Bobby Fischer – un mimofant(?!)(VIII)-Ultima parte

Aici puteti revedea Bobby Fischer – un mimofant (?!) (VII)

Un amanunt foarte interesant si foarte curios despre pornirile psihologice ale lui Fischer gasim in capodopera literaturii obsesiei a lui Elias Canetti, Die Blendung (Orbirea), aparuta in limba engleza sub titlul “Auto-da-Fe”, publicata cu 8 ani inainte de nasterea lui Fischer.
Orbirea_canetti Fischer_eyes
Fischerle isi petrece jumatate din viata la tabla de sah, si doar acolo lumea il trateaza normal…
Personajul principal este un pitic cocosat evreu, fanatic al sahului, pe nume Fischerle. Fischerle este un hot de buzunare care traieste mai mult din castigurile sotiei sale din prostitutie si care viseaza sa il invinga pe campionul mondial Capablanca. El se prezinta intotdeauna cu:
“Joci sah? O persoana care nu joaca sah nu e o persoana adevarata.” Fischerle isi petrece jumatate din viata la tabla de sah, si doar acolo lumea il trateaza normal, nu ca pe un pitic, vazut prin prisma memoriei sale fenomenale si a fortei devastatoare de joc.

In timpul partidelor sale partenerii sai erau prea infricosati si speriati de el ca sa il intrerupa cu obiectii… Visa o viata in care somnul si mesele sa aiba loc in timp ce adversarul era la mutare.

midget fischer1972Spassky

Ficherle avea brate neobisnuit de lungi si visa sa ajunga campion mondial si sa isi schimbe numele in Fischer!

Fischerle avea brate neobisnuit de lungi si tinea minte perfect toate partidele de sah pe care le studiase vreodata. El isi imagineaza ca ajunge campion mondial si isi schimba numele in Fischer (!!). “Va avea costume noi facute la comanda de la cel mai bun croitor… Un palat gigantic va fi construit, si va avea cai, pioni, turnuri, asa cum ar trebui sa fie cu adevarat un castel.” Bobby, care avea brate lungi(nu era pitic, ba dimpotriva) si o memorie fenomenala, declara la un moment dat ca era in discutii avansate cu un arhitect care sa ii construiasca o casa sub forma unui turn de sah. Canetti a scris “Auto-da-Fe” in valtoarea Vienei anilor 30. Similitudinile profetice de-a dreptul intre fictionalul Fischerle si Bobby Fischer isi au radacinile in incercarile tanarului Canetti de a descifra haosul aparent care guverneaza actiunile omului. Drept urmare, fiecare caracter are o perspectiva complet personala – si indiferent de factorii externi, merge pe un drum unic. Imaginea lui Fischerle/Fischer asupra lumii este unidirectionala, exprimata prin sah, guvernata doar de sah si de puterea si rasplata derivate din sah.
fishcer_getty canetti_Auto_DAFE
Canetti a scris “Auto-da-Fe” in valtoarea Vienei anilor 30.
Cativa comentatori au atras atentia asupra mai multor similitudini intre Spassky si Fischer.

Fischer _spassky20

Spassky era la randul sau al doilea copil din familie, crescut de un singur parinte, si si-a petrecut anii copilariei in saracie. De fapt, campionul si challengerul nu puteau avea personalitati mai contrastante si atitudini mai diferite in ceea ce priveste viata in general.

 fischer_show-single-image

Campionul si challengerul nu puteau avea personalitati mai contrastante si atitudini mai diferite…

Mai mult, nu exista nici o asemanare intre prosperitatea Americii si democratie si ororile Staliniste din copilaria lui Spassky, unde totusi tabla de sah era un scut de protectie, o sursa de celebritate, si, in termeni Sovietici, o bogatie.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.