Barfe, scandaluri, si alte intamplari incredibile din istoria sahului (II)

Traducere de Daniel Bujor

Aici puteti revedea -Barfe, scandaluri, si alte intamplari incredibile din istoria sahului (I)

Am strans cateva “barfe” si fapte, gasite pe forumuri si site-uri de sah, mai mult sau mai putin amuzante, consemnate in istoria sahului.

osipov_chess

 

Seret – Andruet, Campionatul Frantei

Andruet2

Gilles Andruet

O altercatie intre cei doi cu privire la faptul daca Andruet a cedat inainte ca Seret sa-i dea mat. Dupa aceasta Andruet a avut nevoie de 8 copci!

Intamplari “amuzante” de dupa partide:

  1. La Turneul de la Amsterdam, din 1950, Reshevsky si Najdorf s-au incaierat dupa o partida.
  2. Dupa ce Fischer l-a invins pe Petrosian, in meciul Candidatilor din 1971, Doamna Petrosian l-a pleznit peste fata pe secundantul sotului ei, MM Alexei Suetin.

fischer_petrosian10

Fischer – Petrosian

O intamplare amuzanta il priveste pe George Treysman, care era un binecunoscut jucator de cafenea in New York-ul anilor `30. El avea un turn mai putin, asa ca a subtilizat un turn de la o masa vecina. Dupa aceasta a castigat partida, a bagat banii in buzunar, si a reasezat repede piesele pe tabla. Ceilalti trei jucatori au incercat, dupa aceea, sa-si dea seama ce s-a intamplat!

O alta intamplare se pare ca s-a petrecut intr-o partida a lui Reshevsky contra lui Dobald Byrne, disputata la Manhattan Chess Club. In timpul unei crize de timp, la inceputul partidei, sotia lui Reshevsky a strigat:

Sammy, i-a cazut steguletul!”, iar Reshevsky a revendicat imediat partida.

Am gasit si o relatare a lui Benko, in cartea lui, “Pal Benko, My Life, Games and Compositions”, cu privire la doua meciuri cu Keres:

“In urmarirea locului intai (in turneul de la Curacao din 1962) esecul meu a inceput in timpul celei de-a treia partide cu Keres, el jucand cu albul contra sicilienei mele. Aveam un joc mai bun, dar mi-am irosit sansele dupa ce am sacrificat oribil o piesa intr-o groaznica criza de timp. Aceasta nu mi-a lasat decat sansa unui sah etern. Cu numai cateva secunde ramase, mi-am efectuat mutarea care forta remiza, dar am lasat piesa putin in afara patratului. El a apasat pe ceas si a spus “Aranjeaza piesele!”. Surprins de aceasta, au mai trecut 1-2 secunde pana sa realizez ce se intamplase. Dupa care am incercat, in disperare, sa aranjez piesa, doar ca sa observ, ingrozit, ca steguletul cazuse, iar eu am pierdut partida. Nu m-am plans, dar am fost foarte suparat, si m-am gandit: ” O sa-l bat pe tipul asta atunci cand o sa fie cel mai dureros pentru el”.

keres

Paul Keres nu a ajuns sa joace niciodata, un meci pentru titlul mondial

Iar ultima noastra partida a fost critica pentru intreaga lui cariera, de vreme ce o remiza l-ar fi facut sa joace un meci de baraj cu Petrosian, pentru a avea dreptul sa joace cu Botvinnik pentru titlul mondial, iar o victorie l-ar fi propulsat direct in postura de salanger.

In aceasta partida importanta, stateam ceva mai bine, cand partida a fost intrerupta. Mai tarziu, Petrosian si Geller au venit la mine, in secret, si s-au oferit sa ma ajute sa-l inving pe compatriotul lor! Am fost dezgustat. Spunandu-le ca, la cel mai bun joc, partida s-ar fi teminat remiza, le-am cerut sa plece. Cu toate acestea, la reluare, Keres a facut o greseala, si am castigat. Rezultatul l-a demoralizat pe bietul Keres, dar suferintele lui nu se terminasera!

Geller_E

Efim Geller

In jocul urmator am jucat cu Geller. Impotriva lui am ajuns intr-un final de dame, in care aveam doi pioni in plus. Mai aveam de facut o mutare, si am vrut sa fiu sigur ca nu are vreun sah etern. Din pacate steguletul meu a cazut exact cand am facut ultima mutare, iar Geller a castigat! Din aceasta cauza Keres a trebuit sa joace un meci de baraj cu Geller (pe care l-a castigat) pentru locul doi, iar mai tarziu a scris ca eu am pierdut deliberat ca sa “i-o fac”.

Bineinteles ca nu as face niciodata ceva de genul asta, dar Keres a crezut altceva, si probabil a trait cu aceasta impresie pentru restul vietii sale. Putem intelege sentimentul lui ca pierderea jocului anterior l-a facut sa-si rateze sansa:

Petrosian a jucat cu Botvinnik pentru titlul mondial, l-a invins, si a devenit noul campion mondial. Iar bietul Keres nu a mai avut niciodata oportunitatea sa joace un meci pentru titlul mondial care insemna atat de mult pentru el.”

1 Comentariu

  • calin_dragomirescu

    Daca ar fi sa-l credem pe Benko, toti erau corupti si rautaciosi numai el era de treaba, super corect si cinstit. Plus ca el era castigat cu toti, si cu Keres, si cu Geller, extraordinar. De fapt el a fost cam anonim in comparatie cu astia 2.

    septembrie 1, 2010 - 1:30 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.