Olimpiada prin ochii unui suporter – si antrenor

Poate să pară ciudat că m-am auto-intitulat ”suporter”, în condițiile în care fac parte din lotul lărgit al echipei masculine a României. Cu toate acestea, am privit a 42-a Olimpiadă de la Baku exact în felul expus în titlu: ca un suporter al echipelor României, și ca antrenor ale unor fete (de la alte echipe, care nu au încrucișat săbiile cu România) . Dar articolul acesta nu l-am conceput să fie despre mine; cu toate că voi încerca să fiu obiectiv, știu de la bun început că așa ceva e imposibil. De aceea, articolul ar putea fi intitulat și ”Cronica subiectivă a Olimpiadei, de GM Gergely Szabo”. Să-i dăm drumul!

gergely-szabo_2016_canadaAutorul acestui articol MM Szabo, Gergely-Andras-Gyula


Cei care mă cunosc mai bine se vor întreba de ce am scris acest articol, dat fiind faptul că am promis cu mult timp în urmă că nu mai scriu articole (comentabile) pe bloguri – atacurile la persoană ale unor ”anonimi binevoitori” m-au convins că discreția este mai potrivită pentru felul meu de a fi. Am fost însă neplăcut surprins de puținele, mult prea puținele păreri, de ”specialist” sau ”nespecialist”, exprimate în spațiul virtual românesc vizavi de recent încheiata Olimpiadă (în contrast cu ”efervescența” de pe forumul de discuții al Canadei, ei având echipe mai puțin titrate). Scopul prezentului articol este să ne punem câteva întrebări, să răspundem la ele, să se nască alte întrebări – iar la finalul lor, poate apar și niște soluții pentru șahul românesc.
Din capul locului merită spus: dacă există vreun ”vinovat” pentru rezultate, el nu trebuie căutat printre jucători. Au fost câțiva cu evoluții mai slabe, dar sunt absolut convins că toți s-au străduit, și-au dorit să iasă bine – nu cred că aruncatul cu ouă stricate în sportivi ne conduce la răspunsurile corecte (a se vedea Olimpiada de la Rio…) .
Să începem cu echipa masculină. În primul rând, vreau să-l felicit călduros pe cel care l-a propus și promovat căpitan al echipei pe IM Cătălin Ardelean; cu greu se putea găsi în peisajul autohton un antrenor mai dedicat, muncitor, serios, înarmat cu materiale de cea mai bună calitate – și cu o relație armonioasă cu lotul întreg. Cătălin este un câștig imens pentru echipa masculină, iar munca lui va da roade cu certitudine pe viitor.
Tot la capitolul ”plusuri”, trebuie să notăm debutul olimpic al celui mai tânăr mare maestru la ora actuală, Bogdan Deac. Cu excepția sincopei din meciul cu Georgia, mezinul nostru a arătat clasă și un potențial pe care nu-l pot cuantifica – dar în ritmul acesta, 2700 e un țel realist pentru Bogdan. ”Stânca” de pe masa a doua, Mircea Pârligras, și-a mai adăugat o evoluție excelentă în palmares: performanța rating 2670, 7/10, neînvins, spune tot despre cum a jucat Mircea la Baku. Restul echipei a scârțăit pe alocuri (Costică a părut obosit spre final, Bob uneori prea prudent, iar Vlad a fost ușor ieșit din formă), dar per total, echipa a înregistrat rezultate normale spre bune (a se menționa victoria de palmares cu Norvegia lui Carlsen) , iar locul 33 se datorează și unei trageri defavorabile (Cuba în ultima rundă, cu care am reușit un rezultat de egalitate!). Așa cum se poate vedea, într-un turneu elvețian, contează enorm tragerea la sorți și parcursul unei echipe, uneori poate însemna 10-15 locuri în plus sau în minus.
Concluzia mea a fost că șahul masculin românesc nu are motive de îngrijorare, căci există juniori care vin din urmă. O singură întrebare aș avea aici, adresată Federației Române de Șah: care a fost motivul neparticipării GM Levente Vajda la Baku? Aș prefera un răspuns (semi-)oficial și detaliat, zvonuri cunosc și eu, dar nu îmi permit să le public.
Mult mai îngrijorătoare mi s-a părut evoluția echipei feminine. După un început formidabil (culminând cu egalul împotriva campioanei olimpice în runda a 6-a, chiar cu ceva șanse de victorie), fetele au intrat într-un con de umbră. Motorul echipei de până atunci, Cristina Foișor, vădit obosită de meciurile grele din prima jumătate, a avut o evoluție mult mai puțin convingătoare în ultimele runde – chiar și așa, Cristina a terminat pe plus turneul, cu o performanță rating de 2394. Corina Peptan a dat dovadă de dârzenia și inventivatatea-i caracteristică, culminând cu o frumoasă realizare în finalul cu Ju Wenjun, a doua șahistă (activă) din lume în ordinea rating-ului. Întoarcerea Corinei la echipă este un mare câștig, și cred că este una dintre nereușitele mele ca și fost căpitan al echipei feminine (2012-2013) refuzul ei de a juca în acei ani. Irina Bulmaga a fost salvatoarea echipei în a doua parte – a câștigat un final egal cu Slovenia și a salvat un final pierdut cu Turcia, ambele foarte importante pentru clasamentul final. Progresul ei ca și jucătoare e incontestabil, și sper s-o văd cât mai sus în anii următori. Luminița Cosma nu a avut un turneu fantastic, dar a avut câteva partide reușite; de exemplu, cea din ultima rundă împotriva Turciei a fost o realizare de manual. Angela Dragomirescu, din păcate, a părut puțin depășită de tensiunea evenimentului – nu a confirmat evoluțiile bune din acest an, de la Campionatul Național și de la Europene.
Aici, concluziile sunt ceva mai sumbre. Avem o echipă, de la care avem pretenții să ajungă în elita mondială (măcar și datorită tradiției pe care o are România în șahul feminin) , dar vine cineva din urmă, așa cum putem vedea în cazul echipei masculine? Îi invit pe cei optimiști să caute în listele rating țări (de top 50 mondial, de preferință) care să aibă 2 (două) junioare cu rating peste 2000, și 0 (ZERO) junioare până în 18 ani cu rating peste 2000. Asta ca să vedem cu ce țări ne vom bate peste 10-15 ani. Ce se va întâmpla cu echipa națională feminină, dacă actualele componente se vor retrage din activitatea competițională? Răspunsul e prea trist ca să îl scriu – așa că vă las pe Dvs. să vă răspundeți la această întrebare.
Aș avea și aici câteva întrebări pentru Federația Română de Șah (dar nu numai):

 1. Sunteți siguri că actualele criterii de selecție (care au eliminat jucătoare ca și Alina L’Ami, Irina Ionescu, Raluca Sgârcea) au fost cele mai bune în alcătuirea echipei? Dacă nu, răspunde cineva pentru ele?
 2. În trecut, ați fost destul de severi în aprecierea performanțelor echipei: rezultatele subsemnatului, în postura de căpitan, din perioada 2012-2013 au fost: un loc 5 la Olimpiada de la Istanbul (număr de start 10) , un loc 8 la C.M. pe echipe la Astana (număr de start 6) și un loc 12 la C.E. de la Varșovia (număr de start 10) . Am fost destituit din funcție, conform deciziei care mi-a fost înmânată în ianuarie 2014, pentru lipsa rezultatelor. Palmaresul d-lui Nanu este un loc 11 la Tromso (număr de start 6), un loc 10 la Reykjavik (număr de start 8) și un loc 19 la Baku (număr de start 11). Am încredere că nu veți aplica standarde duble…
 3. Punctul 3 este mai mult un îndemn, o rugăminte către toți care pot avea o influență asupra șahului feminin românesc: federali, organizatori, președinți de club, antrenori, părinți, jucătoare. Haideți să punem neînțelegerile noastre deoparte, și să concepem o strategie pe termen lung a revitalizării șahului feminin, a păstrării fetelor în șah, a creșterii junioarelor la un nivel unde pot accede în echipa olimpică – altfel, locul 19 pe care îl deplângem azi, va fi considerat un succes uriaș într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Vă mulțumesc că ați sacrificat câteva minute din viață pentru a citi acest articol – și dacă se va naște măcar o idee, o întrebare bună din discuția pe care sper s-o pornesc, eu voi fi mulțumit. Promit să răspund (după cum îmi permite timpul, deloc din belșug în această perioadă) la comentariile care sunt scrise pe un ton civilizat, și fără atacuri la persoană. Închei cu urarea caracteristică Cristinei Foișor: ”Mat adversarilor!”

ALTE POSTARI RELEVANTE

 • Anuta Laurentiu

  Domnule Gergely, m-ati surprins cu acest articol, deoarece tocmai lucram pe site-ul meu la “Comentarii fara perdea” la acelasi subiect. Bineanteles nu imi pot compara perceptia asupra subiectului cu cineva ca dvs. care a fost in trecut in mijlocul “luptei” si in plus este un profesionist apreciat si o calificare sportiva maxima. Gresesc. Si acum sunteti in mijlocul luptei, dar din pacate nu pentru Romania, ceea ce este regretabil. Dar sa revin. Am fost surprins deoarece, la modul general, cel putin in privinta echipei masculine, perceptia mea a concordat destul de mult cu a dvs..Din nefericire nu am apucat sa termin articolul, cu partea care sigur va intereseaza cel mai mult. Este in pregatire si-l voi termina probabil maine. Totusi, voi posta prima parte. Poate va fi interesanta o abordare “fara perdea” din partea unuia ca mine, strict suporter, fara nici cea mai mica implicare, a cuiva “din multime”.

  septembrie 23, 2016 - 10:13 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  RETROSPECTIV DESPRE BAKU 2016
  A mai trecut o olimpiada, cu rezultate mai mult decat modeste prin prisma
  locurilor ocupate,atat la baieti ( 33 ) , cat si la fete (19 ). As putea pune in
  functiune „engin-ul” sa analizeze fiecare partida in parte a jucatorilor nostri si
  as avea o imagine ultra obiectiva si profesionista (cu micile exceptii de rigoare)
  asupra comportarii acestora. Dar n-am s-o fac. Aspectele umane si psihologice
  depasesc cu mult milioanele de calcule pe secunda ale unui engin si in plus, nu
  greselile comise sau nefructificate sunt cele mai importante, deoarece uman
  acestea sunt comise invariabil, ci conditiile care le-au generat si alternativele
  pentru restrangerea lor. Asa cum esential pe tabla de joc este elaborarea unui
  plan corect si abia apoi tehnica de joc, punerea in aplicare a acestuia, tot asa,
  inainte de a analiza partidele componentilor celor doua loturi ale noastre,
  trebuie analizate aspectele „macro” care au dus la acest semi esec pentru fani .
  Dar a fost chiar un esec ? Dupa locurile din clasamente , s-ar zice ca da.
  Personal , inclin sa cred totusi ca numai aparent pare a fi un esec si ca in esenta
  este un pas inainte pentru rezultate viitoare superioare, in conditiile in care nu
  intervin factori perturbatori si se mai aduc ajustarile de rigoare.
  Lucrurile trebuie tratate separat la baieti si la fete. Poate gresesc, dar dupa
  parerea mea, lotul baietilor este cel mai bun la acest moment, din ceea ce poate
  dispune un selectioner, poate cu variabila Levente Vajda. Aici intra in discutie
  atat factorul forta de joc, cat si cel legat de calitatile umano-sportive. Senzatia
  ar fi ca actuala formula, cu noul capitan de echipa, nejucator, MI ARDELEAN
  Catalin , degaja mai mult echilibru si liniste. Privit din perspectiva viitorului,
  juniorul DEAC Bogdan este un castig enorm pentru echipa, el demonstrand de
  pe acum ca este o achizitie ce compenseaza din plin pierderea lui NISIPEANU.
  Si totusi de ce au terminat doar pe locul 33, baietii , desi PARLIGRAS si DEAC
  au mers excelent ? Ar fi cateva explicatii . Una, pe care ar reprosa-o orice fan,
  fara a fi expert, a fost rezultatul sub asteptari al „stindardului echipei”,
  GM LUPULESCU Constantin. Poate asa este, desi personal cred ca lucrurile
  sunt mai nuantate. In primul rand, a nu se uita ca inclestarile la varf erodeaza
  cu timpul orice luptator, oricat de tenace ar fi. Costica a dovedit chiar si acum
  ca este un jucator redutabil, in ciuda celor 4 infrangeri. Remiza cu Carlsen nu
  este la indemana oricui, iar infrangerile au survenit la adversari de super clasa.
  Poate ca acesta este nivelul celui mai bun jucator roman al momentului, in
  confruntarile cu elita sahului mondial, poate ca nu a fost in forma optima.
  Dificil de apreciat. Totusi, aici, eu am o opinie care ar putea schimba in bine
  raportul de forte in cadrul echipei. Costica este recunoscut ca fiind un jucator
  bataios, caruia ii place sa atace. Jucand cu adversari cotati de cele mai multe
  ori peste Elo-ul propriu , sunt convins ca el, jucator tipic de atac, nu s-a simtit
  in largul sau, fiind constrans psihologic la un joc ceva mai prudent. Nu stiu,
  poate gresesc, dar cred ca o coborare pe masa a 2 a ar fi adus mai multe puncte
  echipei. Va veti pune fireasca intrebare : dar cine ar fi jucat pe prima masa ?
  Poate unii vor stramba din nas, dar cred ca adevarul este mai aproape de
  urmatoarea mea parere. Cred ca MARIN Mihail ar fi fost cea mai eficienta
  alegere pentru prima masa. Dupa cum se poate usor remarca din partidele lui
  BOB de la Baku, remizele sunt obtinute fie ca adversarul are 2350, fie ca are
  2666. Chiar si in situatia in care jucand pe prima masa ar fi obtinut mai putine
  puncte decat Lupulescu ( cred ca minim 3-3,5 ), castigul pe ansamblul echipei
  ar fi fost cu mult mai mare. Printre altele, sa nu omitem ca BOB a jucat 5
  partide cu negrul din 8. Avand un stil mai linistit, ar fi fost intr-o postura mai
  convenabila, unde „a tine masa” era cerinta primordiala. Asa, jucand pe masa
  a 4 a ,chiar daca nu i-a cerut-o cineva in mod expres, tot s-a simtit obligat sa
  joace la castig mult mai des. Consider ca a fost fortat sa joace rolul jucatorului
  incisiv, ceea ce in disputa cu adversari sensibil egali a fost un inconvenient.
  Un jucator scos din stilul lui nu mai da acelasi randament. Puse cap la cap, date
  fiind conditiile, as spune ca BOB s-a descurcat excelent.
  Concluzionand aceasta prima explicatie , cred ca o asezare mai eficienta pentru
  echipa, ar fi putut sa aduca 1-2 puncte in plus si urcarea consistenta in
  clasamentul final.
  Faptul ca rezerva, GM JIANU Vlad ar fi cauza semi esecului ar fi o mare prostie.
  A pierdut doar doua partide. Cea jucata cu negrul cu Naiditsch , jucator de
  2696, ar fi o lipsa de bun simt sahist sa i-o reprosam. Singurul pas gresit a fost
  cu turcul Can Emre ( 2565 ), jucata cu albul. Dar, pentru Dumnezeu, nu poti pune
  in carca unui jucator o clasare modesta a echipei, pentru ca a pierdut o partida
  in fata unui jucator oricum mai bine cotat . Ar fi ridicol de absurd. Si atunci,
  care este cauza acestei clasari lamentabile , in ciuda faptului ca 3 din componentii
  echipei si-au facut datoria ? Doar pentru ca Lupulescu nu a avut randamentul
  scontat si Jianu a pierdut o partida ? Putin probabil.
  Stiu ca la sah norocul, intamplarea, sansa, joaca un rol minor, dar trebuie sa
  recunoastem ca la sistemul elvetian, clasarea finala implica totusi si ceva noroc,
  functie de adversarul cu care s-a nimerit sa te lupti. Adversarul baietilor nostri
  din ultima runda, Cuba , a fost a doua ca forta dintr-un numar de 8 posibile
  adversare. Foarte probabil, o adversara mai comoda ar fi dus la victorie in
  ultimul meci, un punct in plus in clasament si 10 locuri mai sus, deci un loc 23.
  Nu ca ar fi fost ceva deosebit, dar schimba imaginea de semi esec.
  Totusi ramane o problema de ansamblu , care este adevarata hiba. Ne aflam in
  secolul 21, cand lucrurile se pun cu totul altfel fata de romanticele vremuri ale
  lui Gheorghiu, Suba, Ghitescu si Ghinda. Acum, echipele nationale nu prea mai
  sunt toate nationale, sunt cam pestrite si echipele valoroase s-au inmultit , astfel
  incat nu prea mai sunt multe meciuri usoare. Diferentele au devenit insignifiante
  si orice amanunt, eroare sau inspiratie arunca o echipa instantaneu dintr-o parte
  in alta a clasamentului. De aceea, factorul psihologic a capatat o importanta
  uneori decisiva. A crede ca poti pleca la lupta doar cu bagajul de cunostiinte
  sahiste si cu talentul este o mare naivitate. Daca i-ar preocupa cu adevarat
  rezultatele echipelor noastre reprezentative pe oficialii federatiei noastre, ar
  trebui sa ia foarte in serios asigurarea unui psiholog sportiv cu specializare pe
  sah si achizitionarea de aparatura portabila de ultima generatie a specialistilor
  romani, aflata pe piata la preturi accesibile, de recuperare mentala si fizica.
  Daca noi sahistii, apreciati de altii pentru capacitatea mentala, dintre toti
  sportivii, nu ne folosim intelectul pentru utilizarea tehnicilor de varf si ramanem
  anchilozati in trecut, atunci ne meritam locurile in clasamentele mondiale.
  Si acum echipa fetelor.

  septembrie 23, 2016 - 10:14 pm Raspunde
 • Gergely Szabo

  Domnule Anuta,
  Comentariul, respectiv articolul Dvs. imi arata clar ca am nimerit titlul articolului meu – amandoi am fost “suporteri”. Poate despre alte subiecte, avem pareri diferite – si acest lucru este frumos! nu cred ca ar trebui sa jucam toti Siciliana Najdorf sau Berlineza, doar pentru ca e “cea mai buna” – dar in ceea ce priveste evolutia echipei masculine, concluziile noastre sunt similare. Nu cred ca articolul Dvs. este mai putin pertinent, ba chiar deloc – titlul de mare maestru imi poate oferi o profunzime mai mare in analiza concreta a unor partide, dar nu neaparat o viziune de ansamblu mai apropiata de realitate.
  Ma bucur ca v-a interesat indeajuns de mult subiectul incat sa participati in discutia initiata de mine. Recunosc ca sunt un pic dezamagit ca altii nu au dorit sa o faca, si asta in conditiile in care sunt ferm convins ca nu doar noi doi avem pareri despre recent incheiata Olimpiada. Mai mult decat atat, asa cum am preconizat, am fost intrebat, in discutii private “de ce ai scris acest articol?” “ai copil de cateva zile, la ce-ti foloseste sa ataci Federatia?”. Imi pare rau ca am pus cateva intrebari mai incomode – dar daca cineva cu putere de decizie va misca macar si un deget in directia redresarii sahului feminin romanesc, nu o sa imi mai para rau deloc, pentru ca voi sti ca am facut ceea ce trebuia.
  In incheiere: astept, intr-adevar, si partea articolului Dvs. despre echipa feminina – sunt curios cat de mult vor semana concluziile noastre. Va doresc sanatate si putere de munca!

  septembrie 24, 2016 - 11:52 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Gergely, va multumesc pentru urari ! Asa cum am promis, voi posta si partea a doua a articolului la care am lucrat, de data asta insa avand si varianta dvs.. Va garantez ca am incercat sa nu ma las influentat de ceea ce ati scris dvs.
  Si acum echipa fetelor.
  Daca la baieti mai pot intra in discutie si alti pretendenti pentru cele 4 locuri de
  titulari, in schimb la fete, asa cum percep eu valorile, pentru moment nu se prea
  vad jucatoare care sa le scoata din echipa pe PEPTAN Corina, FOISOR Cristina,
  COSMA Luminita si BULMAGA Irina. Soliditate, experienta. Dar sa spunem
  lucrurilor pe nume : in afara de Irina, celelalte au o varsta care nu le mai permite
  o lupta de anduranta , iar rezerva care sa le mai ajute nu prea pare la nivelul lor,
  oricare ar fi aceasta. Sa fiu sincer, din punctul de vedere strict al suporterului
  dornic ca reprezentativa de fete a tarii sa revina in elita sahului mondial,
  eventual in primele 6 echipe ale lumii, am avut o nedumerire si o suspiciune la
  desemnarea Dnei DRAGOMIRESCU Angela drept rezerva. Nu pentru ca nu as
  aprecia-o ca jucatoare , dar personal vedeam alte inlocuitoare capabile de
  rezultate superioare. O Sandu Mihaela care in urma cu un an isterizase
  jucatoarele rusoaice cu o serie incredibila de victorii pana la mascarada de
  scandal. O Ionescu Irina , mare maestra foarte solida si experimentata.
  O Voicu – Jagodzinsky Carmen, mare maestra, familiarizata cu lotul olimpic si
  extrem de experimentata. Si chiar, de ce nu , tanara Sgircea Raluca , in mare
  crestere de forma si mai ales de mare perspectiva prin prisma varstei. Poate chiar
  o vedeam inaintea acesteia si pe L’Ami Alina, in ciuda multiplelor dezamagiri de
  de la echipe din ultimii ani. Am suspectat de un aranjament al “gastii”. Totusi,
  pentru ca nu sunt genul celui cu idei preconcepute, si incerc sa fiu pe cat posibil
  corect in aprecieri, am sapat pe site-ul FIDE, in ultimul an, sa vad evolutia,
  rezultatele si valoarea adversarilor tuturor acestor pretendente la un loc in lot.
  In final am fost obligat sa recunosc ca senzatia initiala dupa care ma orientasem
  nu fusese tocmai corecta. Cifrele nu mint. In ultima jumatate de an, mai ales la
  nationale si europene , Angela a evoluat mai mult decat promitator, devansandu-
  le pe unele contracandidate prin raportul rezultat/ valoarea adversarelor.
  Parea ca este intr-o forma de exceptie, spre deosebire de Sandu M., aflata intr-un
  vizibil con de umbra, sau Ionescu I.,cu o evolutie dezastroasa la nationale, in
  ciuda unui Open Arad foarte bun, dar venit prea tarziu, sau o Voicu C. cu un
  singur turneu jucat in ultimele 5 luni. Nici L’Ami A. nu a aratat a fi intr-o forma
  prea grozava, mai corect aflata in cadere libera, fara participare nici macar la
  europene, iar Sgircea R., a alternat rezultatele bune cu cele mediocre.
  In concluzie, a trebuit sa recunosc ca Angela a fost alegerea cea mai corecta la
  momentul respectiv. Ca va intra pe panta descendenta dupa o jumatate de an
  de crestere si cand se va produce acest fapt , asta doar un expert in psihologie
  sahista putea prevede. Deci nici un repros in selectie. Nici asezarea pe mese nu
  suporta discutii, in opinia mea. Si atunci de ce s-a produs clacajul din rundele
  7 , 8 si partial 9 si 10 ? Cel mai la indemana raspuns ar fi oboseala cauzata si de
  media de varsta ridicata a echipei. Poate fi luat in calcul, dar eu insist pe o alta
  varianta mult mai plauzibila. Cunoscand sensibilitatea emotionala a fetelor si
  stilul lipsit de tact al actualului capitan de echipa, Nanu Ciprian, ma hazardez sa
  presupun ca una din cauzele acestei caderi a fost erodarea permanenta a
  psihicului fetelor noastre nu doar de asaltul adversarelor, cat si de precipitarea
  recunoscuta a acestui fauritor de rezultate proaste in ultimii ani. Rezultatele
  fetelor vorbesc singure si doar niste sarlatani ai sahului romanesc pot insista
  cu cineva care se potriveste ca nuca in perete in postura de capitan de echipa al
  nationalei feminine. Nu a demonstrat nicaieri nimic, prin nici un rezultat.
  Trebuie insa sa fim sinceri si sa recunoastem ca nu este singura cauza a unor
  rezultate mult sub asteptarile fanilor. Asa cum au remarcat aproape in corpore
  toti expertii in domeniu, toti antrenorii si noi cei ce mai avem idee despre sahul
  feminin romanesc, nu vine mai nimic din spate. Din ce cauza ? Acum se vad
  consecintele unei lipse de preocupare, cronica, de stimulare a fetelor dupa
  terminarea junioratului. Ruperea echipelor mixte este una din cauze. Se va
  motiva ca acum exista un campionat pe echipe al fetelor. Da, dar destule echipe
  apeleaza la jucatoare straine. S-au inghesuit la doar cateva echipe cele mai bune
  jucatoare , iar celelalte nu mai sunt interesate, deoarece nu au nimic de castigat.
  Cu exceptia a 4-5 cluburi, celelalte , care mai au ceva fonduri, nu sunt interesate
  de finantarea fetelor decat daca sunt junioare de valoare care sa le aduca medalii.
  Baza piramidei de selectie si efervescenta concurentei din trecut aproape a
  disparut. In vremea existentei echipelor mixte , cluburile erau cointeresate de
  a-si asigura serviciile cel putin a unei senioare si a unei junioare si de aceea le
  asigurau cel putin inca un turneu. Acum ?
  Revenind la echipa olimpica feminina, se simte necesitatea existentei unui val
  de junioare care sa emita o cat de mica pretentie la lotul olimpic. Se pare ca
  tanara generatie este ori departe de marea performanta, ori preocupata mai
  mult de activitati extra sportive decat de sah si dispare din peisaj inainte de a
  arata ceva. Daca la baieti avem sperante pentru viitor, la fete, asa cum se vad
  lucrurile, sahul la nivel de echipa reprezentativa va dispare odata cu actuala
  generatie de veterane, daca nu se intreprinde ceva de urgenta.

  septembrie 24, 2016 - 6:31 pm Raspunde
 • Gilea Lucian

  Ruperea echipelor mixte a fost intradevar o greseala, cluburile, in marea lor majoritate, au renuntat la sahul feminin. Cresterea numarului de sportive intr-o echipa de la 3 la 4 a produs disparitia ligii a II-a la competitia fetelor.
  Marti, 20 septembrie 2016, am solicitat Consiliului Director analiza actualei stari a Campionatului National de sah feminin pe echipe si ca prima masura, scaderea numarului de sportive de la 4 la 3 (revenire ca pana in anul 2012), lucru ce usureaza cluburilor misiunea de a forma echipe feminine.
  Masurile pe care federatia le mai poate lua in acest moment pot veni ori prin stimulente fata de cluburile care investesc in sahul feminin, ori prin obligatii aduse cluburilor. Ambele sunt greu de facut deci nu ramane decat ca si pana acum, sa rugam conducatorii de cluburi sa se uite mai atent catre sahul feminin si sa incerce sa mentina fetele in sah.

  septembrie 24, 2016 - 8:29 pm Raspunde
 • coseru ionel

  …un articol foarte bine scris despre Olimpiada de la Baku …acest articol demonstreaza ca domnului Szabo ii pasa de sahul romanesc …e bine ca spune cineva un adevar incredibil despre sahul juvenil feminin …din urma nu vine nimeni …nicio fata care sa poata cuceri o medalie europeana la o categorie de varsta superioara celei de 12 ani …cum vrem sa mai obtinem locuri bune la Olimpiada de senioare ?
  Rezultatele obtinute de domnul Szabo la carma echipei feminine sunt acceptabile nici bune nici rele …sa vedeti cand incepe declinul …lipsa de rezultate …

  septembrie 25, 2016 - 8:21 am Raspunde
 • Tudorache M

  Nu stiu de ce nu se incearca! Nimic din ce s-a facut pana acum, nu a functionat! Toate atuurile prezentate anterior, privind echipele separate, nu au dat roade. Sahul feminin a alunecat constant spre dezinteres si s-au redus drastic echipele. Ramane doar incercarea echipelor mixte. Cel putin in actualele conditii generale de trai si resurse financiare. Este adevarat si faptul ca echipele de superliga, aduc jucatoare straine. In conditiile in care suntem, cred ca ar trebui interzis la feminin! Nu avem incotro… Nu se mai poate. Trebuie sa recunoastem acest lucru si sa vrem binele sahului romanesc. Facem echipe mixte cu obligatia: fete, junior si junioara din Romania. Suntem la limita admisibilului! Cum s-a precizat si in comentariile de mai sus, Peptan, Foisor, Cosma si Bulmaga, sunt de neinlocuit. Primele trei, deja au o cariera indelungata. Cine poate sti cat vor putea continua la acest nivel? Si oricum nu este suficient, cum s-a vazut la ultima Olimpiada. Mai avem alternative? Ca si in analiza participarii echipelor noastre la Olimpiada si aici la aspectul starii sahului feminin, este foarte usor sa existe asemanari intre toti cei care isi dau cu parerea. Pentru ca este prea evident cum stam, cum a fost si ce ne poate astepta.

  septembrie 25, 2016 - 8:25 am Raspunde
 • Tudorache M

  Domnule Anuta, analiza dvs. nu poate fi diferita cu mult, de a marelui maestru Gergely Szabo si nici de a mea (anterior). Avem un cadru similar, expus de trei categorii sau clase sportive, pornind cu cea mai joasa treapta (eu :-)) si ajungand sus de tot. Privind obiectiv evolutiile, cu greu se pot trage concluzii diverse. Poate doar cei care au de aparat pe cineva sau ceva (atunci sunt subiectivi). Ader de asemenea la conceptul ca nu se poate imputa cuiva anume esecurile (ma refer la jucatori). Am spus ca rezervele noastre nu au dat ceea ce aveam nevoie. Dar cu siguranta, nu sunt ei tapii ispasitori. Am exemplificat clar, ultima runda la baieti, cand nu mai existau alte calcule. Remizeaza Lupulescu? Ajungem mai bine decat am fost cotati la start! Dar si aici, as fi idiot sa spun ca din cauza lui am iesit unde suntem. Se vorbeste de echipa si rezultate cumulate. Vroiam doar sa adaug ca la GM Vlad Jianu, daca tot neglijati infrangerea (hai sa spunem legitima la Naiditsch), atunci considerati remiza cu Romero Barreto la nerealizari. Asa avem o imagine clara, ca in acelasi mod in care s-a prezentat Angela Dragomirescu a fost si Jianu. Consider si eu, selectiile justificate in mare masura daca realizam la ce data au fost stabilite. Ca cei doi nu erau chiar in forma la Olimpiada, evident nu se putea ghici anterior. Se putea lucra la asta dar este mult prea mult la noi asa ceva. Cu siguranta cei care stiu bine cat de cat, relatiile din acest lot, pot confirma ca aportul lui Jianu nu se limiteaza probabil doar ca jucator si numai la persoana sa. Cat priveste alte propuneri… usor de facut dupa. Sigur, nu stim cum si de ce, nu au intrat in calcule Levente Vajda, Alina L’ami, Nevednichy, Chirila,, Carmen Voicu. Neavand toate detaliile, dam nume si le dam incorect, in urma evenimetelor incheiate. Am spus ca cei doi capitani erau cei adecvati (totusi am facut-o in timpul evenimentului si inca era ceva euforie, mai ales la feminin, probabil dupa runda a V-a) iar acum la rece nu am indoieli cu siguranta la masculin, despre acest lucru. Nu am nici aici date si atuurile lor, chiar e posibil sa ma fi pripit. In privinta lui Catalin Ardelean, este simplu. Nu vad alta solutie si este chiar salutara si probabil de lunga durata. Dar in general la masculin am avut sansa unor aparitii noi la varf si a intineririi sensibile a echipei (inclus capitanul). La feminin, citind comentariul GM Gergely Szabo, am intrat la indoieli, in a mentine evaluarea mea anterioara si omul are destula legitimitate de partea sa. Nu as vrea sa deschid “cutia” bine stiuta dar e foarte posibil ca GM Nanu, a facut posibila intoarcerea Corinei la nationala. Acest lucru s-a revarsat pozitiv si pe pozitia lui. Sunt zvonuri si cred ca s-a scris de acest lucru. Cat adevar este, nu stiu. Elementul acesta (ramane de confirmat) si politica pe care personal nu o suport in sport si nici in general pentru desemnarea unor functii importante, au contribuit la indepartarea sau interzicerea lui Gergely Szabo in doua randuri, de la functii importante. La alegeri s-a facut totul pentru a nu ajunge in CD si cu tot respectul pentru o anumita persoana din CD, sper ca a inteles totusi ca sansa sa, a fost “alergia” produsa conducerii actuale, de catre Gergely Szabo. Si lotul feminin a trebuit sa il lase. Iata cum stau treburile pe sleau. Argumente sunt sau se pot inventa si probabil nu vor fi explicate noua. Noi faptic, asta vedem si asta avem. In urma rezultatelor de la acesta Olimpiada, are tot dreptul sa faca intrebarile din acest articol si probabil are tot dreptul sa primeasca un raspuns. Spun probabil, pentru ca imi este greu sa sper, ca va veni acest raspuns. Sau cel putin, nu public.

  septembrie 25, 2016 - 9:37 am Raspunde
 • Gilea Lucian

  Interzicerea jucatoarelor straine in echipele feminine nu cred ca este nici macar legala, mai ales in cazul jucatoarelor din spatiul Uniunii Europene. Nu poti sa le iei dreptul la munca, deci un club ii poate face carte de munca si esti obligat sa o primesti in echipa. Cum de altfel nici limitarea la un numar de jucatoare (jucatori) in lot si un numar de jucatoare (jucatori) in echipa nu cred ca este tocmai legala (in cazul jucatorilor din spatiul Uniunii Europene). Vezi cazul CFR Cluj din fotbal care a castigat posibilitatea folosirii unui numar infinit de jucatori straini in echipa. Ca regulamentele noastre sunt vechi….si neadaptate situatiilor actuale….este alt subiect.
  Nefolosirea jucatoarelor straine nici macar nu este o solutie. In Romania in ultimii 3 ani la Campionatele Nationale de sah individuale – feminin- numarul sportivelor participante (senioare) a fost 20, 15 repectiv 12, deci in scadere si foarte putine. Cum sa le imparti la numarul de echipe dorit (10 in prima liga pentru a putea avea si posibilitatea de a face norme si alte cateva echipe in a doua liga pentru a avea competitivitate – retrogradate si promovate)
  Insa nu participarea jucatoarelor straine este problema esentiala a sahului feminin ci lipsa posibilitatii formarii unei echipe. Va rog sa va puneti in situatia unui conducator de club si sa vedeti daca aveti posibilitatea formarii unei echipe feminine, nu cu sanse la medalii (asta este probabil imposibil) ci doar care sa aiba o evolutie decenta.
  In momentul in care stii ca nu ai destule jucatoare sa faci o echipa decenta, nu “tragi” nici de cele care teoretic le ai in curtea ta, si ajungi la situatia din prezent, cand in momentul terminarii junioratului (sau ceva mai devreme) fetele se retrag orientandu-se pe familie si cariera si renuntand total la sah.
  As dori ca macar pe acest subiect delicat – sahul feminin – sa nu ajungem sa spunem x e mai bun ca y, ala putea face mai mult, celalalt sigur era mai potrivit. Aceste comparatii nu aduc idei bune pentru a gasi solutii adaptabile situatiei din Romania ci mai degraba antipatii si certuri. Asa ca haideti sa nu folosim comparatii neconstructive ci sa incercam sa venim cu solutii si sa vedem care dintre ele (cu argumente) pot fi folosite scopului propus – relansarea sahului feminin.

  septembrie 25, 2016 - 11:43 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Dle Tudorache, daca ati fi fost atent la ce am scris, ati fi remarcat ca din capul locului am refuzat sa folosesc “engin-ul” si am tratat lucrurile la modul “macro” si am sa va spun si dece. Daca ar fi sa puricam fiecare partida a jucatorilor nostri, va garantez ca vom gasi destule in care
  au fost pierduti sau au fost castigati, dar rezultatul final a fost altul. Suntem oameni nu masini. Marele Tal ar fi un cacialmist daca am aplica aceasta metoda de apreciere. Numai ca la masa de joc este greu sa detectezi si sa calculezi tot. Pana la urma si la urma ramane rezultatul. Eu comentez rezultatul. Istoria nu va consemna ca Jianu a fost clar pierdut (conform engin-ului) la mutarea a 10 a in acea partida, ci doar ca
  a facut remiza la final. Analizarea partidelor nu este treaba mea. Ca si rezultat, remiza lui Jianu nu a influentat castigarea meciului, de aceea, ca rezultat nu i se poate reprosa. Ma mira mirarea dvs. in ceea ce ii priveste pe Alina L’ami si Nevednichy , cand evolutiile lor la
  echipe in trecut au fost asa cum au fost. Pe de alta parte, exista si alte motive extrasportive pentru care este mai bine asa, este mai multa seriozitate si liniste la echipe. Voi evita sa dezvolt subiectul.

  septembrie 25, 2016 - 1:39 pm Raspunde
 • TudoracheM

  Am fost atent domnule Anuta. Dar cand vorbiti de infrangerea la Naiditsch nu mai priviti sec rezultatul si dati practic o singura infrangere suferita. Tot din bunul simt despre care vorbiti, vreau sa spun ca eu ma asteptam sa il bata pe Romero fiind la +300 rating. Dar partida a fost cea care s-a vazut. Si nu este nevoie de engine sa vedeti unde era dezastrul la panda. Oricum, nu acesta este un subiect de tratat aici. Tot sec vorbind, rezervele nu au dat aportul asteptat. Sau aici avem opinii contrare? Restul pare sa fie identic.
  Domnule Gilea, subiectul este chiar delicat. Este atat de delicat incat nu mai poate suferi culmea…toata aceasta delicatete! Nu a spus nimeni aici, ca x era mai buna ca y. Ca si d-l Anuta, aveti impresia ca eu as fi intrebat de ce nu au fost introdusi respectivii si respectivele. Ca erau mai buni si eu ii vedeam selectionati de urgenta. Nu domnilor! Nu asta am sustinut. Daca nu m-am explicat bine, precizez ca aceste nume s-au vehiculat in timpul comentariilor mele (de catre altii) privind Olimpiada. Am explicat aici si faptul ca este incorect sa propunem alte nume, competitia fiind incheiata. Dupa razboi… Nu stim noi argumentele selectiei si motivele pentru care X nu a fost. Doar se pot banui. Nu avem insa adevarul sec. In sahul feminin singura certitudine este ca nu se poate face echipa actual, fara Peptan, Foisor, Cosma si Bulmaga. Am fost lipsit de delicatete d-le Gilea? Explicatia cu permisul de munca si Europa o asteptam si vroiam sa vad cat suntem de autodistructivi. Deci nu numai in viata de toate zilele, ci si in sah acum, mergem la pieire ca trebuie sa respectam legea sau o intelegem gresit. As fi curios cate carti de munca s-au intocmit pentru jucatoarele respective? Pai va raspund eu domnule Gilea cum se impart la echipele si numericul propus: nu se impart. Dar de ce? Pentru ca asa cum ati spus, sunt 25, 15 respectiv 12 .Si din nou de ce sunt atatea? Simplu. Echipele nu au interes sa le trimita la nationale sau trimit una singura. Ce nevoie au? Oricum in campionatul pe echipe vor aduce straine. Domnulea Gilea, toate au legatura si eu aduc un argument, iar dvs. veniti cu altul. E corect asa. Sa argumentam fiecare. Totusi, mixte nu vreti (vad ca va referiti expres la echipa feminina greu de construit)! Jucatoare autohtone nu! Mergem din ce in ce mai rau si nu schimbam nimic? Cu bani din belsug, am avea de toate. Cred si eu ca ar fi usor… Fetele ar trai din sah si vor face cariera. Cand se va intampla? Ce este de facut? Federatia a incercat ceva prin marirea taxelor la echipele care utilizeaza straini. Nu a facut decat sa creeze si mai mare diferenta intre echipele cu bani si cele mai modeste. Deci, eu am scris concret ce cred ca ar salva sahul feminin cu banii care sunt acum. Daca imi scrieti ca nu este asta solutia si ca trebuie umblat la chestii mai profunde, atunci as fi curios care sunt? In final fac o simpla precizare: JUCATOARELE STRAINE NU VIN SINGURE. SUNT CAUTATE DE CATRE CONDUCATORII CLUBURILOR NOASTRE. Sa facem in asa fel sa nu le mai caute! Evitam si chestiile cu dreptul la munca. Cred ca sta in posibilitatile federatiei sa dea motive echipelor sa caute jucatoare autohtone. Dar repet, opinia mea este una singura: echipe mixte. Ar fi primul motiv sa ai nevoie de fete, sa le trimiti la turnee si sa le pregatesti. Probabil o alta mare problema este ca ai nevoie la echipa, doar 10 zile intr-un an. De aici si goana sau comoditatea de a aduce straine. Sigur ca este eficient sa platesti pentru acest unic eveniment. Daca ar fi impartit in mai multe etape sau tur retur cu joc acasa si in deplasare, ar fi mult interes de jucatoare si nu si-ar permite sa aduca straine mereu. Acum, este foarte probabil ca sa avem costuri mai mari dar se poate sa existe chiar si mai mici, decat un sejur de 10 zile. Aici nu am nicio siguranta. Trebuie incercat ceva. Nu avem ce pierde. Practic suntem la limita. Nu vad ce se risca.

  septembrie 25, 2016 - 6:45 pm Raspunde
 • Gilea Lucian

  Domnule Tudorache
  “As dori ca macar pe acest subiect delicat – sahul feminin – sa nu ajungem sa spunem x e mai bun ca y,….” – aceasta a fost afirmatia mea. Nu ca ati spus ceva ci ca as dori sa nu ajungem sa spunem asta. Sa venim cu argumente care solutii sunt mai potrivite si de ce. Ca as dori ca pe langa cei care sunt deja prezenti aici, pe site, sa vina cu argumente si cei care investesc in sahul feminin si nu sunt prezenti pe acest site. Sa auzim toate parerile si sa vedem care sunt solutiile potrivite. Mereu sistemul competitional a fost decis de cei care nu aveau treaba cu competitia respectiva (sistemul competitional este votat de Adunarea Generala formata din cei ~ 300 membri dar din care membri activi – cu jucatori in Campionatele Nationale sunt ~ 50)
  Da sunt de acord, ruperea echipelor mixte a fost gresita insa nu cred ca in acest moment refacerea echipelor mixte este posibila din cauza ca nu exista in tara destule fete care sa fie alipite echipelor de baieti.
  Dreptul la munca si legislatia europeana nu avem cum sa o ocolim, nu trebuie sa o ocolim. Ca s-au facut sau nu contracte de munca sau conventii este alegerea presedintilor de club.
  Meciurile sub forma de etapa, din nou cred ca este putin prematur. Poti face asta cand ai un lot de 7-8 jucatoare si sa gasesti etapa de etapa jucatoare disponibile pentru meciul respectiv. Nu uitati, in Romania in acest moment nu cred ca avem 10 jucatoare profesioniste, si care sa locuiasca in tara, restul au locuri de munca stabile deci….concedii, zile libere, destul de greu…
  Trebuie facut un moment 0, revazut sistemul competitional, stimulat cluburile sa investesca in sahul feminin si facut un proiect pe termen mediu si lung astfel incat in cativa ani sa avem o baza de selectie mult mai mare ca acum.

  septembrie 25, 2016 - 7:31 pm Raspunde
 • Gilea Lucian

  O propunere ar fi urmatoarea:
  – Superliga – feminin 10 echipe a 3 jucatoare, minim o junioara de pe lista FRSah
  – Divizia A feminin, 10 echipe a 2 jucatoare, minim o junioara de pe lista FRSah
  Toate echipele care participa in superliga masculina sa fie obligate sa aiba echipa feminina. Aceasta poate activa doar in divizia A (sa sustii o echipa de 2 junioare in Divizia A, ar insemna un efort financiar mult mai mic decat se platesc marii maestri sau strainii din Superliga Nationala) sau in Superliga (in functie de dorintele fiecarui conducator). Astfel s-ar inmulti numarul echipelor in Romania si incet, incet ar creste junioarele noastre formand o baza de selectie
  In Superliga feminina sa nu fie restrictionat numarul jucatoarelor straine. Acestea daca vin, cer onorarii si atunci ori aduci jucatoare de calitate ori nu iti convine sa dai banii. Iar daca aduci jucatoare de calitate nu faci decat sa cresti nivelul valoric al competitiei nationale ceea ce duce la cresterea nivelului jucatoarelor autohtone.
  Intrebarea care se pune este daca poti forta un club cu echipa masculina sa aiba si echipa feminina. Probabil nu, insa in loc de fortarea regulamentului se poate gasi o facilitate sau marire a taxelor de straini pentru ai face sa prefere formarea echipei feminine.
  Este doar o propunere, modificabila, suporta argumente pro si contra.

  septembrie 25, 2016 - 7:43 pm Raspunde
 • Gergely Szabo

  @ dl Anuta: Felicitari pentru articol! Nu ati fost influentat de al meu, macar si pentru faptul ca am ajuns la concluzii usor diferite. E o discutie nesfarsita daca e mai bun sistemul “1-2 turnee obligatorii – rezultatul la ele e criteriu de selectie” sau o combinatie de genul “ELO, variatie ELO, varsta, performanta ELO vs > 2300/2500, etc.” . Ideea articolului meu oricum nu a fost sa intram in polemica pe aceasta tema: eram pur si simplu curios de raspunsul unui reprezentant al FR Sah (si) pe acest subiect.
  @ Lucian Galea, Marian Tudorache: va multumesc ca ati “intrat in hora”! De-am mai avea vreo 10 oameni care accepta “invitatia la vals” si ar veni cu cate o idee – am putea prezenta un proiect coerent Federatiei. Sigur, s-ar putea spune “da’ cine ne plateste pe noi sa facem pro bono munca pe care ar trebui s-o faca ei?” Insa, asa cum am mentionat in articol (si cum a spus-o si Lucian), aratatul cu degetul nu va functiona, daca vrem sa construim ceva impreuna.
  Mi-a venit in minte o intrebare de adaugat la articol. Am informatia neoficiala ca Andrei Istratescu ar vrea sa revina pe lista Romaniei, si sa joace pentru echipa nationala. Federatia are cunostinta de acest lucru? Daca da, care este pozitia ei vizavi de acest subiect? Mie personal mi-ar face placere sa-l vad din nou pe “el Pibe d’Oro” reprezentand Romania…

  septembrie 25, 2016 - 9:49 pm Raspunde
 • Moldovan Corina

  Ca si club nu prea iti vine sa faci echipa cu jucatoare ce se invart pe la 1800-2000 ELO, fie ele si junioare. Daca vreuna se ridica intr-adevar, o poti lua si la echipa de seniori. A fost o prostie despartidea echipelor feminine de masculine, dar chiar si atunci fetele erau “un rau necesar” pentru echipe. Parerea mea, ca fosta junioara si acum senioara este ca o vreme, macar 10 ani, ar trebui sa investim puternic in antrenamente. De cand ajung pe la un ELO de 1600 sa poata avea un antrenor decent, sau macar loc intr-o grupa de 4-5 fete care sa fie coordonata de un antrenor, cu teme acasa, cantonamente si lectii pe net ( vorba aia, traim era internetului), platit de federatie. Cu siguranta se vor ridica si vom avea ce face cu ele, si la echipe masculine, dar si la echipe feminine. Pana atunci, totul e praf in ochi. Imi vine sa rad cate propuneri am primit doar anul acesta de la echipe care vor sa ma reactiveze, din lipsa de senioare/junioare competitive. Desi as dori sa le multumesc tuturor acestor echipe pentru interesul pe care mi-l arata, totusi nu e o situatie normala in conditiile in care vrem junioare de perspectiva. Dar nu putem doar sa le “folosim intr-o echipa”, trebuie mai intai sa le si oferim sansa unei pregatiri adecvate. Degeaba le dam o indemnizatie, nu vor sti cum sa o investeasca in pregatire, si poate oricum nu le va ajunge pentru un antrenor foarte bun. Stiu ca asta inseamna BANI, dar altfel nu se poate obtine performanta. Oricum, nu e o suma enorma, daca vrei neaparat ca Federatie sa faci rost de ea din sponsorizari. S-ar putea introduce si o co-plata a orelor. E greu sa platesti 50-60 lei pe ora (asta in cazurile fericite), pt 3-4 ore pe saptamana cu un antrenor bun, dar in grupe de 4-5 fete, organizate de federatie ( caci altfel sportivele din diverse orase nu se aliaza ele din neant sa isi aleaga un antrenor) si 20 lei/ h mai merge. Ar fi chiar f interesant, sa avem 3 antrenori, pt grupe feminine de ELO 1600-1800, 1800-2000,2000-2200. La FRS sa existe doar un coordonator al acestor grupe. Sincer, cred ca ar fi chiar batalie mare sa ajungi in ele, desi fetele ar plati suma de 20 lei/h fiecare, iar FRS doar cantonamentele. Daca as fi o junioara de 1600 ELo, as trage f tare sa “promovez” in grupa urmatoare, de 1800, sau daca as ajunge intr-o grupa superioara as trage tare ca nu cumva sa “retrogradez”. La urma urmei, la fete conteaza mult mai mult moralul si motivatia spirituala decat la baieti.

  septembrie 26, 2016 - 11:47 pm Raspunde
 • jugarul

  Situatia sahului feminin este una mult mai complexa decat pare, dupa parerea mea, cauzele fiind la nivel de societate si nu doar sahiste.
  Cred ca pastrarea vechiului sistem competitional cu echpe mixte ar fi insemnat un efort mai mare din partea cluburilor cu posibilitati de a sustine fetele, efort ce ar fi avut oarece succes dar sunt convins ca nu ar fi evitat complet situatia actuala.
  Fete talentate are Romania din belsug insa foarte putine sunt atrase de sah, iar cele ce ajung sa joace la un nivel destul de bun renunta apropae toate, iar cele ce nu renunta pleaca in tarile calde, nu datorita conditiilor superioare oferite de federatiile acelor tari ci de conditiile sociale ce le ofera acele tari.
  Eu personal am reusit sa conving o mana de junioare sa joace sah, cu eforturi deosebite, continuu si neconditionat; toate au talent insa nu stiu daca va ramne vre-una in sah macar pana la 20 ani; pentru ca fara sa fie permanent sustinute si incurajate nu se arata deosebit de entuziasmate(si observ asta si la majoritatea elevelor multor altor colegi de-ai mei).
  Existenta mai multor Openuri ca Memorialului Albulet ar putea fi o masura cu impact, impreuna cu unele modificari ale sistemului competitional(pe care numai AG le poate face la propunerea oricui si care ma indoiesc ca va agrea exact revenrea la vechiul sistem) cu sustinerea junioarelor cu rezultate deosebite in aceiasi masura cu a juniorilor(desi este tare greu de ghicit care va continua si care nu) si cu alde idei ar putea imbunatati putin situatia in viitor.
  Dar cauzele fiind unele sociale. o analiza si masuri strict sahiste nu vor aduce schimbari semnificative. De altfel conducatorii de club si antrenorii experimentati procupati de soarta sahului feminin nu au nici ei solutii precise cu siguranta unui rezultat deosebit, dar propuneri exista si ele trebuie discutate si puse in practica dupa ajungerea la un consens…
  In ce priveste evolutia echipelor noastre la Olimpiada, ca simplu suporter, punandu-ma in pielea selectionerilor as fi avut cam aceleasi optiuni. Ambii si-au propus obiective ambitioase si pareau ca le pot realiza la cum aratam in runda 6, mai ales dupa rezultatele deosebite cu Norvegia si China.La final as fi preferat si eu o echipa cu cate un jucator(jucatoare) mai tanar(pentru viitor) , insa, cred ca toti eram multumiti de evolutia celor prezenti la Baku la sfarsitul rundei 6, daca nu si la start…
  @Moldovan Corina ca si club eu as face si visez la o echipa cu jucatoare(proprii) ce se invart pe la 1600(pentru inceput)….Altfel toate celelalte observatii ale dumneavoastra sunt foarte bune.

  septembrie 27, 2016 - 1:35 am Raspunde
 • TudoracheM

  Domnule Jugaru, stiu ca sunteti unul care pune mare pasiune in sah si care munceste cu adevarat si da mult zonei din care apartineti. Macar de ar fi unul ca dvs. in fiecare zona. Aveti o calitate sau o functie in FR Sah, care nu stiu ce va aduce bun si nici nu o vad potrivita dvs. Este ca fotbalistul furnica la mijlocul terenului. Acela care alearga de rupe si golul il da un atacant lenes. De ce imi vine sa spun asta? Cred ca ar spune-o orice cititor atent si cu rabdare, mai ales dupa ce a citit comentariul precedent celui postat de dvs. Este diferenta enorma intre claritatea si convingerea unei propuneri palpabile concrete data de doamna Corina Moldovan si generalitatile de care va agatati dvs. In general in comentariile dvs. se pare ca nu reusiti sa dati concretul. Aceleasi referiri la trai, ambient, conceptii, conditii etc. generale si plictistoare. Daca nu avem…nu avem (bani). Asta este! Nu sunt bani si conditii de trai demn. O stim toti. Esentialul, cu care puteati veni spre ex., era: NU SE MAI RISCA NIMIC ACUM! Haideti sa incercam, ce stiu eu… sa obligam echipele sa le caute ( facem campionat echipe mixte), sa indreptam noi (FR Sah) mai multi bani spre fete (centre cu antrenori de valoare platiti de FR Sah, una dintre propunerile doamnei Corina Moldovan si care sa mearga ei la zona respectiva a fetelor as adauga eu), gratuitati pentru fete la cazare (este putin dar scuteste pana si echipa de o cheltuiala), cantonamente gratis, calculatoare si soft-uri gratis cu ajutorul sponsorilor si al clubului, sa le strangem impreuna pe cheltuiala FR Sah si sa le ascultam ce probleme au, fata in fata. Banii care se strang de pe suprataxele puse pe straini sa fie indreptati spre sahul feminin. Sunt foarte multe “nimicuri” care puse impreuna fac sa combata acea situatie complexa din sahul feminin. Nu o rezolva dar trebuie facut si cel mai mic lucru posibil. Poate se amelioreaza ceva. Din comentariul dvs. am retinut doar afinitatea spre echipe mixte. Restul e generalitate si repet ati ales gresit momentul postarii comentariului, poate si pentru ora tarzie la care ati scris.

  septembrie 27, 2016 - 9:44 am Raspunde
 • GNP

  Sincer nu m-am uitat la olimpiada feminina intrucat nu ma asteptam vreun rezultat fabulos iar Nanu nu avea ce sa faca mai mult si intradevar cred ca in calitate de capitan al echipei feminine a dat dovada de prea multa sensibilitate la critici…esti intr-o pozitie expusa si trebuie sa dai cumva niste explicatii celor care sub o forma sau alta sunt membri ai Adunarii generale.
  Din perspectiva mea nu vad vreo strategie legata de sahul juvenil si nici nu prea vad cum ar putea fi implementata … nu s-a facut niciun cantonament (din cunostintele mele) inainte de mondiale sau europene ( actiunea ce se desfasoara prin iunie nu poate fi considerata un cantonament de catre un antrenor serios).
  Nu s-a mai facut un curs de perfectionare a antrenorilor de nu stiu cand …
  Dat fiind ca nu vad un contracandidat pentru d-ul Iacoban cred ca ar trebui sa se mai renunte pe undeva pe acolo de sus la orgolii si sa se gandeasca putin la ce anume vor sa lase in urma lor… sa inchege o echipa care sa isi asume responsabilitatea pentru generatia aceasta si cele ce vor urma.

  septembrie 27, 2016 - 4:38 pm Raspunde
 • jugarul

  Domnule Tudorache,
  Daca analizam un pic activitatea Doamnei Moldovan observam ca este exact din categoria despre care discutam: a ajuns la nivelul de selectionabila in lotul national dar s-a retras: totusi a ramas in fenomen pregatind copii. Cine ar putea sti mai bine decat dansa si colege mai tinere de ce nu mai joaca si ce le-ar fi putut tine in activitate?
  Dansa si alte colege de-ale dansei care au ramas totusi in fenomen, jucand mai rar si pregatind copii au cea mai buna experienta si pot propune cele mai bune solutii.
  In experienta mea de cautator de talente si instructor de junioare am aplicat personal propunerile Domnei Moldovan, am investit personal in antenamente, le-am gasit si un antrenor cu mare experienta la un pret suportabil etc.
  Ceea ce stiu eu sigur este ca propunerile concrete scrise aici(si care trebuiesc dezbatute si apoi aplicate) pot influenta , dar deloc decisiv decizia viitoare a elevelor mele(eu sunt convins ca nu numai a lor) de a ramane sau nu in fenomen(mai ales cele legate de sistemul competitional al Superligii).Nu vorbesc dintr-un fotoliu directorial ci din linia I…dar recunosc ca nu gasesc cuvintele potrivite….
  Cat despre prezenta mea in CD al FR Sah, considerati-o va rog un accident. Vestea proasta este ca se va repeta si in mod fericit si nefericit, la nesfarsit(istoria…). Vestea buna este ca nu cu persoana mea la urmatoarele alegeri(ceea ce nu ma va impiedica sa fiu cel putin la fel de implicat).
  Despre ce este Federatia CD-ul , AG-ul, comiisiile s.a. in realitate si in teorie … la ora aceasta cele mai bune explicatii mi le-au dat Statutul, realitatea si…Domnul Ceteras(mie din priviri, dar sunt convins ca ar putea sa o faca foarte bine si mai clar)
  PS Ceea ce fac eu in sah nu inseamna mare lucru,insa nu da doar zonei, eu implicandu-ma activ si continuu in proiecte cu caracter national(excluzand activitatea in CD). Am facut-o si inainte si o voi face si cand nu voi mai avea vre-o functie in FR Sah, indiferent cine si cum va conduce Federatia, prima mea intrebare fiind intotdeauna : Cu ce pot fi de folos?

  septembrie 28, 2016 - 12:02 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Probabil voi calca multe persoane pe bataturi, din nou, dar se pare ca nu se poate altfel, pentru lamurirea unor lucruri. Mai intai voi face o comparatie, pentru cei onesti si care chiar ar dori sa stie cu adevarat care sunt caile pentru asigurarea unei baze de selectie cat mai mari si mai valoroase de juniori/junioare. Sa spunem ca juniorii sunt ca niste legume pe camp , cultivate de tarani ( antrenorii). Unii tarani sunt mai priceputi, altii mai nepriceputi. Unii tarani sunt mai harnici, altii mai puturosi. Unii tarani cultiva o suprafata mai mica, altii mai mare, dupa cum au timp, unelte si conditii materiale. Functie de toate acestea, taranii obtin recolte mai bogate sau mai slabe, mai frumoase sau mai pricajite, cu care se duc la piata sa le vanda. La piata ( competitiile importante) se vand cel mai bine legumele cele mai frumoase si cele mai gustoase. Acum, oricat ai munci si orice cai ai aplica, gustul legumei tine de perioada de coacere , de cat ai muncit sa le asiguri toate cele necesare , dar si de samanta pe care ai avut-o la dispozitie ( calitatile native ale juniorului ). Consideram ca taranul nu are alta cale si lucreaza cu semintele care le gaseste, aleatoriu, si mai bune si mai rele, nu are cum sa stie de la inceput . Abia dupa ce a transpirat si a ajuns cu munca ceva mai departe, isi da seama ce samanta a avut. Daca samanta este rea, nu mai poate da inapoi, ca se gandeste ca oricum a muncit din greu pana atunci si poate la piata se va alege totusi cu ceva. Mai exista si agronomii ( antrenorii cu inalte titluri sportive), niste tarani scoliti, care cultiva singuri legume, folosindu-si inaltele cunostinte dobandite( se presupune) , dar si cei care iau doar rasadurile din semintele cele mai bune, de la tarani, pentru a fi siguri de reusita. Partea proasta este ca acesti agronomi “isteti”, din a doua categorie, iau gratis acele rasaduri valoroase, gata crescute, iar taranii nu se aleg cu nimic. Mai exista si (spuneti-le cum va place ) cei ce se duc pe tarlalele altora, isi aleg cele mai frumoase si mai gustoase legume si se duc la piata sa le vanda, eventual mai si injurandu-i pe tarani ca nu s-au straduit indeajuns. Imaginati-va ca munca obositoare si pierderile repetate suferite, ii fac pe multi tarani sa abandoneze tarlalele, sa nu mai cultive legume. Piata este tot mai saraca. Vreti o piata abundenta si plina de legume frumoase si gustoase ? Care-i calea, ca legumele nu cresc singure pe tarlale ? Sa crestem numarul agronomilor ? Sa le crestem nivelul de cunostinte ale agronomilor, pentru a sti metodele de obtinere a recoltelor valoroase ? Da, si asta ar ajuta, dar fara tarani, nu are cine sa munceasca tarlaua, iar daca ar face-o doar agronomii, ar fi prea putini. Deci care ar fi solutia de baza ? Sa-i cointeresam, sa-i sprijinim pe tarani !!!
  Lasand la o parte parabola, va pot spune ca am facut o facultate, una dintre cele mai apreciate din tara, dar in productie am avut multe lucruri de invatat de la colegi fara studii superioare. Este cat se poate de corect ca de la fiecare poti invata cate ceva. Nu cred ca sahul poate face exceptie. Cresterea bazei de selectie si automat concurenta si cresterea valorii juniorilor nostri nu poate porni decat de la stimularea, ajutarea taranilor , pardon, antrenorilor care cresc aceste tinere vlastare. Nu s-a facut acest lucru si acum se vad rezultatele. Eu nu mai antrenez de aproape 2 ani, deci nu am nici un interes material ( nici macar moral ), dar cunosc aceste lucruri foarte bine.

  septembrie 28, 2016 - 10:34 am Raspunde
 • luciangilea

  Propunere: (Voi trimite acest text si federatiei)
  Fiecare jucator, fost jucator, parinte, antrenor, instructor, conducator de club care doreste si crede ca poate avea o idee buna care sa duca la cresterea masei de juniori, la cresterea valorii juniorilor, la cresterea masei de jucatoare din Romania si nu numai, sa o puna pe hartie si sa o trimita intr-o adresa de e-mail (ce exista sau urmeaza a fi facut). De preferat, acolo unde propunerile sunt de natura financiara, sa se arate si care ar fi sursa banilor pentru ca daca ar fi bani totul ar deveni dintr-o data foarte usor de facut. Acest lucru insa nu este obligatoriu, daca ideea sau planul de actiune arata ca duce la progres trebuie sa se gaseasca resurse.
  Sa se contituie un grup de lucru (3-4 persoane) care sa inventarieze aceste e-mailuri si sa alcatuiasca un raport ce va fi prezentat Consiliului Director. Eu ma ofer voluntar.
  In paralel, comisiile si colegiile federale (care exista) sa inainteze si ele un raport cu ceea ce cred ca ar fi util de facut, si avand toate aceste lucruri pe masa, CD-ul sa faca un plan de actiune pe termen mediu si lung si sa il propuna spre aprobare Adunarii Generale.

  septembrie 28, 2016 - 3:21 pm Raspunde
 • TudoracheM

  Federatia, mai exact actuala conducere, a promis la inceputul mandatului (de fapt chiar inainte de alegeri) o platforma pe care sa se poata discuta direct. Cred ca era un lucru foarte bun si ar fi tinut o legatura permanenta, “calda” cu iubitorii sahului, in care fiecare “amarestean”, putea sa isi explice oful si cu siguranta puteau veni idei interesante dar si realitati care poate nu vor ajunge niciodata pe masa de lucru a FR Sah. Mai multa trasparenta nici ca se putea. Va imaginati un forum, cu subiecte precise si sortate pe categorii, in care sa nu pierzi timp citind toate comentariile, ci numai cele referitoare la un anume punct de discutie. Ulterior FR Sah, sa fi oferit raspunsuri si rezolvari. Dar cred ca s-au ingrozit numai la ideea ca era mult de lucru si ca ar fi fost oarecum prea la dispozitia tuturor. Probabil au realizat ca nu vor reusi sa raspunda (pentru ca problemele sunt gramada) si fara raspunsuri oficiale, nu ar avea niciun rost. Fiecare subiect deschis, ulterior sa poarte in titlu: rezolvat sau trimis spre aprobare ori inchis din lipsa de solutii adecvate. Oricum, acolo o rezolutie. Exista si existau de mult, cateva forumuri dar niciunul nu a avut angajamentul expres al FR Sah de a se implica si raspunde. Cu asa ceva, domnule Gilea, se facea sortarea automat, trebuind inspiratie doar in a alege titlurile care sa desemneze un subiect in discutie. Apoi ideile predominante, se scriau intr-o selectie a moderatorului.. Aceasta forma, concisa, cu puncte clare, urma sa fie pusa pe masa de lucru a FR Sah iar noi sa fim informati despre decizia federatiei. Comunicarea prin e-mail, nu este la vedere si multe raman nebagate in seama.

  septembrie 28, 2016 - 7:23 pm Raspunde
 • luciangilea

  Domnule Tudorache, cand am gandit aceasta propunere am considerat ca ar trebui sa avem un moment de reflectie si sa gasim o cale de comunicare intre noi, cei din sah, lasand la o parte orgolii, antipatii, eventuale dispute.
  Nu trebuie ca cineva sa sorteze propunerile ci trebuie sa le ordoneze. Apoi, Cd-ul (un grup de oameni) sa le analizeze, sa vada implicatiile financiare, sa vada daca au sau nu resurse si sa faca ceea ce pot face.
  Raportul final (cel predat CD-ului) poate fi facut public, si fiecare sa vada daca are sau nu pe lista ceea ce crede ca e important.
  Insa daca plecam de la premisa ca lucrurile raman nebagate in seama, emailul nu e la vedere, nu e transparenta, etc, atunci vom ajunge in continuare sa ne atacam unii pe altii si sa nu gasim o cale de a face un proiect viabil.
  Eu am propus o solutie in care o idee a lui Nanu si una a lui Szabo (se pare ca cei 2 nu au o relatie buna) pot da nastere la o idee comuna care sa duca la ceva bun. Ei doi probabil nu pot lucra impreuna, dar asa cine stie, poate iese ceva bun (am dat acest exemplu pentru ca a fost facut public chiar de ei, acelasi lucru putand exista insa si intre alti sahisti)

  septembrie 28, 2016 - 7:46 pm Raspunde
 • jugarul

  Domnule Tudorache,
  Ceea ce fac domnii Gilea si Anuta se numeste ACTIUNE, fiecare in felul lui(de pilda unul ridicand vocea deseori in AG – „Organul de conducere colectivă al Federaţiei Române de Şah” celalalt direct la Directorat – „organul de administrare şi gestionare al F.R.Şah” acestea fiind caile cele mai eficiente,adresandu-se direct sau indirect si CD-ului care este intre cele 2) nemultumindu-se sa scrie doar aici.
  Interesati de „recolte” cauta sa le influenteze prin ACTIUNE pe toate caile de la ogorul prorpiu la tarani la agronomi pana la Minister, oricine ar fi in Minister. La actiune exista intotdeauna reactie(este o lege universala), chiar daca actiunea nu este virulenta, chiar daca nu este potrivita. La actiune perseverenta, coerenta si sustinuta va exista intotdeauna reactie(chiar daca nu cea dorita).
  Este foarte bine sa scrii si aici, sa-ti faci publica dorinta pentru a obtine sustinere si prozeliti dar ineficient.
  Daca dumneavoastra, care de pilda sunteti nemultumit de prezenta lui Jugaru in CD va multumiti sa va exprimati aici n-o sa aveti parte de nici o reactie(cel mult de ceva sustinatori). Pentru a avea reactie tebuie sa va manifestati la alegeri, sa-i convingeti pe votanti sa nu-i mai voteze pe cei din categoria mea(asa cum vedeti dumneavoastra partea nepotrivita a categoriei) si pe cei potriviti sa-i convingeti sa candideze(spre deosebire de ultimele 2 alegeri unde numarul candidatilor a fost extrem de mic la viitoarele se anunta mai multe candidaturi…)
  Un alt interes al dumneavoastra era dezvoltarea sahul online. Ati inceput foarte bine cu un proiect precis care a ajuns in discutie pe masa CD, dar n-a avut deloc reactia dorita de dumneavoastra. Din pacate v-ati resemnat si ati renuntat. Daca Domnul Gilea ar fi avut acelasi interes va asigur ca astazi acel proiect, fie si modificat fundamental ar fi fost cumva si pus in practica, fie si doar in masura de 10%.
  Mare grija caci in acest sens, numai cei din categoria in care ma puneti dumneavoastra vor sustine in viitor astfel de proiecte, toata lumea fiind implicata prea mult in povestea cu sahul la masa ca sa mai aiba timp, energie si pasiune pentru online. Eu daca as fi fost in realitate mai aproape de felul in care ma percepeti as fi fost un mai mare sustinator al povestii si as fi pus-o PERSONAL in practica(intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin modificata), cu sau fara sprijinul colegilor din CD. Din pacate sunt mult prea implicat in sahul la tabla si nu-mi mai am timp si pasiune pentru online(de pilda, inainte sa ma implic atat de mult in sah am dezvoltat primul proiect national online in bridge, continuat in cele din urma de altii in felul lor). Totusi, o reactie a existat : infiintarea Comisiei Sah Online, desigur total insuficient din pucntul dumneavoastra de vedere, dar este un prim pas si o recunoastere oficiala a sahului online, de la care mai devreme sau mai tarziu se pot face si alti pasi.

  septembrie 28, 2016 - 11:27 pm Raspunde
 • TudoracheM

  Domnule Jugaru, fara a dezvolta, a trece in defensiva sau a ataca, nu mai continui aceasta nuanta care se abate oarecum de la subiectul actual al articolului. Cert este ca am intalnit oameni care nu mi-au placut cum lucreaza (in FR Sah) si cu siguranta nici eu nu am placut lor. Punct. Ca fapt divers, nu am incetat niciodata sa promovez sahul online si in special succesele romanesti ( o sa vedeti). Exista pe acest blog o legatura un pic cam ascunsa (pe bara din dreapta). Il rog pe Iulian sa cream un tot unitar si sa ma puna mai la vedere asa cum eu tin la mine “Sah cu Ceausescu”. Aici sunt stirile si subiectele cele mai interesante din sahul real OTB. La mine este o sectiune unica si de care nu se ocupa nimeni: sah online. M-am folosit de site-ul pentru sahul online si in articolele scrise pe aici (mai ales la partide), pentru ca are absolut toate dotarile posibile. Partea de articole am ales sa o tin in limba noastra. Pe bara din stanga este in engleza conform temei si cum sunt multe informatii generale din lume, va ramane asa. Cu sau FR Sah,nu am renuntat niciodata! Adresa: http://chessgp.altervista.org/mt/. Acest site continua munca anterioara a clubm.altervista.org (care dintr-o prostie a mea a lasat o bresa si a fost hackerat) si a SAH ONLINE-FR SAH care era aripa online pentru FR Sah. Am scos bani din buzunar sa le dotez cu tot ce trebuie si cum nu s-a infaptuit ce credeam, le-am inchis. Deci practic nu m-am oprit o secunda. Na, ca am sfarsit prin a ma apara! Daca era nevoie… Nu sunt om de cuvant! In fine, o lasam asa. Aici se discuta de sahul feminin.

  septembrie 29, 2016 - 8:59 am Raspunde
 • TudoracheM

  De fapt am uitat esentialul. Aceasta scurta justificare este dedicata acelui “ACTIUNE”. Nu mi-au placut oamenii din FR Sah, pentru ca in afara de Comisia amintita (infiintata la propunerea mea si insistenta lui Sebastian Volcinsche care s-a si “santificat” ulterior de aceasta realizare), acest cuvant a lipsit. Actiune imi place si mie. Dar nu s-a facut…

  septembrie 29, 2016 - 9:23 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Lucian,
  inteleg ca exista doua opinii ( chiar nu conteaza cui apartin). Una de discutare a parerilor, propunerilor sau nemultumirilor pe un forum (nu conteaza care -dar preferabil al FRSah), de catre oricine are ceva de spus, in mod deschis si la vedere, cu lamuriri sau puncte de vedere ale unui reprezentant al FRSah, iar cealalta de inaintare a acestora in scris , fara a face nimic public, intr-un cadru “organizat” si lasat la latitudinea “CD-ului” luarea unor decizii ( daca acesta binevoieste s-o faca). Iata doua moduri de abordare total diferite.
  Ce implica prima propunere ? O dorinta de dezbatere publica ( a sahistilor bineinteles), care sa aduca idei noi, imbunatatiri sau cel putin adepti ai ideii. Ce implica a doua propunere? O incredere deplina in buna credinta a adresantului, a convingerii ca acesta o va citi, o va analiza si va lua decizia corecta.( chiar aveti aceasta convingere, domnule Lucian ?). Personal, date fiind situatiile create din toamna lui 2013 pana acum, nu pot fi decat adeptul primei opinii.

  septembrie 29, 2016 - 10:04 am Raspunde
 • Gabi

  Domnule Anuta, mi-a placut mult analogia sah-agricultura.
  Daca samanta nu e buna, e de rau, asa ca poate ar fi bune si in sah OMG-urile (organismele modificate genetic)? 🙂
  Sau sunteti pentru cresterea “ecologica” a jucatorilor?

  septembrie 29, 2016 - 11:59 am Raspunde
 • luciangilea

  Eu am făcut niște propuneri, am oferit o parte din timpul meu și vreau să cred că dacă încercăm (toți, sahisti, federație, microbiști, etc) suntem si de buna credința.
  Si orice propunere poate fi îmbunătățită, deci va aștept cu idei.

  septembrie 29, 2016 - 12:15 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Gabi, suntem prea jos pe calea evolutiei, pentru a face pe Dumnezeu. Tehnologia a depasit cu mult constiinta omului. Raportul normal ar trebui sa fie invers. Ultima intrebare a dvs. ma deruteaza. Eu nu stiu decat un singur mod de cultivare. Daca ultima fraza face referire la “balegar”, traduceti-mi si semnificatia termenului “ecologica” ,pentru dvs., pentru a va putea raspunde.

  septembrie 29, 2016 - 1:40 pm Raspunde
 • Gabi

  Da, ma refeream la o metoda de crestere, sa-i zic normala, a fortei de joc a unui copil / junior.
  Fara imbacsirea memoriei cu fel de fel de variante si subvariante invatate pe de rost (eventual pe calculator), dar fara a intelege strategia, motivul concret al alegerii unei mutari sau alta, mai ales in deschidere.
  Probabil sunt copii “dopati” cu variante la moda, dar care nu au “prins” inca nici esenta jocului.
  Si d-aia nu cresc pe mai departe in forta de joc, plafonandu-se, desi se fac eforturi in continuare atat din partea antrenorilor, cat si parintilor.
  Zic si eu, nu stiu.

  septembrie 29, 2016 - 5:37 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Gabi, metodele mele de crestere a juniorilor le-am expus detaliat pe site-ul meu sah-conpet.com , la arhiva “comentarii fara perdea” : http://sah-conpet.com/COMENTARII%20FARA%20PERDEA%201.html
  in articolele “DESPRE ANTRENORI, JUNIORI si PARINTI”. Ceea ce va intereseaza pe dvs. este in DESPRE ANTRENORI, JUNIORI si PARINTI (4).

  septembrie 29, 2016 - 8:32 pm Raspunde
 • Gabi

  L-am citit, multumesc. Sunteti un “ecologist”. Am cam aceeasi parere, desi nu sunt antrenor (nu m-am antrenat nici pe mine:)
  Finetzurile in ale sahului (dechiderile, variantele ultramoderne, calculatorul) trebuie lasate la urma, dupa ce copilul / juniorul are o baza puternica de plecare. Pana atunci, mana pe carte!
  Oricum, fara “samanta” de jucator, nu se poate.

  septembrie 30, 2016 - 5:53 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  10 PROPUNERI PENTRU IMBUNATATIREA ACTIVITATII
  SAHISTE LA NIVEL DE JUNIORI SI LOTURI OLIMPICE
  1. Revenirea la toate diviziile la sistemul : Echipe Mixte
  2. Organizarea anuala a unei competitii feminine nationale , sistem turneu inchis , eventual sub denumirea „Turneul Campioanelor “, cu urmatoarea participare :
  – campioanele de junioare de la 10 ,12 , 14 , 16 , 18 si 20 ani
  – campioana de la senioare – campioana de la veterane – componentele lotului olimpic
  3. Decontarea de catre FRSah a transportului la campionatele mondiale sau europene de juniori a celor 14 campioni nationali.
  4. Asigurarea cazarii la finalele de juniori, de catre FRSah , pentru antrenorii care obtin cu acelasi junior (propriul junior) cel putin 2 titluri de campion national la sah practic.
  5. Decontarea transportului, sau 50% din pachetul cazare-masa , la campionatele europene sau mondiale de juniori , pentru antrenorul al carui junior (acelasi) , participa cel putin a doua oara la acest tip de competitii, in calitate de campion national.
  6. Demersuri pe langa Ministerul Tineretului si Sportului (cu finalizarea acestora ) de pregatire si autorizare a unui numar de „psihologi sportivi” cu specializarea „Sah”, care sa insoteasca loturile de sahisti la competitiile internationale , cu reprezentare a tarii si care sa se ocupe de starea psihologica a sportivilor, de cresterea sau mentinerea in parametri optimi a capacitatii lor mentale si fizice.
  7. Analizarea si verificarea de catre o comisie a FRSah , a eficientei utilizarii aparaturii de ultima generatie „MIND Synergy” ( produs a cercetatorilor romani), si in cazul confirmarii eficientei acesteia, achizitionarea unui numar de produse, in vederea utilizarii acesteia in competitiile internationale cu reprezentarea tarii.
  8. Instituirea titlului de „junioara/ juniorul anului” pe baza progresului si performantelor sportive din ultimul an.
  9. Instituirea titlului de „antrenorul anului”, pe baza rezultatelor si progreselor realizate de proprii juniori.
  10. Infiintarea INSTITUTULUI ROMAN DE SAH , cu urmatoarele particularitati : – Indiferent de locatia oficiala , cursurile vor fi sustinute in locatii diferite , linistite , optime concentrarii cursantilor. – Cursurile vor fi sustinute de lectori desemnati de FRSah , in perioada
  vacantelor elevilor , pe perioade de minim 2 saptamani (vara) si 1
  saptamana (iarna), anual.
  – Cursurile anuale vor fi finalizate cu examinari tratate cu maxima
  seriozitate, ce vor certifica absolvirea anului de studii, cu lucrari , note,
  – Cursantii vor fi medaliatii la sah practic, cu decontare 50% de catre FRSah ,
  sau juniorii din lotul national, fara decontare de catre FRSah. – Cursurile vor trata teme obligatorii pentru evolutia cursantilor si se vor
  sistematiza unitar , nu la inspiratia de moment a lectorilor, in scopul
  acoperirii tuturor aspectelor obligatorii pentru inalta performanta .
  Cursurile se vor finaliza cu o testare anuala , cu acordarea unei certificari
  de absolvire a lor , preferabil pe
  diverse capitole : – Finaluri
  – Tactica
  – Strategie
  – Teoria deschiderilor
  – Tehnici de pregatire si psihologie sahista de concurs
  – etc…
  – Absolvirea institutului se va face in urma promovarii a trei ani de pregatire :
  – Anul I : ( de principiu ) 10 – 12 ani
  – Anul II : ( de principiu ) 14 – 16 ani
  – Anul III : ( de principiu ) 18 – 20 ani
  – La absolvire , cursantii vor primi un certificat( diploma) de absolvire , care sa
  le ateste calitatea de antrenori de sah si pe cea de membri ai „grupului de
  elita” din care vor fi selectati componentii loturilor reprezentative
  ( privit in perspectiva ).

  octombrie 1, 2016 - 1:13 am Raspunde
 • luciangilea

  Domnule Anuta, pentru punctele 2, 3, 4, 5 si 10 faceti si o proiectie bugetara si spuneti daca gasim resursele financiare.
  In legatura cu punctul 1, IN ACEST MOMENT, exista pericolul sa nu poti constitui o echipa mixta din lipsa de fete. Ce facem, omoram si ce a mai ramas din sahul masculin? Eu de exemplu ma chinui de 2 luni sa completez echipa de fete si nu gasesc 1-2 senioare care sa joace la Superliga.

  octombrie 1, 2016 - 8:52 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Gilea, dintr-un inceput remarc faptul ca prin exprimarea dvs. va identificati cu cei ce ne conduc si decid in acest moment. Daca nu ati participat la AG de alegeri din 2013, va informez ca actuala conducere a facut o serie de promisiuni legate de partea financiara. De altfel, actualul presedinte al FRSah nu si-ar fi justificat sub nici un alt aspect candidatura decat ca un sprijinitor financiar. De asemeni, oricare ar fi conducerea FRSah, daca nu gaseste caile de finantare a activitatii sahiste a membrilor sai,la un standard acceptabil, trebuie sa renunte la aceasta misiune incredintata de AG si sa lase locul altora care o pot face. “Proiectia bugetara” nu trebuie sa o fac eu sau alt membru in AG, pentru ca atunci cei ce au datoria sa obtina finantare si sa gestioneze destinele sahului romanesc nu-si mai justifica pozitia. De afirmat : ” N-am bani. Nu pot .” orice nepriceput este in stare. Daca dvs. considerati ca bugetul FRSah nu trebuie sa asigure decat salariile celor de la federatie , prezenta la competitii a loturilor olimpice si in rest pe ici pe colo sume derizorii (justificate!), va inselati.
  Nu va dau decat un exemplu simplu, pentru orice nepriceput : Cu banii cheltuiti de federatie cu deplasarea in scop de imagine , a secretarului general in strainatate la o competitie majora , se poate finanta bine mersi punctul 2.
  Nimeni nu spune ca toate punctele trebuie abordate dintr-o data, dar macar sa vedem ca demareaza ceva, si incet-incet sunt abordate tot mai multe puncte favorabile ( nu neaparat cele vazute de mine) sprijinirii activitatii sahiste. Din pacate se procedeaza exact invers. Organizarea anul acesta a semifinalelor de seniori (cu multimea de iregularitati) si abia apoi a finalelor, cu cheltuieli duble pentru cei calificati, ori din buzunarul jucatorului ori din bugetul clubului, nu v-a deranjat ? Nu v-am vazut atunci sa spuneti : “Dar din ce bani ?”
  Atunci nu v-a pasat.
  In ceea ce priveste punctul 1 , senzatia mea este ca dvs. aveti in vizor doar interesele propriului club. Eu, ca si altii de altfel, am sesizat “mutarea gresita” facuta in trecut prin ruperea echipelor mixte si propun indreptarea greselii. Este ca intr-o partida, cand realizezi ca ai gresit. Ce faci ? Mergi in continuare cu greseala, sau ti-o asumi si incerci s-o repari cumva , sa revii la pozitia initiala ?

  octombrie 1, 2016 - 10:19 am Raspunde
 • TudoracheM

  Stiu ca actualii carmuitori ai sahului romanesc, se pot amuza (probabil…)de actiunile noastre si le pot desconsidera. Poate ei nu vad o criza in sahul feminin… Prima si cea mai simpla intrebare, ar fi: exista sau nu, aceasta criza? Inainte de toate, aceasta este intrebarea fundamentala. Cum percepeti dvs. momentul actual?
  Eu raspund un DA! EXISTA O CRIZA SI NU SE POATE MERGE INAINTE ASA.
  Un element interesant pentru mine si care cred ca merita incercat, este reinfiintarea echipelor mixte. Cu aceeasi structura si pentru Campionat dar si pentru Cupa.
  Pentru Campionatul National Echipe Mixte, propun:
  Superliga si Divizia A, tur-retur 8 echipe= 14 zile de joc, de preferat 7 in primavara-vara si 7 in toamna spre iarna. Cate promoveaza sau retrogradeaza? Nu as pune in discutie mai mult de 2 locuri, pentru a avea o continuitate si stabilitate semnificativa.
  Nu discut divizia B, ci doar ma gandesc mai ales acolo, organizandu-i pe zone sau subzone, este cu siguranta o cheltuiala mai mica.
  Echipe structurate astfel: 5 jucatori (open)+ 3 jucatoare (feminin) pentru toate diviziile si competitiile pe echipe. Nu fac obiect de discutie aici, echipele si campionatele de juniori.
  Conditii:
  In lotul open dintre cei 5, cel putin doi jucatori trebuiesc sa fie, unul junior(baiat) si altul sa nu depaseasca 24 ani (poate fi fata 24 ani sau junioara). Mesele Open trebuiesc sa respecte regula diferentei de rating. Mesele feminine obligatoriu sunt ultimele trei si vor respecta regula de diferenta rating. Deci nu exista obligatia de a juca junior cu junior sau junioara cu junioara.
  In lotul feminin (ultimele 3 mese) este obligatorie folosirea, cel putin a unei junioare, chiar daca echipa respectiva utilizeaza o alta junioara in structura open. In acest caz va evolua cu doua junioare.
  Echipele care utilizeaza jucatori straini (open sau feminin) vor plati o taxa suplimentara, stabilita de FR Sah. Fondul strans, fiind destinat impartirii in mod egal intre echipele cu componenta 100% romaneasca, din divizia sau seria respectiva.
  Cred ca disputarea pe un timp mai lung si in formula acasa-deplasare, ar fi un obstacol in fata ideii de a aduce jucatori/jucatoare straini. Poate doar pentru meciurile decisive, vor face acest efort. Pentru Romania, 10 jucatori si jucatoare ar fi prea mult. Poate chiar si 8. Dar nu as renunta la cele 3 fete. Deci, in cazul unei formule de 7, as propune tot 3 fete. Numai aceasta necesitate va face echipele sa caute fete chiar cu riscul de a juca numai cu fetite si junioare. Lipsa unei jucatoare la una dintre cele 3 mese, va trebui sanctionata intr-un fel. Sa spunem 0,5 pct./masa neprezentare, la rezultatul final al meciului.
  In acest sens cred ca se impune si revenirea la punctajul efectiv obtinut prin cumularea rezultatelor la toate mesele.
  Ramane incert raportul intre cheltuielile actuale si cele din cazul propus de mine. Poate vor fi ceva mai mari. Insa trebuiesc vazute ca o investitie pentru resuscitarea sahului feminin. Banuiesc, in multe cazuri se va reusi macar sponsorizari privind transportul sau ajutor pe langa institutille care detin mijloace de transport, daca nu si pentru eventuala cazare de o noapte a echipelor cu pretentii. Este real si faptul ca, se va crea acel mic avantaj al meciului acasa, dat de factorul oboseala drum suportat de echipa vizitatoare.
  Evident toate aceste lucruri sunt privite ca niste constrangeri si fara o baza sanatoasa de plecare, incepand cu cele mai fragede varste, nu se ajunge la niciun rezultat. Nu intru in recomandari ce privesc schimbarea atitudinii si aprecierii din partea FR Sah, catre antrenorii celor mici, pentru ca sunt alte persoane autorizate si cunoscatoare ce o vor face cu siguranta si au tot dreptul.
  Sunt insa convins ca trebuie facut in sfarsit ceva pentru recunoasterea meritelor si chiar pregatirea lor prin infiintarea unor institutii de stat sau recunoscute de stat, care sa le dea o diploma si care sa ii ajute sa intre fara probleme in scoli.
  Trebuie sa existe obiective si necesitati reale pentru a continua pregatirea si progresul fetelor, mentinerea lor cat mai mult langa echipa. Nevoia mai indelungata de prezenta a fetelor in echipe, ar trebui sa contribuie si la interesul structurilor respective, de a trimite fetele la campionate nationale individuale si la cantonamentele (realizate prin grija FR Sah) centralizate (preferabil cu venirea celui desemnat de FR Sah in zona grupului de jucatoare).
  Este doar o propunere, insa poate contribui macar si numai prin semnalarea unui singur element. Sa spunem cel al echipelor mixte. Bun. Pai daca eu si alti 10 sau 2000, sau 50, sustin aceeasi idee, predominanta in multe comentarii, probabil merita luata in consideratie. Cine se va ocupa de sistarea ideilor, in mod evident trebuie sa o puna intre cele esentiale. Apoi avand o lista cu propunerile frecvente, poate fi inaintata la FR Sah. Faptul ca 2000 spun si cer campionat mixt, nu inseamna obligatoriu ca este si cea mai buna solutie. Pornind de la presupunerea ca cei care vor lasa o parere, au legatura cu sahul, ori au o experienta apreciabila, un bun procent de credibilitate si interes pot inspira.

  octombrie 1, 2016 - 11:17 am Raspunde
 • TudoracheM

  Sigur, cei care cititi pe aici, va indemn sa lasati de o parte distanta si retinerea. Cel mai bun lucru pe care il puteti face, este sa luati atitudine cu nume real si responsabil. Daca eu sau d-l Anuta sustinem echipe mixte (si oricine altcineva), pot veni alti 10 care spun nu echipelor mixte. Dar spun si de ce! Eu am explicat de ce vad asa lucrurile. Poate nu conving pe nimeni si mai mult de atat, cei 10 ma conving ei pe mine, de ce este bine echipe separate. Daca am gresit propunand sistem acasa deplasare sau numarul intre open si feminin, poate toti sunt convinsi ca merita sa incercam din nou echipe mixte dar intr-un singur loc si cu mai putini jucatori/jucatoare. Ceva ramane insa! Spre ex.: ideea de a reveni la echipe mixte. Daca numai eu sau domnii Gilea si Anuta ne dam cu parerea, valoareaza exact ZERO. Stiu ca este comod sa nu va expuneti, dar aratati va rog faptul ca ganditi si va pasa de sahul romanesc.

  octombrie 1, 2016 - 11:41 am Raspunde
 • luciangilea

  Domnule Anuta (si dl Tudorache), ați înțeles greșit. Nu sunt împotriva echipelor mixte ci spun ca astăzi nu există fete si nu poți face echipe mixte.
  Domnule Anuta, propunerile dvs sunt bune insa ușor de renunțat la ele pe motivul lipsei banilor. Dacă ați arată si de unde se iau acei bani, propunerile nu ar putea fi refuzate.
  În altă ordine de idei, nu am tăcut niciodată, ci nu am mai fost foarte vocal. Am văzut o lipsă total de unitate în cazul în care anumite nemultumiri justificate sau nu au apărut și am realizat că nu se poate face mare lucru. Drept pentru care mi-am concentrat atenția pe regulamentele noastre, bine sau prost făcute însă încălcate mereu, dorind deocamdată sa încerc să creez un cadru de lucru. Am ajuns la concluzia că din exterior e greu de făcut și acum am 2 opțiuni, să renunț si sa ma ocup de copiii mei în liniste sau să candidez anul viitor că membru CD, să încerc să schimb regulamentele din interior. În iarnă voi decide. Însă între timp, cu ocazia acestor articole, am crezut că lumea va reacționa pozitiv si se va implica. M-am înșelat!

  octombrie 1, 2016 - 12:14 pm Raspunde
 • Gergely Szabo

  @Luciangilea: dupa parerea mea, lumea a reactionat pozitiv. Ma bucur ca vad efervescenta si forfota pe blog – macar partial, scopul meu cand am scris acest articol a fost atins.
  @ ceilalti: va multumesc pentru participarea activa la sectiunea de comentarii. Din vorba in vorba, am strans un buchet de idei constructive, si mai e loc si de altele! Poate reusim sa le dam la sfarsit forma unui proiect, si sa-l inmanam Federatiei, ce parere aveti?

  octombrie 1, 2016 - 9:39 pm Raspunde
 • Florin

  Domnule Szabo,
  Pentru a rezolva o problema, ea trebuie sa fie corect formulata. Cred ca dvs. ati enuntat numai o parte a ei, partea vizibila a aisbergului.
  Din punctul meu de vedere, problema sahului romanesc (si a celui feminin in special) rezida in lipsa de popularitate (si popularizare) a acestui sport in Romania.
  Stiu, de exemplu, ca in Ungaria – si ma limitez la acest caz – fostul lider comunist Janos Kadar l-a sustinut personal pe marele maestru Portisch, ba chiar s-a intalnit cu el…
  Care oficial roman de rang inalt are sau a avut contacte cu sahul, in sens pozitiv?
  La noi nu exista, in ceea ce priveste sahul, mai nimic din punctul de vedere al publicului.
  Sa explicitez: nu exista reviste de sah la chioscuri, nu exista carti de sah, romanesti sau straine, in librarii , nu se scriu carti de sah
  (desi Botvinnik, parca, sustinea ca orice mare maestru este dator sa scrie cel putin o carte)
  nu exista piese sau table de sah (numai arizanale – si acelea foarte rar).
  nu exista stiri sahiste la nicio televiziune, nici macar atunci cand are loc meciul pentru titlul mondial.
  Mai mult, nu exista sponsori. Simptomatic este faptul de a participa la un concurs in Romania. Sunt sali mici, improprii, inchiriate, nu exista table DGT,
  nu gasesti carti si reviste intr-un colt ca sa le cumperi si rasfoiesti (bietul maestru Pessi…), nu-ti poti cumpara gustari inainte, in timpul sau dupa runda…
  In plus, desi sahul este materie optionala, a facut federatia vreo statistica in cate scoli se preda efectiv?
  Sau vreun curs pentru profesorii/invatatorii care vor sa predea sahul?
  In acest desert gigantic este greu sa apare vreo floare frumoasa, adica vreo viitoare mare maestra…
  Fetitele care ar putea avea inclinatie pentru sah nici macar nu sunt descoperite, dar sa mai aiba si o cariera sahista…
  Cazurile de jucatori romani exceptionali au aparut ca urmare a unui talent de exceptie si au fost rezultatul doar al propriilor eforturi, nu al societatii din jurul lor.
  Mai mult decat graitor este faptul ca un mare maestru roman, coleg de generatie cu dvs. si fost component al echipei olimpice, a renuntat la sah…
  Cu deosebita stima,
  Florin Dananau

  octombrie 18, 2016 - 8:40 am Raspunde
 • jugarul

  Domnule Dananau,
  Cand existau reviste de sah la chioscuri nu le cumpara nimeni(eu le cautam cu disperare desi nu eram sahist legitimat). Acum cred ca nu mai cumpara nimeni nici un fel de reviste de la chioscuri.Dar internetul este plin de materiale si reviste.
  Carti de sah exista din belsug; este plin si internetul, gasim si prin biblioteci.In librarii nu sunt pentru ca nu le-ar cauta nimeni acolo.
  Piese si table de sah sunt usor de gasit, chiar daca cele omologate le gasiti pe internet si mai putin in magazine.
  Exista emisiuni sahiste la mai multe televiziuni(Realitatea, TVR Cluj si mai multe posturi locale), chiar daca nu la cele cu audienta si nu asa cum ne-am dori noi sahistii.
  La unele din concursurile din Romania conditiile sunt de exceptie, la altele bune si foarte buni, Foarte rar am vazut concursuri organizate in conditii rele. Tablele DGT sunt deseori folosite dar asta dupa mine nu prezinta o importanta deosebita.
  Ca sahul sa ajunga materie optionala recunoscuta la nivel central(minister) s-au facut eforturi foarte mari. In scoli insa s-a reusit in mod real introducerea sahului mult mai putin din cauza opozitiei puternice la nivel local(Inspectorate Scolare), desi in cele mai multe judete s-au facut cursuri cu pentru profesorii/invatatorii care vor sa predea sahul(si aici cu mari dificultati, cererea fiind mult mai mare dacat oferta Caselor Corpurilor Didactice care si ele mai mult sau opus decat sa ajute).
  Societatea este asa cum o stim si aici este marea problema in care nu vad nici un semn de optimism. In sah insa lucrurile s-au schimbat enorm fata de acum 20 ani, cand situatia era mai rea decat o prezentati dumneavostra. Nici acum nu suntem cum ar trebui, dar suntem intr-un progres evident(chiar daca lent chiar daca nu asa cum ne-am dori),datorita numarului mare de oameni care s-au implicat cu pasiune la nivel local in multe orase din tara, iar in unele judete chiar si in mediul rural. .

  octombrie 19, 2016 - 11:01 pm Raspunde
 • Florin

  Asa e, domnule Jugarul.
  Societatea este problema si aici nu este nimic de facut pe termen mediu si scurt. Insa nu ar fi putin lucru daca o inalta oficialitate a statului ar aparea sa faca prima mutare la un concurs sau s-ar da numele unui sahist (de exemplu Victor Ciocaltea) unui loc public sau un jucator/jucatoare ar primi o decoratie a statului roman.
  In ceea ce priveste stirile sahiste, am vrut sa ma refer la acelea din “prime-time” (la stirile de la ora 19.00 sau 20.00). Nu exista stiri sahiste, ci numai ce a facut echipa de fotbal Y sau fotbalistul X…

  octombrie 20, 2016 - 7:57 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Cu toate ca Dl.Dananau, din lipsa de contact direct in ultimii ani cu sahul competitional autohton, mai scade pe ici pe colo nivelul sahului romanesc mai jos decat este la momentul actual, totusi puncteaza bine unele chestiuni. Daca vrem progres, trebuie obligatoriu sa fim sinceri cu noi insine si sa spunem lucrurilor pe nume. Haideti sa le luam pe rand :
  1.Trebuie sa recunoasca actualul “staf” al FRSah ( ca si celalalt dinainte) , in ciuda “administrarii” politice, ca nu a facut nimic, dar chiar nimic in perfectarea unor intalniri a topului sahistilor nostri cu personaje politice de mare impact in mass media. Chestiunea de imagine este foarte importanta pentru a-ti “vinde marfa”. Ce prilej mai bun putea fi gasit decat unicitatea performantelor unui DEAC Bogdan ? Acesta este doar un exemplu. Prilejul unei astfel de mediatizari poate fi suportul optim de obtinere de fonduri pentru sah.
  2.Mai mult decat corect. Ce revista de sah mai editeaza FRSah ? Stiu, asta inseamna munca, entuziasm, implicare. E GREU !! Imi vine sa rad cand citesc ce scrie dl.Jugaru.In ultimii 26 de ani, de cand am trecut la “eficientizare”, la “minunatiile capitalismului”, la chioscurile de ziare (la unul din 10 doar) veneau intre 1 si 3 exemplare, care de regula erau “retinute” de X , Y, Z. Apoi apareau dupa 1-3 luni cateva exemplare, cand stirile erau depasite, sau amatorii isi facusera rost de exemplar de la sursa sau nea Pessi. Cum Rodipet-ul stim pe mainile cui a incaput, ca si 90 % din mass media si directia data de acestea a fost de culturalizare in imbecilizare, nu ne mai miram de “ajutorul” dat difuzarii revistei romane de sah, ca doar “tara” ne vrea prosti. Dar sa mai spunem un adevar. Nu poti vinde o revista de sah doar insirand cateva zeci de partide de la cateva competitii, care oricum le poti lua gratis de pe net. Deschid cu nostalgie, uneori, cate un numar mai vechi din revista romana de sah, de dinainte de “revolutie” si ma gandesc ce mult am involuat. Atunci chiar aflai multe elemente din teoria deschiderilor, a finalurilor, a jocului de mijloc, combinatii, aflai cate ceva din spatele cortinei evenimentului respectiv. Acum…
  Pentru ce sa mai dai o caruta de bani pe ceva din care ai foarte putin de aflat ?
  3.Editarea de carti de sah de jucatorii nostri de valoare are doua aspecte. Primul ar fi ca editarea unei carti implica bani, timp , capacitate de exprimare si “brand”, iar “brandurile” noastre sahiste sufera de lipsa a cel putin doua elemente din cele enuntate. Al doilea aspect il reprezinta exceptiile, acele “branduri” sahiste autohtone, respectiv Dl.Marin M. si Dl.Suba M., care au tot ce le trebuie, dar a caror carti sunt editate si sunt mai cunoscute in strainatate decat in tara, mai ales datorita preturilor “prohibitive” pentru romanul de rand.
  Ar mai fi si a treia varianta, nu vreau sa dau nume, a cartilor compilate dupa autori straini, sau de un nivel mult prea scazut pentru a interesa o masa mare de fani ai sahului.
  Deci carti de sah ai jucatorilor romani exista, dar nu prea multe, nu prea accesibile unele sau nu prea interesante.
  4.In afara de zbaterea unor sufletisti, dar care nu pot avea decat mai mult un impact local prin aria de acoperire a postului TV respectiv, sau un impact minim prin lipsa “brandului”,
  in rest nu se vede nici o implicare a oficialitatilor FRSah. Trebuiesc idei, implicare, competenta, in prezentarea sahului pe micul ecran, cu atat mai mult cu cat acesta este lipsit de spectaculozitate pentru omul de rand, ceea ce lipseste cu desavarsire actualului staf.
  5. Si in sfarsit, piatra de moara a actualei conduceri. Sahul in scoala. Am sa fiu extrem de laconic : In urma aceleiasi recomandari a UE de introducere a sahului in scoala , vecinii nostri bulgarii ( stiti, aia de care radeam nu cu mult timp in urma), au obtinut introducerea sahului in scoala, ca materie obligatorie. Cred ca orice alt comentariu este de prisos.

  octombrie 20, 2016 - 10:12 am Raspunde
 • Niki

  @Jugarul,
  Amintirile mele despre revista romana de sah sunt diferite. Si inainte si in primii ani de dupa revolutie se epuizau rapid, nicidecum sa ramane nevandute.
  Insa in comentariul tau ma intriga afirmatia “Societatea este asa cum o stim si aici este marea problema in care nu vad nici un semn de optimism”.
  Sa inteleg ca societatea este de vina pentru incapacitatea celor care au responsabilitatea oficiala sa faca promovarea sahului?
  Nu suntem deloc intr-o situatie mai buna decat acum 20 ani, ci observ o lipsa cronica de popularitate a sahului fata de trecut.
  Promotorii sahului(cu rare exceptii nesemnificative la nivel de sistem) nu au tinut pasul cu evolutia societatii.
  Aceasta evolutie are note peiorative uneori, cand ne gandim la nivelul de cultura generala al copiilor/tinerilor, la faptul ca, spre exemplu, cititul unei carti a fost inlocuit cu jocul pe tableta si navigarea pe retelele de socializare.
  Si daca tot am amintit de internet/media/retele de socializare pot afirma ca la acest capitol sahul a pierdut lupta cu societatea, mai exact are impact spre zero pe aceste canale de comunicare. Federabilii, care are trebui sa puna in practica o solutie de penetrare a acestor medii de comunicare sunt total inerti, probabil din necunoasterea feneomenului. Si cum e mai simplu sa nu ne bagam in ce nu stim, intoarcem spatele si ne prefacem ca problema nu exista.
  Sunt site-uri online, sunt bloguri, sunt ong-uri, sunt lideri de opinie care pot pune umarul gratis in a fi promoteri ai unor evenimente sahiste si ai unora dintre performerii nostri. Facebook si celelate canale de comunicare au decis presedintele si au dat jos un prim ministru. Sunt oameni si companii care pot raspandi in mase largi mesajele. Acestia trebuie facuti parteneri ai sahului.
  Pentru asta trebuie idei, charisma, implicare si niste lideri credibili. Sunt 2-3 prin federatie capabili sa creeze un festival unde cap de afis sa fie Deac spre exemplu? Sa bata la usa unor sponsori obisnuiti sa investeasca in educatie? Senzatia mea este ca nu, ca lipsesc replicile actuale ale “dinozaurilor” conducatori care au reusit la timpul lor sa gaseasca finantare macar echipele de superliga. Sau poate ne bazam pe promisiunile politicianiste ale sefului FRS.

  octombrie 20, 2016 - 8:37 pm Raspunde
 • jugarul

  Eu m-am referit la viata sahista de zi cu zi. Nu am spus nimic despre Federatie. Putem pleca de la ideea ca Federatia este varza, asta este alta discutie.
  La mine acasa, in Galati, exista 4 cluburi si cel putin o Asociatie Sportiva foarte active care au adus sahul la un nivel de dezvoltare inimaginabil acum 20 ani, cand exista un singur club, complet inactiv sahistii intalnindu-se si jucand doar in parcuri si la ei acasa(eu cand mi-am dorit sa joc intr-un concurs nu am asteptat sa ma invite cineva, mi l-am organizat singur singurel). Nici o Federatie oricat de buna sau rea nu ar fi putut nici opri aceasta dezvoltare nici n-ar fi putut crea aceasta realitate, care a dat un vicecampion European de juniori anul trecut.In ce priveste sahul feminin Galatiul a dat mai multe campioana nationale in ultimii ani…dar, ca inca o dovada ca acest capitol cere o cu totul abordare si depinde de cu totul alti factori, nu se vede inca vre-o viitoare selectionabila(desi potential exista la aceste campioane…trebuie sa-si si doreasca sa continie)
  In ciuda cestei dezvoltari si a unui numar mare de juniori galateni talentati, sansele ca vre-unul dintre ei sa ajunga macar MI sunt destul de mici si tin in primul rand de cat de mult isi doresc ei si familiile lor sa obtina acest titlu, dar si de mediu… Poate sa stea Federatia si in cap situatia nu se va schimba, nici in bine nici in rau…Poate si trebuie ce-i drept sa se straduiasca sa ofere conditiile propice de mediu, va spun sigur insa ca nu va influenta in mod decisiv, dar MUSAI TREBUIE sa-si faca treaba.
  Aceiasi poveste o gasim in mai multe orase din tara. Ca Federatia poate sa influenteze si sa ajute si sa o faca mai bine, cu asta sunt de acord, dar nicaieri in lume Federatia nu este asa cum o priviti dumneavoastra.
  In ce priveste „Sahul in scoala”, iarasi va dau exemplul personal. Daca m-a interesat sa introduc sahul intr-o scoala m-am dus si am predat acolo, nu am asteptat sa ma sune cineva de la Federatie sa ma roage frumos sa ma duc sa fac asta.Acelasi lucru l-au facut mai multi colegi atat in Galati cat si pe tot cuprinsul tarii. Cei ce si-au dorit sa o faca si oficial, platiti ca profesori au avut de-a face cu opozitia sistemului de educatie. Cine si-a dorit cu adevarat, a reusit, in ciuda opozitiei sistemului. Eu insumi ma pregatesc de aceasta lupta cu sistemul si daca voi avea suficienta motivatie personala o sa castig…dar deocamdata ma pregatesc fara scop precis, este foarte posibil sa nu ma angajez in lupta nici dupa ce voi fi perfect pregatit.Am predat totusi platit de Asociatia de parinti a scolii, cu carte de munca…se poate.
  Politicianistul sef al FR Sah a batut la usa si la geamul ministrilor educatiei pana a obtinut un Ordin de ministru. Dupa care s-a culcat linistit. Dimineata si-a facut bagajul si s-a dus din Inspectorat Judetean in Inspectorat Judetean facand tot ce i-a stat in putinta sa-i convinga sa si aplice acel ordin. Sper sa ma insel, dar nu cred ca nici un presedinte al FR Sah si nici un politician nu va mai face asta. Politicianistul asta o s-o mai faca si daca nu va mai fi politician si daca nu va mai fi sef la FR Sah.
  Repet, vorbesc despre realitatea de zi cu zi, de fapte si de ce simt eu ca jucator si animator de sah in fiecare zi.Federatia este alt subiect pe care il pot aborda. deocamdata s-o lasam asa cum spuneti dumneavoastra.

  octombrie 22, 2016 - 6:39 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Jugaru, cu toata parerea de rau, dvs. puneti semnul egal intre interesul propriu al unei persoane, oricare ar fi aceea si interesul intregii comunitati sahiste. Aceasta ecuatie nu va da niciodata egalitate. Va fi intotdeauna o inegalitate. Exact acesta era rolul FRSah, de a insuma interesele tuturor sahistilor romani, ceea ce nu face. Asa si Ploiestiul, in lipsa oricarui sprijin real din partea oficialitatilor locale , supravietuieste si inca mai mult decat onorabil, cu rezultate foarte bune la copii si juniori, cu echipe de Superliga si mai ales fara sprijinul FRSah, asa cum a avut Galatiul cu conducerea anterioara. Dar descurcarea pe cont propriu nu este solutia corecta. Trebuie creat ceva bun si coerent pentru toti.
  Referitor la nazbatia pe care ati spus-o : “Daca m-a interesat sa introduc sahul intr-o scoala m-am dus si am predat acolo”, sa va spun ca v-ati dus sa predati acolo din stricta dvs. necesitate, ca sa faceti bani. Si eu daca aranjez sa predau “origami” intr-o scoala, nu inseamna ca am introdus “origami” in scoala. Lucrurile serioase si adevarate se fac in mod oficial ,( bine) organizat si generalizat. Si atunci revin la rolul federatiei. Daca fiecare se descurca cum poate, atunci cum isi mai justifica existenta federatia ? Atunci ne intalnim o data pe an sa dezbatem si sa aprobam regulamente, platim o singura persoana care sa stranga taxele, sa inregistreze transferurile si sa faca deconturile pentru loturile nationale. Ce nevoie mai avem atunci de un presedinte, de un secretar general, de un CD ? Nu puteti rupe ceea ce faceti dvs. ca jucator sau animator sahist de subiectul federatie. Toate sunt interconectate unele cu altele invariabil. Va dau doar un exemplu :
  Sunteti sahist si doriti sa participati la campionatul national. Dar constatati ca niste minti bolnave de la aceasta FRSah, care in loc sa faciliteze participarea la aceasta competitie de baza, nationala, cauta caile cele mai diabolice de indepartare a sahistilor. Hai sa spunem ca anul acesta au facut o prostie si au facut praf competitia cu acele semifinale pline de gafe si ilegalitati de organizare, trecute sub pres. Nu numai ca se continua cu prostia, desi la finala s-au prezentat cu vreo 30 de participanti mai putin si organizatorul a recunoscut ca a fost in pierdere, dar ca lucrurile sa fie clare, aceste semifinale au fost fixate incepand cu 3 ianuarie. Scopul pare foarte clar : inceputul desfiintarii competitiilor nationale. Actuala conducere FRSah respecta cu strictete directivele din exterior : eliminarea a tot ce este national. Inceputul este si acesta : distrugerea campionatului national. “Aberez” vor spune unii. Haideti sa vedem. Timpul are raspuns la toate, din pacate pe pielea noastra.

  octombrie 22, 2016 - 9:46 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   @ Anuta Laurentiu: V-am atras atentia sa nu mai atacati persoane cu mai multe ocazii. Cu ultima ocazie, ati mai aruncat cu noroi catre cineva, in comentariul 44, comentariu pe care nu l-am citit pana astazi, fiind plecat o saptamana. Cu ocazia aceasta ati fost banat pentru insulte repetata si promovarea a diferitelor articole pe “Sah cu Ceausescu”. Va doresc numai bine si tot ceea ce imi doriti!

   octombrie 22, 2016 - 10:51 pm Raspunde
 • Mizdrache

  @48
  Nu e bine Domnule Chestor!

  octombrie 22, 2016 - 11:26 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  @Mizdrache and co: Apaca 1990 : Sprijinim guvernul! Sprijinim guvernul! Iar guvernul nici nu cadea! ziceau fetele de la Apaca…
  Nene Florine e caz grav aici, stai mai bine la chestura si rezista cat mai mult. Vine vremurili noi peste noi! Sau peste ei! O sa vezi ca am fost prea indulgent si cad tot eu in culpa, fara sa stiu ce a scris.Sunt la pat de o saptamana cu gripa si inca o problema la umar. Nu…nu mi-au cazut stelele sau gradele, o infectie nasoala, sper sa fie prima si ultima din cariera mea. Toate bune si eu stiu ca acolo unde nu stiu si nu am informatii sau nu ma pricep, nu ma bag! Pentru ca s-ar putea sa ies mai rau decat autorul principal.

  octombrie 23, 2016 - 12:13 am Raspunde
 • Mizdrache

  Dacă nu te pricepi, stai în banca ta!!!
  Victor-Florin Coman, alias Mizdrache.

  octombrie 23, 2016 - 12:53 am Raspunde
 • Mizdrache

  Blogul ăsta nu e al tău, e al celor care au muncit pentru promovarea lui. Beiu, Stanca, Coman, Bujor, Jeltopop…
  Tu erai plecat izmezene pe călători…
  Hai! Banezăne pe toți! Ai primit ordin la federație…

  octombrie 23, 2016 - 1:00 am Raspunde
 • Mizdrache

  Ștergi și pui înapoi comentarii, ca să nu mai știm numărul, să ne faci de râs. Rușine!

  octombrie 23, 2016 - 1:04 am Raspunde
 • Mizdrache

  Ai crezut că mă ascund? NU!!!!!!! Nu mi-e rușine, ție să-ți fie rușine!
  Victor-Florin Coman

  octombrie 23, 2016 - 1:08 am Raspunde
 • Mizdrache

  Pentru ce ai făcut în seara asta, te provoc să joci un meci cu cel pe care ți-ai permis să-l banezi. Tu pui UN LEEu, eu pun o SUTĂ. La Casa cu Nuci.Plătesc deplasarea la București pentru amândoi.
  Te bagi?

  octombrie 23, 2016 - 1:15 am Raspunde
 • Mizdrache

  Din păcate parveniții au reușit să strice o prietenie..
  Îmi pare rău Iulian!

  octombrie 23, 2016 - 1:22 am Raspunde
 • Mizdrache

  Fă un efort Iulian, și vino cu noi pe maidan…să bem un ceai cald împreună. Cheamă-l și pe domnul acela răcit de la federație…
  Hai să băgam un antibiotic șahului, până nu intră în insolvența…

  octombrie 23, 2016 - 1:32 am Raspunde
 • Mizdrache

  Dragi șahiști, tot ceea ce ați citit a fost un pamflet
  https://youtu.be/1SPkUjt6Qak

  octombrie 23, 2016 - 1:37 am Raspunde
 • luciangilea

  Si unde e atacul la persoană??

  octombrie 23, 2016 - 8:11 am Raspunde
 • jugarul

  @Anuta Laurentiu
  „fara sprijinul FRSah, asa cum a avut Galatiul cu conducerea anterioara” – Galatiul fusese sprijinit inainte de alegeri de presedintele anterior. In timpul mandatului acestuia nu a benefeciat absolut deloc de nici un fel de sprijin federal
  .
  „v-ati dus sa predati acolo din stricta dvs. necesitate, ca sa faceti bani” – nu m-am dus in nici o scoala si in nici un loc in care am facut ceva pentru sah cu scopul de a face bani si n-am avut nici o necesitate(singura mea necesitate legata de sah a fost sa joc si a ramas complet nesatisfacuta pentru ca am tinut sa le ofer copiilor ceea ce mi-a lipsit mie cand eram ca ei); am facut-o de placere(sumele incasate au fost derizorii si volumul de munca urias:un exemplu-au participat 70 copii la cursuri din care 50 pe tot parcursul anului, eram platit numai la cursurile de initiere de la clasa I cu suma necesara darilor la stat, la celelalte aveau acces gratuit toti, concursurile erau dese, fara taxe si cu premii, tot bugetul anului fiind asigurat din buzunarul meu propriu etc.).
  Dumneavoastra vorbiti de proiecte serioase si va inchipuiti ca acestea se pot face fara bani si cu oameni care nu sunt platiti?
  Cunosc colegi care castiga din sah in scoli si gradinite in jur de 2500 lei lunar(altii chiar dublu) si l-a inceput i-am judecat si eu. Am inteles apoi ca isi merita fiecare banut si de 10 ori pe atat(cei ce-si fac treaba cu seriozitate si muncesc de dimineata pana seara). Cand am inceput eu sa predau sah in scoala castigam in alt domeniu mult mai bine de atat muncind mult mai putin.
  Eu sunt un idiot care si-a inchipuit ca poate face munca voluntara nelimitat.
  Daca as fi platit pentru miile de ore voluntare as avea bani sa finantez un club mare cu grupe de juniori si echipe de superliga si i-as si investi fix in asta.Nefiind asa cum sugerati dumneavoastra am ajuns la epuizare si fizica si financiara si trebuie sa o las mai moale ca sa nu trebuiasca sa ma opreasca realitatea.
  Din pacate mie mi-au ridicat banarea si acum imi pierd vremea pe blog. Promit sa o las mai moale pana la alegeri,la care NU voi candida; dupa care va asigur ca voi fi de partea federatiei indiferent cine va candida si cine va castiga si alaturi de federali(oricine vor fi ei) trup si suflet, sper chiar mai mult decat am fost in mandatul meu.
  Va doresc tuturor sa va simtiti cat mai des cum m-am simtit eu week-end-ul acesta la Mangalia, unde atat eu cat si copiii si colegii mei ne-am intors fericiti dupa un maraton sahist(n-am avut timp nici sa mergem la masa, nici sa iesim sa ne luam pufuleti), dar ne-am simtit minunat, toate celelalte conditii fiind superbe, ca si jocul si rezultatele.

  octombrie 24, 2016 - 2:58 am Raspunde
 • Nicolae Jeltopop

  Domnule Anuta,
  ” You will never walk alone! “

  octombrie 24, 2016 - 8:54 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.