Victor Ciocaltea in memoriam ( I ) –  „Nu s-a născut, nu a murit, doar a vizitat Pământul între 1932 şi 1983 !”

 

“Șahul este un joc născut din geometrie și numere, o gimnastică pur intelectuală, cel mai frumos joc din lume, care atinge limitele artei”, spunea Victor Ciocâltea.

Victor Ciocaltea ar fi implinit astazi, 16 ianuarie 2023 o varsta de 91 de ani!

“Jucător de mare talent, cu multă dăruire în joc, abordând un stil tipic de luptător, a jucat în peste 120 de turnee în cariera sa începută în 1952 şi întreruptă neaşteptat în Spania, în timpul unui turneu.

Campion naţional – 8 ori.

A făcut parte din echipa naţională la 11 ediţii ale Olimpiadelor de şah!! La Varna, 1962 câştigă la Bobby Fischer!, iar la Lucerna, 1982 este căpitanul echipei naţionale.

A publicat numeroase articole în R.R.Şah şi în reviste din străinătate şi este co-autor, împreună cu Sergiu Samarian al celebrei lucrări în 2 volume, Teoria modernă a deschiderilor.

Maestru al sportului (1951), IM (1957), Maestru emerit al sportului (1973), IGM (1978).

[Anghel Vrabie & Co.] – Un talent viguros, se impune timpuriu, la 20 de ani devenind campion naţional, titlu pe care şi-l va însuşi de încă 7 ori. Abordând un stil de joc combativ, agresiv şi imprevizibil, a reuşit de mai multe ori victorii spectaculoase, memorabilă fiind partida câştigată la Bobby Fischer, la Olimpiada de la Varna din 1962. A publicat numeroase articole în Revista Română de Şah şi în reviste de prestigiu din străinătate. A dispărut prematur în 1983, la Berga (Spania), întimpul unui circuit de turnee.”

Biografia lui Victor de pe stere.ro

În anii ’70, Victor Ciocâltea, din calitatea de mare maestru internaţional, a fost unul dintre căpitanii echipei naţionale a României. Era un răsfăţat al presei datorită caracterului său foarte prietenos. Şi-a dobândit titlul de „cel mai indrăgit jucător de şah din România”. Ciocâltea avea şi un stil de joc foarte spectaculos, care îi fascina chiar şi pe jucătorii mai puţin avizaţi. În cele trei decenii de activitate a concurat la  102 de turnee nationale si internationale.

S-a scris atat de putin despre Victor Ciocaltea incat cred ca merita cu mult mai mult. S-a scris excesiv de mult despre tragica sa moarte din Spania, din 1983 la un turneu langa Barcelona, la Marensa. Plecase cu masina proprie si cu sotia sa, Elena. La 9 septembrie 1983 Victor a jucat ultima sa partida de sah, iar dimineata a facut accident vascular, aflandu-se in baie sa faca dus, si s-a stins in cateva minute. Era un fumator inrait si bea si cafea multa!

Foto de pe stere.ro

Există doar două variante: prima, să fie înmormântat acolo, a doua, incinerarea! Elena știe că nu are cum să care sicriul în țară cu mașina personală, așa că alege să se reîntoarcă doar cu o urnă. Nu are bani, dar Federația Catalană de Șah se ocupă de toate.

Este emotionant gestul spaniolilor ce i-a propus Elenei: dacă Victor rămâne în patria lui Cervantes, se obligă să o ajute, anual, cu un zbor dus-întors București-Barcelona.

Urna cu cenușă se odihnește la “Ghencea” Civil. În “Sportul” apare doar o casetuță mică despre cel care ducea, cândva, “o luptă dârză pentru echipa RPR”, dar acestea sunt vremurile.( Fragmente din articolul lui Catalin Oprisan pe gsp.ro https://www.gsp.ro/opinii/povestile-lui-oprisan-sah-victor-ciocaltea-660862.html )

 

Clubul sportiv RATB, , începe din 1984 să-i organizeze un memorial unde sahistii se intalnesc sa ii cinsteasca memoria, la un Open  si un turneu inchis cu jucatori importanti cand s-a putut organiza.

 

 

 

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.