Olimpiada de sah, Baku 2016, Runda 8: Pierdem la baieti la limita cu Turcia, iar fetele pierd la incomoda echipa a Vietnamului.

Baku_logo

Zi grea pentru ambele echipe romanesti cu doua infrangeri pe undeva neasteptate la Turcia si la Vietnam. Urmeaza sa intalnim maine la masculin Elvetia iar fetele vor intalni Cuba!

rusia_usa_ol_2016Meciul Rusia – SUA a fost atractia rundei si la masculin dar si la feminin. La baieti a fost egalitate insa americancele au castigat intalnirea si sunt la a 5-a victorie consecutiva la aceasta Olimpiada!
Runda a VIII-a dupa ziua mai putin fericita precedenta, devine un moment important pentru a prinde din nou gustul pozitiilor bune. In acelasi timp, poate aduce alte griji. Adversarii in aceasta runda nu sunt de prim esalon dar nici de neglijat. Echipe incomode, tinere si in cazul celei a Turciei masculin, cu “adoptii” de perspectiva. Avem nevoie de multa atentie si foarte important sa nu pierdem.

MASCULIN

Bo. 19

Turkey (TUR)

Rtg 30

Romania (ROU)

Rtg 2½:1½
13.1 GM
Solak, Dragan
2635 GM
Lupulescu, Constantin
2618 ½ – ½
13.2 GM
Ipatov, Alexander
2652 GM
Parligras, Mircea-Emilian
2595 ½ – ½
13.3 GM
Yilmaz, Mustafa
2616 GM
Marin, Mihail
2572 ½ – ½
13.4 GM
Can, Emre
2565 GM
Jianu, Vlad-Cristian
2554 1 – 0

Echipa masculina a schimbat aproape firesc formula. Un moment de rasuflare merita si Bogdan. Lupulescu a mai demonstrat ca stie sa treaca peste infrangeri ( raman la ideea ca nu merita sa piarda runda precedenta) si era chemat sa obtina un rezultat util pentru el si echipa. Cred ca remiza cu Solak nu ar fi un rezultat rau, amintind ca joaca la negru. Ipatov este unul in care turcii au investit mult si este asteptat cu rabdare sa aduca ceva deosebit. Deci nici misiunea lui Parligras nu este simpla. Cine priveste coeficientii ELO, dau “turcul” favorit. Pentru noi, Mircea este favorit in partida si toti stim ca el este un jucator de +2600 de fapt. Pentru Marin adversarul este un turc adevarat, cu ELO superior (dar este valabil si aici discursul ratingului de la Mircea). Reintra Jianu si adversarul Can Emre ii este apropiat ca rating si in plus a calcat stramb cu un FM italian (de mare perspectiva totusi). Va rog sa retineti ca cei patru jucatori turci din acest meci au numai doua partide pierdute! In afara de cea mentionata, mai exista una absolut legitima, a lui Solak in fata lui Magnus Carlsen. Noi avem 4 infrangeri in aceasta formula.
Partide echilibrate inca din deschidere si turcii par sa iasa bine peste tot sau macar fara probleme deosebite. Lupulescu renunta la Caro-Kann si joaca o franceza pe care turcul o prefera a fi Tarrasch. Se joaca destul de normal cu un echilibru greu de schimbat. In apropierea controlului la mutarea 40 se ajunge cu putin timp pentru ambii si cred ca sunt cateva mutari inexacte. Costica renunta la pionul marginal “a” (mutarea 37), o decizie care imi lasa senzatia ca se risipesc sansele de a combina ceva. Poate avea in cap ceva posibilitati, de strangere in cursa de mat ( pe h3) regele advers. Solak inchide simplu, cu Ne3 linia a 3-a catre coloana h si Costica ramane cu pion in minus. Mircea Parligras primeste drept replica un nou Grunfeld. Ipatov pare sa stea un pic in criza de mutari cu dama neagra dar incearca un contrajoc cu pionul c si cateva schimburi. Intre acestea, reuseste si schimbul damelor si pozitia se calmeaza. Momentanul pion in plus obtinut de Mircea, nu poate fi retinut datorita slabiciunilor pe care le are jucatorul nostru pe prima linie proprie. Final de turn si pioni, care nu poate aduce mai mult de remiza, rezultata la mutarea 45. Marin cu negrele are o portiune de mutari (12-19) in care pare sa nu emita pretentii, sunt si ceva repetari pe acolo dar Yilmaz decide sa continue partida. Urmeaza o mica regrupare de piese apoi din nou cateva repetari si in jurul mutarii 27, turcul sta ceva mai bine. Din fericire nu alege un plan corect si in 3-4 mutari partida se egaleaza. Albul are piesele mai bine asezate ca si structura de pioni mai buna, dar partida se incheie remiza la mutarea 32. La masa 4, Can Emre raspunde cu Indiana regelui la d4 al lui Jianu. Se joaca variante fara e4 (cu Ng5 si e3). Negrul nu are probleme si trece mai degraba in initiativa dupa vreo 25 de mutari. Apoi sacrifica bine un pion in centru si in pozitie grea (dar nu compromisa), Jianu nu raspunde bine la mutarea 32 si nu va apuca nici controlul timpului. Pozitia degenereaza fulgerator. Suntem condusi si mai avem doar pe Lupulescu in joc dar nu mai are “cartuse”. De fapt trebuie sa lupte pentru remiza. La mutarea 74 se consemneaza si probabil multi vor spune: am pierdut cu Turcia! Avand tenta care se auzea in glasul celor care spuneau la fotbal: am pierdut cu Albania! Eh, singura asemanare ar fi aceea ca inainte nu cred ca pierdusem vreodata cu aceste nationale. Exista mereu o prima data. Dar in realitate noi pe langa turci, nu stiu daca bagam in sah 10% din cati bani baga ei. Este ceva la nivel national si ei au investit mult si ne-au intrecut. Acest rezultat ne arata simplu.
Ne uitam insa cum Norvegia joaca maine cu SUA la masa 2 si echipa ce il are in componenta pe campionul mondial a reusit sa lase doar infrangerea in fata Romaniei si un egal cu Filipine, in rest numai victorii, printre care si cea la limita in fata Turciei, obtinuta ieri. Importante la Olimpiada sunt ultimele 3 runde si 2 victorii si o remiza sau chiar 3 victorii ar duce echipa masculina pe un loc onorabil intre primele 10-15 clasate. Dar pana atunci mai este, iar maine jucam cu Elvetia si trebuie sa ne revenim din mers, pentru ca timp nu mai avem si cred ca va reveni odihnit si cu forte proaspete, Bogdan Deac. In rest ne uitam cum echipa Chinei, favorita 3, s-a prabusit in ultimele 2 runde. Dupa infrangerea la Anglia 1-3 a pierdut din nou la limita cu Ungaria si cum mai pierduse si la Ucraina la limita, China este la egalitate de puncte cu Romania! Nefericitul Li  Chao a pierdut de 2 ori cu albele in ultimele 2 runde! Insa marea drama este la China ( nr.3), Polonia (nr.7), Cuba ( nr.15)Cu acelasi numar de puncte 10, mai gasim si Polonia, Cuba, Brazilia iar Germania si Croatia au doar 9p! Tot cu 9p sunt si echipa Argentinei si a Paraguayului, cea din urma reusind sa castige la Franta si sa remizeze cu Polonia insa a suferit 2 infrangeri grele la Peru si ultima cu 3,5-0,5 la Moldova! Letonia (nr.21) lui Shirov s-a cocotat  pe 8 iar Iranul ( nr.46 ) este pe 11, iar Franta lui Vachier a strans din dinti si a urcat dupa ce era la finalul rundei 5, pe locul 41! Olimpiada continua si trebuie sa credem in cei care ne reprezinta la Baku!

FEMININ

rom_viet_ol_16_fem2Romania – Vietnam 1-3 un meci cu final neasteptat!

Bo. 11

Romania (ROU)

Rtg 19

Vietnam (VIE)

Rtg 1 : 3
6.1 IM
Peptan, Corina-Isabela
2394 IM
Pham, Le Thao Nguyen
2338 ½ – ½
6.2 IM
Foisor, Cristina-Adela
2353 WGM
Hoang, Thi Bao Tram
2325 0 – 1
6.3 WGM
Cosma, Elena-Luminita
2331 WGM
Nguyen, Thi Mai Hung
2316 0 – 1
6.4 WIM
Dragomirescu, Angela
2227 WGM
Nguyen, Thi Thanh An
2249 ½ – ½

Fetele trebuiesc sa depaseasca o echipa incomoda, cum este cea a Vietnamului. In afara de faptul ca ai nostri jucatori si jucatoare sunt un pic subcotate la rating din diverse motive, care ar lungi discursul o saptamana, suntem superiori ELO la trei mese. Doar Angela Dragomirescu este sub adversara. Si aici incheiem speculatiile matematice, trecand la fapte. Pham Le T. N. adversara Corinei Peptan a suferit doua infrangeri, chiar la culoarea din partida (negru). Este adevarat ca una a fost in fata lui Hou Yifan. Cristina Foisor are in fata pe Hoang T. B. T. o jucatoare care poate fi oarecum zdruncinata psihic, evolutia fiind una slaba sub 50%. Luminita Cosma este unica jucatoare fara infrangere in lotul Romaniei feminin (la baieti in aceasta situatie avem pe Mircea Parligras), deci asteptam un rezultat util in partida sa cu albele impotriva Nguyen T. M. La ultima masa Angela Dragomirescu are ocazia sa treaca pe plus in fata celeilalte Nguyen (T. T.).
Corina incepe cu o engleza si incearca sa transpuna intr-o deschidere in care sa detina centrul complet cu pionii c-d-e. Adversara dupa ce avea jucat e6, nu ezita si muta din nou pionul la e5 ( s-a jucat ordinea 1.c4 Cf6 2.Cc3 e6 3.e4 e5). La acest punct Corina decide sa dea tempo-ul inapoi pentru devoltare. Joaca d3 constienta ca ulterior va muta oricum din nou acest pion. Fieacare parte isi vede de devoltare si intr-adevar la mutarea 12, pionul d este impins spre distrugerea centrului si eliminarea slabiciunilor (campul d4 si pionul insusi in d3). Corina face rocada prima si Pham decide sa atace imediat cu pionii h si g. Albul consolideaza acest flanc dar sufera pentru lipsa de joc a nebunului din g2. Dupa o serie de manevre si schimburi, abia la mutarea 34 Corina reuseste sa impinga f4 care provoaca alte schimburi, inclus cel al damelor dar deschide nebunul g2. Final cu nebun alb contra cal negru si cate 6 pioni. Se mai incearca ceva pe acolo dar nu sunt patrunderi si negrul se invarte cu regele pe toata jumatatea sa de tabla. Remiza mutarea 59. Cristina Foisor cu negrele, vine repede limitata de spatiu si incearca sa plaseze piesele cat mai bine pentru eventuala spargere. Adversara joaca destul de curajos si dupa ce se asigura ca negrul nu poate sparge pe flancul regelui, face rocada lunga, probabil si ca urmare a structurii de pioni negre, ce nu poate reactiona rapid si eficient. Deja in jurul mutarii 15, albul sta bine. Negrul contra-ataca cu f5 dar are o serie de campuri si pioni slabi. La mutarea 24 albul sacrifica pionul g si jocul sau este foarte comod. Va exercita mare presiune pe coloana g. Se schimba damele si pionii negri slabi cad pe rand si cu toata straduinta jucatoarei noastre pana la mutarea 58, nu se poate schimba destinul partidei. Luminita deschide pe obisnuita sa schema cu albele dar ulterior alege o continuare in care cedeaza perechea de nebuni si strica oarecum structura pionilor proprii. Ma gandesc ca in certe situatii poate fi o aparare mai buna la rege si incerc sa ii dau credit. Ma uit insa la mutarile lui Nguyen TM si inteleg ca are bine in cap cum sa reactioneze. Imediat pune dama si nebunul de camp negru pe diagonala care bate acel pion dublu. Urca de rege in g7 si bag mana in foc va veni cu turnul pe h sau chiar ambele. Zis si facut! Luminita incearca sa reactioneze in centru dar efectele sunt mici. Spre mutarea 30 amenintarile sunt grave. Acestea o costa calitatea pe Luminita si necazul nu se potoleste. Albul nu are joc si fiecare schimb efectuat nu face decat sa inrautateasca pozitia jucatoarei noastre. Nu imi place sa o spun dar pana la mutarea 71 este “chinul pestelui pe uscat”. Luminita incaseaza prima infrangere in acest turneu. Angela Dragomirescu joaca o deschidere pe care multi o considera ca fiind greu de pierdut cu negrul. Ceva asemanator variantei berlineze in spaniola. Multi jucatori buni, evita sa faca schimburile in centru si urasc sa lupte cu albul in pozitia asta. Desigur, nu se putea sti cum vor fi evenimentele dar cu toate ca Angela avea negrul, a aparut ca fiind dorita o remiza cu orice chip. Asadar: 1.d4 d6 2.e4 Cf6 3.f3 e5. Pozitia este cunoscuta in mai multe ordini de mutari. Se poate incepe cu e4, se poate juca 3.Cc3 etc. Ideea de baza este ca in schimbul pierderii rocadei, negrul obstructioneaza dezvoltarea albului. A urmat 4.dxe5 dxe5 5.Dxd8+ Rxd8 6. Nc4 Re8. Una dintre liniile cele mai “scarboase” este alta si am vazut mari maestri jucand: 6…Ne6 7.Nxe6 fxe6 dupa care se joaca in… “Marea Moarta”. In fine, Angela a continuat cu 6…Re8. S-a manevrat mult si la mutarea 15 vietnameza nu bate in e6 si isi strica structura pionilor prin schimbul nebunilor de campuri albe. Am putea spune ca la mutarea 20 avem egalitate, insa adversara Angelei manevreaza sa scape pionii dublati si sa imbunatatesca pozitia figurilor proprii. Reuseste deja la mutarea 25. La mutarea 36 se schimba si ultimele figuri usoare si rezulta un final cu perechea de turnuri si 6 pioni de fiecare tabara. In cea a negrului sunt cateva slabiciuni probabil greu de valorificat si dupa ce vietnameza schimba pionul sau “a” avansat pe cel slab “b” al negrului, repeta mutarile si remiza la mutarea 50. Primim un 3-1 de la o echipa incomoda dar nu cred ca ele visau acest scor. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ! Cel putin in cazul comentariului meu de inceput la cronica fetelor… Dar cred ca nu numai… Trebuie sa ne revenim! Avem trei runde la dispozitie. HAI ROMANIA!
Cateva randuri si despre dublul duel de astazi Rusia-SUA. La feminin mare surpriza! SUA bate Rusia cu Kosteniuk pierzand la Krush si Gyria la Nemcova. Gunina bate pe Paikidze si Pogonina remizeaza cu Zatonskih. China bate pe Azerbaijan si se intoarce pe locul 1 egala de puncte cu SUA. Vor juca intre ele in runda a 9-a. Romania este pe locul 22 (urmatoarea adversara este Cuba) iar Moldova pe 33. Langa noi, la masa 3 Ungaria remizeaza cu favorita 2, Ucraina. Ne uitam cu regrete, dar si cu bucurie cum Szidonia Vajda castiga la fosta campioana mondiala Marya Muzychuk.
La masculin se termina 2-2 cu remize la primele doua mese, Karjakin-Caruana si Nakamura-Kramnik. Nepomniachtchi (care avea 7 din 7!) pierde la Wesley So si Grischuk bate pe Robson. Primele trei in clasament sunt la egalitate de puncte in ordinea: SUA, India, Ukraina. In runda urmatoare, Ukraina-India si SUA-Norvegia. Romania este pe 38 acum si intalneste Elvetia maine. Moldova cu un optim Bologan (fara infrangere) se afla pe locul 22 si va juca impotriva Serbiei.
Patidele selectionatelor noastre din runda a VIII-a se pot revedea aici:

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/10/Game797868718.html

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.