad

Stiti ca un jucator de sah puternic este dotat cu o memorie incredibila! Un joc este analizat in detaliu si rejucat la nesfarsit. Partidele precedente, mutari si variatii sclipitoare nu sunt niciodata uitate! Ultima teorie a variatiei Scheveningen din apararea siciliana a fost memorata pana la cel mai mic detaliu, dar cand sunt de facut cateva treburi gospodaresti pe langa casa sau ceva cumparaturi, jucatorul de sah uita de toate acestea scuzandu-se ca …a uitat! Totusi isi aminteste genialul joc pe care l-a castigat acum cinci ani impotriva uni prieten de al lui intr-un turneu de sah neinsemnat!

AmazonChess_wm

Sotia isi da seama imediat daca sotul a pierdut un joc de turneu sau a jucat slab la club. El vine acasa ca un invins cu o suma mica de bani pe care au primit-o si alti zece jucatori cu care a impartit locul trei. Usa se tranteste si incepe sa mormaie: “Am pierdut la cel mai slab jucator din concurs. Nu avea decat 10 ani. Trebuia sa castig! La mutarea a opta castigasem deja o piesa! Tot jocul am avut o pozitie mai buna. Cum am putut sa-mi las dama in priza? A avut mare noroc! Am fost distras de ragaitul lui! Asteapta numai pana la urmatorul joc!” . Si mormaitul continua toata noaptea. Singurul lucru care il intereseaza sa-l discute este cum a pierdut jocul. Setul de sah magnetic este un tovaras constant la baie, la cina, in pat …

Chess Fever (1925)

Nevasta jucatorului de sah sufera mult mai mult atunci cand sotul ei castiga. Vine acasa cu un trofeu mic si cu banii castigati deja cheltuiti cu prietenii la pizza. Ea trebuie sa asculte cu interes descrierea in detaliu a partidelor, cu explicatiile de rigoare care releva cat de genial a fost plus toate variatiile din partida. De asemeni trebuie sa se plimbe dupa el din camera in camera, pentru a nu scapa nici macar o mutare din partida, sau va suferi cosecintele, adica sotul va reaseza piesele si va incepe din nou relatarea de la prima mutare!

Sotul obisnuit se duce la toaleta cu un ziar sau o revista. Nu si sotul jucator de sah, el se duce la toaleta cu sahul portabil si ultima revista in materie de sah si sta o ora analizand partide de sah si variatii. Intr-un tarziu iesind, descopera ca ii lipseste ceva, …un pion alb! Pana sa realizeze sotia deja a tras apa. Terifiat, isi aduce totusi aminte unde se afla pionul.

Jucatorul de sah incearca sa-si invete sotia sa joace, desi el stie de la inceput ca nu are rost. Ea uita cum se muta calul, nu poate intelege regula en passant, vrea sa faca rocada in sah, schimba turnurile cu nebunii, pentru ca nu ii place cum arata nebunii si da toate mutarile inapoi cand acesta vrea sa schimbe o piesa.

Cel mai rau lucru pe care o sotie de sahist poate sa il faca este sa invete sah de una singura. La inceput, va vrea sa-si insoteasca sotul la turneele de sah. Apoi va incepe sa joace sah pe calculator.

Destul de curand se va dovedi destul de competitoare si ar putea chiar sa-si bata sotul intr-un moment in care acesta este prins nepregatit. Pana aici! Este timpul sa se lase de sah, sa renunte la toate cartile de specialitate si sa se apuce de … golf!?

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

 • :)

  super aticolul!!!!!!! sotia unui jucator de sah..e geniala!

  octombrie 17, 2009 - 12:20 pm Raspunde
 • HAMAT ADRIAN

  Nu-i de glumit. Am lasat-o pe viitoarea sotie in strada dupa numai 3 intilniri, pt. ca eram in intirziere la runda care incepuse de 10,15 minute. De atunci, trei sunete spuse in ordine urmatoare, S, A, H, au darul s-o rapuna.

  mai 2, 2012 - 1:13 pm Raspunde
 • Adi Buzău

  frumoasa idee, dar oare cati jucatori de sah au sotii?!

  februarie 12, 2016 - 12:52 am Raspunde
 • Popescu P. Pion

  in 1980 ar fi ras tot comitetul de bloc din Vitan.
  Noroc ca unele chestii pur si simplu se perimeaza

  februarie 12, 2016 - 3:55 am Raspunde
 • Mihai Ghinda

  Ce prostie! Se vede ca cel care a scris aceasta “parodie” NU ESTE nici jucator de sah si nici macar casatorit. Încearcă sa ne prezinte ca pe niște monomani săraci cu duhul.
  Total aiurea! Nu este nici măcar amuzant…..

  februarie 12, 2016 - 1:25 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.