De fiecare data pierd mult timp cu documentarea la articolele unde nu stiu prea multe informatii, insa pe masura ce aflu lucruri interesante sau citesc printre randuri lucruri sau fapte incredibile, imi place sa caut mai departe.
Calul si nebunul alb fac mat regele negru. Sursa foto: chess.com
Bunaoara, nu stiu cati dintre voi stiati de intamplarea patita de fosta campioana mondiala Anna Ushenina si unde s-a petrecut? La Grand Prix Fide 2012 din Geneva, Elvetia, runda 4 in partida cu rusoaica Olga Girya. Din cate stiu eu, comentatorul rundei pe scurt si a celei mai bune partide din runda era Adrian Mikhalchishin. O sa vedeti unde ajung cu deductiile si lucrurile puse cap la cap, imediat. Nici macar o vorba spusa despre rusinea, rusinii, sa nu stie sa dea matul simplu cu cal si nebun, in aproape 10 minute plus 30 de secunde increment la fiecare mutare!
Elevii mei, chiar si de 7-8 ani, stiu si toti pe care i-am antrenat si treziti la 3 dimineata, realizau matul cu cal si nebun sub 50 de mutari si in mai putin de 5 minute.
Am facut un experiment interesant cu ceva ani in urma. Am pus un pariu cu un jucator, cu care aveam probleme chiar si eu la tabla de joc sa castig. Cel mai slab elev de-al meu sa joace cu el matul cu cal si nebun si apoi sa incerce si el pozitia aceasta si sa verificam diferenta in care este facut mat fiecare, ca si numar de mutari, la final. El a crezut ca elevul meu cel mai slab, nu o sa il dea mat, iar el va sti sa castige foarte usor. Usor de zis greu de realizat! Marius al meu, a realizat mat in mai putin de 40 de mutari, iar sahistul plin de el, nu a reusit matul deloc in 50 de mutari! Am incercat alta pozitie aleator aleasa si iar Marius a realizat fara probleme matul, sub 40 de mutari iar sahistul experimentat nu a reusit decat in peste 55 de mutari sa realizeze matul! L-am lasat tot pe el sa incerce matul si acum a reusit in 45 de mutari, la limita si probabil ca eu am incercat sa ii arat ceea ce gresise si care sunt mecanismele matului cu cal si nebun. Lectia functionase si experimentul a dat roadele muncii si antrenamentului fiecaruia.
Pe blogul nostru sunt prezentate in doua randuri mecanismele de mat cu cal si nebun
Primul articol aici
Al doilea articol aici
Campioana mondiala Anna Ushenina a dat dovada in mod clar ca nici habar nu are sa realizeze matul cu cal si nebun, cu timp mai mult decat suficient si intr-o partida cruciala, cu o importanta extraordinara in clasarea la Grand Prix. Pe langa habarnavismul ei, clar din videoul pe care il veti urmari, mai am niste lucruri importante de mentionat, ca o lectie pentru noi, sahisti sau romani.
In conferinta de presa, pe care o veti vedea in videoul de mai jos, nici nu se aminteste de nestiinta Annei in acest final simplu de mat cu cal si nebun!!! Desi ea se face fete – fete , asteptand sa i se puna vreo intrebare legata de senzationalul acestei probleme clare: De ce nu stiti sa faceti mat cu cal si nebun? Raspunsul nu stiu daca putea fi rostit sau ingaimat abia, dar poate ca intr-un moment de sinceritate, putea sa spuna ca nu stie si cauzele de ce nu stie…
In comentariul pe siteul Fide Grand Prix, nici comentatorul Adrian Mikhalchishin sau oricine spicuia din runda a 4-a, nu pomeneste ca Ushenina ar fi avut castig la Girya in finalul de cal si nebun! Nici vorba de vreun cuvintel , nici macar pomeneala!
De invatat din aceste lucruri, pentru ca ei stiu sa isi ascunda neimplinirile cat mai bine si stiu sa treaca mai mult neobservate, erorile mai mari sau mai mici ale valorilor lor. Nu fac un mare taraboi, ca nu stie sa dea mat Ushenina si invitatii la can-can sau acces direct, maruta sau stirile de la ora 5. NU si NU! Si pe undeva foarte bine fac, pentru ca isi apara valorile si nu le place sa insiste asupra unor lipsuri sau erori ce ar stirbi mult imaginea si le-ar aduce defavorizari. Lucrurile bune se pare ca sunt mai importante, decat micile scapari facute de catre valori!
Aici puteti vedea partida dintre Ushenina si Gyria
Comentariul facut la runda 4 pe siteul fide grand prix cred ca de catre Adrian Mihalcisin:
Ushenina – Girya 1/2-1/2
“Slav Defence appeared on the board and the world champion chose to play quiet line increasing her slight advantage. It was clear for Olga Girya she had to sacrifice a knight otherwise White would advance his pawns in the center. Black got quite good compensation for the knight and could get a strong initiative by playing 31…h4. White secured his position by changing queens and when the first time control passed it became obvious that Black had not enough counter play and recourses to fight for a draw. Nevertheless Black just kept on playing and managed to safe the game.”
1 Comentariu
Nu mi se pare fairplay nici ca Gyria nu a cedat cand a ramas numai cu regele. Dar probabil stia ea ce stia:) In halul de nervi in care era Ushenina, poate asistam si la o partida de chessboxing feminin. Am fi vazut-o pe toate latrinele TV.
iunie 17, 2015 - 6:57 pm