Kamikaze cu Capablanca si Lasker!

 

Povestea incepe in 1914, in Berlin, într-o calduroasa zi de iunie, cautand racoarea unei cafenele precum si desfatarea dulce a unei cafele, doua personalitati marcante ale vremii, Capablanca si Lasker, s-au intalnit intr-un loc in care se intalneau pe atunci cei mai buni jucatori ai orasului. Ei au convenit sa joace intre ei un meci amical de zece partide fulger.

Mutarile in acest caz se faceau fie cu un metronom, fie apeland la serviciile unui arbitru care la fiecare perioada de 10 secunde, pronunta alternativ cuvintele « alb » si « negru », obligandu-l pe conducatorul pieselor respective sa mute, daca nu cumva o facuse. Din cele 10 partide de blitz, a ramas o pozitie care a devenit in timp celebra prin claritatea si intuitia marelui « Capa ». Meciul s-a incheiat cu scorul de 6,5 – 3,5 pentru Capablanca, care transforma avantajul din aceasta pozitie, intr-un veritabil final de sah artistic ! 

Acum 28 de ani in 1988, a fost lansata o colectie de timbre cu ocazia aniversarii nasterii lui Jose Raul Capablanca. Pozitia a fost publicata intai de Lasker in articolele sale scrise la revista « Der Vossische Zeitung » a recunoscut infrangerea sa categorica in meci , dar mai ales in aceasta partida

Pos1

 

In prima pozitie (Diagrama 1) albul a jucat fara ezitare. 1.Cxc7 ! Cxc7 fortat deoarece daca ar captura turnul 1…Rxb8 urmeaza 2.Cd5 cu castig usor.

Pos2

Aici este pozitia critica din care trebuie sa invete orice sahist ce vrea sa faca performanta in sah. Capablanca a efectuat o mutare denumita « Kamikaze » , mutare ce nu a fost calculata in cele 10 secunde, ci numai intuita in timpul scurt avut la dispozitie. Lasker tocmai savura faptul ca egalase si nu prea vedea cum va castiga albul in aceasta pozitie in care regele negru sufera de » claustrofobie », ajutorul fiindu-i dat de piesele albe si de conducatorul lor. Asadar Lasker calculase ca turnul trebuia mutat la c8 sau regele, pentru ca regele nu poate captura calul din c7, deoarece lipsa de spatiu a regelui negru ar face ca pozitia sa fie remiza prin pat ! Varianta ar fi ca negrul sa sparga blocada si sa captureze pionul din b5 cu calul si sa iasa la lumina si loc larg cu regele, fortandu-l pe alb sa caute remiza, dand turnul pe pion. Genialul Capa a jucat ceva ce pare inimaginabil pentru un sahist care nu a aprofundat studiul finalurilor de sah si care a privit pozitia superficial. Fantasticul sau simt in final de anticipare a pozitiei finale a triumfat si de data aceasta! Si in ce intalnire! Una de mari orgolii cu poate cel mai longeviv campion mondial: Emanuel Lasker. A urmat o mutare splendida care in mod sigur a extaziat asistenta starnind un murmur general de admiratie!   2.Ta8+!! (Diagrama 2)

Pos6

Nu, nu am gresit nici eu diagrama si nici Capablanca, atunci cand a sacrificat turnul pe a8 in bataia a doua piese adverse! Si totusi, era singura cale de castig , pentru ca este cu sah si albul castiga un tempo pretios.. Mutarea a paralizat imi imaginez, pe cel care era banuit ca ar hipnotiza partenerii de sah, doctorul in psihologie Lasker. Aici avem 3 variante si trebuie sa le analizam pe toate ca sa nu existe dubii.

a) 2…Rb7 3.Ta7+ !! un nou sacrificiu de turn, care trebuie acceptat altfel captureaza calul din c7. 3…Rxa7 4.Rxc7 Acum albul are opozitia si dupa 4… Ra8, 5.Rxb6 Rb8 ( Diagrama3 )

Pos3

Pozitia este castigatoare, conform teoriei finalurilor de pioni. Castigul albului este facil desi negrul are opozitia, pentru ca in finalul cu pionul de pe linia 5 si cu regii in opozitie, albul castigã indiferent cine este la mutare. Sa ne edificam 6.Ra6 Ra8 7.b6 Rb8 8.b7 Rc7 9.Ra7 si albul transforma pionul si castiga

 

 

b) 2…Rxa8

Pos5

3.Rxc7 Ra7 4.Rc6 albul are mutarea de asteptare dupa care captureaza pionul din b6 intrand in aceeasi varianta in care transforma pionul.

 

c) 2…Cxa8 mutarea aceasta pare a fi cea mai buna alegere, mai ales ca negrul ramane cu un cal in plus! Si totusi pozitia de zugzwang apare aici intr-una din cele mai relevante forme ale sale.

Pos4

3.Rc8 !! ce mutare a vazut marele Capa in doar 10 secunde ! Negrul este in pozitie de pat iar singura mutare posibila este sa mute calul la c7 in priza (Diagrama 4)

 

3 …Cc7 4.Rxc7 Ra8 si se repeta varianta principala si  1-0

Aici puteti revedea si vizualiza analiza acestei pozitii!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.