Omul, Maestrul si Antrenorul Mihai Ghinda a ales deodata, in februarie 2023, drumul sau catre stele!

3 februarie 2023 – Iulian Ceausescu

   Pana ieri, chiar si ieri vorbeam despre Mihai Ghinda, cel mai mare antrenor de sah in viata, din toate timpurile! De astazi imi este greu sa vorbesc despre el la trecut despre EL!

Mi-a fost cumplit de greu sa scriu ceva si poate nu eram eu unul dintre cei mai in masura sa scriu despre el. Dar, sunt convins ca el si-ar fi dorit mult sa scriu ceva despre el. Orice, dar stia ca pun suflet si pasiune in tot ceea ce fac si oamenii vor cunoaste si o frantura din ceea ce a fost Mihai Ghinda! Dupa sute si miile de ore pe care le-am vorbit la telefon cu el, pana tarziu in noapte. Imi va rasuna mereu vocea sa inconfundabila in urechi: Haide sa facem ceva in viata asta, sa lasam ceva dupa noi! Hai sa facem ceva si pentru noi si sufletul nostru in viata asta, ca trece viata pe langa noi in fiecare clipa si nu am trait indeajuns si cum ne-am fi dorit!
Domn Mihai, cum ii spuneam eu maestrului, va cer iertare pentru toti ceilalti care v-au suparat, ranit, tradat, indarjit si jignit sau contestat pe nedrept in viata asta! Imi cer eu iertare pentru toti cei care nu v-au cerut iertare, ca sa puteti merge linistit acolo unde mergem toti!


L-am intrebat de ce a ramas in sah pana la capat si nu a facut orice altceva ii placea sa faca! Nu mi-a raspuns concret, mi-a spus ca asa a simtit, ca asa a crezut el ca este pe aici drumul lui! Sunt sigur ca ar fi dus excelenta in tot ceea ce i-ar fi placut si orice ar fi facut. A suferit mult in tara, mai ales pe vremea comunismului si a trecut prin clipe greu de descris si de trait. Insa nu a plecat in strainatate, a fost patriot si a ramas pana la capat aici, sa faca ceva in Romania si pentru generatia mai tanara decat el. Nu cred ca a vorbit de rau pe cineva din lumea sahului, desi poate nu ma credeti! Daca zicea ceva rau de cineva, venea cu lucruri multe si bune despre el, de parca ii parea rau in sinea lui ca acel cineva este asa. Faptele si argumentele erau hotaratoare sa decida cum este omul acela, pana la urma doar astea conteaza sa stim despre cineva. Dupa ce il contraziceam si ii spuneam ca poate se inseala, imi spunea faptele si ma lasa sa judec eu singur daca este asa sau nu. Nu cred ca a gresit vreodata, ba chiar a fost prea bland si avea o bunatate, dupa cum am spus si dupa ce zicea ceva de cineva, parca se imbuna si cauta el argumente sa il apere si sa il puna intr-o lumina buna prin faptele bune pe care le-a facut respectivul. Asa ca eu il consider ca a fost un om drept si cu o judecata luminata si o evaluare si sinteza incredibila a situatiilor, nu ma refer doar la sah si la toate aspectele vietii sale!


  


Pentru ca, dincolo de toate avea scanteia de geniu in el si ar fi reusit cam in toate domeniile urmate. OMUL controversat si neacceptat de toti cei care il criticau sau nu puteau sa ii accepte felul sau de a fi, transant, drept, plin de umor uneori cu o umbra de sarcasm dar cu o doza mare de realitate. Nu putea fi inclus in tipare, el gandea altfel decat ceilalti si avea alte perspective si alte unghiuri din care privea problemele ca pe niste provocari necesare pe drumul evolutiei tale, de parca spunea ca “Obstacolul este calea mereu in viata, daca vrei sa demonstrezi ceva si sa arati ca esti puternic, barbat si vrei sa inveti mereu cate ceva din ea! “


Citea mereu mai multe carti, nu doar despre sah si vorbea curent mai multe limbi, printre care si rusa, limba in care a citit foarte multe carti despre sah si l-au ajutat foarte mult mereu. Stiu ca lucra la sah si dupa carti de care nu auzisem niciodata, pentru ca literatura sahista rusa ajunge mai greu acum spre noi. Imi recomanda sa nu evit sa citesc si sa ma inpir in ceea ce fac de acolo, pentru ca sunt multe idei nexploatate de altii si lucrurile sunt prezentate mult mai inteligibil si in trepte decat prin Europa occidentala. Am cunoscut Konotop de la el si Slavin, carti vechi dar bune pentru orice sahist! Am schimbat baze de date intre noi, carti cu adevarat importante si avea totul la zi. Informatoare, New in chess-uri, era cu totul pus la punct la orice ora din zi si in noapte! In contrapartida cu literatura veche sahista, era la curent cu toate cartile noi, aparitiile editoriale despre sah si bazele de date si ii placea provocarea tehnicii si sa o poata folosi in slujba jucatorului si antrenorului de sah!
Era o enciclopedie vie si studia mereu cate ceva nou, citea autori necunoscuti pe la noi, din tarile nordice, din Asia, de unde nu m-as fi gandit! Studia in ultimul timp carti de Astronomie si Atlasuri. Studia multe si acum! Cred ca isi studia de pe atunci in cartile de astronomie, drumul sau de acum catre Stele!

Mihai Ghinda era ateu convins! Avea prieteni sau parinti de copii preoti si discutiile pe care le avea si mi le povestea erau cu adevarat savuroase si incitante. Desi ma abtineam sa zic ceva religios, imi mai scapa un Doamne ajuta sau Asa sa dea Domnul si auzeam niste fornaituri de-ale lui si uneori urmau si niste discutii deloc ortodoxe! Dar utile si pe care mi le meritam de fiecare data!

Cumpara mereu carti si le devora cu o sete de cunoastere rar intalnita si vazuta la un om care avea o varsta . Energia sa era debordanta si cu greu ii stateai in fata sau iti trebuia o anumita calmitate si rabdare interioara sa ii poti accepta temperamentul vulcanic cu care te provoca sa iesi din confortul tau si sa iti deschizi mintea mereu. Invatasem si imi placea sa il provoc la discutii lungi si foarte constructive in care nu il lasam sa iasa din matca si sa il intreb mereu cate ceva, ca sa il pot tine in priza. Am invatat de la el sa pun intrebari esentiale si sa verific orice. Ma intreba dupa ce inchideam un subiect: M-ai verificat sa vezi daca am spus adevarul? Da! Dar cu mici modificari de date si informatii, totul este asa cum mi-ati povestit! Da, asta imi place la tine ca ma verifici si ma bucur si eu ca nu gresesc prea mult, mai imi verific si eu memoria si daca mai tin minte datele corect! Povestile sale erau fascinante mereu si cu multe lucruri incredibile sau de necrezut. Imi explica totul in amanunt cu o precizie si meticulozitate de ceasornicar elvetian sau de chinez batran. Am avut destule discutii in contradictoriu cu lupte de argumente si puneri in balanta si a avut de cele mai multe ori dreptate, desi la inceput nu as fi crezut nicicum asta!

A scris sute si sute de mesaje consistente pe blogul si siteul Sah cu Iulian Ceausescu ori Sah cu Ceausescu. Unele de cateva pagini si era inepuizabil si se reinventa mereu si se activa cu o energie fantastica. M-a indemnat mereu sa scriu mereu, sa scriu pentru ca o fac tot mai bine, chiar daca inainte greseam destul de mult, atingeam intr-un fel al meu subiectul, intr-un mod personal si propriu si intim, ce ajungea la sufletul omului si era perceput mult mai cald si mai apropiat de omul care citeste. Tu nu iti dai seama ce efect pe termen lung va avea ce faci tu pe blogul, siteul acesta! Este un brand al sahului romanesc Sah cu Ceausescu, tu nu vezi ca ai reusit sa strangi de-alungul timpului toata lumea sahului romanesc pe aici, sa comenteze si sa citeasca despre sah? Daca m-ai facut pe mine sa cobor din Stejar si sa comentez aici scriind mai mult decat toti, cred ca ai reusit imposibilul, sa stii! Si in sah el pleda mereu pentru lupta pentru initiativa! Pe langa multe alte subiecte originale si concepte ale sale pe care le-a impus in lumea sahista!

 Eu nu m-as fi considerat niciodata prietenul lui, mi se parea ca eu sunt un om muritor de rand care a avut sansa sa vorbeasca si sa asculte un Olimpian la nesfarsit. L-am intrebat o data, cand ma hartuise cu provocarile si eu nu eram in forma buna sa ii fac fata:”

De ce vreti sa fiu eu acum si aici, si sa imi vorbiti si povestiti atatea lucruri incredibile si atat de intime si personale despre dumneavoastra si viata dumneavoastra precum si opiniile si rationamentele dumneavoastra?

Pentru ca EU te-am ales si ai o parte din mine cand eram cum esti tu,  tanar! Daca as mai fi avut eu cu 20 de ani mai putini, as fi zburat in toata lumea si as fi intors lumea pe dos !  Stiu ca pot avea incredere in discretia ta si ma bucur ca esti mereu aici cu mine sa vorbim!”

Cand incepea discutia ma intreba cu o nerabdare de copil foarte curios: Ce mai este nou in lumea sahului? Ce imi mai spui din tot ceea ce ai mai aflat tu ? Desi in mare parte le stia, aveam si lucruri noi si inedite pe care ii facea placere sa le auda si sa le dezbatem, sa le analizam si sa le discutam impreuna. Tot ceea ce mi-a spus s-a adeverit, desi spunea ca nu as vrea sa am dreptate dar cam asa se va intampla in viitor.

Viata lui a fost o capodopera si a trait-o la maxim si rebel, cred ca asa cum si-a dorit! Era ( ce greu suna acum trecutul! ) om cu o tinuta mandra si semeata, cu capul sus si coloana vertebrala, unom plin de lumina si de cutezanta, indiferent prin ce i-ar fi dat sa treaca pe lumea asta! Nu ii era frica isi spuna parerea si iubea adevarul! A iubit mult de tot lumea sahului, sahul si viata si mai mult! S-a daruit total si a daruit lumii sahiste si jucatori puternici si multe alte lucruri pe care le-a putut el crea! Drum bun spre stele, Domn Mihai! Ne vom revedea candva si vom mai vorbi in alt grai poate telepatic acolo! Liniste si pace sa aveti mereu acolo, cum nu ati avut niciodata in lumea de pe Pamant! Pamantul va onoreaza, respecta si va saluta aplaudandu-l pe cel care le-a fost candva semen de-al lor! Un semen care le-a daruit o parte din el si din viata lui! O sa scriu mereu Domn Mihai despre sah, despre ce imi place mie sa scriu si voi mai scrie cu siguranta si despre dumneavoastra! Dar voi povesti, ca si pana acum copiilor cu care voi lucra, despre Antrenorul, Maestrul si Omul Mihai Ghinda si tot ce am invatat eu in multi ani de la EL!

Am pus si fotografii de la premierea concursului Memorial Eugenia Ghinda – editia 2 ! Mi s-a parut sugestiv pentru energia de la festivitatea de premiere, unde a fost prezent si Mihai Ghinda si intr-o forma de zile mari! Am pus si doua fotografii cu Mihai Ghinda in articol!

 

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.