ECHIVALENTE MATERIALE

equivalence2                                                        Foto- dreamstime.com

Ghinda_Mihai1

Articol de antrenorul emerit Mihai Ghinda

Va propun sa urmarim urmatorul tabel ORIENTATIV cu echivalentele materiale  cele mai frecvente :

 

echivalente tabel

 

In nici un caz aceste aprecieri nu sunt absolute. Dat fiind ca valoarea figurilor este intodeauna relativa, ea fiind data nu numai de aritmetica socotitului in pioni, ci de pozitia pe care o ocupa pe tabla si de ponderea acestor figuri in economia partidei,  toate aceste aprecieri sunt orientative si duc la concluzii eronate daca nu sunt combinate cu criteriile de apreciere ale pozitiilor cu echivalenta materiala:

 

1)    Pozitia regilor.

In orice pozitie survenita pe tabla, sahistul trebuie sa inceapa aprecierea ei cu acest factor, care joaca un rol decisiv. Se va avea in vedere in primul rand, gradul de siguranta al regelui propriu si advers, structura de pioni care-l protejeaza si posibilitatile de atac direct.

2)    Gradul de coordonare al figurilor minore echivalente si existenta punctelor de sprijin pentru ele.

Aici se va analiza pozitia fiecarei figuri usoare, daca este   protejata impotriva pieselor grele adverse. Nebunii trebuie sa fie activi pe marile diagonale, iar caii trebuie sa aiba baze operationale. Deasemeni este important pentru partea cu figuri usoare sa aiba un “coordonator de joc” activ, lipsa acestuia constituind un minus serios. Lipsa de coordonare a acestor figuri constituie un factor pozitional de prima marime, care poate schimba complet aprecierea pozitiei.

3)    Existenta coordonatorului de joc si capacitatea lui de a patrunde in pozitia adversa pe ultimile orizontale.

Coordonatorul de joc este figura grea (dama, turn sau (in final) rege, care protejeaza figurile usoare, previne “intrarea” figurilor adverse in pozitia proprie si care joaca un factor decisiv in atacurile la rege sau in “intrarea” in pozitia adversa. Acest rol poate fi asumat pe rand de diferite figuri grele in functie de evolutia pozitiei. Necunoasterea aceste reguli de baza din APEM, duce la greseala frecventa de a schimba ultima piesa grea, ramanand fara coordonator de joc. O astfel de greseala tipica este ca in situatia de 2T + ..p contra T+N+C partea cu piesele usoare sa schimbe turnul, raminind fara coordonator si astfel, dintr-o pozitie echilibrata sa se trezeasca in pozitie grea.

4)    Existenta majoritatilor mobile si posibilitatea creeri rapide de pioni liberi.

Este evident ca, intr-un final cu asimetrie materiala, cine va crea primul un pion liber sustinut va avea avantaj. Pionul liber va obliga piesele adverse sa ocupe pozitii pasive (defensive), dand mana libere partii in avantaj sa intreprinda actiuni sau patrunderi decisive.

 

5 Comentarii

  • oarecare

    Bun, tare antrenor, domnul Ghinda. Explica frumos, are rabdare, cuvintele la dumnealui tot timpul.

    februarie 6, 2016 - 7:02 pm Raspunde
  • Nelu

    Așa este, transpare din lecțiile D-lui Ghindă erudiția șahistă, cultura aleasă și vocația de jurnalist.
    De altfel fiecare lector al Școlii de șah online are ceva special șahistic vorbind și un farmec personal aparte, ceea ce face colectivul acesta atât de minunat în ansamblu.
    Nu mi-am imaginat niciodată că o să avem posibilitatea de a asculta prelegerile unor mari maeștri și antrenori renumiți de la noi, într-un mod atât de facil.
    Vă mulțumesc încă o dată oameni buni!
    O fac de câte ori pot și pe unde pot și tot nu mi se pare îndeajuns…

    februarie 8, 2016 - 9:47 pm Raspunde
  • Nelu

    Premisele atacului la rege, dintr-o poziție egală, complicată sau ceva mai bună (dacă avem o poziție mai proastă, deja nu mai trebuie să fim atât de pretențioși, atacăm din ce putem și cu ce putem):

    1. posibilitatea de a mobiliza un număr mai mare de piese (figuri și pioni) decât apărătorul, pe partea unde se află regele advers (flancul regelui, flancul damei sau în centru).

    2. existența avantajului de spațiu în zona unde atacăm (foarte important!).

    3. slăbiciuni în structura de pioni a regelui advers, condiție necesară dar nu și obligatorie.
    Însă este bine să existe aceste slăbiciuni, din această cauză, de multe ori în faza preliminară a atacului la rege trebuie să manevrăm pentru a le crea, ele fiind apoi viitoare ținte de atac pentru figurile cu rază lungă de acțiune.

    4. centrul să fie controlat sau blocat.
    La un atac de flanc, trebuie să răspundem (eu sau adversarul) întotdeauna cu un atac în centru.
    Din această cauză, pentru reușita atacului este necesar să avem un control strict al centrului sau centrul să fie blocat.
    Nu este foarte ușor de atacat pe flanc în condițiile unui centru mobil sau deschis.

    5. absența calului de la rocada adversă
    Cea mai bună figură apărătoare este calul.
    Toate piesele cu rază scurtă de acțiune (pionii și calul) sunt cei mai buni apărători ai regelui.

    6. existența uneia sau două orizontale deschise (a 2-a sau a 3-a) în poziția proprie, necesare pentru aducerea rapidă a ultimelor rezerve de pe un flanc pe celălalt pentru finalizarea atacului.

    (antrenor emerit Mihai Ghindă: lecția 5 – Școala de șah online “Șah pentru toți”)

    februarie 18, 2016 - 8:11 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @Nelu
    Multumesc, nici chiar eu nu puteam sintetiza mai bine….:-)

    februarie 19, 2016 - 6:11 pm Raspunde
  • nelu

    Garry Kasparov în Delhi!
    de Priyadarshan Banjan
    Filozofia şahistă a lui Garry
    Munca grea
    “Mă deranjează atunci când oamenii spun că cineva nu are talent, ci el pur şi simplu munceşte din greu. Munca grea este, de asemenea, un talent!” Kasparov este considerat simbolul de muncă în şah. Acel efort şi vitalitate să rămână mereu cu un pas înaintea rivalilor săi este ceea ce l-au făcut geniul care ştim cu toţii că este.
    Asumă-ţi riscuri!
    El a continuat să spună cum teama de a greşi te trage înapoi. Kasparov crede cu tărie că trebuie să îţi asumi riscuri şi să explorezi. “Modul în care şahul este jucat este adesea o reflectare a societăţii şi a tendinţelor culturale actuale. Văd şahul fiind jucat cu cunoştinţe de maşină într-un mod care reduce riscul, exact aşa cum oamenii îşi conduc educaţia şi afacerile.”
    Intuiţie şi luare a deciziilor
    Garry consideră că diferenţa constă în stilul de luare a deciziilor unui jucător. Primul pas spre crearea propriului proces de luare a deciziilor este de a şti cine eşti şi de a crea un mediu de bună luare a deciziilor. Pătrunzător, Garry a adăugat că, în cele mai multe cazuri, deciziile importante vor fi luate sub presiunea timpului. El a ridiculizat mania modernă de a colecta tot felul de date, doar pentru a fi derutat de ele. Este important ca noi să controlăm datele şi să nu ajungem copleşiţi de ele. Sub acest aspect, el crede cu tărie în rolul jucat de intuiţie în şah, precum şi în viaţă. “La un moment dat va trebui să încetezi colectarea datelor şi să începi să iei decizii.”
    Stil
    Nu este nimic greşit dacă un jucător este prea defensiv, nici în a fi extrem de agresiv. Luăm, de exemplu cricket-ul. Unii atacă jucătorii care servesc, fie ce-o fi; alţii stau locului şi se apără de parcă viaţa lor este în joc. Sportivii tind să aibă propriile lor stiluri unice. Trebuie să recunoşti calităţile lui/tale dominante în care trebuie să avem încredere tot timpul şi să te străduieşti să aduci situaţii (pe tablă şi de asemenea, în afara ei), care sunt nefavorabile pentru calităţile şi intuiţia înnăscute ale cuiva. “Unii oameni sunt în mod natural agresivi. Alţii defensivi. Ar trebui să foloseşti calităţile tale dominante pentru a crea situaţii favorabile.”
    Mass-media
    “Pe un ecran mare, fotbalul câștigă. Te muţi la acest ecran [atrage atenţia la telefonul său inteligent] şi nu sunt sigur că te bucuri vizionând tenis sau fotbal. Dar poţi urmări şi juca şah.”

    sursa: http://en.chessbase.com/post/kasparov-in-delhi-reading-an-opponent-s-mind

    Garry Kasparov in Delhi!
    By Priyadarshan Banjan
    Garry’s chess philosophy
    Hard Work
    “It annoys me when people say someone doesn’t have talent, he just works hard. Hard work is also a talent!” Kasparov is considered the epitome of hard work in chess. That drive and zing to always stay a step ahead of his competitors is what made him the genius we all know him to be.
    Take Risks!
    He went on to say how the fear of making mistakes pulls you back. Kasparov firmly believes that one has to take risks and explore. “The way chess is played is often a reflection of society and current cultural trends. I see chess being played with machine knowledge in a risk-reducing way just the way people are conducting education and business.”
    Intuition and decision-making
    Garry believes that the difference lies in a player’s decision-making style. The first step towards designing your own decision-making process is to know who you are and create an environment of good decision-making. Insightfully, Garry added that in most cases, important decisions will be made under time pressure. He derided the modern fad of collecting data of all sorts, only to be confused by it. It is important that we control data and not get swamped by it. In this aspect, her firmly believes in the role played by intuition in chess as well as life. “At one point you have to stop collecting data and start make decisions.”
    Style
    There is nothing wrong if a player is overly defensive, nor in being extremely aggressive. Take cricket for example. Some batsmen attack, come what may; some stay put and defend as if their life is at stake. Sportsmen tend to have their own unique styles. One has to recognise his/her dominant qualities and strive to bring positions (on the board and off it too) that are favourable to one’s innate qualities and intuition, which we must trust all the time. “Some people are naturally aggressive. Others defensive. You should use your dominant qualities to create favourable situations.”
    Media
    “On a big screen, football wins. You move to this screen [points to his smart phone] and I am not sure you enjoy watching tennis or football. But you can watch and play chess.”

    P.S. Dacă cineva se gândeşte să îmbunătăţească traducerea, îi sunt recunoscător…

    februarie 29, 2016 - 10:51 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.