Interviu cu Directorul tehnic al echipelor naționale, antrenorul emerit Sergiu Grunberg

  • Mamaia2015

    Domnul Grunberg a demisionat ?

    decembrie 14, 2015 - 4:19 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mamaie, nu-mi vine să cred că citești, recitești tot și nu înțelegi! Dl Grunberg a fost avansat de fapt in funcție, fiind numit pe un post nou, creat ad-hoc, cel de director tehnic al ….

    decembrie 14, 2015 - 7:52 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Ghinda ,

    Am inteles , a demisionat din functia de antrenor selectionier si acum a fost numit director tehnic.
    E ca la fotbal cam cum era Mirel Radoi si cu Titi Dumitriu la Steaua , ceva de genul.

    O intrebare pentru dvs , avem director tehnic si in echipa fetelor sau numai la baieti ?

    decembrie 14, 2015 - 8:02 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mamaie, pe bune, de ce NU CITESTI interviul? Scrie clar că dl Sergiu Grunberg va fi directorul tehnic, deci superiorul căpitanilor/antrenorilor de loturi, (servind și de paratrăsnet împotriva eventualilor răuvoitori de pe ScC), respectiv GM Costică Nanu la fete și IM Cătălin Ardelean la băieți, Și te înșeli, IM Ardelean este un excelent antrenor, un erudit în materie de șah; NU este pus ca om de paie, nu ar accepta așa ca. Alte întrebări sau te apuci să-l citești? 🙂

    decembrie 14, 2015 - 8:35 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Ghinda ,

    Va rog sa ma iertati si dvs si domnul Grunberg dar eu de IM Catalin Ardelean n-am auzit 🙁 , excelent antrenor , erudit in materie de sah ?
    Ma iertati ce varsta are dumnealui , ce experienta in antrenorat are ?

    Stiti ce mi se pare mie putin ciudat in ziua de astazi ? Dar sincer va spun acum ,deci eu sunt greu de cap si n-am cum sa pricept cum majoritatea jucatorilor tineri ,talentati dealtfel aleg sa devina antrenori in loc sa continue ca jucatori activi si sa sparga niste bariere la Elo si sa castige turnee importante in lume.

    Mai in gluma mai in serios e plina tara de antrenori de sah , toti sunt antrenori , sau profesori de sah :-):-)

    Rauvoitori de pe ScC ? Pai daca avem o alta parere sau o intrebare seamna ca suntem Rauvoitori ???

    Atunci sa ramana cine vrea si antrenor si selectioner si ce functii se mai gasesc pe acolo vreo 725 de ani si sa castigam 15 olimpiade.

    Vorba domnului Anunta , bai nene numai Iasi si Calimanesti , alte locatii mai are tara asta ??

    decembrie 14, 2015 - 9:18 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    1- Mamaie, asta este, dacă nu ai auzit de Cătălin, uită-te in lista Elo și vei afla Elo, vârstă, turnee jucate recent.. Până acum a fost antrenor la loturile de juniori cu rezultate bune.
    2- Jucătorii se fac antrenori atât de repede pentru că este greu să iei mâncare de la supermarket dacă nu ai bani, ori ca jucător pentru a trăi BINE din șah, trebuie să ai cel putin 2600 Elo. Dacă te uiți pe lista Elo a României avem un singur jucător, pe Costică Lupulescu peste 2600.
    3- Am spus ”răuvoitori” de pe ScC la modul IRONIC. Capisci? Speram că o să te ”prinzi”….
    4- NU mă mai întreba nimic despre noile atribuții ale dl Sergiu Grunberg. Postul de director tehnic este o ”noutate teoretică” nu cred că există încă in organigrama FRȘah, așa că, înarmează-te cu răbdare și tutun și vei afla cândva de pe situl FRȘah (presupun că se va scrie la un moment dat) ce atribuții presupune acest post. De sunat, sună impozant și gigea….

    Este ultima mea intervenție pe această temă. Deja devine plictisitoare tema… si FRUSTRANTĂ.De când am citit în interviu că dl Sergiu Grunberg a obținut SINGUR-SINGUREL toate rezultatele de excepție ale AEM-ului, unele unice, am început să mă întreb ce Dumnezeu am făcut eu la acest club începând din 1999? Nu pot decât să-l invidiez sincer pentru numeroșii mari maeștri crescuți de el, dintre care Cristi Chirilă a devenit GM la 18 ani U18 și Andrei Murariu la 19 ani U20, pentru numeroasele titluri de campioni europeni, mondiali, europeni pe echipe, campioni naționali, etc obținute de juniori pregătiți EXCLUSIV de dl Grunberg. Și echipa de seniori geme de jucătorii, crescuți și pregătiți de domnia sa…..

    NU MĂ MAI ÎNTREBA NIMIC!

    decembrie 14, 2015 - 10:35 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mamaie, să nu mă întrebi iar despre rezultatele obținute exclusiv de dl Grunberg la AEM -LUXTEN Timișoara, cu care se laudă in interviu. Am fost, foarte-foarte-foarte sarcastic.

    decembrie 14, 2015 - 11:04 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Concluzia celor declarate in interviu :

    – criticile nu trebuie luate in consideratie deoarece sau vin de la dusmani (care nu trebuie luati in seama), sau vin de la prosti ( care nu pricep nimic ). De altfel, criticile sunt interzise si ziceti mersi mocofanilor ca nu sunteti pedepsiti exemplar.
    – Nevednichy este de fapt Eva, iar Adam ( adica Grunberg S.) nu a avut alta optiune, deci a fost obligat sa-l ia. Singura mea nedumerire : cine este Sarpele ?
    – Intervievatul declara : “Evident, o mare importanță o are și o anume indolență și lipsă de determinare pe care, parcă o avem în genă.
    ( Tinand cont de fondul genetic al celui care face aceasta afirmatie, ar trebui sa facem oare o conexiune cu mult mai cunoscutul Patapievici, cu acelasi fond genetic ,care spunea cam acelasi lucru, dar mult mai elevat ? : „Puturosenia abisala a statutului suflet romanesc… spirocheta romaneasca isi urmeaza cursul pina la eruptia tertiara, subreptice, tropaind vesel intr-un trup inconstient, pina ce mintea va fi in sfirsit scobita: inima devine piftie, iar creierul un amestec apos.” —H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 49.
    Ar trebui deci admirata cultura selectionerului. Sigur l-a citit pe mai celebrul sau coetnic, amandoi insa meritand din plin, in baza acestor
    afirmatii sa-i calauzeasca pe romani , indiferent de domeniu.
    – Vina pentru rezultate este vechea mostenire de acum 20 de ani.
    – De altfel rezultatul de la acest european nu este chiar rau, ELO-urile jucatorilor ne-avand nici o valoare.
    – Nu mai organizati meciuri de pregatire, deoarece ii demoralizati pe baieti.
    – Si pentru Dumnezeu, de ce discutati de european , cand puteti admira medaliile AEM-ului,obtinute prin meritul meu de a gestiona fondurile uriase date de firma, cu care am luat jucatori valorosi din Bucuresti,Pitesti,Republica Moldova, America, Rusia,etc. Banii demonstreaza ca sunt un antrenor de exceptie, sunt cel mai bun, nu am nimic sa-mi reprosez si nu veti scapa de mine Nepriceputilor.

    Bineanteles ca intervievatul nu a raspuns la intrebarile dusmanoase :
    1. De ce a dat Nevednichy remiza la mutarea a 14 a in fata unui adversar mai mult decat abordabil, in meciul cu Moldova.
    2. Care a fost strategia pentru care l-a folosit pe Deac pe masa a 3 a ?
    3. Dece s-a opus mult timp la selectia lui Marin Mihail, cand s-a dovedit ca a avut cea mai buna evolutie din lot la acest european ?
    Nici macar aceasta evidenta nu si-o reproseaza ?

    Sfarsit de interviu : PUPAT PIATA INDEPENDENTEI ! The SHOW must go on !

    decembrie 15, 2015 - 12:17 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    DEMISIE

    Îi aduc aminte mult prea lăudărosului meu ex-președinte Sergiu Grunberg că, până la venirea mea în 1999 la clubul AEM, însoțit de mai toți jucătorii de la echipa campioană națională en titre Policolor București, desființată brusc, modesta sa echipă AEM câștigase o singură dată campionatul pe echipe mixte, fiind orientată în principal pe echipa de fete. Rezultatele de excepție ale AEM Luxten au fost obținute numai DUPĂ venirea mea ca antrenor, datorită jucătorilor aduși şi pregătiți de mine.

    In semn de ”apreciere” pentru lipsa de onestitate a auto-interviului dlui Sergiu Grunberg, in care iși atribuie în TOTALITATE rezultatele clubului AEM -Luxten Timișoara în această seară AM DEMISIONAT prin email de la acest club.

    decembrie 15, 2015 - 1:17 am Raspunde
  • Mihai Ciolos

    Buna seara
    Domnule Ghinda eu stiam ca e mai greu sa iti dai demisia dintr-un loc de unde ai fost dat afara de ceva vreme.Poate asta o fi si motivul atacurilor din ultima vreme? Cat despre meritele la Aem cred ca toti jucatorii echipei pot depune marturie ca aveti un merit egal cu zero barat. Erati doar persoana care strica atmosfera si cred ca toti jucatorii ar recunoaste asta cu mana pe inima. Faptul ca domnul Grunberg v-a platit un salar plus alte beneficii atatia ani doar pentru ca ii erati prieten si nu a vrut sa va lase pe drumuri ar trebui sa va faca un pic mai decent in declaratii. ….era o gluma …decenta nu a fost niciodata punctul dumneavoastra forte….
    Legat de rezultatele sahistilor romani la Europene si olimpiade eu cred ca e un miracol ca intr-o tara in care jucatorii echipelor de top au un salar de 2-300 de euro, adica mai putin decat o femeie de serviciu mai suntem in primele 40 – 50 de tari din lume.

    O seara frumoasa sa aveti!

    decembrie 15, 2015 - 2:09 am Raspunde
  • dancostea64

    @ Mihai Ciolos

    Singurul antrenor veritabil (nu selectioner, capitan, sef de club, animator etc.) din Romania in ultimii 25 de ani (deci in perioada foarte grea a tranzitiei) este MG. Aprecierea mea se bazeaza pe numarul marilor maestri antrenati de MG si care au astazi sahul drept profesie. Daca nu ai auzit inca zicala, ti-o spun eu: “MG makes you GM”

    Ca are, poate, un comportament vulcanic, ca spune lucrurilor prea pe nume (adevarul doare!), asta este o alta poveste pe care nu are sens sa o discutam pe blog.

    decembrie 15, 2015 - 2:50 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Stimată doamnă Mihai Cioloș.

    Deşi încerci să “semnezi anonim”, micile greșeli de scris care te-au urmărit toată viața, te trădează ca pe o timișoreancă de adopție, (deşi de fel eşti din centru Transilvaniei): se spune salariu nu “salar” cum greșit spui şi scrii de 20-30 de ani, se scrie AEM cu majuscule nu “Aem” cum persişti să scrii. Unde am mai văzut-auzit eu oare greșelile acestea? S-o spun cu glas tare, să n-o spun….

    Oricum mă prefac că nu ştiu cine eşti, oricum nu dau din principiu 2 bani pe minciunile şi mai ales insultele anonimilor. Pentru mine este dovada că am dreptate şi că am nimerit in plin. Insultele şi minciunile tale sunt pentru mine ca tămâia pentru un preot, chiar te rog să continui…..dar nu te mai aştepta să-ţi răspund. Poate încerci sub un alt nume, de pe alt IP. Sper că nu l-ai folosit pe cel de acasă…Ts-ts-ts, domnul Ceaușescu păstrează IP-rile si le va putea corela cu alte mesaje; asta, dacă va dori. Iţi sugerez să continui cu nick ul Decebal Gâdea, este o potrivire perfectă cu Mihai Cioloş, Te-ai prins de ce? 🙂

    Domnule Dan Costea,

    Vă mulțumesc pentru cuvintele deosebite pe care le-ați scris despre mine. Sunt deosebit de plăcut impresionat că, din când în când, o jumătate de secol dedicată șahului primește recunoașterea publică a utilizării ei cu folos.

    Bineînțeles că nu sunt nici unicul, nici cel mai bun antrenor de șah. Este o exagerare. “Cel mai bun”… puneţi orice vreţi în continuare, pur şi simplu, nu există, Doamne ferește! Ar fi o adevărată nenorocire pentru România; din fericire sunt multi antrenori buni, care au făcut şi fac ca șahul românesc să avanseze. Admit că, cel mult, sunt unul dintre antrenorii buni de şah, cu rezultate remarcabile.

    decembrie 15, 2015 - 3:48 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Ghinda ,

    Dvs sunteti fara indoiala persoana care a facut din niste tineri frumosi si talentati sa ajunga mari maestrii si sa aduca titluri mondiale la juniori , daca retin eu bine pe domnul Cristian Chirila si Levente Vajda ,domnul Murariu a ajuns mare maestru tot cu ajutorul dvs , sunteti croit sa faceti mari maestrii , habar n-am ce metode aveti dar pentru dvs rezultatele vorbesc.

    Despre domnul Catalin Ardelean am citit cateva articole , pare ca e un tanar gentleman foarte talentat intradevar ,antrenor la loturile de copii , dar ma intreb si va intreb si pe dvs daca este suficient ca sa poti antrena si nationala mare ,cu adultii se lucreza altfel ,sunt oameni in toata firea ,capriciosi ,altfel se pune problema ,in sensul ca trebuie sa le vorbeasca pe limba lor etc.

    Eu ii doresc mult succes si sper sa aibe si rezultate.

    decembrie 15, 2015 - 6:47 am Raspunde
  • Mihai Ciolos

    Domule Ghinda
    Inca nu am facut o operatie de schimbare de sex.
    Cuvantul salar exista in Dex. Sunt din Timisoara. Nu credeam ca ati ajuns la un nivel atat de jos incat sa o atacati si pe doamna Grunberg.
    Nu mi-ati raspuns la intrebarea daca poti sa iti dai demisia publica dupa ce ai fost concediat.
    E destul de penibil dupa ani si ani de linguseala dintr-o data sa incepi sa arunci cu mizerii…..
    Poate sunteti un antrenor bun dar ca si calitate umana sunteti sub nivelul marii….
    Astept corectura ortografica, ip-ul precum si urmatoarele injuraturi….
    O zi frumoasa!

    decembrie 15, 2015 - 10:39 am Raspunde
  • nelu

    Ca o constatare personală cu privire la mesajele semnate “Mihai Ciolos”.
    D-l Ghinda este supărat, considerând că D-l Grunberg “își atribuie în TOTALITATE rezultatele clubului AEM-Luxten Timișoara”.
    Cel mai în măsură să gestioneze această situaţie este numai D-l Grunberg.
    Cu siguranţă dumnealui s-ar folosi de un alt tip de discurs şi de o altă manieră de acţiune.
    Dar aşa, pare că se profită de un moment favorabil pentru a i se plăti D-lui Ghindă nişte poliţe mai vechi sau mai noi.
    În altă ordine de idei, sunt bucuros pentru IM Cătălin Ardelean că a primit această înaltă apreciere la nivelul şahului naţional.
    Am onoarea să-l cunosc personal, este un om deosebit şi un profesionist desăvîrşit, se bucură de o largă apreciere din partea comunităţii şahiste de la noi.
    Responsabilitatea este mare, dar fie să auzim numai de bine!

    decembrie 15, 2015 - 12:07 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Domnul Grunberg era director tehnic al echipelor nationale inca din 2012. Nu este o “noutate teoretica” ci o mutare mai veche, uitata. Cum nu era nici o hotarare ca nu ar mai fi director tehnic, probabil ca el a indeplinit si functia aceasta in ultimii 3 ani si jumatate: Având in vedere propunerile prezentate de Colegiul Central de Antrenori, în urma şedinţei din 8 aprilie 2012,

    CONSILIUL DIRECTOR
    HOTĂRĂŞTE:

    I. Se desemnează domnul Jianu Vlad-Cristian în funcţia de căpitan al echipei naţionale feminine de şah, cu mandat până la finele anului 2012.

    II. Domnul Pavlov Mircea este numit antrenor-coordonator al echipei naţionale feminine de şah şi în această calitate va participa la Olimpiada de şah de la Istanbul 2012.

    III. Se prelungeşte mandatul domnului Ionescu Doru-Alexandru în funcţia de căpitan al echipei naţionale masculine de şah, până la finele anului 2012.

    IV. Domnul Grunberg Sergiu este numit director tehnic al echipelor naţionale de şah şi în această calitate va participa la Olimpiada de şah de la Istanbul 2012.

    V. Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţa Colegiului Central

    http://www.frsah.ro/2012/hotarari_cd/22_HCD.doc

    decembrie 15, 2015 - 12:14 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimati Domni
    Precizez ca sunt Director Tehnic al Loturilor Nationale din aprilie 2012, informatie pe care domnul Ghinda o cunoaste , fiindca am comentat-o impreuna la vremea respectiva.
    Apelez la domnul Ghinda sa inceteze cu aceste atacuri nedemne de domnia sa .
    Daca e adevarat ca am fost prieteni 50 de ani , iar tot ceea ce a scris frumos despre mine in aceeasi ani, era macar partial adevarat , atunci mesajele de acum, sunt intr-o mica contradictie.
    Eu ii recunosc meritele domniei sale , nu voi scrie nimica rau impotriva sa , fiindca consider ca o perioada asa lunga de prietenie din viata, nu poate fi stearsa cu buretele .
    Cred ca ar fi un gest de mjnjma decenta si demnitate din partea domnului Ghinda , care sa nu il aduca in tabara radicala a domnului Anuta .
    Lumea e amatoare de scandaluri , cred insa ca un om cu o istorie bogata in realizari si cu o anume prestanta, nu ar trebui sa se coboare la un asemenea nivel .
    Eu , oricum nu voi raspunde atacurilor postate in continuare .

    PS – unul din motivele demisiei mele a fost si remiza lui Vladik (pentru care nu am explicatii si care mi-a influentat si starea de sanatate ! )

    decembrie 15, 2015 - 12:37 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Mamaia 2015

    Domnule Iancu, vă mulțumesc și dvs. pentru cuvintele frumoase și pentru suportul moral.

    Trebuie să fac o clarificare necesară: GM Levente Vajda NU a fost elevul meu NICIODATĂ. A ieșit campion mondial la U16 in 1976, fiind pregătit în principal de un excelent antrenor, tatăl său celebrul Vajda-senior, care a mai făcut creat (la propriu 🙂 ) și pregătit și alți jucători de vârf (GM Gergely Szabo) printre care evident și ceilalți copii ai săi: WGM Szidonia Vajda (cea care a jucat acum la Europenele 2015 pe masa I-a a Ungariei) și pe IM Albert Vajda.

    Eu, dragă domnule Iancu, dintre actualii jucători ai AEM-ului, am mai pregătit 7 ani pe GM Costică Lupulescu (după spusele sale in ”Evenimentul Zilei”) și vreo 10 ani pe GM Mircea Pârligras, care erau absolut nedespărțiți. Pe Costică l-am preluat de la dl Stan si pe Mircea de la dnul Griguță Varabiescu, amândoi venind cu solid bagaj de cunoștințe despre șah. Fuseseră porecliți ”roboțeii dlui Ghindă” pentru stilul lor nemilos, turneele câștigate unul după altul și a prezenței lor duale la concursuri, la masă, la analize. Împărțind camera la concursuri și cantonamente. veneau împreună la antrenamentele care durau câte o zi lumină, Mircea venind de la Pitești și Costică de la Buftea….

    In ziua următoare apărea de obicei celălalt cuplu de ”inseparabili” Cristi Chirilă și Bogdan Posedaru, mai ceva decât Dioscuri, adică Castor și Pollux. Cristi (care venea des, de câte 3 ori pe săptămână) își făcea antrenamentele fără tragere de inimă, dacă Bogdan ,”his best friend” nu-și făcea apariția. Amuzant a fost faptul că în anul in care Cristi a ieșit campion mondial, campion național de junior a fost Bogdan, ceea ce a stârnit constatarea hazlia a lui Cristi că nu este suficient să fii campion mondial, pentru a fi campion de juniori în România…:-)

    Andrei Murariu se alătura fie unuia, fie altuia dintre cupluri, dar cel mai adesea venea singur pentru antrenamente ”speciale”, potrivite cu stilul său deosebit de agresiv. Andrei a ieșit GM la 19 ani, realizând foarte rapid, consecutiv, 5 (cinci) norme de GM, printre care cea de la memorialul Ciocâltea a fost cu + 3 mai mare decât cerința regulamentului de clasificare. Era/este o fiară a atacului, regele combinațiilor neașteptate.

    Tot naveta a făcut ani buni si ”doamna șahului românesc”„ IM&WGM Corina Peptan care venea mai rar, (deh, ca fetele!) de câte 3-4 ori, zi lumină, în lunile bune. Corina ajunsese foarte sus în topul mondial în aceea perioadă…. Elo mare, păcat că a trebuit, din motive economice, să se transfere la CSM București, unde lucrează și acum cu GM Nanu Costică antrenorul echipei feminine a României. Intre timp pregăteam și mai toți juniorii și junioarele AEM-ului, aduse în ograda noastră de dl Grunberg cu diverse duble legitimări sau provenind dintre elevii mei personali.

    Cam aceștia au fost elevii mei de la AEM, la care se adăugau si elevii mei personali, nu puțini la număr….Dar vin zorii și aceasta este o altă poveste…..

    @ Doamnei Mihai Ciolos/Dacian Gâdea, whatever your name is, etc..

    Nu stiu de unde ai scos povestea cu d-na Grunberg, eu poate aveam in vedere o fostă jucătoare a AEM-ului, dar… NU-ți mulțumesc pentru sugestie.

    Habar nu ai despre rezultatele (proaste) ale echipei masculine din ultimii doi ani, altfel nu ai fi menționat absența mea la ultimele 2 ediții ale Superligii. Pentru informarea inculturii tale, stimată doamnă, acum 2 ediții când dl Grunberg m-a lăsat acasă din motive de ”conomie” AEM-ul a reușit, cu toată echipa sa de matadori, incredibila contra-performanță de a se clasa pe locul 5 (cinci) deși numai 3 echipe concurau cu șanse la titlul. Evident, jucătorii au fost de vină. Nici anul acesta nu a condus mai bine echipa, chiar mai puternică decât anul trecut, ieșind pe locul doi, avănd o super echipă, mult peste ceilalți concurenți. Deși am fost trecut chiar de mânuța lui Sergiu ca antrenor pe lista oficială înaintată FRSah (apropo de concedierea visată de tine), iar am rămas acasă, Sergiu a condus echipa iarăși singur si, ghici, iar NU am iesit campioni. Si iar echipa a fost condusă dubios, în meciul decisiv cu Medicina Timișoara. Am jucat fără nicio tactică de meci, toate mesele de seniori au făcut rapid remiză, niciun jucător cu albul nu a jucat la câștig, iar meciul l-am pierdut liniștiți cap-coadă in partida ”copiilor” care juniorul nostru Toma, pregătit de GM Nanu (!!) a pierdut jalnic cu negru, rezultat previzibil dealtfel.

    Si uite așa, după doi ani de mare secetă la rezultate, in care până și in ”Cupa Romaniei” 2015 la rapid, super-echipa de mari maeștri a AEM-ului a ieșit jalnic pe locul 3 (au!), au dispărut ȘI finanțările odată cu rezultatele. Noroc cu GM Costică Lupulescu cu rezultatele sale individuale deosebite si cu multele medalii de aur ale junioarei mele Cosman Andreea (cu dublă de la CSS 1Timișoara), altfel încheiam acești doi ani la minus.

    Așa că, draga mea doamnă, de aceea m-am hotărât să nu mai pun batista pe țambal, exasperat fiind de faptul că rezultatele clubului și ale naționalei devin tot mai slabe, căderea echipei AEM și a naționalei având un numitor comun, pe dl Sergiu Grunberg. Am încercat să-i atrag atenția cu binișorul, delicat, pe ScC, dar nu a mers. Apoi am văzut/citi că singurii vinovați sunt in primul rând jucătorii, probleme familiare ale unor componenți, finanțatorii neglijenți și în ultima instanță Pronia Cerească, numai dl Grunberg NU.

    Și uite așa, alarmat de degringoladă, am ajuns să scriu pe ScC ce cred cu adevărat, fiind bălăcărit de o cucoană lipsită de maniere, care scrie ca o precupeață….Insulte de mahalagioaică, calomnii și insinuări murdare în lipsa argumentelor tehnice, de ordin șahist…Nu mai continua pe acelasi registru murdar, nu mă sili să spun mai multe decât doresc

    decembrie 15, 2015 - 2:18 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Ghinda ,

    Multumesc mult pentru precizari , jos palaria pentru toata munca depusa de dvs.

    decembrie 15, 2015 - 2:50 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    In timp ce redactam răspunsul pentru dna Mihai Ciolos NU am citit ce s-a mai scris pe ScC și NU am văzut mesajele # 15, 16 si 17, deci NICI și apelul dlui Grunberg la ”pax romana”. Îl asigur că nu am nicio tangență cu dnul Anuță, singurul aliat pe cere l-am avut vreodată pe ScC a fost dl Grunberg.

    Probabil că dacă ar fi continuat dialogul dintre noi doi, întrerupt brusc, unilateral și fără niciun motiv de dnul Sergiu Grunberg în august 2016, deci dacă aș fi putut comunica cu el și exprima îngrijorarea și preocupările mele referitoare la echipă si rezultate, nu s-ar fi ajuns ca această discuție să fie publică pe ScC. Ex abrupto, fără vreo explicație sau motiv, fără un SMS sau email, Sergiu NU a mai răspuns la telefon și emailuri și acerasta a fost singura modalitate să-i comunic nemulțumirea mea față de maniera sa de a conduce destinele corăbiei pe ape extrem de tulburi.

    Pentru ca acestă situație să redevină (oarecum) la normal, ar trebui ca dnul Grunberg să confirme că nu am fost concediat de la AEM, că demisia pe care mi-am dat-o ieri a fost scrisă demn și acceptată ca atare și s-o oprească pe cucoana Mihai Cioloș să mă mai insulte. Eu am adus argumente tehnice, șahiste și mi se răspunde cu insulte de mahalagioacă.

    Este adevarat că am discutat cu dl Grunberg în 2012 despre funcția de Director General și am răs și atunci de cât de pompos sună, față lipsa de atribuții precise a unui titlu care NU EXISTĂ in nomenclatorul FRSah și care a fost confecționat ”ad hoc” pentru dl Sergiu Grunberg. Am văzut și hotărârea respectivă din 2012, stiu că a fost elaborată în grabă, fără temei legal, pentru a potoli spiritele agitate de prezența dlui Ionescu Doru la cârma echipei de băieți. Trebuie oare să mai detaliez? Spuneți-mi, o înțelepților, când a fost dl Grunberg ”debarcat” din această mirobolantă funcție de Director Tehnic, pentru a fi necesar acum, in decembrie 2016, să fie reinstalat? Ei?

    De cand am scris lucrurile acelea frumoase, în care am crezut, despre dl Sergiu Grunberg a trecut destulă vreme, si domnul Grunberg și-a schimbat și felul de a conduce echipele și comportamentul in general față de cei din jur (s-a umflat in pene și a devenit deținătorul Adevărului Universal) și față de mine în mod special. Am considerat că trebuie să-i atrag atenția….că nu mai este acel Sergiu Grunberg pe care l-am iubit și stimat…

    decembrie 15, 2015 - 3:07 pm Raspunde
  • Mihai Ciolos

    Domnule Ghinda , fiindca aberati in continuare , evident cu riscurile de rigoare , am sa incerc sa va reimprospatez memoria greu incercata :

    De 7-8 ani nu mai aveti legatura cu echipa de seniori , niciunul (Lupulescu ,Parligras, Vladik , Berescu ) nu lucreaza cu dumneavoastra , nu agreeaza prezenta dvs nici la Superliga ,nici in cantonamente .
    Ati antrenat vreo cativa juniori , dar in mai multe cazuri, ati cerut bani separat de la parinti , desi erau juniorii clubului . De altfel au devenit faimoase in lumea sahului antrenamentele cu juniori destinate in mare parte cursurilor de cultura generala si cumparaturilor . Ati fost capitan la echipa de femei unde Cristina Foisor si Veronica nu au colaborat cu dumneavoastra ,iar episodul cu Elina Danielian de la echipe a facut inconjurul lumii sahului nu doar in Romania .
    Spuneti ca nu ati fost luat la echipe, dar in afara de hipersensibilitate si scandaluri, aportul dvs era indoielnic . A devenit faimos episodul de la Herculane cand vladik v-a spus (erati cred capitan la femei ) : da-te jos de pe podium ,ca nu ai de ce sa fi acolo !
    Daca domnul Grunberg are o vina este ca v-a tinut atatia ani, in ciuda sfaturilor tuturor celor din jur.
    E o prostie pentru care merita sa plateasca acum!

    Daca mai aveti amintiri si povesti frumoase , le astept cu interes.

    P.S. Sper ca domnul Grunberg sa nu fie induiosat de ultimul mesaj si sa se razgandeasca…..

    decembrie 15, 2015 - 5:01 pm Raspunde
  • Jeanne

    Doamne ce spalat de rufe murdare.. d-le Ciolos sa inteleg ca reprezentati opinia d-lui Grunberg sau sunteti purtatorul de cuvant al dansului? Ca prea scrieti cu patima chioara aruncand cu noroi si caca ( ca si mamimutele la zoo) ca sa nu fiti implicat personal !

    Poate ar fi mai bine ca d-l Grunberg sa-si ia inima in dinti, sa puna mana pe tastatura si sa clarifice situatia, pentru ca cum stau lucrurile acum, mi-e mult mai usor sa-l cred pe d-l Ghinda cand spune ca asta a fost ultimul recurs ca sa il contacteze.

    decembrie 15, 2015 - 5:45 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Dragă domnule Ceaușescu,

    După cum ați constat și singur, blogul dvs s-a reanimat considerabil în ultimile 2 luni. Au revenit mulți cititori retrași și unii condeieri de forță. Această îmbucurătoare (numai pentru unii dintre noi 🙂 ) revenire la viață se datorează parțial și condeiului meu incomod, de multe ori incisiv. M-am gândit să-l pun la muncă in slujba unor idealuri mai nobile, decât scărmănatul ocazional al celor care nu traversează pe ”zebră” la ScC.

    Dat fiind că tema antrenorilor si a antrenamentului la șah inițiată de Vlad Jianu mă interesează în mod deosebit și as fi vrut să ajungem la concluzii clare, am ezitat să încep să public o serie de partide comentate de mine, partide exclusiv jucate de juniorii români, pe marginea cărora să purtăm discuții de specialitate. Ce gândesc, cât gândesc, cum gândesc, unde ezită, unde greșesc juniorii și, mai ales, DE CE? Nu am vrut să fac concurență inutilă, părăsind cu cititorii ”in corpore” interesantul thread ajuns deja la mesajul 62, ajuns dar neterminat.

    Poate doriți ca, mai înainte să demarez/ăm acest program, să faceți un sondaj de opinie ca să vedem dacă vor fi cititori: tehnicieni (indiferent de coloratura lor profesională), părinți, juniori sau simpli amatori, care să fie interesați de acest program de pregătire comună. Fără, șefi, fără atitudini superioare și bătut îngăduitor/protector pe umăr, fără a socoti Elo-ul participanților, pur și simplu un fel de ”brain/think tank” periodic, între iubitori egali ai șahului.

    In urma unei discuții telefonice de vreo lună cu dl Pășcălău, directorul CSS 1 Timișoara, care nu s-a mai arătat interesat de continuarea pregătirii, deoarece AEM-ul și desființat și donat echipa de fete, am incetat lucru după 4-5 ani de antrenamente și cu multipla campioană națională Andreea Cosman, așa că am timp liber berechet.

    Până vor apărea noi provocări pentru mine, noi elevi,noi TAȚI cu juniori interesanți care să vizeze marea performanță, pot să mă ocup liniștit de acest proiect media. Desigur că aș fi putut să-mi deschi rapid un blog, Laura Ghindă de-abia așteaptă să-si facă fericit tatăl făcându-i un blog, dar m-am gândit că nu are rost să diluăm si mai mult fondul natural (NU, nu cinegetic 🙂 ) de cititori.

    PS V-am scris pe ScC nu pe mailul privat din două motive:
    1) Pentru că am vrut să testez direct și părerea cititorilor;
    2) După experiența lipsei de comunicare cu dl Grunberg, am rămas cu o trauma psihică.Vedeți nici măcar acum nu a binevoit să clarifice povestea cu concedierea mea de la club…. Nu mai suport să scriu emailuri și să NU primesc răspuns și să mă torturez cu gândul că poate nu a ajuns, poate l-a șters din greșeală fără să apuce să-l citească, poate s-a îmbolnăvit sau a fugit în-sfârșit cu o dansatoare la Paris….? Acum voi vedea cu ochii mei că ați primit mesajul meu….

    Dnei Ciolos

    Continuă să delirezi, nu te mai bag in seamă…la un moment dat fie te vei plictisi să latri la lună, fie va interveni moderatorul……

    decembrie 15, 2015 - 6:15 pm Raspunde
  • Gabi

    Ceea ce m-a interesat in timpul europenelor, ma refer la motivul remizei rapide a lui Vladik in meciul cu fratii moldoveni, am aflat intr-un fel. Vad ca momentul ala a fost privit ca unul cheie si de domnul Grunberg. Daca nici dansul nu are explicatii …., si eu care ma chinuiam atat sa gasesc una 🙂
    Incolo, constat ca incalzirea globala este nimic pe langa temperatura de pe blog, care a devenit una incandescenta.
    Fara fistic nu mai intru aici.

    decembrie 15, 2015 - 10:11 pm Raspunde
  • CID

    @Mihai Ciolos
    “…episodul cu Elina Danielian de la echipe…”
    Puteti detalia va rog ? Sau macar un link.

    decembrie 16, 2015 - 1:18 am Raspunde
  • CID

    @Mihai Ciolos
    Si in contrapartida va povestesc o mica istorioara.
    Acum ceva multi ani,un grup de sahisti la o bere,un blitz o socializare.Unul din grup il tot ironiza pe altul,sa-i zicem G.G se enerveaza si arunca replica pe care o credea zdrobitoare:
    “-Auzi,tu cand ai iesit campion national ?”
    Raspunsul vine imediat
    “-Anul trecut la B….!”
    La B,G cumparase ultima partida,povestea o stiu de la colegul de camera al vanzatorului .

    decembrie 16, 2015 - 1:27 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Citind azi Evenimentul zilei, mi-a sarit in ochii articolul despre meciul de aseara cu Danemarca.

    Ce mi-au vazut ochii: Unul dintre cei mai mari antrenori romani de handbal considera critica drept un instrument util de lucru, un element NORMAL in sport. La sah, critica rezultatelor si a tacticii de joc este considerata “atac la persoana” si “rafuiela personala”. Mda! La sah sunt numai MIMOZE, care nu pot fi criticate, tehnicieni (vezi interviul de mai sus), conducatori si jucatori. NU POTI sa le critici TEHNIC pentru ca lesina, se inbolnavesc sau abandoneaza cariera de conducator, antrenor sau jucatort. Uite ce spune azi Gheorghe Tadici:

    EXCLUSIV EVZ
    Autor: Andrei Călin | joi, 17 decembrie 2015 |

    Gheorghe Tadici a vorbit pentru „Evenimentul zilei” despre traseul României la Campionatul Mondial din Danemarca și a afirmat că „tricolorele” au fost motivate de criticile primite.

    Gheorghe Tadici a criticat naționala României, după înfrângerea suferita în faza grupelor, 18-26 cu Spania. Apoi, au urmat încă două eșecuri: 22-26 cu Norvegia și 27-30 cu Rusia. Fostul selecționer a vorbit pentru „Evenimentul zilei” despre traseul incredibil avut de „tricolore”, în fazele eliminatorii și calificarea în semifinale.

    „Fetele au fost motivate de critici. Se vede că au avut forță să se adune și să ajungă sus. România a mai fost la acest nivel. A fost și vicecampioană mondială în 2005, dar se pare că unii au uitat….

    decembrie 17, 2015 - 4:56 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Mihai Ghinda ,

    Critica si autocritica resprezinta in opinia mea ceva fundamental ,cum sa progresezi altfel ?

    Domnul Gheorghe Tadici este un antrenor român de handbal, una dintre cele mai mari personalități românești din handbalul mondial alături de Cristian Gațu , este recunoscut ca o gura mare dar parerea mea este ca mereu a avut dreptate , este o persoana mai vulcanica si traieste handbalul la intensitate maxima , daca mi-e permis sa il compar cu cineva din lumea sahului atunci e un fel de Viktor Lvovich Korchnoi.

    Chiar daca atunci cand era antrenor ,selectionier ,director tehnic la lot fetele castigau , mereu gasea ceva de criticat , si uitati acum , rezultatele.

    decembrie 17, 2015 - 6:00 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Introduction. Part One.
    ”Jur să NU mai scriu de pe bazaconia asta de tabletă Samsung. Are fonturile prea mici și habar nu are de ortografie, face greșeala după greșeală 🙂 Auzi dumneata, Mamaie, să scrie ”refuiela personala” în loc de ”răfuială… și nu are nici diacritice…Back to the…. PC.”

    Domnule Iancu, au trecut două zile, am avut timp să reflectez și vreau să lămuresc pe ScC un lucru țn mod CLAR ți DEFINITIV. Avem, în România secolului XXI dreptul, ba chiar obligația să criticăm, să ne implicăm direct in procesul de conducere al societății al, al orașului în care locuim și al breslei , din care facem parte. In cazul nostru Șahul.

    De prea multă vreme există la noi, în balcanismul nostru semi-orientalo-țigănesc o mentalitate de boieri bătuți în cap, de dictatori gen Nicolaie Ceaușescu, de autocrați ca Stalin: ”Cel care critică (relativ obiectiv) o stare de lucruri este de fapt, un mare DUȘMAN”. In mintea celui criticat, el este atacat mișelește. Cel care ne critică, în realitate NU ne atrage atenția că derapăm, NU spune ce și cum am greșit. NU, de fapt ca în Evul Mediu, este undușman care vrea să ne jefuiască gospodăriile, să ne otrăvească animalele din curte, să ne răpească femeile….. Vrea să ne ia locul, să ne îngroape cariera, să se pună bine cu șeful, să….

    Foarte rar, îi trece unui ”criticat” prin cap că poate ce i se reproșează este corect, că într-adevăr a greșit și că trebuie să se corecteze. Crezi că acum Sergiu s-a gândit măcar o secundă că poate am/avem dreptate și că, în ultimii ani își conduce tot mai prost corabia avariată, dând din stâncă în stâncă? NU, evident că Sergiu NU putea să greșească (eul, ”ego-ul” lui umflat până la pleznire în pene NU poate să accepte vreo eroare personal) IN concluzie, a înnebunit Ghindă……ba chiar și Nevednichy, care l-a reclamat la federație de la Reykjavík pe Sergiu că nu conduce bine echipa, dând și un interviu neplăcut la sahisti.ro, Au înnebunit și toți ”nepricepuții” de la ScC, care, conform interviului dlui Grunberg se împart în numai două categorii:
    – Cei care în ignoranța lor critică fără să știe ce vorbesc pentru că habar nu au șah
    – Dușmani de la duelurile anterioare ale lui Sergiu Grunberg pe ScC, care-l dușmănesc de moarte

    NU EXISTA in viziunea sa o a treia categorie, cea mai probabilă și numeroasă, a celor care vor binele echipei romane, care se pricep (”oarecum”) la șah și care NU au avut dueluri scrise cu dl Grunberg, NU îi vor postul de căpitan, nu vor ”moartea, ci îndreptarea păcătosului” Admițând existența unei a treia categorii, a celor care au pur și simplu dreptate, Sergiu ar fi admis că ar fi fost cumva posibil să fi greșit (eventual, dar nu sigur). Ca să-i răspund apelului emoțional la prietenie al lui Sergiu, are dreptate. Dar dragă Platon, în materie de șah, mai prieten îmi este adevărul. Credeam că mă cunoști. Nu am mamă, nu am tată la șah, EXACT LA FEL CA TINE: ”Amicus Plato, sed magis amica veritas”. Ai greșit, dă socoteală onest, nu cu abureli….

    ȘI eu am făcut destule greșeli tehnice sau umane în cariera mea, atât ca jucător, cât și ca tehnician. Cei indiferenți și neprietenii tăceau din gură în fața mea și se bucurau pe la spate, lăsându-mă să greșesc în continuare. Cei cărora le-a păsat de felul cum voi juca/antrena/conduce în viitor, de soarta jucătorilor din echipele pe care le-am condus, m-au tras și smucit de mânecă, m-au tras chiar și de urechi și m-au ajutat să pricep CE, CÂT și UNDE am greșit. M-au ajutat să devenit un jucător mai bun, un antrenor mai bun, un conducător mai abil. Printre cei care m-au criticat, nu numai o dată, s-a numărat și Sergiu Grunberg, care nu prea a scăpat nicio ocazie să facă bășcălie, să-mi atragă serios atenția sau chiar să mă certe, deși eram un jucător evident mai titrat și conduceam o echipă sensibil mai puternică decât a lui. După Balcaniada din Grecia 1990, proaspăt vicepreședinte FRȘah, Sergiu Grunberg și-a luat funcția în serios și m-a ”spălat pe cap” fără milă în Biroul Federal unde eram colegi, m-a certat și amenințat de mi-au zburat fulgii.

    Nu prea mi-a plăcut, eram călare pe val, jucam bine și eram liderul unui club foarte puternic (așa, cam cum era Sergiu în 2012, înainte de recenta recesiune). Desigur, i-am cerut explicații între patru ochi, le-am primit, nu prea mi-au convenit, dar ”cam” avea dreptate. Nu m-am apucat să mă văcăresc public că am fost atacat de un foarte bun prieten ,de cel pe care tocmai îl ajutasem consistent să fie numit vicepreședinte al FRȘah (nu-i un secret pentru nimeni,Sergiu are o mare slăbiciune pentru titluri zornăitoare și onoruri). M-am gândit, am analizat la rece, Sergiu avea dreptate! Ar fi putut să mă menajeze mai mult, să mă ia mai cu blândețe, dar ce mai tura-vura, greșisem! Am încercat să-mi corectez greșelile, iar ”corecția” severă, aplicată public de Sergiu nu m-a împiedicat să rămânem aceiași buni prieteni.

    Pe atunci nu realizasem încă ca prietenia poate fi și un drum cu sens unic, ONE WAY ROAD. Am fost ferm convins, până acum 7-8 ani, că prietenia este întotdeauna, în mod obligatoriu, o șosea largă cu DOUĂ sensuri de circulație. Câtă afecțiune, prietenie și corectitudine oferi, la fel de multă primești. Că NU există invidie, ranchiună, egocentrism si egoism între adevărații prieteni. De 7-8 ani, am început să înțeleg că am fost (și rămân) un mare naiv (prost), că Sergiu se schimbă tot mai mult, dând de gustul neobișnuit și îmbătător al puterii și că Em. Reicher, fiu de mare rabin, a avut dreptate, ba chiar clarviziune talmudică spunându-mi de ”n” ori, atunci când, mă lăudam (cam naiv) cu bunii mei prieteni Sergiu Grunberg, Iulian Drăghici, Mircea Pavlov,etc., în lungile seri din cantonamentele echipei naționale:

    ”Mihai te înșeli! IN ȘAHUL ROMÂNESC NU EXISTĂ PRIETENII, EXISTĂ NUMAI COMPLICITĂȚI.”

    PS Mingea in terenul dvs, d-na Mihai Ciolos, Căutați niște calomnii atractive, suculente…..Eventual niște telefoane jur-împrejur prin Timișoara. Dar, nota bene, pentru fiecare calomnie eu voi răspunde cu un adevăr. Incomod….

    decembrie 17, 2015 - 10:23 pm Raspunde
  • dancostea64

    @ Mihai Ghinda

    Problema jucatorilor romani este ca multi dintre ei (cu exceptii notabile) nu au educatie extra sahista si/sau academica, pe scurt sunt uni-dimensionali. Talentul le-a permis sau le va permite sa prinda zile de forma maxima, dar pentru a face din sah o profesie au nevoie de un mentor / parinte sahist. Ei vor ramane toata viata niste baieti mari, nefiind capabili sa creasca numai prin forte proprii. Exemplele nu sunt greu de gasit: (1) “Germanicus”, fara mentor si care de ani de zile se afla pe o panta descendenta, (2) Carlsen (pana si el!), fara facultate, care doar dupa ce l-a luat pe Kasparov mentor a ajuns campion mondial. Un exemplu de la capatul opus este Mihail Marin care, cu o pregatire polivalenta, poate evolua singur, neavand nevoie sa fie dadacit.

    Mentorii sahisti din Romania sunt extrem de rari. Cati dintre romani au avut realizari sahiste de nivel de campion national si care sunt si intelectuali? Ii poti numara pe degetele de la o mana.

    Dupa demisia/concedierea lui Mihai Ghinda de la AEM incerc un pronostic: toti jucatorii uni-dimensionali de acolo o vor apuca pe o panta descendenta. Nu este departe ziua cand uni-dimensionalii il vor da afara si pe Sergiu Grunberg.

    decembrie 17, 2015 - 11:43 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Domnule Costea,
    îmi face plăcere să vă contrazic: o bună, mare parte din jucătorii români sunt multi-dimensionali. Într-adevăr, nu sunt mulți intelectuali de talia Marin Mihail, Constantin Ionescu sau Sergiu Grunberg S, dar la șah, ca să obții rezultate bune trebuie numai să apreciezi corect poziția și să calculezi departe. Atât! O hârtie de la o facultate neacreditată, semi-acreditată sau chiar acreditată , credeți că face pe cineva mai deștept, mai rafinat intelectual? Ce credeți că trebuie să citească un jucător în devenire? Faulkner, Kafka, Mircea Eliade sau NEW IN CHESS? Vă asigur că dacă veți discuta cu..să zicem Mircea Pârligras, Andrei Istrățescu, Andrei Murariu sau cu Costică Lupulescu, Vlad Bârnaure, Grigore George Gabriel, (toți jucători de elită în Romania) veți avea probleme mari să țineți pasul cu ei. Au citit și citesc mult și au o minte analitică brici! Si limba la fel, atunci cănd sunt călcați pe coadă. 🙂 I-am nominalizat pentru că am lucrat cu ei și îi cunosc foarte bine; mai mult ca sigur că și mulți alți șahiști din eșaloanele superioare, cu care am vorbit numai ocazional, sunt foarte bine educați d.p.d.v. intelectual. Sunt și câțiva din categoria descrisă de dvs., dar numai câțiva.

    Oricum, nu am de gând să discut despre jucătorii AEM-ului și trendul rezultatelor lor. No way, nu ar fi etic! Din punct de vedere legal sunt ÎNCĂ antrenorul AEM-Luxten Timișoara. Eu i-am înaintat prin email demisia mea, începând cu 1 ianuarie 2016 dl Sergiu Grunberg, Președinte Fondator al Clubului Sportiv de Drept Privat AEM-Luxten Timișoara. (Uf, am pus majuscule peste majuscule, ca să-i fac o plăcere dlui președinte amator de titluri multe cu majuscule și mai multe). Până la 31 decembrie d.p.d.v. legal sunt in perioada de preaviz. Sper că nu luați în serios bârfelile unei cozi de topor anonime, care nici nu își știe bine sexul (este drept că are o înfățișare ambiguă).

    In ziua de azi pentru a putea concedia pe cineva, trebuie cel puțin să-i comunici inițial măcar verbal angajatului,- să-i dai un preaviz și o explicație, mai ales cuiva cu C.V. ul meu. Urmează o înștiințare scrisă, că începând cu data cutare, din motivul cutare, contractul de muncă este terminat, anulat, aneantizat…..bla-bla-bla. Vorbim aici de o țară de drept, din Europa, unde funcționează încă legislația muncii și justiția……Ori eu, nu am primit nicio comunicare din parte clubului, prin poștă (legal ar fi cu confirmare de primire) prin email sau telefonică din luna august 2015 …Deoarece am terminat antrenamentele și cu Andreea Cosman, plec de la club pentru că așa vreau eu; sunt foarte nemulțumit, echipa de femei a fost desființată ”ad nutum” de dnul Grunberg Juniori nu mai avem, Eugen Bida, Adi Secheres și Mihnea Costachi au sters-o cu toții, au rămas numai 4-5 jucători seniori. Evident că NU mă mai interesează să lucrez aici, nu am cu cine și nici pentru cine. Oricum, după declarațiile sale, dnul Grunberg a realizat singur, toate rezultatele AEM-ului de la descălecare… So that….

    In mod sigur vă înșelați cu privire la soarta AEM. Dacă Sergiu va pleca vreodată, (eu unul sper sincer că va rămâne încă mulți ani președinte la acest club fanion al șahului romanesc, scuzată-mi fie ”limba de lemn”) va pleca numai și numai dacă va vrea el. Este unul dintre cei trei fondatori al Clubului și nimeni nu-l poate da afară din casa/clubul lui. Și apoi de ce ar face-o? Sergiu a făcut rost dintotdeauna de finanțare, fără el se închide clubul pe loc. Sunt convins că dificultățile financiare sunt temporare, Sergiu va găsi din nou finanțare, va restrânge la minim cheltuielile salariale și treburile clubului vor intra pe un făgaș normal. Îmi doresc din toată inima ca pronosticul dvs sumbru să fie infirmat rapid. Așa voi putea să-mi recuperez și eu măcar parțial 🙂 salariile restante.

    decembrie 18, 2015 - 1:30 am Raspunde
  • Niki

    Superbe ultimele doua comentarii, ale domnilor Ghinda si Costea.

    Ma mira ca dvs, d-le Ghinda, in atatia ani de prietenie, nu ati sesizat ca in spatele alurii de patriarh al sahului romanesc sta o dorinta de recunoastere insuficient gadilata de contemporani. Trebuie sa recunosc ca d-lui Grunberg ii sta bine in aceasta ipostaza de sfatuitor suprem. Are vorbele la el, este evident o persoana inteligenta, experienta cat cuprinde si o plasticitate de limbaj placuta auzului. Peste toate acestea are si istetimea de a serpui printre situatiile incomode si parca iti da senzatia ca nu ai de unde sa-l “apuci”. Senzatia asta ca dansul cade mereu in picioare mi-a dat-o permanent cat timp am interactionat cu domnia sa.
    Dl Reicher avea dreptate 99%; poate ca sunt si rare exceptii. Suntem prieteni atata timp cat adevarul ne avantajeaza pe amandoi. Altfel, adevarul trebuie “ajustat” corespunzator, precum in interviul de acum al d-lui Grunberg.
    Si ma refer la modul generic, nu acuz vreo eludare grosolana a realitatii. La rezultatul sub asteptari si greselile comise. Oare domnia sa nu-si asuma nimic? Constructiv, fara tapi ispasitori, doar pentru a puncta erorile care nu trebuie sa mai apara in viitor. In general rezultatele sunt bune, noi ne apropiem de perfectiune, doar carcotasii, nestiutorii si dusmanii arunca cu mizerii. Nu e un capat de tara, dar eu unul imi doream mai multa deschidere la dialog cu cei care cunosc situatia lotului si pot emite pareri avizate.

    Extrem de ofertanta teza expusa de dvs, d-le Costea. De acord cu observatia dumneavoastra privind sahistii romani.
    Daca privim mai sus insa, vi se pare ca ultimii campioni mondiali si chiar liderii mondiali actuali abunda de polivalenta si multiculturalism? Sahul, ca orice alt sport, solicita dedicare aproape exclusiva daca se doreste performanta de nivel inalt. Preocuparile diverse, largirea orizontului cultural sunt totodata distrageri de la obiectivul principal, perfectionarea in sah. Achizitiile pe alte planuri nu au cum sa nu diminueze capacitatea de a oferi timp si energie performantei sportive. Pot veni anumite plusuri: capacitate de sinteza, “big picture” asupra carierei, stapanire de sine si implinire mentala. Daca toate acestea sunt compensatii suficiente ne poate spune realitatea. Care pare deocamdata sa dea credit jucatorilor uni-dimensionali.
    Diferenta intre acestia o poate face uneori(cum bine ati mentionat) un mentor/antrenor. Care poate “provoca” incredere, putere de lupta, entuziasm. Aici poate fi diferenta intre un jucator de locul 5 mondial si campionul mondial.

    decembrie 18, 2015 - 1:30 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Mihai Ghinda ,

    Mai putin conteaza ca scrieti de pe o tableta ,PC sau laptop aici suntem pe un blog de sah si nicidecum la Academia Romana ,mai putin conteaza greselile gramaticale parerea mea atata vreme cat adevarul gol golut este scris si poate fii dovedit etc.

    Cel mai trist este dupa parerea mea cand doi prieteni de o viata se cearta si se rupe o relatie de prietenie , va spun eu ca puteti sa aveti 7 frati sau surori , e degeaba , cel mai bun prieten tot un strain ramane si multa lume cred ca este de acord cu mine.

    Cu totii gresim , important sa avem capacitatea sa trecem peste orgoliu si sa recunoastem , cu prietenii de o viata se rezolva numai intre 4 ochi si dupa o discutie mai golaneasca in care Platon n-are ce cauta ,parerea mea.

    Se apropie Sarbatorile , lumea se mai impaca , va spun eu ca o sa va impacati cu prietenul dvs ,domnilor , suntem prea batrani ca sa mai avem timp sa ne si certam , viata e scurta , sahul este pe locul doi , trei , o suta….lasati orgoliile deoparte si faceti pace , amintitiva de vremurile bune petrecute impreuna , uitati de necazuri ,acceptati ca gresim cu totii.

    Am o intrebare la dvs referitor la antrenorat , e vorba despre Andrei Istratescu , am citit demult un articol despre el in care scria ca era junior si juca finalurile fabulos ,gasea mutari unice , dvs a-ti pus accent pe studierea finalurilor in cazul lui ? Ce poti sa inveti pe un junior ca Andrei ? Ma gandesc ca in primul rand trebuie o pregatire psihologica cu asemenea jucatori fenomenali.

    Cu stima ,

    Iancu Iancu

    decembrie 18, 2015 - 7:12 am Raspunde
  • nelu

    Cu privire la mentori/antrenori, din câte stiu, au exista câteva tandemuri celebre în şahul mondial:
    * Botvinnik – Ragozin
    * Petrosian – Boleslavsky
    * Spassky – Bondarevsky
    * Karpov – Furman
    * Kasparov – Dohoyan.
    Ar fi interesant de ştiu şi câteva cazuri din şahul autohton.
    Hmm… foarte interesantă constatarea lui nea Moini…

    decembrie 18, 2015 - 10:07 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Niki

    Prietenia de lungă durată are aceleași inconveniente, este la fel ca o căsătorie de o viață. Îți cunoști nevasta(prietenul) mai bine decât ți-ai fi dorit; îi vezi și bătăturile și sânii căzuți și dinții lipsă. Dar totuși îl iubești, nu ai ce face, este mai puternică afecțiunea decăt aspectul fizic sau moral, în cazul nostru. În cei peste 50 (cincizeci) de ani de când ne cunoaștem am avut tot timpul din lume să-l ”citesc” pe Sergiu. Îi știu toate calitățile și toate defectele, îi știu vanitatea de proporții cosmice și inteligența ascuțită, îi cunosc cultura deosebită și egocentrismul la fel de deosebit. Precis că și el mă cunoaște la fel de bine. De aceea a izbutit să mă rănească deliberat atât de tare.

    Dar Niki, nu vreau să continui discuția pe tema caracterului lui Sergiu în absența lui. Eu mi-am spus părerea despre tehnicianul Grunberg și erorile sale, ca și cauzele care le-au produs. Dacă vrea sau nu să-și asume rolul de patriarh al șahului românesc este treaba lui Sergiu; eu unul m-aș feri de o asemenea poziție, patriarhii nu se mai bucură de popularitate in ziua de azi, uite ce a pățit Prea Fericitul după drama de la colectiv. S-a prăbușit în sondaje, împreună cu BOR co tot, iar veritabilul Cioloș i-a tăiat stipendia de 147 de milioane, avută pentru megacatedrală și construirea de noi și noi biserici. Atunci cănd vrei să să te erijezi în Patriarh, Mafalda sau în Mesia, în Salvatorul Neamului Șahist (cu majusculele de rigoare 🙂 ), trebuie să te aștepți la huiduieli în momentele când o dai în bară. Uite, exact ce s-a întâmplat acum la Europene….

    Nu mai vreau să discut nici despre NEFERICITUL și neinspiratul interviu al lui Sergiu, mitraliat în grabă, superficial și lipsit de onestitate. De fiecare dată când mă faceți să-l recitesc criticâdu-l, îi găsesc noi și noi puncte slabe. Cred că Sergiu mai bine își dădea singur una în cap, decât să lase posterității pe internetul ”neuitător” un model de evitare a responsabilității și de debarcare a găinilor moarte în curte vecinului; afișând simultan o virtute virginală, ultragiată de impudoarea criticilor dezmățați, care chipurile s-ar fi uitat pe furiș pe geam în budoarul feciorelnic al echipei naționale masculine.

    Este intr-adevăr foarte interesantă tema propusă de dnul Costea, temă pe care ai dezvoltat-o cu finețea și rafinamentul intelectual cu care ne răsfeți tot mai rar, din păcate. Ai punctat excelent, cu precizie, plusurile șahistului prin amplificarea intelectului prin auto-educație, printr-un contact cât mai intim cu cultura universală. Ai spus mai apoi că, mai toți jucătorii de top de azi sunt, din nefericire, unidimensionali. Dat fiind că nu știu decât pe alocuri, ce și cât citesc sahiștii de top, nu pot să te contrazic prea mult. Totuși, citind interviurile lor, comentariile la partide si relatările de la turnee făcute prin diverse publicații, am rămas cu impresia că nu sunt la nivelul de 7 clase primare, ba chiar că unora le merge mintea la turație maximă (Giri sau Anand de pildă). Nu cred că putem generaliza fără a cădea noi primii în păcatul trufiei elitiste 🙂

    @ Mamaia 2015
    Desigur, vine Crăciunul, suntem creștini, trebuie să ne iertăm aproapele; mă opresc aici pentru că am început să mă smiorcăi 🙂 . Din nefericire eu sunt ca mentalitate precum ”poporul ales” a lui Moise: Iert, dar nu uit! Din moment ce purceaua zace moartă pe coteț, degeaba mai chemi veterinarul, este la fel ca închisul ușii grajdului după ca calul și-a luat lume in cap…mă rog, vreau să zic în copite. NU contează ce s-a spus, verba volant. Contează ce s-a făcut, ce s-a scris, iar prietenia mea cu Sergiu este de domeniul trecutului. De mai mulți ani decât aș fi crezut…Pfuf, s-a dus! Panta rhei….

    Tot ce spui este adevărat, viața este scurtă, prietenii sunt rari, suntem bătrâni, etc., Sună banal ca orice truism, dar cele spuse sunt adevărate. Asupra unui singur lucru te inșeli: pentru noi șahul este pe locul întâi! Și competența este singurul lucru pe care îl respectăm la șah, restul este gargară, abureală, praf în ochii mulțimii…..

    @ Nelu

    Constatarea lui Em Reicher este absolut cinică, de mizantrop înrăit. Niki spune că nea Moini are 99% dreptate, eu nu știu ce să mai cred. Deocamdată zic PAS, nu cred mai nimic, cel puțin o vreme….
    Interesante cupluri, erau de lungă durată,mai lungi decât o căsătorie, dar s-au schimbat timpurile. Acum lumea nu se mai căsătorește, trăiește în concubinaj….o vreme…apoi se desparte

    decembrie 18, 2015 - 12:26 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Domnule Costea,

    In Statele Unite prestigioasa revista TIME a desenat candva, o harta a lumii, făcuta după descrierea lumii de catre studenti de la cateva mari facultati americane. Harta respectiva a fost o catastrofa, Statele Unite ocupau 1/2 din lume, Europa era de 10 ori mai mica si lipita de India, etc. In schimb, absolventii acestor universitati erau/sunt profesionisti desavarsiti in domeniul la de specialitate.

    Este ușor de ghicit de ce va spun acestea: In pragmatica lumea moderna si hyper-concurențială in care trăim, trebuie sa-ti cunoști cât mai bine meseria, daca vrei sa-ti faci un loc confortabil la masa vieții. Restul,adica Matisse, Van Gogh, Dostoievski, Mozart, Enescu sunt sunt brizbizuri frumoase, adesea necesare, dar nu sunt indispensabile. Teoria deschiderilor si câteva sute de poziții tip din jocul de mijloc, ca si toate finalurile tehnice sunt absolut necesare șahiștilor nostri. Mai departe, depinde de apetitul pentru frumos al fiecăruia…..
    pragmatica
    Fiti mai îngăduitor cu șahiștii noștri, uni sau multi-direcționali, intelectuali de rasa sau numai cu scoală primara. In fond, contează ce Elo au si cum joaca, nu-i asa?

    decembrie 18, 2015 - 3:49 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ “dna “Mihai Ciolos”

    Daca tot te fâțâi pe ScC, fa-mi te rog un serviciu: întreabă-l pe Sergiu, unde vrea sa-i trimit străvechiul laptop Sony Vaio al clubului care mi-a rămas pe inventar. A devenit inutil de cativa ani buni, trebuie sters de praf săptămânal si ocupa locul degeaba. Imi trebuie NEAPARAT o semnatura cu confirmare de primire. Mi-e mila de laptop, arata ca nou si este inca in perfecta stare de functionare, altfel l-as trimite recomandat prin Posta Romana, dar l-ar face zob. Daca este de acord sa riste, il trimit acasa pe Aleea Icar. daca nu, sa-mi spune unde sa-l duc sau trimit,

    Nu te-as fi rugat, dar cum tot vorbesti des cu Sergiu…. si ma gandesc ca sa te scutesc de oboseala de a ma invinui si de talharie sau de furt din avutul privat. Ai risca sa te faci si mai tare de ras.sau sa raspunzi in fata legii…..Continua sa scrii,ScC este monitorizat deja, asa caa fii atent pentru ca exista si consecințe legale pentru calomnie. Insulta cat mai ambiguu ca sa nu-l Il bagi in gura legii si pe proprietarul blogului care ar permite deliberat asemenea murdarii….

    decembrie 18, 2015 - 4:32 pm Raspunde
  • Niki

    @Miha Ghinda,

    Departe de mine sa pun la indoiala caracterul d-lui Grunberg. Nu cunsoc fapte suficient de grave care sa ma indemne la o caracterizare dura.
    Mi-am exprimat parerea(as spune in multe locuri admirativ) in ce priveste situatia asumarii rezultatului/criticilor de acum, extrapoland la impresia mea formata in timp. Dealtfel, nici chiar dl Grunberg nu cred ca se considera perfect, prin urmare criticile exprimate elegant nu ar trebui sa-l deranjeze, fie ca le considera justificate sau ba.

    E adevarat ca am mers pe o generalizare fortata, dar nu in idea de a-I deprecia in masa pe sahistii de varf ai lumii. Nici nu cred ca e posibil sa te dedici total sahului de mare performanta si in acelasi timp sa te pastrezi la un nivel cultural bun. Exceptiile exista si sunt binevenite, poate se molipsesc si altii. 🙂
    Cultura universala are atat de multe fatete incat o percepem diferit. Sa spunem ca placerea/tentatia determina dorinta/necesitatea. Daca pentru mine e atractiv sa ma informez in domeniul istoriei, geografiei, artei, pisho-sociologiei, sportului, cuy siguranta pentru altii tentatiile sunt altele. Asadar, putem filozofa la nesfarsit caci si aici gasim putini piloni stabili si multe nisipuri miscatoare.

    @Mihai Ciolos

    Pare ca aveti un singur scop pentru care postati. Acela de a-i pata cu orice pret imaginea d-lui Ghinda.
    Cititorii cred ca au deja o parere, asadar persistenta asta in zona extrema(ca sa ma exprim elegant) nu cred ca mai face prozeliti.
    Prin urmare, continuand asa, pierdeti orice sansa la credibilitate. De gustibus….

    decembrie 18, 2015 - 5:06 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Domnule Mihai Ciolos ai intrecut limitele atacului la persoana si cum esti anonim, comentariile au intrat la moderat. Atata timp cat vrei sa ataci si sa te razboiesti cu cineva, foloseste numele tau, nu alte nume si alte nickuri. Si asa siteul este monitorizat si se va afla in curand cine a comentat sub acest nume la solicitarea domnului Mihai Ghinda. Imi pare rau dar curajul nu sta in spatele unui nick si unui monitor. Daca sunt comentarii fara atacuri, ele pot fi acceptate. Numai bine si sarbatori fericite sa aveti!

    decembrie 18, 2015 - 5:25 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Off Topic

    Pentru toti amatorii

    Filmul Pawn Sacrifice (2014) despre Bobby Fischer si Boris Spassky a aparut online si il puteti vedea pe filmehd (punct) net/pawn-sacrifice-2014-filme-online.html

    Vizionare Placuta !

    decembrie 18, 2015 - 10:26 pm Raspunde
  • Nelu

    Citind comentariile despre jucătorii uni și multi-dimensionali, plusurile și minusurile în fiecare caz, mi-am amintit că am văzut cândva, ceva foarte interesant despre inegalabilul John Nunn.
    Am “răsfoit” puțin pe “internetul cel neuitător” și am găsit interviul tânărului Magnus Carlsen din 2010 pentru săptămânalul german Der Spiegel.
    Iată ce se spune chiar de la început:

    “SPIEGEL: Mr Carlsen, what is your IQ?

    Carlsen: I have no idea. I wouldn’t want to know it anyway. It might turn out to be a nasty surprise.

    SPIEGEL: Why? You are 19 years old and ranked the number one chess player in the world. You must be incredibly clever.

    Carlsen: And that’s precisely what would be terrible. Of course it is important for a chess player to be able to concentrate well, but being too intelligent can also be a burden. It can get in your way. I am convinced that the reason the Englishman John Nunn never became world champion is that he is too clever for that.

    SPIEGEL: How that?

    Carlsen: At the age of 15, Nunn started studying mathematics in Oxford; he was the youngest student in the last 500 years, and at 23 he did a PhD in algebraic topology. He has so incredibly much in his head. Simply too much. His enormous powers of understanding and his constant thirst for knowledge distracted him from chess.

    SPIEGEL: Things are different in your case?

    Carlsen: Right. I am a totally normal guy. My father is considerably more intelligent than I am.”

    Interviul este puțin mai lung, link-ul este acesta:
    http://en.chessbase.com/post/magnus-carlsen-on-his-che-career
    Marele maestru John Nunn face parte dintr-o frumoasă generație de jucători, cum ar fi:
    Alexander Beliavsky, Georgy Agzamov, Sergey Makarichev, Anthony Miles, Jonathan Speelman, Larry Christiansen, Viacheslav Eingorn, Vladimir Malaniuk, Victor Gavrikov, Lubomir Ftacnik,
    ca să-i numim pe cei mai reprezentativi.
    Unii, din păcate plecați prea devreme dintre noi…

    decembrie 18, 2015 - 11:13 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Domnule Ceaușescu,
    Vă mulțumesc pentru (re)stabilirea unor limite ale disputelor pe blogul dvs. Sunt gata să discut cu oricine care semnează cu un nume REAL despre orice problemă referitoare la șah, inclusiv despre orice eroare șahistă făcută de mine in ultimii 40-50 de ani. Dacă ”entitatea Mihai Ciolos” ar fi semnat cu numele său real, verificabil, i-aș fi răspuns la majoritatea acuzațiilor aduse, explicându-i și că, orice faptă scoasă din contextul săvârșirii ei, poate fi complet răstălmăcită. Mă rog, poate reveni oricând politicos, educat, cu numele său real și putem reitera, spre marea plictiseală a cititorilor ScC, întreaga poveste.

    ************************************
    Cariera mea șahistă, ca și partidele mele (cel puțin cele care sunt publicate) stau la dispoziția publicului pentru orice fel de critici sau nelămuriri. Alegeți eventual chiar numai partidele pierdute (unele de-a dreptul jalnic) și le voi discuta cu plăcere, fără a insulta pe nimeni și fără ca să le consider atac la persoană sau incercări de a demonta mituri, de a distruge bunul meu nume etc. Mingea este in terenul curioșilor, ”cârcotașilor” 🙂 sau al amatorilor de senzații tari șahiste. Prefer să nu discut despre problemele mele personale și cu atât mai puțin ale jucătorilor pe care îi cunosc. Despre cariera mea de conducător de club sau de antrenor de echipe naționale nu cred că mai are rost să discutăm, au trecut eoni de atunci…Oricum, tot restul vieții voi pleda pentru DREPTUL LA CRITICĂ, bineînțeles în limitele decenței, fără injurii și respectând deontologia profesiei noastre.

    Bun, eu unul am încheiat deci ”hic et nunc” capitolul interviului dlui Sergiu Grunberg, L-am încheiat de bună voie, NU din cauza constrângerilor provocate de comportarea suburbană a unei ”entități”, ci din cauză că nu mai este/ nu mai am nimic în plus de spus, sunt deja excesiv de informat: ”Curtea este luminată, Curtea poate să delibereze….” Este rândul dvs, dacă totuși veți continua subiectul, o veți face FĂRĂ mine.
    ************************************
    @ Niki

    In primul rând mulțumiri pentru încercarea de moderare a atacurilor sub centura ale entității cu pricina. Nu cred că ai fi avut succes, ”nimeni nu este mai surd decât cel care nu vrea să audă”, dar mulțumesc pentru amabilitatea ta (înnăscută, dealtfel).

    Dacă excludem din aria noastră de interes, citez din mesajul tău:

    ”domeniul istoriei, geografiei, artei, psiho-sociologiei, sportului”

    singurele domenii distractive care rămân nu pot fi menționate pe blog, pentru că mai avem și minori pe aici….:-) și oricum constituie o preocupare majoră pentru marea majoritate a șahiștilor, indiferent de categorie sau grad de cultură 🙂 uni- sau multi-dimensionali .
    Vorbind serios, nimeni nu poate face 16 ore de șah pe zi, ajunge rapid la ”Spitalul dr. Obregea”, la zgubilitici. Trebuie să te deconectezi, și dacă tot pierzi timpul lenevind după fitness, poți foarte bine să o faci uitându-te pe National Geo.., Discovery sau cu ultimul roman la modă în mână, mai ales că sunt zeci de mii de cărți gratis pe bibliotecile online. Mulți șahiști nu citeau acum 10-15 ani din cauză că erau scumpe cărțile, acum că acest impediment a dispărut, foarte mulți tineri citesc de zor pe tabletă sau pe smartphone. De pildă, GM Andrei Volokitin de câte ori a venit la noi la Superliga a fost constant cu tableta in mână, citind de zor. Contrar opiniei generale, icred că nternetul readuce, prin ricoșeu, cultura în rândul tinerilor.

    Mamaia 2015

    Mulțumesc pentru link, am văzut deja filmul, este cu un mare actor Tobey Maguire, care mie imi place foarte mult. Au fost discuții îndelungi înainte de casting, pentru că Fischer era cu un cap mai înalt decat actorul, dar jocul lui Maguire este extraordinar. Mult mai aproape de realitate, dar cutremurător de trist este documentarul din 2011 ”Bobby Fischer Against the World”, în care Fischer este disecat fără milă.
    Din superbul jucător care a revoluționat șahul mondial din temelii nu a mai rămas după acest documentar decât o carcasă goală, bântuită de psihoze, din care s-au înfruptat vulturii hoitari,care dădeau, încântați că se văd pe sticlă, interviurile. Printre ei este și cel care, înainte de ultimile alegerile din FIDE, s-a ”recules” chipurile pios la mormântul lui Bobby din Islanda. Vorbesc despre fostul mare șahist Gary Kasparov, care și în documentarul despre meciurile lui cu Karpov a clocotit de ură. Ce a avut de împărțit cu Tolea Karpov este simplu de ghicit, dar ce naiba o fi avut și cu Bobby? Nu a apucat să piardă la el….Simplu fapt că documentarul era despre Fischer și nu despre el? Ar fi trebuit să se bucure că mai este bine merci in viață și nu-i subiect de documentar….

    M-ai întrebat cum a fost pregătirea singurului șahist român care friza geniul,GM Andrei Istrățescu. Răspunsul meu probabil că o să te uimească: A fost extrem de ușoară, un galop de sănătate, un adevărat regal șahist. Trecea ziua de antrenament și eram la fel de odihnit și de bine dispus ca ca la începutul ei.

    Andrei, încă la 9-10 ani, pricepea aproape instantaneu orice concept strategic, oricât de complicat. Rezolva tactic orice fel de exercițiu si/sau studiu. Avea, sper că mai are, o memorie formidabilă. Citea Informatorul Yugoslav ”Chess Informant” trântit în pat și putea reproduce apoi partidele pe tablă. Andrei Istrățescu a fost de departe, cel mai ușor de pregătit elev, probabil (de fapt sigur) și cel mai inteligent. Nu pot decât să speculez cât de departe ar fi ajuns, dacă ar fi continuat să se pregătească cum a făcut-o până in toamna lui 1991 și nu i-ar fi plăcut atât de mult euforizantele 🙂 lichide. Probabil că, numai cerul ar fi fost limita performanțelor sale.

    @ Nelu

    Mulțumesc, acest interviu m-a distrat și bucurat acum 5 ani și a făcut-o și acum. Despre GM John Nunn am scris și eu, poate nu chiar la fel de laudativ ca Magnus. Magnus are dreptate, să fi prea inteligent era o povară grea pentru John, nu se prea acomoda cu muritorii de rând din preajma sa, avea veșnic o figură suferindă. La început, cand l-am văzut prin 1973 la Europenele de la Bath, am crezut sincer că are ulcer 🙂 . Pe urmă, revăzându-l prin turnee, la Olimpiade, la Mondiale am înțeles: pur și simplu era prea mult vulg needucat în jurul lui. Suferea fizic, auzindu-ne…

    decembrie 19, 2015 - 1:05 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Si ca un adio pentru acest an un banc excelent:

    Postman Pat’s Last Day:

    It was Postman Pat’s last day on the job after 35 years of
    carrying the mail through all kinds of weather to the same villages and
    towns.

    When he arrived at the first house on his route, he was greeted
    by the whole family there, who all hugged and congratulated him and
    sent him on his way with a cheque for £50.

    At the second house they presented him an 18-carat gold watch.

    The folks at the third house handed him a bottle of 15-year old
    Scotch whisky.

    At the fourth house he was met at the door by a dumb blonde in
    her lingerie. She took him by the arm and led him up the stairs to
    the bedroom where she blew his mind with the most passionate love
    he had ever experienced. When they went downstairs, the blonde fixed
    him a full English breakfast: Bacon, Eggs, Sausage & Tomato with freshly
    squeezed orange juice. As she was pouring him a cup of steaming coffee,
    he noticed a £5 note sticking out from under the cup.

    ‘All this was just too wonderful for words,’ he said, ‘but
    what’s the five pounds for?’

    ‘Well,’ said the dumb blonde, ‘Last night, I told my husband
    that today would be your last day and that we should do something special
    for you. I asked him what I should give you’.

    He said, ‘F**k him. Give him a fiver.’

    She smiled shyly and said, ‘The breakfast was my idea.’

    Daca nu ne mai auzim:

    Sarbatori Fericite!

    decembrie 19, 2015 - 1:55 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Mihai Ghinda ,

    Aseara dupa ce am postat linkul am vazut filmul , am lasat semifinala de handbal ,am uitat de tot si am urmarit cu sufletul la gura cum micutul pusti din Brooklyn manevra piesele magic pe tabla de sah.

    Am ramas cu un sentiment si de bucurie si de tristete , sa vezi cum un pusti reuseste in viata , fie el si cu problemele avute de Fischer :-(…. mi-a venit in minte un moment unic pentru mine…in anii 90 ,cred ca in 1991 sau 1992 in Constanta , la Mamaia , in parcarea la hotel Estival…doi pustii bateau mingea in parcare si numai gura lor se auzea , unul micut si cu parul cret ,brunet si celalat un blondin cu parul lung ,plaja este la cativa metrii de parcare si i-am trimis acolo sa bata mingea si ei catre mine nenea am terminat gata plecam sa ne pregatim ? La ce sa va pregatiti ma pustilor i-am intrebat eu si ei au raspuns : Suntem aici la sah si jucam azi impreuna ! La Estival era tambalau mare se jucau Campionatele Mondiale de Juniori si la alt hotel in apropiere se jucau Campionatele Europene de Juniori , pustii jucau acolo si le-am promis ca merg sa ii vad , i-am intrebat cum ii cheama , cel brunet era Andrei Istratescu si cel blond era Dieter Nisipeanu 🙂

    Am fost la partida lor , ala micu 🙂 brunetu castigase si am fost si ultima runda si devenise campion european de juniori !
    Blondul castigase bronzul si ce sa va spun in urma lor multi jucatori care astazi sunt mari maestrii , prietre ei si un bulgar , Veselin Topalov ! 🙂

    Niste draci de copii foarte talentati si inteligenti , mi-a facut placere sai revad peste ani in Bucuresti.

    Despre GM Dr. John Nunn tot aseara a aparut un articol in Chessbase , participa la o emisiune tv in Anglia ,cu fosti colegi de la Oxford si Cambridge ,intrebari din toate domeniile si la comentarii pe pagina apare scris asa :

    KrushonIrina 12/18/2015 05:47
    Nunn will eat them alive. But the rest of his team seem like intellectual lightweights.

    II HALESTE DE VII ,II MANANCA PE PAINE !

    Articolul este pe Chessbase:

    Watch the University Challenge on Monday
    by Frederic Friedel
    12/18/2015 – It is one of the oldest quiz shows, pitting teams of students from two British colleges against each other, with questions that are anything but trivial or easy. There is no prize money involved – the participants compete solely for the honour of representing their alma mater. Why do we tell you all this? Because for the first time in over a thousand shows a chess grandmaster is involved.

    Mai e ceva de comentat ? Omul la 15 ani era cel mai tanar student la Oxford din ultimii 500 de ani ,si dvs care sunteti vechi in sah ai notat desigur ca din echipa de aur a Angliei cam toti erau matematicieni , Mestel , Speelman , niste gentlemani adevarati.

    Cu stima si va urez si dvs si la toata lumea multa sanatate si

    LA MULTI ANI !

    PS: Eu revad multe din partidele dvs si admir jocul de atac practicat ,la cat inteleg eu acest joc dvs aveti multe partide super !

    decembrie 19, 2015 - 7:19 am Raspunde
  • Niki

    @Mihai Ghinda

    Cred ca domeniul distractiv la care va referiti e bridge-ul. 🙂
    Am inteles aluzia, avem si noi sahistii defectele noastre.

    Tare ma tem ca nu bibliotecile online sau descopera.ro sunt puncte de interes pentru ei. Sa ia fata lui Warcraft, FIFA si altele de gen? Sper ca am nimerit jocuri inca pe val, caci nu m-am priceput niciodata la domeniul asta.

    Sutn demoda veche si recunosc ca nu am tentatia cititului de romane online. Am inca placerea printului, sa simt hartia intre degete. Inca nu-s un militant ecologist sa refuz tiparitura. 🙂

    Sarbatori linistite sa avem, pline de placeri vinovate.Ccarnaciori cu muraturi, tuica fiarta si zaibar din belsug. Sau poate armagnac, blue cheese si un excitant al papilei de tip Medoc.

    decembrie 19, 2015 - 10:46 am Raspunde
  • Nelu

    Foarte nostim bancul postat de D-l Ghindă.
    La fel și istorioara din 1991 povestită de Mamaia2015.
    Andrei Istrăţescu a câștigat atunci titlul european de tineret la grupa U-16.
    La celelalte categorii de vârstă câștigătorii au fost:
    * U-14: Thomas Oral (Cehia)
    * U-12: Peter Leko (Ungaria)
    * U-10: Adrien Leroy (Franța)
    Dar mai avem o amintire frumoasă de-atunci, la grupa de fete U-10, titlul european îi revenea Sabinei Popescu. O TEMPORA…
    Tot atunci, campion mondial de juniori U-20 a ieșit Vladimir Akopian, despre care Botvinnik credea că dacă va lucrat la fel de mult ca și Kasparov, va ajunge și campion mondial de seniori.

    Vă doresc tuturor să vă puteți bucura de Sărbători frumoase!

    decembrie 19, 2015 - 1:11 pm Raspunde
  • amator

    ::O dedicatie pt dl Director Tehnic :

    https://www.youtube.com/watch?v=Q3SWjtcmzoc

    decembrie 20, 2015 - 9:17 am Raspunde
  • Amator 2

    Incredibil….declaratia continua pe http://www.sahisti.ro

    decembrie 20, 2015 - 9:30 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Bună seara,

    Al doilea interviu ( de ce interviu, nu i s-a pus nicio întrebare?) din seria ”Memoria zglobie a domnului Grunberg îi joacă feste” m-a pus serios pe lucru. Am scris un articol uriaș despre toate semi-adevărurile și fabulațiile dlui Grunberg despre mine din ultima parte (sfert) a materialului său. Articol complet cu citate din mesajele mele de pe ScC referitoare la aceste Europene,

    Ba chiar am pierdut ore bune ca să recitesc sute de mesaje de pe Rochess dela Mondialele U20 Erevan 2006 in care, chipurile l-aș fi desființat pe Edy Văleanu. Am copiat toate mesajele necesare și i-am demontat piesă cu piesă toate, neadevărurile, născocelile și amintirile onirice ale lui Sergiu. ABSOLUT PE TOATE!

    Recitind uriașul meu articol, dens, incărcat de citate și sarcastic, mi-am spus scârbit și plictisit: ”Cui prodest”? Cui îi folosește ca să demonstrez că memoria lui Sergiu nu mai este ce a fost odată? Și că Sergiu nu mai este ce a fost, că nu știe să îmbătrânească frumos? Nu folosește nimănui, prefer ca lumea să rămână si cu amintiri pozitive despre el…

    Deci, pentru a evita escaladarea conflictului, mă mulțumesc să spun că TOT ce a însăilat Sergiu despre mine este produsul neadevărat (poate gândit sincer, deși după episodul ”Mihai Ciolos” mă îndoiesc) al memoriei lui obosite, îmbătrânite, care încurcă vizibil, date, locuri și fapte între ele, extrăgând aleatoriu câte un bilet de papagal, bilet șifonat și tăiat pe la pliuri, cu scrisul abia vizibil…
    O probă despre renghiurile pe care le joacă memoria șăgalnică a lui Sergiu este chiar fraza sa finală:

    ””Sigur, eu am explicatii, dar cea mai simpla este o butada care circula odata: pana si ingerii sunt bantuiti cateodata de demoni, darmite oamenii!””

    In realitate ”butada” este REFRENUL cunoscutului cântec al lui Dan Bittman – Şi îngerii au demonii lor” refren pe care îl ofer spre împrospătarea memoriei sale tot mai elusive:

    ”Şi îngerii au demonii lor
    Pe ai mei tu îi controlezi
    Şi îngerii au demonii lor
    Pe ai mei tu îi linişteşti”

    Stie memoria lui Sergiu, săraca, câte ceva, dar trage biletul de papagal greșit, cu scrisul ilizibil. Și atunci improvizează… nu prea grațios…

    decembrie 21, 2015 - 8:53 pm Raspunde
  • Niki

    Palpitant. Propun lui Iulian sa preia aceasta interventie a d-lui Grunberg de pe alt site, daca este posibil.

    Un lucru e foarte usor de inteles. Domnia sa are un ego pana la cer, orgoliul sau fiind alimentat de argumente subiective. Ba sunt unii carcotasi, ba unii nestiutori, ba unii filozofi il ataca neavand altceva mai bun de facut, ba dl Ghinda ii inseala prietenia de 50 ani, Nu i-a cerut nimeni capul in piata publica. Ci doar un comentariu lucid, cu bune si rele, asa cum le considera dumnealui, implicat 100%. Asa cum are un rol in prestatia buna a lui Bob Marin asa probabil are un rol si in esecul pe final al lui Bogdan Deac sau jocul slab al lui Vladik Nevednichy. Dorim doar explicatii, in sensul brut al cuvantului. Sunt conjuncturi care merita stiute pentru a intelege si noi cum au stat lucrurile pe acolo.
    Asta am inteles eu prin asumare de catre capitan. E problema dansului daca vede doar atacuri in fiecare parere exprimata care nu-i aproba 100% actiunile.
    Cat priveste demisia, sa intelegem ca renuntarea la pozitia de capitan si preluarea celei de dir tehnic inseamna ca a demisionat? Daca e adevarata schimbarea insemana ca suntem tratati drept naivi.
    Si in acest punct comentariile sunt de prisos. Doar orgoliile mai conteaza…

    decembrie 21, 2015 - 10:12 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Niki: Am preluat legatura si am postat cu directia siteului unde a aparut sahisti.ro, un site interesant cu subiecte actualizate din lumea sahului. Ma bucur de fiecare initiativa pentru promovarea sahului romanesc si de aceea salut si eu aceasta aparitie in mediul online, coordonata de Gabriel Grecescu. Parerea ta, ca de obicei, pune punctul pe I si lucrurile in ordinea normalitatii. Incerc sa raman cat mai neutru in aceste dispute, mai ales ca am reflectat destul la lupii alfa si omega si este mult mai bine asa, cat mai echidistant de probleme si de subiecte, dar implicat si punctual.

      decembrie 21, 2015 - 11:38 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    La cererea publicului (telespectator) public pe ScC TOATE cele 3 (trei) mesaje “distructive”, “ucigatoare” care l-au “desfiintat”, in visele/viziunea dlui Grunberg Sergiu pe Edy Valeanu.

    1) Rochess 6375 Runda a 4-a la Erevan- Mondialele de Juniori 20 de ani

    Ghinda Mihail Viorel
    Oct 7, 2006
    S-a terminat prima treime a CM de juniori mari de la Erevan si inca asteptam rabdatori prima partida castigata de sahistii romani. La baieti Edy Valeanu a remizat a 4-a oara si ocupa locurile 37-51 din 83 de participantzi. Anca Teodorescu a pierdut din nou si cu 0.5 pct imparte ultimele trei locuri, 55-57, din 57 de jucatoare.

    Ma intreb daca cate unii dintre reprezentantii nostri nu ar putea participa anonim la CM sau CE, eventual sub egida ONU, UNESCO sau a Comunitatii Europene? Am evita astfel sa apara steagul Romaniei pe ultimul loc.

    Scuza ca se pleaca pe banii sponsorilor si nu pe banii FRSah, nu este suficienta: cu numai 1.000 de euro poti, fara probleme, sa faci de ras TOT sahul romanesc. Amatori sunt destui, nu-i asa?

    MG

    2) Ghinda Mihail Viorel
    7 oct 2006
    Edy,

    Nu te mai framanta: “ce ar fi fost daca…..” este cea mai veche intrebare a omenirii, ramasa vesnic fara raspuns. Vezi-ti tu la Erevan de treaba ta, adica joaca cat mai bine si acumuleaza cat mai multe puncte si experientza internationala.

    Din punctul acesta de vedere eram nemultzumit: Ai si tu odata pe an ocazia sa joci cu cei mai tari juniori din lume si faci remiza dupa remiza (una chiar in cateva mutari, cu albul). Puteai sa joci si cu mama lui Capablanca nu numai cu Khairulin, tot trebuia sa-ti incerci puterile (cu albul mai ales).

    Daca ma intrebi ce as fi preferat eu? – Era ca tu sa fi castigat 2-3 partide si una-doua remize, nu sa pierzi 3 cum propui tu (de ce oare, singura alternativa a “nonremizei” este pierderea, ; eu cred ca este castigul!). Nu vreau sa intru in amanunte tehnice ale partidelor tale jucate pana acum, nu are rost sa discutam in timpul concursului; poate dupa….

    Mai sunt 8 runde si mai timp sa iei chiar si o medalie daca joci bine. Trage tare! Si un sfat: NU te mai uita cu cine joci decat din punct de vedere al repertoriului. Prea mult respect pt adversar se intoarce ca un boomerang, inpotriva ta. Nu-i mai tot respecta, bate-i!

    BAFTA si din partea baietzilor,

    MG

    3) Ghinda Mihail Viorel
    Oct 18, 2006
    — In RoChess@yahoogroups.com, Marius Ceteras wrote:
    “Referitor la rezultatele de la CM de juniori de la Erevan consider ca ele sunt normale. Edy Valeanu a terminat concursul cu 6 din 13 (locul 55 performanta rating 2357), iar Anca Teodorescu a obtinut tot 6 puncte (locul 43, performanta rating 2070).”

    Marius,
    Performantele Elo au fost si mai modeste: Edy 2328, adica minus 5,7 la Elo si Anca 2013 minus 19,2 la Elo. Si daca rezultatele de “-1” la un turneu open de 13 partide (fie si CM), din care o buna parte au fost jucate in jumatatea inferioara a turneului, le consideri normale pt campionii nationali la “under 20″, atunci chiar ca nu avem ce sa mai discutam pe acesta tema. Mai asteptam sa-ti creasca exigentele si sa-ti dispara resemnarea in fatza mediocritatzii.””

    PS Dupa cum vedeti, primul mesaj a fost relativ ironic la adresa Ancai Teodorescu care ocupa ultimul loc. Junioara care s-a lasat urgent de sah dupa ce a implinit 20 de ani, in al doilea l-am indemnat la calm, combativitate, ambitie si darzenie pe Edy, iar al treilea l-am scris DUPA terminarea turneului, cu date statistice. Primul si al doilea mesaj scrise cu 9 (noua) runde inainte de finis. 9 runde pline de liniste absoluta, fara comentarii, fara sfaturi Noi comentam celebrul meci Kramnik-Topalov, cu scandalul incredibil din WC care sufla mutari. Cine vrea, poate sa verifice arhiva Rochess…

    Practic: Niente, Nada, Nothing, Rien de tout, Nimic. Ce renghi i-o fi jucat memoria dlui Grunberg, ce “desfiintare a lui Edy Valeanu in timpul concursului” o fi visat, nu stiu, dar eu in locul lui as fi preocupat de aceste lapsusuri, tot mai dese…..Restul acuzatiilor lui sunt de acelasi fel, tin de oniric, de lumea visului…

    decembrie 21, 2015 - 11:45 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Fie ca sărbătorile de iarnă sa ne aducă liniște, căldură și armonie în suflet. Urez comentatorilor și cititorilor de pe blogul Șah cu Ceaușescu, un Crăciun fericit și un An Nou plin de impliniri!

    decembrie 22, 2015 - 10:56 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Mizdrache
    Ai scris un mesaj neobișnuit de lung 🙂 Mulțumesc, la fel!

    decembrie 23, 2015 - 3:17 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Craciun Fericit !
    Sarbatori Fericite !
    La Multi Ani ! la toata lumea !

    decembrie 23, 2015 - 7:08 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Doresc tuturor sahistilor un Craciun fericit !

    decembrie 25, 2015 - 12:01 am Raspunde
  • Mizdrache

    Eu nu mă mai joc cu voi dacă mi-ați luat steluțele😃😃😃

    decembrie 28, 2015 - 9:06 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Mizdrache: Stelutele trebuiau luate de multa vreme, mai ales ca atunci cand s-au numarat voturile au depasit cu mult numarul alegatorilor din sala…Facem economie de energie…negativa sau pozitiva. Ce se vota de fapt cu acele stelute? Nu era normal sa se voteze continutul articolului? Sau se votau simpatii si antipatii? Ori ca nu imi place mie de X sau de Y si acum sa vezi ce il faultez, ii dau vreo 5-6 stelute de minim si l-am dat peste cap. Si i-am citit si articolul tot, de cateva ori, insa mi-am facut si eu damblaua sa nu doarma si el cateva zile. De fapt pentru cine se scriu articolele, nu pentru cititori? Dupa ce unele articole necesita eforturi pentru a putea “sa se nasca”, de fapt ce nu dorea la articolul care continea doar o selectie de comentarii? Pentru ca articolul propriu-zis, nici macar nu s-a produs si nu a vazut lumina zilei! Ce sa intelegem,ca nu s-ar dori citirea acestor articole intructive sau doar rautatea de a blama pe cineva, ca sa nu mai scrie ceva interesant si greu de gasit free? Cine are ceva de spus, poate sa comenteze linistit. Daca nu ii place de fatza autorului, poate sa nu citeasca, dar ma indoiesc ca nu va citi. Le-am pus in bradul de sarbatori stelutele, pentru a fi mai frumos!

      decembrie 28, 2015 - 11:03 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.