100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (9)Aici puteti sa revedeti 100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (8)

81. Răzbună-te pe un adversar! 

Este foarte placut sa bati pe cineva care te-a zdrobit în trecut. Asigură-te că joci destul de mult, şi de câte ori este necesar împotriva jucătorului respectiv pentru a simti gustul unei bine meritate răzbunari! Ar putea ajuta dacă jucătorul nu ar avea un rating FIDE de peste 2700!
Fă-o: şi obţine dulcea răzbunare

82. Încearcă să faci rost de “The World of Chess” de Saidy şi Lessing
Aceasta este o foarte frumos ilustrata carte de şah, care are tot felul de poze superbe cum ar fi cea care prezintă una dintre cele mai mare sali de sah Moscova!
Fă-o: si vezi mai multe poze cum ar fi cea descrisa mai sus

83. Castiga un joc decisiv intr-un meci pe echipe
Câştigarea partidei decisive la un meci pe echipe poate fi extrem de satisfăcătoare. De exemplu dacă echipa câştigă liga ca urmare a victoriei tale.
cupa_romaniei 2_colosseum1_colosseum2 cupa_romaniei1
Fă-o: şi fii eroul echipei
84. Vorbeste cu un pasionat de şah despre impactul meciului Fischer – Spassky!
Meciul Fischer – Spassky a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai importante meciuri din istoria şahului. Vorbeste cu un entuziast al şahului, care a trait acel moment, şi afla cum a afectat acest meci lumea şahului. Acest meci a reprezentat simbolic Statele Unite vs. Rusia!
Fă-o: şi aflaţi de ce acest meci a captat atentia intregii mass-media, să nu mai vorbim de lumea şahului

85. Cumpără (sau, si mai bine, primeste in dar) un set de şah “de lux” pentru sufrageria ta!
Fă-o: şi impresioneaza-ti vizitatorii cu nivelul de rafinament cultural si cu eleganta ta, dar orice ai face, nu juca blit cu el!!

86. Obtine o remiza pana in 10 mutari cu un Mare Maestru
Daca un Mare Maestru are nevoie de o remiza in ultima runda a unui turneu, acesta va fi, destul de des, dispus să fie acord cu o remiza, chiar şi cu un adversar mult mai slab clasat. Deci aici se află sansa ta de a oferi o remiza rapida.
Fă-o: şi spune tuturor ca ai remizat odată cu un Mare Maestru

87. Fă un turneu de blit la tine acasă!
Şahul poate fi iute şi furios. Organizeaza un turneu de blit cu minim patru jucatori acasa la tine, şi pune la dispozitie multe racoritoare, chipsuri şi alune cat sa ajunga pentru intreaga desfasurare a turneului! 

 

Fă-o: Pentru ca şahul nu inseamnă doar jocuri lungi si plictisitoare

88. Creeaza o poziţie de şah unica din punct de vedere estetic!


Alterman – Deep Fritz, Kasparov Chess, 15 noiembrie 2000


Punerea tuturor pionilor pe linia a patra, cum a făcut Alterman, ca să bată un calculator puternic, a facut faimoasa partida, pentru că zidul de pioni are o caracteristica estetica foarte puternica.

Fă-o: şi pasionaţi de şah din întreaga lume vor vorbi despre jocul tau!

Aici puteti vedea partida comentata chiar de MM Boris Alterman


89. Inventeaza un citat de şah care sa devina celebru

“Greşelile sunt, toate, acolo pe tabla de sah, aşteptand să fie făcute. ” – Tartakover
Nu trebuie neapărat să fii un jucător de şah de elita pentru a ajunge sa lansezi un citat. Uneori jucatori mai putin cunoscuti sunt mai spirituali si cu mai mult umor decat altii foarte faimosi. Acest lucru a fost adevărat, de exemplu, in cazul lui Tartakover, care, deşi nu a ajuns campion mondial, are un număr excepţional de mare de citate in şah!
Fă-o: şi urmareste atent aparitia citatului in mass-media şahului

90. Rejoaca partidele lui Paul Morphy!
Morphy se poate să nu fi fost un jucator pozitional genial, dar abilitatea lui tactica a fost şi este uluitoare, chiar şi dupa standardele ridicate din ziua de astăzi. El a fost un rege neincoronat care ar fi putut foarte bine să fi fost capabil sa-l învinga pe Staunton, daca Staunton nu ar fi evitat un meci împotriva lui.

P10

Pozitie din partida Morphy-Anderssen, 1858 dupa 7…Ng3. Albul sacrifica turnul cu 8.Nxf4.


Fă-o: şi fii inspirat de acesta

Traducere si adaptare dupa Tryfon Gavriel

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.