Shevchenko paraseste Ucraina ca sa i se alature lui Rapport si pentru a juca in echipa Romaniei! Interviu acordat pentru chess24 com

Traducere de pe chess24 com – Interviu Tarjei J. Svensen

Kirill Shevchenko a părăsit Ucraina și și-a încheiat transferul în România. Tanarul de 20 de ani se va alatura astfel lui Richard Rapport, care s-a mutat anul trecut din Ungaria, iar el a devenit al treilea jucator ca rating din Romania!

 

Kiril Shevchenko, unul dintre cei mai promițători tineri din lume, va reprezenta acum oficial România. | foto: Maria Emelianova

Shevchenko, în vârstă de 20 de ani, este în prezent cotat la 2662 și pe locul 80 mondial. El este unul dintre cei mai buni potențiali ai Ucrainei de când a devenit mare maestru la vârsta de 14 ani. El a fost al cincilea cel mai bine clasat jucător, la două puncte în spatele eroului național Vasyl Ivanchuk. Tânărul a fost un jucător cheie când Ucraina a câștigat medalia de aur la Campionatul European pe echipe din 2021, obținând un 4,5/8 neînvins la bordul 4.

Transferul a fost anunțat de Federația Română de Șah în această săptămână și confirmat și de FIDE .

 

Întrucât taxa de transfer de 5.000 de euro a fost plătită, Shevchenko este eligibil să reprezinte România la evenimentele viitoare de echipă.

#15 mondial Richard Rapport și-a încheiat transferul din Ungaria în septembrie, iar România devine acum candidată la medalii la viitoarele olimpiade. Jucătorii lor cel mai bine clasați sunt acum:

  • GM Richard Rapport, 2740
  • GM Bogdan-Daniel Deac, 2700
  • GM Kirill Shevchenko, 2662
  • Constantin Lupulescu, 2592
  • GM Mircea-Emilian Parligras, 2565

Șevcenko a refuzat să intre în detalii despre trecerea la șah24, dar a spus că acum locuiește la București.

„Sunt sigur că va fi interesant pentru echipă”, a spus el.

Marele maestru născut la Kiev se numără printre mulți ucraineni care au fost forțați să fugă din țară din cauza invaziei ruse. El a spus lui chess24 că rachetele au lovit la doar 500 de metri de casa lui. După ce s-a ascuns în subsol, iar mai târziu s-a adăpostit în metrou, a fugit din țara sfâșiată de război la sfârșitul lunii martie. Mai târziu, el a făcut apel la comunitatea internațională de șah pentru sprijin.

 

 

El este un jucător activ de turneu de când a plecat, iar într-un interviu în timpul Campionatului Mondial pe echipe de la Ierusalim, în noiembrie, a spus că „trăiește în locuri diferite“.

„Primele luni de război au fost cu adevărat dificile pentru toată lumea, dar a trebuit să ne adaptăm. Trebuie să oferim siguranță pentru familiile noastre, pentru rudele noastre și așa mai departe și să vedem ce se întâmplă în continuare.”

Mikhail Golubev, mare maestru, antrenor de șah și autor din Odesa, spune că nu știe de mulți jucători care au părăsit Federația Ucraineană de șah din cauza invaziei. Cu toate acestea, unii dintre cei mai buni maeștri ai lor, cum ar fi Pavel Eljanov, Ruslan Ponomariov, Yuri Kryvoruchko și Alexander Areshchenko, nu joacă pentru echipa națională din cauza unui conflict cu federația de șah. El indică un articol pe care l-a numit „ Timpurile întunecate pentru șahul ucrainean ” în 2020.

„Nu s-au schimbat multe de atunci”, spune el pentru chess24.

Golubev spune despre transferul lui Șevcenko că este „foarte dureros ca singurul jucător ucrainean de acest calibru din generația sa”.

 

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.