Adunarea Generala FRSah 2013: Unde dai si unde crapa!

IMGP0027Adunarea Generala  FRSah, 16 martie 2013

Intr-o frumoasa zi de martie, am pornit agale spre locul unde avea loc sedinta. Fusesem delegat din nou  din partea clubului, si nu asteptam prea multe rezultate de la aceasta intrunire. Ajuns acolo, am gasit destui oameni destinsi, si pe un fond de zumzet general, chiar fericiti. Nedumerit oarecum de atmosfera joviala in care tocmai intrasem, m-am dus sa-mi predau documentele de acreditare. Dupa formalitatile necesare, am avut timp si de cateva conversatii cu ceilalti delegati pana sa inceapa sedinta. Asa am aflat de la cativa dintre ei, o informatie ce se dorea a fi confidentiala si care explica intr-un fel, buna dispozitie a majoritatii. Daca la primul am ramas putin surprins, la urmatorii cred ca am mimat destul de prost uimirea.

De multa vreme vroiam sa relatez despre acest aspect “misterios” din activitatea federatiei, dar mereu am avut impresia ca toata lumea sahista cunoaste ce se intampla in sediul ei. De data aceasta era vorba despre demisia presedintelui, fapt petrecut in ziua precedenta. Daca nu o sa-mi pierd ideea pana la sfarsit, sper sa intelegeti la ce ma refer. Ei bine, de la inceputul sedintei pana spre finalul ei, toate discutiile sau purtat sub influenta asteptarii momentului in care Constantin Dumitriu isi va face publica demisia. Nu ca nu s-ar fi discutat si probleme importante, dar parca atatea felicitari si multumiri adresate unii altora, nu am vazut nici la congresele raposatului partid comunist. Aceasta relaxare festiva, nu era intrerupta decat pe alocuri de cateva precizari sau completari la prezentarea raportului anual. Intr-un final, se ajunge la momentul mult asteptat: discursul fostului presedinte. Recunosc, a fost unul foarte reusit, asemanator cu cel al unui  presedinte american, Nixon pe nume. In momentele acelea, desi ar fi trebuit sa ma bucur, treptat ma cuprindea o stare de tristete inexplicabila, de care nu am scapat nici acum cand scriu aceste randuri. Mai ales dupa declaratia data pentru Agerpres, citez de pe siteul oficial al FRSah: “după şapte ani şi jumătate, uzura îşi spune cuvântul. Am intervenit mereu să împac diverse tabere care vor să pună mâna fie pe organizarea competiţiilor, fie pe conducerea Federaţiei Române de Şah”. Oare ce o fi vrut sa spuna? Si de ce a specificat in discursul sau de la sedinta, ca el a avut demnitatea de a-si prezenta demisia atunci cand cei din consiliul director, cei  care ar fi trebuit de fapt sa o faca daca ar fi avut o bruma de onoare, nu au facut-o?

Binenteles ca au mai urmat cateva luari de cuvant, propuneri, etc… dar pana si acestea erau cumva rostite sub povara anutatei demisii. Ce sa mai, cu exceptia unei ultime cuvantari a unui renumit avocat, in care prevestea nori negri ce se vor abate asupra sahului romanesc, ar trebui sa afirm ca adunarea din acest an a fost o sarbatoare. Nu am sa o fac, pentru ca nu a fost. Cu toate ca singura mea atitudine avuta la sedinta a fost sa-l interpelez pe respectivul avocat, inclin sa cred ca avea ceva dreptate. E timpul sa-mi continui ideea de mai devreme. Toata lumea stie ce se intampla  in federatie pe “surse”, posibil si pe cumetrii,  dar niciodata oficial de la prima strigare, asa cum ar fi normal. Sincer, ma asteptam de la aceste surse, sa-mi sopteasca si mie ceva la ureche cu privire la neregulile savarsite de catre Consiliul Director. Nici vorba. In plus, previzibil de data asta, nici macar un cuvintel, nici macar o banala aluzie strecurata in vreun discurs din timpul sedintei, referitor la derapajele CD din ultima vreme, si prezentate destul de argumentat pe acest blog. Intelegeti acum ideea?

Pana se vor lamuri treburile, sa vorbesc si despre lucruri concrete. Hotarari care s-au aprobat, si cateva directii care se vor contura in viitorul apropiat. Le voi enumera intr-o ordine aleatorie.

Am sa incep cu cea mai importanta: in urma demisiei fostului presedinte, conform statutului ( surprinzator, a fost destul de des  adus in discutie pentru argumentarea discursurilor sustinute de catre delegati. E un inceput bun, motiv de bucurie pentru orice jucator roman de sah) se va convoca Adunarea Generala Extraordinara intre 14 – 15 septembrie 2013.  La aceasta intrunire se va alege nu numai presedintele, ci si toate celelate organe de conducere, inclusiv consiliul director. Ba mai mult, se pot face modificari ale statutului, care fie vorba intre noi, e  prea permisibil cu anumite derapaje in ceea ce priveste corectitudinea unor reprezentanti alesi. Este destul timp pentru a gasi o formula prin care sa fim siguri ca cei care ne vor reprezenta in viitor, vor fi in primul rand corecti. Chiar in sedinta, s-a cerut in mod expres, neincluderea in componenta viitorului CD a organizatorilor de turnee sau a arbitrilor federali. Ma intreb acum, firesc: Exista in componenta actualului consiliu, cineva care sa fie incompatibil si in stare de conflict de interese, de a fost nevoie de asemenea specificatie? Daca da, atunci demisia fostului presedinte capata o alta conotatie.

O veste extraordinar de buna (si aprobata tacit, pentru a nu se strica petrecerea sarbatoritului zilei), este chemarea lui Dieter la echipa nationala!

Am sa punctez o hotarare mai deosebita, in ceea ce priveste sahul juvenil. S-a decis creearea categoriei a IV-a, pentru o mai buna ierarhizare a valorilor.

Trebuie reamintit faptul ca de la 1 iulie 2013, intra in vigoare noile legi ale sahului. Absolut tot ce tine de arbitraj, antrenorat, instructori, organizare de turnee vor fi testate prin noile “filtre” FIDE. Un prim pas, s-a facut la inceputul acestui an, atunci cand arbitrii oficiali au ramas doar cei care au cumparat licenta. Bine ar fi sa se si pregateasca, caci din vara vor aparea si testarile.

Ar mai fi multe de spus, dar prefer mai mult sa vi le spun prin comentarii la orice cerere de-a voastra.

Pentru final, aveti aici un link catre un mic album foto.

ALTE POSTARI RELEVANTE

19 Comentarii

  • jugaru lucian

    A si acceptat Dieter? Cred ca problemele lui nu erau persoane ci alte conditii, pe care ma tem ca nici urmatoarea conducere nu va reusi sa le rezolve.
    La “neincluderea in componenta viitorului CD a organizatorilor de turnee sau a arbitrilor federali” de ce sa nu includem aici si alte categorii ca : jucatori, reprezentanti ai cluburilor etc. si sa aiba acces la functiile de conducere ale sahului doar fierar-betonistii,brutarii si necalificatii?
    Ca si in intreaga societate romaneasca problema reala nu este un om sau un grup de la putere, ci lipsa alternativei(uitati-va la ultimele stiri despre alternativa de la ultimele alegeri pentru actuala conducere), dar mai ales atitudinea maselor(,mai precis lipsa de atitudine), a fiecaruia dintre noi si a noastra ca grup.
    De pilda la un turneu nu s-au acordat premiile promise, iar anul urmator tot se gasira vre-o 50 de sahisti sa-si incerce norocul, ba mai mult chiar la o luna dupa marea teapa unii participau la concursul aceluiasi organizator si apoi erau foarte surprinsi ca se repeta povestea…
    Ciocu’ mic si sa mergem pe burta ca-i apa mica… O sa fie si bine, o sa vedeti :).

    martie 18, 2013 - 9:05 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Ooo… domnu’ Jugaru! Va asteptam cu drag sa comentati.
    E mare pacat ca nici in ziua de azi, sa nu cunoasteti pozitia oficiala a lui Dieter despre participarea sa la echipa nationala.
    Nu am inteles nimic insa, din ce ati scris dupa. Puteti fi mai clar?

    martie 18, 2013 - 9:48 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    O cunosc destul de bine, insa ma tem ca lucrurile sunt mai complicate decat stim noi…
    Nime’ nu intelege nimic din ce scriu eu de regula, si nu pot neam sa fiu mai clar…totusi o sa clarific(sic!) cu un citat : “Cand aveam douazeci de ani nu ma intelegeam cu nimeni si nimic. Acum lucrurile stau altfel, s-au ameliorat, nimeni si nimic nu se mai intelege cu mine”

    martie 19, 2013 - 7:16 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Valahu,

    din nefericire, din motive conjuncturale, n-am putut participa la aceasta Adunare Generala, dar a existat o persoana mandatata din partea clubului, asa ca ceva informatii am. Totusi, constat cu aceeasi perpetua surprindere, ca de fiecare data, ca desi evenimentele se desfasoara in aceeasi locatie, fiecare din cei prezenti au o perceptie complet diferita decat ceilalti asupra desfasurarii lucrurilor. Din ceea ce mi s-a relatat, am retinut ca “one man show-ul” evenimentului a fost
    Dl.Grunberg , care s-a dezlantuit in a aduce numeroase acuzatii la adresa a numeroase persoane din lumea sahului, prezenti in sala, sau nu. Vad ca nici nu ati amintit in treacat de acest incident. Informatia este eronata, sau intra in categoria banalului ? In mass media actuala s-a extins denaturarea realitatii prin omisiune. Sper ca nu este vorba de asa ceva in relatarea dvs.

    martie 19, 2013 - 1:31 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule Jugaru, abia acum v-am inteles. Imi pare rau ca vi se intampla asemenea lucruri, mai ales intr-o tara in care cei care mint si fura, sunt considerati “destepti”, iar cei care gandesc si incearca sa faca o treaba corecta si buna, sunt considerati drept “prosti”. Ce sa mai zic? Sincer, imi pare rau.

    Domnule Anuta, a inceput campania electorala?…
    Observ ca “sursele” m-au ocolit si de asta data. Nu de altceva, dar singurul nume din articol este cel al fostului presedinte. Daca ati fi fost un pic mai atent, nu am precizat nici macar numele actualuilui presedinte interimar. Toate cele bune.

    martie 19, 2013 - 4:00 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Am inteles: nu vreti sa va puneti rau cu nimeni, mai ales acum cand…nu se stie cine va fi. Si atunci…cum ramane cu afirmatia dvs.: “Ar mai fi multe de spus, dar prefer mai mult sa vi le spun prin comentarii la orice cerere de-a voastra.” ?

    martie 19, 2013 - 4:48 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Ma refeream in special la problemele ce tin de sah. De exemplu, daca tot ati deschis discutia, s-a hotarat ca pentru legitimarea unui sahist roman ce doreste sa participe in competitii oficiale pe net, taxa anuala sa fie de 98 de lei. Federatia romana a incheiat un contract de principiu cu un server italian specializat, si unde ratingul va fi recunoscut oficial la nivelul federatiei romane (detalii aici: http://iulianceausescu.wordpress.com/2012/12/11/unde-dai-si-unde-crapa/)
      Ne place sau nu, sahul online incepe sa devina o ramura de succes intre pasionatii jocului pe net, si este bine ca federatia ii sustine pe acestia prin certificarea valorii reale a fiecaruia dintre ei. Chiar si cei din sala, au reactionat cum nu se poate de adecvat: unul dintre ei, mai mult serios decat in gluma, afirma ca de ce nu mergem pe playchess, unde nu ne costa decat 33 de euro. Probabil, nu si-a dat seama de suma prezentata, dar era musai sa se faca “misto”. Altii, ca de ce nu 100 lei fix. Cam asa inteleg unii delegati rezolvarea unor aspecte tehnice, de care depinde posibilul viitor, al unui ipotetic jucator.

      martie 19, 2013 - 5:37 pm Raspunde
  • niki

    @Nicu Valahu,

    Ma alatur d-lui Anuta in cererea dansului de publicare a tuturor faptelor demne de a fi semnalate de la acest eveniment. Cu nume, prenume, club si ce a avut de spus persoana. Sunt opiniile reprezentantilor de seama ai cluburilor si banuiesc ca merita cunoscute de pasionatii sahului care va acceseaza blogul. Spre exemplu, dl Grunberg este o persoana cu un cuvant greu in sahul romanesc(sau asa ar trebui sa fie) si daca a avut o interventie furtunoasa ea merita semnalata, inclusiv miezul spuselor sale. Probabil ca au luat cuvantul si alte personalitati si personal astept o relatare mai pe larg. Echidistant sau nu, informati-ne, ne vom da noi seama daca e campanie electorala sau nu. 🙂
    Va multumesc daca veti gasi ragazul de a asterne pe blog si alte informatii de la adunarea generala.
    De ce nu, adresez aceeasi rugaminte si altor participanti la adunare.

    martie 19, 2013 - 5:09 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Niki, domnul Grunberg a fost asa de cand il stiu. In afara de cateva ironii specifice dansului(aruncate intradevar la tinta precisa)si un schimb mai animat de replici intre el si fostul presedinte, nu am vazut altceva. Imi pare rau ca va dezamagesc, dar nu a fost nici o reactie sau interventie furtunoasa care sa merite atentia. Singura care ar corespunde ar fi a mea, cea de la finalul sedintei. Dar a fost tot atat de penibila ca si discursul pe care incercam sa-l opresc.

      martie 19, 2013 - 5:54 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Multumesc domnului Jeltopop ca ne a informat si pe noi sahistii care nu putem fi prezenti la aceasta Adunare Generala a FrSah …Este normal sa ne relateze problemele ce tin de sah …daca au fost si alte discutii mi ar fi placut si mie sa le cunosc dar nu pot cere aceasta domnului Jeltopop daca dansul nu considera necesar sa le redea …

    O seara buna !

    martie 19, 2013 - 6:16 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Domnule Nedelcu, credeti-ma ca vreau sa spun adevarul in totalitate, ceea ce si fac dupa cum v-ati dat seama pana acum. Numai ca imi lipsesc cateva piese de puzzle pentru a completa tabloul. Si nu pot sa le gasesc, oricat am sapat si investigat. Sunt atat de bine ascunse de catre “oameni de bine” ai sahului, incat nici macar cei care ne reprezinta la aceste adunari nu au curajul sa le rosteasca, daramite sa le si caute. De aceea imi doresc si eu, asemeni celor ca dumneavoastra, ca macar odata, chiar si pentru scurt timp, sa putem sti si noi ceva concret. Ma uit la ce tot repeta neincetat domnu’ Comisar, opinie preluata si sustinuta de mine si in articolul de fata, chiar accentuata cu rosu . Si despre ce vorbim de fapt? Despre fierar-betonisti, despre omisiuni, despre posibile subiecte de scandal. Imi doresc si eu sa traim altfel splendoarea sahului, dar din pacate pana cand nu ne vom debarasa de aceste umbre ale trecutului, vom mai avea ceva timp de patimit. Dar cand stiu ca aveti acolo un extraordinar om de sah, parca norii invocati de avocat nu mai sunt atat de sumbrii.
      Va doresc si eu o seara (noapte) buna!

      martie 20, 2013 - 12:49 am Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    De Hotararea nr.15 din 27.02.2013 ( http://www.frsah.ro/2013/hotarari-cd/15.pdf ) s-a discutat ceva?
    N-a observat nimeni ca se incalca Hotararea nr.58 din 30.11.2012 ( http://www.frsah.ro/2012/hotarari_cd/58.pdf ) ?
    Interesant este ca in calendar aceasta competitie era programata in perioada 11-19.10.2013.
    PS am salvat calendarul…si hotararile…

    martie 19, 2013 - 6:23 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Inca o problema : nu stiu cati in tara asta au nasul in-fund-at dar stiu ca toti sefii au fundul in-nas-at. P-asta nici io n-o inteleg, poate mi-o explica cineva…

    martie 20, 2013 - 1:09 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    Dragii mei, eu sunt un om in varsta, care intr-un an ,doi se va retrage din sah.
    Nu timtesc functii sau demnitati in Federatia de Sah . M-am ridicat mereu impotriva abuzurilor si nedreptatilor , asa cum m-am priceput.

    Mi-am atras renumele de scandalagiu in contrast cu cei respectabili ,care tac curajos.
    De ce nu au facut si altii mai competenti sau mai indreptatiti ca mine , nu stiu.
    Nu inteleg de ce ma comentati pe mine si nu pe ei.
    Toata lumea are idei , problema este sa le armonizezi astfel ca mesajul sa isi atinga scopul.
    Printre voi sunt multi oameni inteligenti ,cu idei si personalitate. Dar faceti numai arta pentru arta ,fiindca criticile din fotoliu ,intepaturile colegiale sub pseudonim, nu ajuta la nimic . Voi ati putea sa fiti un fel de Forta Civica a sahului , dar pentru asta ar trebui sa dati dovada de solidaritate si curaj adica ceea ce ne lipseste cel mai mult.
    In sah exista prea multe orgolii exacerbate si fara un caine de paza,, lucrurile degenereaza ,deschizand drumul arivistilor, escrocilor si impostorilor. Eu la varsta mea nu-mi mai pot schimba nici temperamentul , nici principiile si nici numele.
    Dar as fi fericit, daca altii ar veghea cu grija nu chiar la prosperitatea sahului , ci macar la normalitatea lui.
    Credeti-ma , nu doresc polemici , iubesc sahul ca si voi, si sper sa nu scufunde sub greutatea acestor vremuri tulburi .
    Cu stima
    Sergiu Grunberg

    martie 21, 2013 - 8:58 am Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Pe principiul “Ciocu’ mic, ca noi suntem la putere”, FRSah ii da inainte cu tupeu si persista in a-si incalca propriile hotarari. Din caietul de sarcini publicat pe site pentru licitarea pachetului Superliga, Divizia A, Cupa Romaniei, lipseste competitia Divizia A Senioare.
    http://www.frsah.ro/index.php?action=listingview&listingID=838
    Deci, hotararea 15
    http://www.frsah.ro/2013/hotarari-cd/15.pdf
    ramane valabila, chiar daca nu se respecta hotararea 58
    http://www.frsah.ro/2012/hotarari_cd/58.pdf
    Intrebarea mea este urmatoarea : de ce nu s-a putut face aceeasi derogare pentru organizarea Campionatului National de Seniori si Senioare? De ce nu s-a ales oferta cea mai buna? Cineva a spus…pachetul domnule…pachetul…OK. Pai si aici nu mai respectam pachetul?
    PS Oare cine o castiga halatul? Aaa…pachetul…

    martie 27, 2013 - 11:33 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Sa traiti, dom’ Comisar!
    Permiteti-mi mai intai, sa ii multumesc domnului Grunberg pentru mesajul de mai sus.

    Acum, ca suntem iarasi doar noi doi, pot sa va spun ca am fost si eu pe faza de data asta, dar nu am avut timp sa comentez. Desi era previzibila treaba, cu ochii inca umezi de la scrisoarea domnului Dobronauteanu, din care citez: “…exista greseli (involuntare sau decizii care ulterior se dovedesc eronate) ale CD sau ale directoratului, dar imbucurator este ca miscarea sahista merge inainte in ciuda tuturor dificultatilor, ea trebuie imbunatatita si de aceea este nevoie de o implicare cat mai larga in viata federatiei!”, nu pot decat sa ma bucur si eu ca se poate trece atat de lejer peste anumite dificultati tehnice si legale. O bucurie trista, e drept, dar e in ton cu toata miscarea sahista romaneasca. Caci vorba aceea: Suntem o familie, nu-i asa?
    Si ca sa nu stric maretia momentului, ma intreb doar atat: la ce foloseste Adunarea Generala ?

    martie 28, 2013 - 11:55 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Sunteti carcotas Domnule Valahu. Dumneavoastra nu intelegeti ca “familia” a facut si face eforturi necontenite, pentru valorizarea, promovarea si stimularea Tinerilor Maestri.

    martie 29, 2013 - 1:34 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Lasand gluma si ironiile la o parte, nu inteleg de ce este nevoie de o licitatie a “ïntermediarilor”, cand Federatia ar putea negocia un pret accesibil direct cu un lant hotelier. Chiar nu se sesizeaza nimeni, ca s-a creat un monopol si an de an preturile la cazare oferite de “organizatori” cresc?

    martie 31, 2013 - 11:53 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Nu am inteles de ce convocarea Adunarii Generale extraordinare, pentru alegerea noului Presedinte al FRSah, a fost programata peste aproape 6 luni. Si am dat o cautare pe goagal…ce am gasit? Pai, cand a demisionat Presedintele Federatiei Romane de Box, a fost convocata Adunarea Generala in 45 de zile, iar la Federatia Romana de Tenis, in 30 de zile…
    Ooops, am gasit explicatia…noi la sah avem increment la fiecare mutare(vot)…

    aprilie 8, 2013 - 10:23 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.