Povestile incredibile ale Baznei (2) – Henrique Costa Mecking spune: Iisus Hristos mi-a salvat viaţa!

Sahistul Henrique Mecking a lansat la Bazna, cu ocazia Turneului Regilor Romgaz, ediţia în limba română a cărţii autobiografice intitulate “Cum mi-a salvat viaţa Iisus Hristos”, în care brazilianul relatează experienţa vindecării sale “miraculoase” de o boală neurologică foarte gravă.

Mereu jovial, şahistul brazilian Henrique Mecking a fost  cel mai popular personaj prezent la Turneul Regilor de la Bazna. Îndrăgostit de România, după ce a participat şi la ediţia precedentă a întrecerii, Mequinho a cochetat chiar cu ideea de a obţine cetăţenia. Jucătorul sud-american a început să joace şah în 1958, 13 ani mai târziu devenind cel mai tânăr mare maestru internaţional din lume.

În urma acestei victorii a fost numit „viitorul Fischer“, datorită faptului că Bobby Fischer a câştigat campionatul Statelor Unite ale Americii la 14 ani. Viaţa şahistului brazilian părea una lipsită de griji, numai că, la 25 de ani, soarta avea să-l pună la încercare.

Boala şahistului, născut în 23 ianuarie 1952, a debutat în prima parte a anului 1977, când gâtul i s-a inflamat şi avea dificultăţi să vorbească. Brazilianul a fost consultat de mai mulţi medici, dar niciunul nu i-a putut pune un diagnostic. Între timp, şahistul se simţea din ce în ce mai slăbit.

În februarie 1978, un medic renumit din Houston l-a diagnosticat cu miastenia gravis, o boală neurologică ce afectează, progresiv, toţi muşchii corpului. Medicul i-a spus că boala va culmina cu moartea, iar prea multe nu se pot face, deoarece nu existau destule informaţii la acea vreme despre această maladie.

mequinho_religie

Mecking: “Apăruse o speranţă. Aici auzisem despre multe vindecări miraculoase”

Întors în Brazilia, Mecking a descoperit o ramură a bisericii catolice, numită Reînnoirea Carismatică Catolică, care susţinea că în rândul ei mai mulţi oameni fuseseră vindecaţi de boli incurabile. Şahistul a început să frecventeze acest grup, iar în 28 mai 1979, o doamnă numită “mătuşa Laura”, cunoscută în grup pentru rugăciunile care ajutaseră la vindecarea mai multor bolnavi, a fost chemată acasă la Mecking, să se roage pentru el. Deşi i se spusese că mai are numai 15 zile de trăit, Mecking susţine că în acea zi, la îndemnul “mătuşei Laura”, a pus mâna pe Biblie şi de atunci boala a început să regreseze, ducând la vindecare. Când m-a văzut, medicul mi-a spus:

«Fiţi fericit pentru că astăzi puteţi vorbi. Mâine este posibil să nu puteţi respira». Nu mi-a dat nici o şansă, m-a informat că boala va culmina cu moartea“, povesteşte şahistul brazilian. Numai că Mecking nu a vrut să se dea bătut şi a căutat vindecarea în credinţă. „Apăruse o speranţă. Aici auzisem despre multe vindecări miraculoase.”

“Cartea se află la a şasea ediţie la mine în ţară şi îmi doresc ca ea să fie tradusă în toate limbile pământului. Mă bucur foarte mult că România este prima ţară în care mi se traduce cartea”, a declarat Mecking cu ocazia lansării cărţii traduse în limba română de Ioan T. Lazăr.

Şahistul brazilian a precizat că în acest moment viaţa nu îi mai este în pericol. “Vindecarea este progresivă, acum sunt vindecat în proporţie de 99,9 la sută, dar am nevoie de mâncare specială, de o climă favorabilă, însă viaţa nu îmi mai este în pericol. În curând voi fi complet vindecat, joc din ce în ce mai bine, Iisus Hristos a făcut un miracol”, a menţionat Mecking, care şi-a adus la Bazna 5 kg de orez integral special, pentru a evita problemele de anul trecut, când organizatorii turneului au găsit cu greu în România acest tip de cereală.

MeckingH0103

Concentrat pentru a-si imbunatati ratingul la turneul de la Bazna

Henrique Mecking a adăugat că a venit la turneul de la Bazna pentru că are şansa să îşi îmbunătăţească ratingul si pozitia din clasamentul FIDE. “Îmi place foarte mult această ţară, iar oamenii se poartă foarte frumos cu mine. Turneul în care joc acum este foarte puternic şi mă bucur să fiu aici. În Brazilia turneele sunt mai slabe valoric, iar aici am şansa de a-mi mări coeficientul ELO”, a afirmat Mecking, care a reuşit o remiză, cu Nigel Short, în prima rundă a turneului de la Bazna, în timp ce în cea de-a doua a avut zi de pauză.

De exemplu, un domn a povestit că, într-o altă ţară, în aceeaşi zi, Iisus a vindecat mai mulţi orbi. În plus, în acest grup era o doamnă care suferea de aceeaşi maladie ca şi mine. Ajunsese să cadă pe stradă, dar Iisus a vindecat-o complet“, mai spune brazilianul. Iar speranţele sale nu au fost în zadar. Atunci când se împăcase cu soarta, crezând că va muri, a sosit ziua „salvării“.

„În martie 1979 îmi pierdusem aproape de tot puterea în braţe. Aveam nevoie să stau, practic, toată ziua aşezat pe un scaun căptuşit cu perne. Muşchii braţelor s-au atrofiat şi am început să simt un frig îngrozitor în membre. Adeseori, slujnica mea a trebuit să-mi dea să mănânc direct în gură, să ţină telefonul pentru mine, să mă încalţe cu ciorapii, căci eu nu mai aveam putere. Atunci când nu mai speram la nimic, am cunoscut-o pe mătuşa Laura, o doamnă catolică din grupul pe care-l frecventam. Aceasta, împreună cu alte două femei, a venit să se roage pentru mine. Mai apoi m-a pus să-mi scot mănuşile şi să pun mâinile pe Biblie. Frigul teribil pe care îl simţeam a dispărut. De-atunci am început să mă spăl singur pe dinţi şi chiar să mă ridic din scaun. Refacerea este progresivă, în prezent fiind vindecat în proporţie de 99,9%“, spune şahistul sud-american, care şi-a lansat ieri, la Bazna, cartea „Cum mi-a salvat viaţa „Iisus Hristos“.

Chiar dacă viaţa nu îi mai este în pericol, Mecking continuă tratamentul, el mâncând zilnic un tip de orez brun cu bobul scurt. Pentru că la ediţia din 2007  a avut mari emoţii, până când organizatorii Turneului Regilor i-au achiziţionat acest tip special de cereale, in anul 2008 a venit pregătit, aducându-şi de-acasă cinci kilograme de orez.

Sahistul brazilian Henrique Mecking a fost, in schimb, la un pas de a parasi Bazna, chiar daca intrecerea nu se afla nici la jumatate.

Brazilianul Henrique Mecking in ziua sa liberă,  le-a dat mari emoţii organizatorilor când i-a ameninţat, de dimineaţă, că dacă nu i se aduce până seara orez brun integral cu bob scurt şi gros va pleca acasă. Şahistul brazilian, care şi-a revenit după o boală gravă ce îi afecta muşchii, ţine un regim special în care, spune el, acel tip de orez este esenţial. Organizatorii au căutat orezul respectiv încă de luni, dar ceea ce au găsit nu a fost pe placul brazilianului. În cele din urmă, o maşină s-a deplasat special la Sibiu, marţi, pentru a căuta orez, iar la întoarcere a adus zece tipuri diferite de orez şi alte cereale. Şahistul brazilian a fost foarte încântat când, printre zecile de pungi, a găsit şi orezul de care avea nevoie, renunţând la intenţia de a părăsi turneul. De asemenea, luni seara, organizatorii le-au decontat jucătorilor banii pentru transport, dar ungurul Lajos Portisch a refuzat să îi primească, spunând că nu sunt trecuţi în contract şi că nu a venit pentru bani la Bazna. Nici Henrique Mecking nu a vrut să primească banii pe transport, spunând că el călătoreşte gratuit oriunde în lume, costurile fiind suportate de statul brazilian.

Tot la Bazna a fost lansată o altă carte scrisă de Ioan T. Lazăr, despre şahista Maia Ciburdanidze, prezentă la ediţia I a competiţiei.

Maia asistata de Daria copy

Maia supervizata de o posibila urmasa de pe taram romanesc, Daria Visanescu

Maia Chiburdanidze, care este foarte credincioasă  a venit la turneu însoţită de un călugăr ortodox din Georgia. Pentru ca erau la curent cu aplecarea spre religie a sahistei georgiene, organizatorii Turneului Regilor i-au pregatit acesteia o surpriza. Asa ca ea a primit din partea organizatorilor o casetă din porţelan pentru păstrarea obiectelor necesare ritualului religios, care avea pe capac o cruce pe care este scrisă rugăciunea „Tatăl nostru” în limba română. Caseta a fost  făcută de un artist local, iar şahista din Georgia a fost foarte impresionată de cadoul primit.

maia_ciburdanidze

Maia la Bin rarele ipostaze in care este cu capul descoperit

ALTE POSTARI RELEVANTE

7 Comentarii

 • obezeanu

  Henrique Costa Mecking este un talent exceptional cu un destin exceptional!
  A invins moartea atunci cand nimeni nu-i mai dadea nici o sansa,iar ca jucator de sah a facut pe multi mari maestrii sa scrie pe o foaie de hartie cuvantul”cedez”.Eu unul am avut sansa sa-i vad partidele atunci cand se afla in culmea gloriei si castiga turneu dupa turneu…Pe vremea aceea era un fenomenal jucator de dragon,iar varianta Najdorf ii era la fel de familiara ca si lui Fischer…Anii au trecut,e mult decand Henrique ameninta titlul detinut de Karpov iar recent l-am vazut(la Corus mi se pare)jucand numai e5 la e4…Ma bucur ca aceasta legenda a sahului e in Romania,tinerii nostri jucatori au ce invata de la el!

  iunie 23, 2009 - 5:34 pm Raspunde
 • vasim

  Ce destin …
  Ne dam seama cand citim asemeanea povesti ce perisabili suntem noi oamenii.

  iunie 24, 2009 - 10:38 am Raspunde
 • stamatoiu ana

  va rog frumos sa-mi spuneti unde as putea gasi cartea “Cum mi-a salvat viaţa Iisus Hristos” de Henrique Mecking. Am o prietena cu aceeasi boala si cred ca ar trebui s-o citeasca….

  cu multumiri

  iulie 26, 2010 - 9:37 pm Raspunde
 • Ana

  de unde pot sa cumpar cartea?

  iulie 26, 2010 - 9:44 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Servus, Ana.
  Cred ca cel mai bine ar fi sa iei legatura cu cei care organizeaza acest turneu(inclusiv editia la care a participat si acest Mare Maestru brazilian). Ei stiu sigur editura care a tradus cartea, si unde s-a distribuit ea. O sa incercam si noi pe alta filiera sa gasim cartea. Cum facem rost de ea, te vom anunta.

  iulie 27, 2010 - 8:10 pm Raspunde
 • Sorin

  imi puteti spune si mie de unde pot achizitiona cartea va rog frumos , am mare nevoie de ea pentru cineva

  august 15, 2010 - 1:11 pm Raspunde
 • Adriana Harja

  Buna ziua,

  Sunt persoana cu miastenia gravis. Sunt membru al Asociatie Nationale Miastenia Gravis Romania. Membri ai asociatiei noastre – toti pacienti cu miastenie – au intrebat de aceasta carte. Ne puteti ajuta cu informatii – editura, date de contact ale traducatorului…

  Va multumesc,
  Adriana Harja
  secretar ANMGR

  martie 30, 2011 - 10:48 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.