Alegerea mutarii (I)

Corespondenta de la Sorin M. – Canada

M-am tot gandit ca sa scriu o prefata sau sa nu o fac?!? Insa am zis sa scriu cateva cuvinte, mai ales ca ne dorim cat mai multe initiative ale sahistilor de acest gen. Pentru cei care au usurinta  de a scrie si a se exprima  gandurile intr-un articol, va prezentam unul cu o viziune  interesanta, plina de  elemente originale si un limbaj spiritual al autorului. Incercam sa facem de acum incolo lobby pentru materialele care contin sah si lucruri utile pentru sahisti, incercand sa scoatem blogul din sfera polemicilor si discutiilor interminabile, care speram ca se vor mai incheia sau spiritele se vor mai linisti. Se pare ca avem nevoie mai mult ca oricand de sah, desi spiritele se incing cu mult mai repede decat in alte epoci, criza se adanceste in Romania, iar de la centru se transmite subliminal mesajul:” Sahul nu este o prioritate sau avem altceva important de facut!” . Desi subiectele care starnesc polemici vor mai fi, incercam sa oferim o alternativa si pentru sahistii care vor articole despre sah. Daca am ramas dator lui Sorin, cautand sa aleg un moment bun pentru publicat, nu voi mai ramane de acum, mai ales ca tratarea sa originala ne-a placut la mai multi din echipa. Mult succes Sorin si multumiri din partea echipei pentru eforturile tale sustinute, pentru a scoate la lumina un articol reusit! Se vede ca ai avut pofta de viata si de sah!

Hai sa mutam lemne!

« In epoca zapping-ului, a chat-ului, a jocurilor video, a invata sa joci sah inseamna sa-ti imbunatatesti aptitudini de baza (capacitatea de decizie, analiza, gandire strategica, anduranta, rezistenta la stress) in timp ce interactionezi intr-un mod semnificativ cu ceilalti. » (Chess Instructor 2009, New in Chess)

Daca ati citit “Insula fericitilor” (August Strindberg), o scriere umoristico-filosofica in care se aminteste ca exista in lumea noastra studii superioare despre teoria nasturilor — in cate categorii se impart nasturii samd, veti intelege de ce nu agreez prezentarea pedanta a sahului.

Exista totusi carti bune de sah, semnate, printre altii,  de antrenori ca V. Vaisman sau celebrii Dvoretsky si Yusupov. Aici va ofer “my two cents” sau doi bani, daca vreti, (pana nu ma razgandesc), sub forma unor randuri despre:

-calcul si, poate:

-analiza partidei, evaluarea stilului;

-pregatire;

-popularizare (opinii, indemnuri si alte “heirupisme”), dupa care ma duc la pescuit, unde o sa scriu carti despre teoria deschiderilor in sah.

Acum, parca-i aud pe unii dintre concetatenii mei, smecherii romanasi: «  Fir intins! Lasa-ne, ba, …sanatate si-un praz verde! » . N-am decat sa-mi amintesc cu regret ca « omul, in cinste fiind, n-a priceput, alaturatu-li-s-a necuvantatoarelor si s-a asemanat lor. »

Cuvinte ca oponent, jucator, sahist, maestru au fost intrebuintate la genul masculin doar pentru convenienta, nu discriminare sexuala – femeile, la cratita! Sahul e prea dificil pentru voi! Nu fac aceasta precizare de frica legii, ci a polonicului care-mi vajaie ca un nunchaku pe langa urechi.

Asta n-are, asta are, asta este marcatoare!

Adversarul a mutat. Ce facem acum? Ii aplicam prompt doua palme cu piciorul! Asta daca zarurile n-au dat nimic bun. Sau gandim…

Pentru a imbunatati capacitatea de calcul, exista o alternativa la metoda traditionala a motivelor tactice. Este o metoda propusa de Hertan (« Forcing Chess Moves »),  inspirata de programele de sah si de …nevoie, nevoia de a gasi “mutari tari” (care forteaza adversarul, care castiga ori pastreaza initiativa). Aceasta reflecta procesul de gandire prin care maestrii trec mai mult sau mai putin constient. Desigur, nu inlocuieste talentul, antrenamentul, investigarea tacticii si strategiei. Este potrivita noilor jucatori de turneu dar si celor de nivel 1800-1900.

Oponentul muta

-ce ameninta?

-exista o amenintare directa (1 mutare) de mat sau atacul unei piese?

-dar o secventa de 3 mutari fortate?

-piesa mutata a descoperit o amenintare a altei piese?

A. Mutarea oponentului este o amenintare

A1. Este reala amenintarea?

(daca il las sa continue, am la sfarsit o mutare buna care inclina balanta in favoarea mea?)

Gligoric – Commons, Lone Pine 1972

Negrul la mutare

Aici negrul a acceptat un mare dezavantaj cu 1…Rb7?? deoarece a dorit sa evite 1…Cb6+?? 2.cxb6 sau 1…Ce5+(!) 2.Nxe5 Txd1 3.Nxc7 castigand o piesa. Insa nu a analizat 3…e5!, ducand la mat.

Daca amenintarea e reala

A2. Pot sa produc o amenintare cel putin egala?

In primul rand, a ignorat mutarea oponentului amenintarea mea precedenta si daca da, continuarea este in avantajul meu?

In al doilea rand, mutarea sa imi permite sa consider o noua mutare, mai tare decat a lui?

Vyzhmanavin – Tukmakov, Novosibirsk 1986

Negrul la mutare

Cum pareaza negrul amenintarile de mat ale albului? Cu 1…Tf7? Ei, nu, ci 1…Dh3+!! 2.Rxh3 (2.gxh3 Txf2 #) 2…Th1 #.

Daca nu am o amenintare cel putin egala

A3. Am o aparare activa?

Am o mutare defensiva care nu numai ca pareaza amenintarea, dar ma apropie de obiectivele mele, de exemplu, dezvoltarea unei noi piese sau mutarea unei piese pe un camp mai bun?

Tiviakov – Vasiukov, Elista 1996

Negrul la mutare

Impotriva invaziei Td8+ nu s-a multumit cu 1…Tc8? ci a gasit o aparare activa care a schimbat cursul luptei: 1…Ce6! Descoperind un puternic atac asupra f3. 2.Cg5 Albul vrea sa pastreze initiativa dar negrul a pregatit o replica periculoasa : 2…Db7! 3.Ce4 Txf2! 4.Cxf2 Dxf3+ 5.Rg1 Nd4 6.Txd4 Cxd4 si negrul a convertit in victorie finalul cu un pion in plus.

Daca nu:

A4. Am o aparare flexibila?

Altfel spus, pot stopa amenintarea fara sa-mi imobilizez piesele, limitandu-mi alegerea planurilor viitoare sau sa modific  inutil  structura de pioni?

Negrul la mutare

Negrul are sanse normale cu amenintarea cel putin egala 2…Cf6 sau apararea 2…Cc6, care-I si activa si flexibila.  Dar apararea lui Philidor, 2…d6, e intalnita mai rar in practica maestrilor.  De sa fixezi  asa devreme structura , d6-e5, mai degraba decat sa-ti rezervi dreptul de a dezvolta Nf8 mai activ la c5 sau b4, care deseori ofera cheia catre egalitate?

(Va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

7 Comentarii

  • ovidiu_3003

    Minunat !

    octombrie 15, 2010 - 8:14 pm Raspunde
  • sictireli

    Iulica, am auzit lucruri extraordinare despre echipa de sah din Giurgiu. Felicitari. Sper ca data viitoare sa prindeti o treapta pe podium.

    octombrie 16, 2010 - 11:44 am Raspunde
  • Sorin

    Multumesc pentru aprecieri, ode si alte osanale, tovarasi.
    Dator nu imi era nimeni, poate doar cu indicatii pretioase despre cum vreti sa publicati materialul si, mult mai important, am observat mai tarziu, cu cititorii. Sportivii romani (fie si amatori, nimic jignitor aici) au antrenori, carti etc. Eu comunic in special cu amatorii de sah (nimic jignitor, zic iar din nou inca o data). Nu-mi surade ideea sa-mi aud ecoul (ego-ul) intr-o sala goala.

    octombrie 17, 2010 - 4:00 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Sorin eu ti am citit materialul si astept continuarea…sala nu e chiar goala !

    octombrie 17, 2010 - 7:07 pm Raspunde
  • Vasile Dragomanu

    Excelent articol . Astept continuarea . Felicitari .Ma bucur ca am cunoscut echipa din Giurgiu.

    octombrie 18, 2010 - 8:01 am Raspunde
  • horatiu

    Un articol frumos!

    octombrie 18, 2010 - 8:42 am Raspunde
  • Sorin

    Am vazut, Ovidiu. Era vorba despre ce a scris Iulian, care si posteaza pe blog.

    octombrie 21, 2010 - 1:50 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.