Alegerea mutarii castigatoare (I)

Alegerea mutarii castigatoare (I)

alegerea_mutarii3

Si in sah mai binele este dusmanul binelui, insa de multe ori se intampla ca sa cautam adanc ceva si acel ceva sa nu existe. Ideea de a nu te grabi sa faci mutarile normale si fortate, ci sa incerci sa cauti si alte cai mai putin vizibile, calculand variante care nu spun nimic la prima vedere, insa daca adancim analiza, vom reusi sa descoperim noi valente ale pozitiei.

[Alegerea mutarii 1]

Alegerea mutarii nu este deloc o misiune usoara pentru nici un jucator de sah. Practic, aproape la fiecare mutare, sahistii sunt pusi in fata unor situatii de a alege cea mai buna continuare calculata si trecuta prin filtrul mintii fiecaruia.

al1n

Exista insa o optiune in plus aici, o mutare care rezolva instantaneu toate problemele negrului si aduce albele in pragul colapsului. 1…g5! daca pana acum toate mutarile il fac pe negru sa castige usor, inseamna ca mutarea g5 si-a atins scopul si este cea mai buna alegere. Insa trebuie sa calculam totul si ultima resursa a albului, mutare de care albul isi leaga toate sperantele… [1…g5 dama alba nu mai are decat campul h6, dupa care negrul castiga turnul intreg si castiga usor. 2.Qh6 (Clar ca nu merge dama la g3 2.Qg3?? Ne2+ 3.Kh1 Nxg3++-) 2…Ne2+ 3.Kh1 Nxd4; In aceasta pozitie, negrele pot muta simplu 1…Ne2+ 2.Kh1 Nxd4 3.Qxd4 negrul a restabilit egalitatea materiala, dar va suferi mult in continuare supus presiunii permanente pusa de piesele albe. 3…Re8 4.Re1 Qe6 pozitia este aproape egala, insa albul are un avantaj mic dar clar si de durata lunga. Pionul din c4 este slab si alte 2 slabiciuni pot fi atacate in viitor: a7 si c7. Asadar, cel mult egalitate pentru negru, desi va trebui sa munceasca mult si este improbabil ca va reusi sa o obtina. 5.f4²] 2.Rxf4 Dupa aceasta mutare disperata, nu exista decat un singur castigator, pentru ca negrul joaca simplu [2.Qh6 Ne2+ 3.Kf1 Nxd4; 2.Rxf4] 2…Qxe5

al2n

Toate trei piesele grele ale albului, sunt in priza si pierderile materiale uriase nu se mai pot evita. Asadar mutarea 1…g5! a fost intradevarexcelenta![2…gxh4 3.Rxf5] 0–1

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia de mai sus

Alexander_Kotov_1967c

Alexandr Kotov

Alexandr Kotov povestea, in cartea sa “Din tainele gandirii jucatorului de sah”, despre eternul salanger la titlul mondial, eroul sahist al estoniei, Paul Keres:

“Mi s-a intamplat sa analizez partide intrerupte cu Paul Keres, sau alte diverse pozitii. Intotdeauna m-a uimit o caracteristica a lui. Gasind o cale spre victorie, maestrul estonian incepea imediat sa caute alta. Cand parea ca se castiga o piesa pentru el era prea putin, oare nu se poate castiga dama? Daca se gasesa si aceasta cale, cum sa se multumeasca cu dama avantaj, el cauta imediat o posibilitate de mat.

” De ce sunt necesare toate acestea?” ii reprosam nu o data. Prietenul meu tacand, continua sa mute piesele pe tabla, asa era obiceiul lui, asa face intotdeauna. Aceasta se explica prin tendinta unui sahist excelent de a cunoaste cat mai adanc toate pozitiile, sa descopere subtilitatile, sa exerseze, sa rezolve in orice pozitie, la cel mai inalt nivel, problemele strategice si tactice. Totusi, aceasta “manie” implica un pericol. Gasind si alta posibilitate de castig, te bucuri:

” Uite ce pozitie castigata am. Pot sa obtin victoria si asa si altfel!” Gasind si o a treia cale, entuziasmul te copleseste. Oare aceasta nu este ceea ce am numit ameteala succesului? Dupa parerea mea, obiceiul de a cauta maximum de posibilitati intr-o pozitie net castigata, se transforma cu timpul intr-un orgoliu daunator, sursa pentru comiterea de grave greseli.

                                               keres9  Miroslav_Filip_1963

Paul Keres – Miroslav Filip

In partida Keres – Filip, din Turneul Pretendentilor, Amsterdam, 1956, a survenit urmatoarea pozitie:

38a

Aici albul avea cateva cai de castig. Retragerea nebunului la b2 ar fi decis soarta partidei. La fel 38.Df6 Cxe5 39. Dxe5.

39v1a

Secundantul lui Keres spunea ca acesta a analizat cinci cai de  castig si, in sfarsit, a ales-o pe cea de-a sasea 38. Rg1-h2?? , iar dupa 38…Tc4! 30.Df6 Cxe5, a ramas fara o piesa, deoarece nu poate juca 40.Dxe5 din cauza Df4+ cu schimbul damelor si cu un final pierdut pentru alb.

41v2n

Partida Keres – Filip s-a desfasurat in runda 17, cand Keres avea 9,5p iar Smyslov avea 10 puncte si conducea in clasament. Victoria lui Keres, aducea egalitatea intre primii doi, cu o runda inainte de final, amandoi jucatorii avand 10,5 puncte si sanse apreciabile pentru Keres de a termina primul in turneul candidatilor! Sansa lui Smyslov a facut ca el sa castige si titlul mondial in 1957m dupa o intalnire titanica cu Mikhail Botvinnik, unde Smyslov a castigat cu 12,5 – 9,5 . Botvinnik si-a recuperat coroana sahista in meciul revansa, castigand meciul cu 12,5 – 10,5. Botvinnik a rezistat in doua meciuri de infarct, asalturilor salangerilor Bronstein in 1951 si Smyslov in 1954, cand a reusit sa termine la egalitate meciurile 12-12 si sa isi pastreze titlul mondial!

Clasament turneul candidatilor 1956 , Amsterdam

Cazul de mai sus se asemana cu urmatoarele exemple. In partida de sah exista uneori doua cai:

  1. posibilitatea de a castiga prin mijloace clare si simple;
  2. prin sacrificii frumoase;

In astfel de momente se manifesta temperamentul si caracterul sahistului. Pentru unii primeaza punctul, victoria, succesul. Acestia se vor multumi cu simplitatea.

Altii , daca au posibilitatea sa sacrifice, nu vor ezita in fata riscului de a pierde un punct. In orice caz, jucatorul este acela care hotaraste de unul singur, pe baza considerenelor personale, a gustului, a situatiei in clasament. Totusi, nu intotdeauna este bine  sa alergi anume dupa o varianta frumoasa, mai ales daca nu este legata de cerintele pozitiei. Jocul la frumusete, de cele mai multe ori, porneste de la o inclinatie daunatoare: “Imi pot permite orice, uite ce bine stau , pot sacrifica si dama! De aici, mai e un singur pas spre ameteala succesului si greseli grosolane.

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia din partida Keres – Filip

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Gabi

    Ma regasesc perfect in situatia ameteala succesului = greseli grosolane. O sa mi-o tatuez pe brat:)

    martie 20, 2016 - 7:56 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.