Zi: 11 februarie 2016

Catalin Ardelean ne prezinta: Gandirea schematica (I)

Catalin Ardelean a fost numit in decembrie 2015 antrenorul echipei nationale masculine  de seniori.

“Este un lucru pe care mi-l doream mult. Este maximul ce îl poţi spera ca antrenor pe plan intern. Dar consider că a venit prea repede. Preconizasem să mai învăţ, să acumulez experienţă încă vreo 5 ani. Însă am sprijinul Federaţiei Române de Şah, al jucătorilor, am şi cu cine să mă consult. Eu voi răspunde de echipă, dar am prieteni cu experienţă multă cu care mă voi consulta”, a declarat dupa numire Cătălin Ardelean.

Aveti un material si un interviu cu Catalin Ardelean intr-o emisiune de sport la Informatia tv live . Aici puteti viziona materialul video

Pe parcursul a 6 episoade avem o tema care ne poate aminti de marele Capablanca si cred ca va trezi interes pentru marea parte din sahisti si amatori, cititori ai acestui blog. Gandirea schematica este ceea ce de multe ori ne lipseste pentru a finaliza ceea ce am muncit cu greu intr-o partida de sah. Veti vedea mai departe ceea ce a construit aici Catalin, sahist si om pe care il respect foarte mult pentru caracterul sau si pentru promptitudinea sa in ceea ce priveste sahul . Vom vedea mai multe moduri de a gandi si de a invata sau cunoaste precum si alte aspecte nevazute si nestiute de multi dintre noi. Eu cred ca tema este de exceptie si comentariile asemenea, mai ales ca avem de invatat, cei care vrem si dorim, de la un antrenor talentat.

Gandirea schematica

Citeste Articolul
  • 18
  • 1396
  • 1

Nisipeanu vs. Topalov altfel decat o stiati

Comentarii de MM Vlad Jianu

In urma cu 8 ani, prima partida comentata de MM Vlad Jianu pe „ Sah cu Ceausescu! ” a fost partida dintre Nisipeanu si Topalov, intalnire care a fost urmata de multe comentarii. Vlad a comentat multe partide pe blog si o sa incercam sa readucem in atentia iubitorilor de sah, mai multe articole din istoria blogului.

In cadrul Olimpiadei de la Dresda, noiembrie 2008, a existat o partida care ne-a tinut pe toti cu rasuflarea taiata. Nu poate fi vorba decat despre intalnirea intre nr 1 roman si nr 1 mondial, Nisipeanu – Topalov. Pana la intalnirea ce urmeaza scorul era 5,5-2,5 in favoarea campionului mondial, +4=3-1, inclusiv acel 3-1 de acum trei ani de la Bucuresti.

Meciul meciurilor: Campionul mondial contra campionul european

Citeste Articolul
  • 22
  • 1329
  • 3

Capcane in deschidere (946): Check… over!

Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Oliwia Kiolbasa 1955 – Komil Khamidov 2068

Rewal op-A 2013 • Sicilian Defence: Chekhover Variation (B53)

Citeste Articolul
  • 8
  • 579
  • 2

Kamikaze cu Capablanca si Lasker!

 

Povestea incepe in 1914, in Berlin, într-o calduroasa zi de iunie, cautand racoarea unei cafenele precum si desfatarea dulce a unei cafele, doua personalitati marcante ale vremii, Capablanca si Lasker, s-au intalnit intr-un loc in care se intalneau pe atunci cei mai buni jucatori ai orasului. Ei au convenit sa joace intre ei un meci amical de zece partide fulger.

Citeste Articolul
  • 27
  • 1168
  • 0