Papusarii sahului romanesc

Adunarea Generala a FRSah, 16 martie 2014

Ma gandeam, in timp ce ma indreptam ca delegat din partea clubului meu spre aceasta noua adunare a reprezentantilor sahului romanesc, cu ce o sa imi ocup timpul in timpul sedintei. Dupa demonstratia de forta de la ultima adunare din decembrie anul trecut, imi era clar ca voi face si eu figuratie la fel ca si cei prezenti atunci la votarea statutului. Cand colo, ce sa vezi?… Nimerisem la o piesa de teatru cu marionete si cativa actori rataciti printre ele.  Spectacolul se anunta a fi unul  interactiv, drept pentru care m-am razgandit, in sensul ca ar fi mai bine sa-mi iau totusi in serios partitura ce trebuia sa o interpretez din partea clubului, cu toate ca pana acum am tot scris si demonstrat in zadar pe acest blog despre nenumarate ilegalitati si nereguli savarsite de catre vechea/actuala conducere. Asa a si fost! Sunt convins ca multi dintre voi ati mai vazut asemenea spectacole cu marionete, dar sper ca nu o sa va suparati pe mine,  daca o sa va povestesc cateva lucruri de la acesta.
Totul a inceput atunci cand cotrobaiam prin rucsac dupa mandat, deoarece sunt un tip dezordonat. Nu recomand stilul. Tocmai ma asezasem pe primul rand, langa masa unor oficiali care se uitau nerabdatori catre mine, moment in care am inceput sa aud voci. Voci care vorbeau de la prezidiu. Cica, ziceau ele, domnul deputat sorin iacoban, altminteri si presedinte FRSah, era la o intalnire cu presedintele FIDE, Kirsan Ilyumjinov. Pe undeva pe aici, reprezentand interesele sahului iesean, dupa ce in prealabil sustinuse sportul romanesc aici.  Ah, ce pacat!…  Practic, o data pe an,  avem ocazia sa-l vedem  pe presedintele federatiei noastre cu ocazia adunarii generale ordinare. Cred ca ii este si lui greu sa reprezinte sahul romanesc, sa fie prezent atat la Camera, cat si pe la Iasi,  in acelasi timp. Cu semnatura domniei sale pe acte oficiale postate online pe site-ul federatiei de sah, semnatura ce se degrada de la o aparitie la alta, de nu mai putea nici scanerul sa o reproduca, nu ar fi fost bai. Se corecteaza din mana. Hartia e de baza, nu-i asa?

2014-03-16 10.18.19

Gasind si predand  mandatul, am asteptat cateva minute bune pana sa fiu nevoit  sa cersesc un drept, reusind pana la urma sa-mi capat beletul de vot si cateva foi cu bilanturi si rapoarte de activitate cu pretentii de materiale oficiale, puse intr-o folie de plastic. Unde s-au dus vremurile cand primeai cu aceasta ocazie din partea federatiei, o mapa personalizata cu sigla institutiei si avand in ea toate documentele necesare si obligatorii, basca o carte -cu  autograf uneori – sau o revista de specialitate? Ma rog, o chestie banala de marketing. Am crezut ca daca o sa ma mut pe ultimul rand, voi reusi sa scap de a mai auzi tanguielile acelor voci. Nici gand. Continuam sa le aud si de acolo, si cred ca nu eram singurul, pentru ca multe marionete dadeau afirmativ din cap la spusele acestora, ba inca se vedeau si sforile care le ridicau mainile in sus, aproband cu entuziasm tot ceea ce le dictau acele voci.
Bine ca in piesa au fost distribuiti si actori care stiau cum se interpreteaza un rol, altfel plecam de la inceputul primului act. Fara ei, as fi asistat la un spectacol grotesc, cu siguranta. Le multumesc pe aceasta cale.
Sa incep cu scena suspendarii. La sedintele din trecut, chestiunea suspendarii temporare a cluburilor care nu-si plateau cotizatia era o treaba firesca, care se transa destul de repede si corect. Ei bine, pentru a creste atractivitatea organizarii unui turneu, papusarii sahului romanesc s-au gandit la o inovatie: nici un jucator al carui club nu si-a platit taxa, nu vor mai fi primiti la vreun turneu, chiar daca el (jucatorul) si-a achitat taxa anuala. Altfel, turneul nu va fi omologat.  Ce sa zic, de la 1 aprilie va fi o infuzie de adrenalina pentru organizatori si jucatori.
O alta scena savuroasa a fost cea care se referea la contabilitate. La cat fusesem avertizati de un fin cunoscator al sahului romanesc, de cat s-a furat in trecutul apropiat, cu amenintari de audit si alte chestii financiare in neregula, sincer, ma asteptam sa gasesc la intrarea in sala niste politisti care sa ii salte imediat pe respectivii infractori, imediat dupa ce s-ar fi anuntat verdictul. Ei, as… Cu glas domol, vocile de la prezidiu spuneau ca nu e cazul pentru un audit general, motivand ca nu are rost sa-i  obosesca pe putinii oameni competenti de la MTS. Poate doar asa, pentru cunoscatori, sa se faca un audit micut si privat, pe ici, pe colo, si anume in partile esentiale. Voci oficiale au anuntat chiar si ca registrul contabil a fost tinut corect si la zi, pe tot parcursul anului, ba inca bugetul  federatiei a mai fost suplimentat cu 62.000 de lei de catre vechea/actuala conducere.  Eu unul, cred ca am avut fata de prost in momentul in care, discret, dar bine formulat, vocile afirmau ca din pacate, nu a fost alocata nici o suma in buget de anul trecut pentru premierea celor mai bune performante ale primilor 10 jucatori romani. Dar nu-i bai: Prost sa fi, noroc sa ai. Vedeti cate avantaje se regasesc intr-un audit micut si privat?
Pe un alt fond, s-au derulat imagini cu contractele marite substantial ale componentilor loturilor nationale. Va dati seama ca obiectivele prevazute, locul 6 la fete si locul 10 la baieti pentru Olimpiada, sunt ca si atinse, iar contractele vor fi integral achitate.  Ce sa mai spun si despre recompensarea campionilor la copii si juniori cu cate doua mari turnee a caror premii depasesc 20.000 lei? Poate doar ca locurile 2 si 3 la aceste campionate nationale de juniori vor avea beneficia si ei de un turneu de acelasi calibru. S-a considerat ca 650 de lei/ jucator va fi o suma suficienta pentru a se sustine performanta la acest nivel juvenil, pe langa cateva cantonamentele gratuite ce vor fi organizate de catre federatie. Asteptati cumva  o strategie pe termen lung, bazata pe studii aprofundate si cu o planificare precisa a datelor de executare? Asteptati in continuare.
O secventa favorita a fost prezentarea in avanpremiera a unui hibrid extrem de avantajos pentru organizatori. Urmariti mai intai originalul de mai jos, si apoi adaptarea federalilor aici.

Superba a fost insa motivatia vocilor: ne obliga calendarul FIDE!
Spectacolul in ansamblu, a oferit clarificarea unor subiecte actuale. Unele tratate corect,  multe altele insa, jucate dupa un scenariul bine stabilit.
Am lasat la final,  sceneta mea preferata dintre toate cele: modificarea statutului FRSah. Credeati ca acesta s-a votat si aprobat in decembrie anul trecut? Ca s-a si legalizat intre timp? Surprize, surprize: NU ! Votata la “pachet” si in unanimitate, dupa cum afirma o voce oficiala de la prezidiu, le-au scapat cateva detalii tehnice, drept pentru care nici o instanta din Romania nu l-ar fi legalizat, deci trebuia sa se supuna spre aprobare doua aspecte. Un actor  grabit a stricat insa magia momentului, strigand: Este ilegal! in timp ce o voce oficiala tot recita neincetat, toate atributiile unei adunari ordinare sau extraordinare. Paradoxal, articolul care confirma ilegalitatea exista. Instinctiv, m-am trezit si eu la un moment dat intreband:  Dupa care statut se desfasoara aceasta adunare? Dupa cel “Vechi”, mi-au raspuns vocile. Pfiu… Pe scurt, marionetele si-au indeplinit menirea, si s-a aprobat modificarea modificarilor. Ce s-a intamplat in decembrie cu batjocorirea statutului, mi s-a parut o gluma sinistra dar bine regizata. De data aceasta, situatia a fost total diferita.  Va mai aduceti aminte cand va recomandam sa purtati mereu statutul langa legitimatia de sahist? Daca asa ati facut, bine ati facut. Pastrati-l, va fi cel legal multa vreme de acum incolo. Maretia acestui statut o confera si metamorfoza unei voci de la prezidiu care s-a transformat ca prin magie intr-un actor. Recunoasterea de la tribuna prezidiului, a presiunii exercitate de catre papusari in a modifica cele doua inexactitati fara aprobarea AG a FRSah,  si faptul ca a refuzat aceasta tentativa de corupere a unui oficial al federatiei, reprezinta o frumoasa interpretare a unui rol din viata de actor al  sahului romanesc: Demnitatea! Retineti pentru viitor, numele acestui actor: Vladimir Danilov!
Nu va spun finalul acestui spectacol, pentru ca el continua inca. Va las insa, domniilor voastre, placerea de a va descoperi cine sunt intradevar papusarii sahului romanesc. Marionetele se stiu deja.
Cu mult respect pentru actorii sahului romanesc,
Nicolae Jeltopop

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • Niki

    Dle Valahu,
    Am obiceiul sa va critic direct, fara menajamente. De data asta imi place stilul. Nu sunt insa lamurit cine pe cine a vrut sa corupa, cine e in echipa si cine se mai opune. Papusari, marionete. Cine este domnii astia si ce vrea ei? N-am prins prima parte a spectacolului dar sunt gata sa urmaresc finalul, povestit de dumneavostra.

    martie 24, 2014 - 10:19 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Draga Niki,
    imi cer scuze pentru intarziere, dar nu am stiut ce si cum sa-ti raspund, desi as fi putut sa ma leg de superba intrebare pe care mi-ai adresat-o. Spectacolul este inca in plina desfasurare, asa penibil cum este el.
    Eu unul, am ramas mut cand la aceasta regie a papusarilor ( sub egida Adunarii Generale a FRSah), s-a decis ca cele doua turnee internationale ale Romaniei, memorialele “Victor Ciocaltea” si “Maria Albulet” sa fie anulate! Aprobate in calendarul oficial competitional 2014, intr-o sedinta CD din decembrie anul trecut, acum nu mai erau necesare. Daca in cazul primului turneu s-a argumentat un detaliu tehnic( RATB nu este club afiliat FRSah), in cel de-al doilea caz nu au precizat nimic, pentru simplu motiv ca nu au fost intrebati.
    Vroiai nume?… Poftim, uite doua, si inca nume grele ale sahului romanesc!
    Acum e randul meu sa te intreb: Chiar nu se mai gasesc actori profesionisti care sa ne ofere intradevar un spectacol adevarat, la care sa participam si noi cu placere?

    martie 27, 2014 - 12:21 am Raspunde
  • Dan Gurgui

    Aş dori să-l întreb pe autorul acestui articol: unde sunt clovnii şahului românesc?
    Deoarece dvs. mai aveţi şi alte articole publicate pe acest site, vă rog să-mi daţi linkurile pentru a le vizualiza.
    V-am remarcat talentul literar exersat pe acest site şi cred că mult mai mulţi şahişti români ar fi bucuroşi să vă citească.
    Vă mulţumesc anticipat.

    iunie 21, 2014 - 9:53 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Domnule Gurgui, sunteti un tip excentric! Dar, chiar nu ati observat ca in ultima vreme, de cand se posteaza doar materiale cu continut sahist, au disparut clovnii?

      iunie 22, 2014 - 4:11 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.