Analiza si Strategie pentru copii si juniori

grunberg_sergiu1

                 Sergiu Grunberg

.

Analiza si Strategie pentru copii si juniori

Mi-am propus sa fac o succinta analiza a situatiei sahului romanesc la nivel de copii si juniori, in ideea unei strategii coerente care sa readuca lucrurile pe un fagas normal .

Daca stam cu bratele incrucisate si ne plangem, in cativa ani ne vom trezi descoperiti si la seniori si la senioare .

Progresul copiiilor si juniorilor depinde de patru factori decidenti: parinti, antrenor, club,  federatie, cu precizarea ca parintii au intotdeauna ultimul cuvant .

Strategia imbunatatirii situatiei se poate aplica pe 3 paliere, unde la fiecare suntem deficitari  :

A   –   strict sahist

B   –   educational

C   –   psihologic

A – Sahist

Parintii

Rolul parintilor este mai important decat pare la prima vedere, vizand un apect decisiv pentru progresul copiiilor si anume : studiul individual de acasa!

La fel ca la scoala, ce inveti cu antrenorul nu se fixeaza, daca nu e dublat de teme si repetitii acasa . De altfel foarte multi copii talentati s-au ratat , nemuncind de loc acasa, sub privirea ingaduitoare a parintilor

Evident pe palierul sahist  un rol determinant il joaca antrenorii.

Antrenorii nostri, o mare parte foarte competenti, gresesc grav si aici am sa indic cateva greseli tipice :

  • dupa un timp initial de evaluare , orice antrenor discerne anumite inclinatii la elevi, fie un apetit pentru jocul combinativ, fie spre un joc mai pozitional, mai asezat .

Cu alte cuvinte trebuie tinut cont de profilul initial al jucatorului .

Asta nu inseamna ca nu trebuie insistat si pe registrul mai slab, dar in primul rand trebuie tinut cont de faptul ca trebuie intretinuta si cultivata placerea si pasiunea jucatorului de a juca sah .

  • greseala majora este ca in loc sa se axeze pe elementele de baza ale sahului, pornind cu finaluri, pozitii tip, principii si evaluari, majoritatea antrenorilor sub presiunea rezultatelor imediate (cedand si in fata nerabdarii parintilor sau chiar a plictiselii copiiilor)  se ocupa  prioritar de deschideri. Dezavantajul major este ca neavand o baza logica, copiii invata mecanic, fara a intelege subtilitatile si ideile deschiderilor.

Aici nu e vorba numai de incepatori, ci si de juniori “consacrati” care, gratie inceputului gresit, continua sa acumuleze mecanic, memoria estompand lipsa de intelegere si de cunostinte de baza.  Mai mult, datorita unui conservatorism prost inteles si a unei false sigurante, nu-si mai schimba niciodata repertoriul initial .

  • in acelasi context,  90% din antrenori ii invata pe copii deschideri din repertoriul lor propriu de baza, netinand cont nici nici de apetenta si profilul elevului, nici de capacitatea lui de intelegere sau de gradul sau de maturizare sahista.

Unii antrenori ii invata pe copii sa inceapa cu d4 sau c4 (fiind de parere ca la e4 e prea mult de invatat). Este un compromis condamnabil, datorat in mare comoditatii, dar si lipsei de profesionalism.

Urmarea se vede in timp, fiindca dupa un inceput debordant, datorat in mare parte si talentului copilului, jucatorul se plafoneaza si lumea nu intelege de ce.

Dealtfel este evident ca, jucand aceleasi tipuri de pozitii, jucatorul se blazeaza in timp, devine tributar obisnuintei, se teme sa abordeze noi deschideri si pozitii, si nu mai poate progresa.

Va dau exemple edificatoare de la noi : Luminita Cosma, care de mic copil juca franceza si platforma ca si acum ,  Levente Vajda cu combaterea sicilienei cu c3, sau Vlad Jianu cu Indiana veche sau dragonul. Toti mari talente, expusi mereu unei pregatiri la fix, dar incapabili mental sa mai schimbe .

De altfel practica confirma teoria, astfel Mihai Ghinda, cel mai prodigios antrenor roman modern, a aplicat riguros invatarea “stiintifica” a sahului si ca urmare a crescut  cel mai mare numar de mari maestri. Din noul val, mi se pare ca doar Ciprian Nanu ii calca pe urme, cu anumite lacune de experienta,  cu o metoda nu atat de elaborata, dar  pragmatica si flexibila adecvata dinamismului sahului modern.

Sahul modern se bazeaza mult pe calcul. Cunosc mult sahisti care fac o gramada de combinatii la antrenament, iar la tabla scapa sacrificii elementare.  Sigur, la tabla nu-ti spune nimeni ca in pozitia respectiva exista o combinatie, unii pun gasirea ei pe baza intuitiei sahiste , dar in mod evident exista si un clopotel obiectiv care te alerteaza pe baza celor invatate in timp, ca pozitia intruneste elementele care favorizeaza combinatia sau nu .

Sigur ca un calcul si o apreciere exacta tine de starea de luciditate si comfort a jucatorului care se leaga de aspectele educationale si psihologice.

Clubul : fiind vorba de copii sa vorbim intai de cluburile sportive scolare .

Toate consideratiile expuse mai sus referitoare la antrenorii individuali raman valabile si pentru antrenorii scolilor sportive, cu precizarea ca antrenamentele colective au specificul lor si de multe ori un grad de dificultate sporit.

Trecand peste neaunsurile colectivului eterogen : diferente de cunostinte  sau intelegere, probleme de disciplina, programa si structurare rigide dictate de o legislatie de mult depasita,  exista si avantaje de ordin sahist :

Elementele de baza ale sahului se acumuleaza mai usor pe fondul unei competitii si concurente. Astfel, campionul dezlegarilor rapide va fi stimulat de succes, iar cel ale carui rezolvari si raspunsuri au fost mai incete sau gresite in raport cu ale celorlalti va munci mai mult, va aprofunda temele de acasa in speranta unei revanse. Mai mult, in cadrul antrenamentului colectiv, intr-o atmosfera placuta si prieteneasca se cladesc bazele unei empatii, camaraderii, solidaritati care mai tarziu se regasesc in spiritul de echipa!

Am constatat ca la CSS1 din Timisoara la ore se fac numai combinatii, finaluri, pozitii tip si se discuta planuri si idei tematice, adica exact ceea ce e indicat.

Cluburile de performanta de divizie trebuie sa asigure instructia juniorilor la un nivel superior unde tehnica, subtilitatea si profunzimea conteaza cel mai mult.

Concluzie : Antrenorul federal trebuie sa comunice cu principalii antrenori de copii fie ei individuali sau de cluburile sportive scolare, furnizandu-le materiale de specialitate specifice, organizand cursuri de perfectionare si chiar atragandu-le atentia asupra unor devieri de la linia fireasca de invatare a elevilor.

Cantonamentele pentru juniori si senioare , nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu deschiderile ci numai cu finaluri, combinatii si strategie. La Scoala Marilor Maestre din Tbilisi nu s-a studiat niciodata o deschidere, iar sahistele gruzine au dominat sahul mondial o perioada suficient de lunga.

.

B – Aspectul educational 

Aici in mod evident rolul parintilor este preponderent.

Pe de alta parte de multe ori parintii gresesc “omeneste” in lipsa unor indicatii si lamuriri care ar trebui sa vina cel putin de la antrenor, daca nu si de la club sau federatie.

Parintii, fericiti ca au un copil talentat, sunt tentati sa creada ca au de a face cu un mic geniu, confundand de cele mai multe ori promisiunea cu certitudinea.

In aceste conditii,  sunt dispusi sa sa inchida ochii la scaderea  randamentului la scoala dar si la sah, considerand ca puiul lor este supus la eforturi suplimentare prea mari. Este o greseala mare in opinia mea fiindca, in conditiile unei concurente acerbe la sah, nimeni nu-ti poate garanta succesul, iar slabirea interesului pentru scoala sau chiar abandonarea ei inchide tot mai multe porti in viata. Chiar daca e greu, cred ca trebuie jucat la 2 capete, mai ales ca o instructie serioasa iti dezvolta logica, gandirea si personalitatea. Dintr-o mandrie de breasla, plecand de la denumirea sahului ca sport al mintii, eu astept ca sahistii de varf sa devina personalitati complexe, capabile sa vorbeasca sau sa scrie intr-un mod deosebit, intr-un cuvant sa straluceasca in societate . Evident nu e usor, dar asteptarile in viata de la oamenii cu vocatie sunt mult mai mari .

Copiii “porniti tare” sunt inerent victime ale efectelor unei relative celebritati timpurii, ale unui mediu sahist de cele mai multe ori nociv si evident ale ispitelor varstei.

In aceste conditii, controlul, grija, supravegherea, atentia  dar si  afectiunea sunt obligatorii. Daca de multe ori parintii, subiectivi prin natura lor, pacatuiesc, este datoria celorlalti sa le deschida ochii si in primul rand a antrenorului .

Antrenorul are un rol important, atat sa deschida ochii parintilor, cat si sa vegheze la derapajele elevului. Pe palierul strict sahist, sunt cateva aspecte esentiale care tin in primul rand de etica profesionala a antrenorului.

  1. In momentul in care se edifica asupra posibilitatilor limitate ale copilului, este o datorie elementara sa le spuna parintilor ca perspectivele sunt minore si ca ar fi mai bine sa canalizeze copilul in alte directii.
  2. Majoritatea antrenorilor nu stiu sa alterneze antrenamentele colective (foarte importante) cu cele individuale, si sa isi adapteze munca pe baza profilului sahist si psihologic al copilului.
  3. Ca si la scoala, exista stadii de invatare si perfectionare a sahului, care presupun cresterea competentei antrenorilor implicit schimbarea lor dupa anumite etape. Evident majoritatea se cramponeaza de elev, desi, evident, si-au atins limita de competenta.

Cluburile au si ele un rol important. Pe langa asigurarea pregatirii copilului, trebuie lucrat serios la implementarea unui simt de responsabilitate  si solidaritate (bazata pe apatenenta la un grup, fie el club sau echipa nationala) amandoua extrem de utile in viata.

Federatia la randul ei trebuie sa vegheze la randul ei:

  •  la asigurarea unei pregatiri adecvate a talentelor , la monitorizarea lor permanta
  •  la asigurarea unui climat sanatos in concursurile de sah , sa previna pervertirea si ulterior ratarea unor talente certe. Este semnificativ  ca pana acum nu exista un program de monitorizare a copiiilor si juniorilor de varf si nici masuri punitive pentru juniori in ciuda unor numeroase evenimente negative. Sahul modern se caracterizeaza prin echilibru, dinamism si calcul. Nu poti calcula exact, daca nu esti odihnit si concentrat, stari legate indisolubil de o viata ordonata, lipsita de excese. Iesirile in décor duc inevitabil la esec si ratare.

In acest sens colaborarea cu antrenorii, cluburile si chiar parintii este obligatorie.

Pana la urma, faptul ca succesele la nivel de copii si juniori au scazut drastic in ultimii ani este o dovada a lipsei de strategie si chiar a unui vadit dezinteres, in fapt a unei lipse de profesionalism evidente.

Concluzile sunt clare :

  1.       inventarierea talentelor si monitorizarea lor in timp
  2.       cantonamente profesioniste cu tematici adecvate si lectori de varf
  3.       regulament strict privind conduita juniorilor in concursuri
  4.       colaborare stransa cu factorii implicati
  5.       conditionarea sustinerii copiiilor si juniorilor, de o  prestatie onorabila in scoli ca si in colegiile americane

 

.

C) Aspectul psihologic

Am sa incep cu un exemplu din tenis :

Novak Djockovic, intrebat despre secretul suprematiei celor 4 : Federer , Nadal , Djokovic si Murray a dat urmatoarea explicatie :

Mai sunt vreo 10 jucatori apropiati de noi ca tehnica, talent si pregatire, dar noi ii dominam la capitolul mental : avem acea mentalitate de invingator , acea siguranta si incredere in sine care te fac sa trimiti mingea unde vrei, sa nu-ti tremure mana pe racheta si sa nu dezarmezi niciodata!

La fel este si in sah. Acolo sus in elita toti sunt geniali, bine pregatiti si conseiati, muncesc tot timpul, dar numai unii, ajutati de o mentalitate superioara, ajung mari campioni.

In sah ca si in viata, psihologia joaca un rol determinant .

Ca si alte sporturi, antrenorii considera ca ei sunt foarte buni psihologi, si ca atare nu au nevoie de un psiholog profesionist. Este fals , aceasta afirmatie vine de la un om care a avut multe succese in domeniul antrenoratului, datorate in mare parte actiunilor pe plan psihologic .

Exista, e adevarat, un palier sahist, sa zicem elementar, unde antrenorul poate actiona psihologic si am sa dau cateva exemple:

  • antrenorii ii invata pe copii ca partida trebuie jucata normal la castig, indiferent de adversar sau conjuctura . Suna frumos, inaltator, dar complet rupt de realitate .

De foarte multe ori situatia in turneul individual sau pe echipe impune remiza .

Pentru aceasta jucatorii ar trebui sa aiba in repertoriu deschideri de rezerva fara mari pretentii, solide, cu sanse mari de egalare .

Mai mult cand joaca impotriva unor adversari aprioric considerati mai tari, copii sunt invatati sa joace variante rare. Gresit, fiindca se ajunge de obicei la pozitii necunoscute de ambele parti, cu avantaj evident pentru cel mai tare. Cele mai indicate in cazurile acestea sunt variantele principale, care duc la o egalitate relativa .

Exista emotii normale cand copiii urmeaza sa intalneasca jucatori mai tari .

Ele pot fi inhibate punand problema invers : cum gandeste cel tare in ideea ca se simte obligat sa castige,  in conditiile in care datorita analizelor teoretice avansate, e foarte greu sa rastorni echilibrul .

Jucatorii nu sunt conseiati cum sa reactioneze cand adversarul iese complet din repertoriul tipic, sa zicem joaca d4 in loc de e4, cum juca pana atunci. Este evident ca ti s-a pregatit ceva, in consecinta trebuie sa schimbi cu orice risc, abordand variante nu prea familiare, dar oricum mai necunoscute adversarului tau .

  • O alta problema este abordarea rigida si repetata a deschiderilor indiferent de adversar. Normal e, impotriva adversarilor mai slabi, sa nu joci chiar repertoriul de baza , cand poti castiga oricum, jucand mai neortodox .
  • O greseala repetata la infinit este pregatirea jucatorului dupa partide pierdute de adversar. Orice jucator va incerca singur sau cu antrenorul, sa vada dupa o partida pierduta, unde a gresit . Mult mai probabil este, ca sub euforia victoriei, sa nu studieze mai atent o partida castigata, unde se pot omite greseli, iar tu poti gasi intariri decisive.

Important este jocul pe slabiciunile adversarului, adica orientarea jocului spre pozitii unde nu se simte confortabil, de exemplu complicatii tactice in fata unui jucator pozitional sau invers un joc sec impotriva unui tactician .

  • O alta problema poate fi cedarea timpurie in pozitii pierdute, dar inca neabandonabile.

Jucatorii trebuie sa inteleaga ca in sah exista mereu solutii neasteptate, ca, pe fondul relaxarii sau al crizei de timp, adversarul poate gresi decisiv , chiar in pozitii castigate teoretic .

Important este si modul de gestionare al partidei :

Exista jucatori, care se scoala de la masa dupa fiecare mutare, chipurile sa se relaxeze. In primul rand nu aprofundeaza mai serios partida, negandind pe timpul adversarului, in al doilea rand isi pierd concentrarea, nemaivorbind ca unii mai se uita si la alte partide, apreciind si calculand involuntar si astfel obosindu-se inutil.

Altii dimpotriva, nu se scoala de la masa, iar aceasta concentrare fortata si continua ii face sa-si piarda luciditatea. Aceste deprinderi trebuiesc corectate drastic de antrenor .

Exista greseli grave si in materie de gestionare a timpului. Prima cauza este indecizia : jucatorii se scuza ca au calculat mult ; adevarul e ca nu pot aprecia pozitia si gandesc in gol . Cauza e lipsa de intelegere, de tehnica si de cunostinte.

Regula, in cazuri de indecizie, este ca daca nu gasesti ceva concret, sa faci mutarea naturala in concordanta cu principiile elementare ale sahului.

Unii antrenori, pentru a-si feri elevii de crize de timp, ii pun sa joace blitzuri la antrenamente. Nu este eficient, fiindca nu joci in aceleasi conditii de tensiune si stress. In conditiile sahului dinamic de azi, reteta consta tot in pregatire teoretica in deschideri, in cunoasterea planurilor si ideilor din jocul de mijloc si in imbunatatirea tehnicii in finaluri.

Importanta e si atitudinea : astfel multi jucatori, si cu atat mai mult juniori, sunt uneori intr-o stare de confuzie privind evaluarea pozitiei, daca stai prost si figura ta tradeaza supararea sau resemnarea, atunci iti edifici pe deplin adversarul , ajutandu-l sa castige .

Daca dimpotriva, poti afisa o stare optimista sau indiferenta, atunci dubiul sau incertitudinea lui se pot accentua cu repercusiuni directe in joc.

Un rol foarte important il joaca parintii :

–         trebuie sa inteleaga  faptul ca practicarea sahului ii fura copilului din bucuriile copilariei si compensatia se poate da numai prin dragoste si intelegere

–         trebuie sa vegheze la o prestatie buna la scoala si sa-l fereasca de influente nefaste

–         trebuie sa–l canalizeze pe munca si pregatire si lectura, tinandu-l departe de jocuri pe calculator

–         trebuie sa aiba rabdare si sa colaboreze cu antrenorul pentru orice detaliu

–         nu in ultimul rand , trebuie sa inteleaga ca vine timpul cand trecand la un alt stadiu al dezvoltarii sahiste, copilul are nevoie de antrenori mai competenti

Sa trecem acum la o faza superioara legata de psihologie si anume actiunile si mesajele motivationale .

Precizez de la inceput ca nu orice antrenor, indiferent de competenta sahista, se poate descurca la acest nivel unde sunt necesare :

– cunoasterea perfecta a profilului psihic si psihologic al elevului

–  existenta unei legaturi afective complexe intre antrenor si elev , antrenorul fiind pentru copil un fel de al doilea parinte, in care copilul are incredere atat in materie de competenta cat si de sentimente

– antrenorul trebuie sa cunoasca nu numai hatisurile gandiri sahiste, dar si trairile sahistului inainte si dupa partida. Aceasta presupune evident ca antrenorul sa aiba un  trecut sahist de un anumit nivel.

– inteligenta, inventivitate, putere de improvizatie din partea antrenorului

Sa trecem la exemple :

Lasand la o parte pregatirea generala exista 2 paliere unde mesajele motivationale sunt importante:  inainte de partida si dupa .

Metodele de motivare psihologica sunt multiple si subtile si uneori neortodoxe pe plan strict moral. Dar sahul nu se practica in catedrale, iar daca imperativul modern al sportului este fair-playul, la echipele mari de fotbal se rezerva o marja importanta de timp simularii faulturilor.

Inainte de partida, majoritatea sahistilor au un trac natural provenind din incertitudinea deschiderii, din frica de noutati si mai ales de rezultat.

In cele mai multe cazuri, fiindca aceste temeri sunt daunatoare si prin natural lor obsesiva, consuma nervi si energie .

Datoria  antrenorului este sa asigure o stare mentala optima de comfort elevului inainte de partida .

Prima faza poate fi dedicata dopajului psihologic.

Antrenorul trebuie sa arate o incredere deosebita in posibilitatile elevului si o anume siguranta in rezultatul partidei, combinata cu afisarea fata de elev a unei stari de liniste si calm si incredere , deosebit de reconfortanta pentru elev . La acestea se adauga discreditarea chiar exagerata a adversarului,  cel putin sahista de exemplu : greseste sub presiune, intra in criza de timp , nu se simte comfortabil in pozitii inchise sau se descurajeaza repede in pozitii mai slabe.

Chiar si cand sansele sunt disproportionate evident in favoarea adversarului , exista metode de crestere a increderii in fortele proprii , bazate pe elemente chiar extrasahiste : el are mai multa practica si experienta , dar tu esti mai inteligent si mai cult, ai mai mare succes la fete sau gandeste-te ce bucurie ne-ai face mie si parintilor, daca l-ai bate azi!

Pentru jucatorii foarte ambitiosi este indicata chiar ironia , apasand pe coardele unui orgoliu exacerbat.

Multi jucatori sunt credinciosi sau superstitiosi, chiar si aceste caracteristici pot fi speculate cu inteligenta, de o maniera pozitiva.

Mai sunt elemente , pe care practica le-a dovedit importante de genul :

–         Mimarea surprinderii si necunoasterii intr-o varianta foarte familiara , atitudine care poate induce o stare nefireasca de relaxare adversarului

–         La fete, afisarea unei tinute vestimentare elegante, intotdeauna sesizata de persoane de gen feminin, care poate deconcentra adversarele.

Trecand peste aceste procedee, inainte de partida este important sa induci elevului o anume stare de relaxare , tratand orice subiect departat de partida, care sa il elibereze de tensiunea emotiilor. Astfel poate aborda partida mai calm si utilizand la parametrii ridicati puterea de concentrare si energia.

Faza post partida este destul de importanta, desi multi o trateaza cu indiferenta. Dupa o partida castigata, intervine o stare de euforie a elevului cu doua repercusiuni negative :

–         trece usor peste greseli , inexactitati , omisiuni sau noroc

–         se relaxeaza prematur in perspectiva partidelor urmatoare

Aici e necesar un tact deosebit , prin care nediminuand bucuria succesului, sa   readuci lucrurile pe un fagas normal

      Mai complicate sunt metodele de redresare si recuperare ale elevului dupa o partida pierduta .

Din punctual meu de vedere, problema cea mai critica din sah este legata de traumele psihice si psihologice cauzate de infrangeri.

Comparativ cu viata, traumele infrangerilor sunt mult mai dese si le resimti de unul singur (fara compasiunea si intelegerea celor apropiati)

Surmontarea lor si reechilibrarea e dificila, fara suportul celor apropiati.

Nu uitati ca vorbim de copii neobisnuiti cu esecurile si nefericirile vietii.

Mai mult,  in sah conteaza si maniera in care pierzi , fiindca daca in alte sporturi, ai sansa recuperarii unei greseli, la sah poti pierde o partida jucata perfect, printr-o singura mutare gresita. Evident in acest caz trauma e amplificata.

In cazuri repetitive, efectul in timp e mult mai grav, fiindca modifica personalitatea jucatorului, il face sa riste tot mai putin, ii induce acea teama de infrangere care duce implacabil la ratare. Aici antrenorul oricat de dibaci ar fi poate doar sa atenueze efectele, dar nu sa vindece cauzele, cu exceptia situatilor cand e vorba de lipsa de pregatire , superficialitate sau viata nesportiva.

In majoritatea cazurilor insa e vorba de emotii, scaderea concentrarii, domenii unde numai un psiholog profesionist poate actiona cu succes. Ne place sau nu, sahul e un joc stresant cu impact asupra mentalului, unde cei foarte sensibili nu au sanse de succes.

De altfel se cunosc destui sahisti exceptionali ca nivel de intelegere si forta de joc, care nu au avut randamentul scontat la tabla de joc, la un anumit nivel

Mai exista un aspect de care trebuie tinut cont : relaxarea dupa partida.

Sahistii sunt ca artistii, dupa partida raman cu anume stare de surescitare, de care e recomandabil sa se elibereze, in primul rand pentru a dormi bine. De aceea orice activitate relaxanta, recreativa,  e recomandabila,evident intr-o marja acceptabila de timp .

As mai aborda un aspect : cel al fortarii copilului in pofida varstei sale fragede.

In zilele noastre gratie internetului si computerului copiii dau dovada de o mare precocitate . Ca atare si varsta performantei scade chiar drastic. Pe de alta parte exista un moment al maturizarii sale sahiste , sesizabil de catre antrenor , cand acesta poate trece la un stadiu superior, cand copilul pare apt de confruntari cu cei de varste superioare.

E un moment de risc , fiindca maturizarea psihologica (poate nu e termenul cel mai potrivit) nu se stie daca exista. Mai exact, copilul e pregatit de infrangeri scuzabile dar dureroase care ii pot afecta viitorul sahist? E o intrebare si un risc la care cu greu poti raspunde.

Din experienta mea pot sa va relatez cateva aspecte revelatoare :

–         De regula , majoritatea copiiilor talentati , au avut parte de parinti dificili.

Si asta in mare parte, datorata faptului ca parintii nu au putut manageria cu logica si inteligenta relatia cu bijuteriile lor , dand dovada de nerabdare, lipsa de intelegere si chiar interes material pentru specularea talentului copilului .

–         o mare parte din sahistii nostri de succes sunt introvertiti gasind in sah unicul terenul propice de exprimare si deschidere

–         exista de asemenea sahisti cu comportament autistic cel putin secvential

Succesul e explicabil , fiindca capacitatea de izolare cel putin temporara de problemele complicate ale vietii , iti cresc semnificativ puterea de concentrare si de mobilizare

Exista nuante importante cand vorbim de antrenamente colective si de conducerea echipelor . In principiu, studiul in colectiv e stimulativ , iar copiii din rusine , ambitie, orgoliu sau dorinta de succes dau un randament sporit.

De obicei ai de-a face cu o masa relativ eterogena cu grade diferite de cunostinte , intelegere si spontaneitate . Uneori exemplele si solutiile sahiste pun in situatii umilitoare pe unii si le afecteaza grav moralul . De aceea, recomand antrenamente sau cantonamente cu loturi cat mai omogene si din categorii de varsta apropiate , Altfel nu sunt de loc eficiente cel putin pentru o parte din participanti .

La echipe lucrurile sunt mult mai complicate, dar am sa enumar doar 2 aspecte:

–         In principiu trebuie lucrat tot individual , dar acentuand poate exagerat importanta fiecaruia in parte  si sporind astfel fiecaruia increderea in sine

–         Trebuie creat acel liant, acel spirit de echipa care conduce la solidaritate fie in caz de succes sau esec . Trebuie accentuat faptul ca fiecare om din echipa este important indiferent de masa la care joaca ,  creand astfel premizele unitatii dar si responsabilitatii fiecaruia. Critica chiar si ironica , lauda sau compasiunea sunt la fel de indicate in functie de situatie si in limite rezonabile

Pana la urma se pune o intrebare fundamentala : sahul fiind un sport individual , sahul pe echipe  este suma prestatiilor individuale ? sau e mai mult decat atat?

In opinia mea, depinde de conducatori; daca reusesc sa inoculeze acea mandrie de apartenenta , un real spirit de echipa, e mai mult decat atat!

Si trecem acum la ultimul capitol dar si cel mai complex legat de tarele psihice .

Ei bine, ele nu sunt depistabile pentru un antrenor , fie el oricat de inteligent si experimentat , in lipsa unor cunostinte si procedee de stricta specialitate psihologica.

In 1990 , la un cantonament la Poiana Brasov, un psiholog extrem de competent a testat psihologic  45 de copii si juniori din loturile nationale. Rezultatele au fost complet surprinzatoare : desi majoritatea proveneau din familii echilibrate si medii sociale sanatoase, aproape toti au vadit tare psihologice destul de serioase.

Nenorocirea  este ca manifestandu-se la nivel de subconstient, ele stau ascunse de ochii parintilor, profesorilor sau antrenorului. Psihologia are la baza depistarea si constientizarea cauzelor care au provocat unele deviatii.

La nivel de copii si adolescenti e inca posibila o vindecare totala , pe cand la adulti se poate face doar o atenuare si limitare a efectelor acestor tare.

Concluzia se impune de la sine : consultanta psihologica autorizata periodica  in marile centre si la nivel central pentru varfurile de generatie

.

Concluzii generale

Acest articol nu se vrea a fi un manual, ci o sursa de idei mai mult sau mai putin originale in domeniul pregatirii copiiilor si juniorilor.

E posibil sa gasiti aici multe truisme , dar adevarul e ca in viata oamenii uita sa aplice tocmai solutiile elementare si  la indemana.

Oamenii din lumea sahului considera in mod superficial ca munca cu copiii si juniorii e mai simpla, fiindca sunt mai usor modelabili, dar neglijeaza faptul ca ai de-a face cu fiinte foarte fragile, iar greselile mai mari sau mai mici in pregatirea lor , duc implacabil la ratare.

Ce ar trebui sa inteleaga si copiii, dar si parintii si antrenorii, este urmatorul lucru esential: exista sahisti buni , foarte buni si exceptionali.

Copiii care gustat din cupa victoriei , au fost campioni , s-au bucurat de glorie  si popularitate , deci au ajuns la conditia de vedeta , daca nu se realizeaza din diverse cauze , odata ajunsi din nou in anonimat, vor fi mereu intr-un fel nefericiti , purtand in suflet o infirmitate psihica nedeclarata , necunoscuta oamenilor obisnuiti !

Tineretea presupune o anume inconstienta, o falsa senzatie de mare rezerva de timp , pe care viata o curma cu brutalitate

Pregatirea psihologica la copii e legata evident de pedagogie dar si aici teoriile moderne sunt contradictorii :

Constatand fragilitatea psihica a copilului , pedagogii moderni recomanda o educatie extreme de atenta, cu preponderenta axata pe ferirea copilului de traume (care pana acum se considera ca au rolul de a cali copilul pentru viata).

Dar oare e mai bine sa te lovesti de ele mai tarziu, in viata odata cu nedreptatile si inversarile de valori inerente? Sau : crearea prin sugetie, autosugestie, sau alte procedee a mentalitatii de invingator e utila. Mai tarziu insa, cand esecurile in viata reala abunda , la ce iti foloseste ? Sahul seamana cu viata dar nu se confunda .

Cei care au norocul sa descopere un talent, parinti , antrenori, cluburi sau federatie au datoria sa incerce sa-l valorifice, facand toate eforturile in acest sens si rugandu-se de ajutorul soartei si norocului.  

Dupa cum puteti deduce, lucrurile sunt mai complexe si trebuiesc tratate ca atare .

Concluzia generala este ca daca se marseaza mult pe aspectul sahist (unde oricum se fac greseli de evaluare, etapizare, selectie progresiva si metode de predare) , aspectul educational si psihologic a caror pondere in evolutia sahistilor e foarte mare, rezultatele sunt aproape total neglijate .

Federatia trebuie sa-si asume cu mai multa responsabilitate  coordonarea , monitorizarea si consultanta  pentru schimba lucrurile in bine.

Nu am pretentia ca tot ce am scris e universal valabil , dar daca veti gasi cateva elemente utile, atunci sunt multumit.

Sergiu Grunberg

  • Marian Gavrilescu

    Felicitari pentru articol, domnule Grunberg!
    Cred ca este binevenit pentru toata lumea si asta asteptam cu totii de la oamenii cu experienta in sah: sa o impartaseasca si celorlalti.
    Multumim!

    decembrie 24, 2013 - 8:09 am Raspunde
  • Florin Coman

    Felicitari pentru articol!

    decembrie 24, 2013 - 9:48 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Foarte bun articolul, fiind o chintesenta a specificului antrenamentului cu juniorii mici, chiar daca apar pe alocuri elemente subiective ce nu pot fi lamurite si ameliorate decat printr-un firesc, logic, inevitabil si permanent schimb de informatii cu antrenorii cu rezultate semnificative la nivelul juniorilor mici ( principial pana in 12 ani ). Pentru a face “ceva”…trebuie si o comunicare reala si constructiva cu “salahorii sahului”, trecandu-se la etapa urmatoare.

    decembrie 24, 2013 - 2:13 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    O brosura cu aceste detalii ar trebui sa fie distribuita la Campionatele Nationale de Copii si Juniori, asa incat toti parintii si antrenorii sa si le aminteasca si sa mediteze…
    Minunat articol ! Dati cu SHARE !

    decembrie 25, 2013 - 1:36 am Raspunde
  • Daniel

    Excelent articol.Felicitari.

    decembrie 25, 2013 - 9:56 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Va felicit si eu pentru materialul expus, cred ca a fost o munca de documentare meticulos elaborata dar din pacate nu este bazata pe experienta proprie.Eu, ca antrenor, vreau sa vad cu exemple concrete cum au procedat alti antrenori in anumite situatii critice (astfel de situatii fac diferenta dintre antrenori- parerea mea) eu din aceste experiente vreau sa invat. Am aflat ce nu avem voie sa facem (teoretic). Dar de ce nu ne povestiti cum ati procedat dumneavoastra in anumite situatii?
    90% din antrenori ii invata gresit pe elevi propriul repertoriu de deschideri.Din pacate fiul dumneavoastra (Mihai) a jucat toata viata (de cand il stiu eu-si ne stim de mai bine de 20 de ani) 1.f4 la alb, si la negru 1…f5 si 1…Cf6 deschideri pe care le jucati dumneavoastra, foarte bine ce-i drept (pe mine m-ati batut in alehin)…deci faceti parte din cei 90%??Ognean joaca indiana regelui;nu cumva si domnul Ghinda este un expert al acestei deschideri??A gresit si el. Jianu si Vajda sunt plafonati datorita repertoriului….Jianu a alergat jucatori de 2700 in “dragonul chinezesc” cu toata pregatirea lor, iar Vajda probabil ca este unul din cei mai buni jucatori de pion izolat (pentru parintii care citesc acest articol siciliana cu c3 duce in pozitii cu pion izolat ).Eu vorbesc de 2 jucatori care fac parte din generatia mea si cu care m-am confruntat. Dumneavoastra va dati cu parerea de doi jucatori de 2600 – cred ca merita mai mult respect .Ati gasit exemplele negative…
    Ati scanat antrenorii din ziua de azi si cel mai de perspectiva vi se pare Nanu.Totusi de baiatul asta numit Deac ati auzit? L-ati urmarit putin? Joaca ceva mai bine decat 80% din antrenorii din ziua de azi si are 12 ani Cine este antrenorul lui?– JIANU -cel care are repertoriu subtirel.Acest copil , parerea mea, este un fenomen – cred ca joaca mai bine decat juca Istratescu la varsta lui si incomparabil mai bine decat Nisipeanu…si totusi nu se spune nimic de antrenorul lui.De Ardelean George Catalin ce parere aveti? Munceste cat pentru un lot national de antrenori;are si rezultate foarte bune dar sta in umbra si munceste…nu are voie sa fie cel mai bun.Sunt curios ce inseamna pentru dumneavoastra un antrenor bun?- nu vreau citate din Dvoretsky
    Pentru parinti recunosc ca este un articol foarte bun, o sa il recomand si parintilor elevilor mei, dar pentru mine ca antrenor…

    Iulian Sofronie

    decembrie 27, 2013 - 9:31 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Draga Iulica
    Majoritatea invatamintelor vin din experiente personale dar si din observatii. Omul invata cel mai mult din greseli .Altfel scriam articolul asta acum 20 de ani.
    Orice reguli si indicatii se lovesc de natura umana, de orgolii, rutina si comoditatea antrenorilor , de orgoliul si nerabdarea parintilor darsi de superficialitatea si suficienta copiiilor.
    Antrenorii nostri si cei vechi si multi din cei tineri sunt mult prea orgoliosi , pentru a prelua sfaturi de la altii
    Nu ma astept ca antrenorii sa ia cate ceva util din articol. Cel mai util mi se pare ca e pentru parinti in relatia cu copiii si antrenorii.
    Si eventual pentru federatie daca preia cateva din sugestiile mele.
    Intentia mea este sa avem o noua abordare mai stintifica, mai profesionista , in conditiile in care copii si juniori nostri sunt tot mai putin competitivi la nivel international.
    Masurile trebuiau luate mai de mult , dar medaliile de la rapid, blitzuri etc au ascuns situatia critica in care ne aflam .
    Salutari afectuase
    Sergiu

    decembrie 28, 2013 - 9:48 am Raspunde
  • sofronie Iulian

    Acum cativa ani am luat parte la un curs tinut de domnul Vaisman-curs de specializare pentru antrenori.Timp de aproape o saptamana ne-am rugat sa ne dea exemple concrete din activitatea sa.La fel ni s-a spus ce sa nu facem…etc .Mie nu mi-a folosit la nimic acel curs.A fost exact ca la absolvirea scolii de antrenori in care timp de doi ani am invatat cum se perfectioneaza halterofilii…Singurii antrenori care mi-au povestit din cariera lor fascinanta au fost doamna Perevoznic si domnul Radovici…Nu este vorba de orgolii, dar meseria de antrenor in mare parte se “fura” si se imbunatateste.Eu nu cred ca este antrenor tanar care sa nu fie influentat de propriul sau antrenor-ca metodica.Un antrenor bun este acela care a primit o “mostenire” de valoare ( a fost ucenic pe langa un maestru) si a stiut s-o valorifice sau a stiut de unde si ce sa fure…Din pacate noi nu prea mai avem ce fura de la generatia dinaintea noastra, sau nu avem mosteniri.Sunt foarte putini antrenori de valoare care au antrenat pe langa jucatori si antrenori-( vezi scoala de sah ieseana).Deci daca este vorba de orgolii atunci cu siguranta astea se gasesc la generatia voastra, si probabil ca datoita acestor orgolii noi suntem destul de slabi.Asa ca in loc de abordari stiintifice cred ca mai intai invatati-ne ce stiti…deci sa curga exemplele.Fac ce fac si tot generatia voastra o scot vinovata…
    Salutari , nu chiar atat de afectuoase
    Iulian

    decembrie 28, 2013 - 7:28 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Eram pe aeroport ,cand v-am citit mesajul si multi au fost de parere ca l-ati scris dupa o consultare cu sticla !
    Ce exemple doriti ? sa va dau nume si diagrame cu exercitii ?
    Mie imi imputati ca nu v-am instruit?
    In 1991 , eu am fost cu ideea sa facem scoala de antrenori in loc de Facultea de Educatie Fizica si Sport ; I-am facut un memoriu lui Cornel Dinu pe care l-a aprobat . In prima faza au iesit 70 de antrenori si pe urma inca nu stiu cati .
    Nu au predat acolo Mihai Ghinda , Mircea Pavlov , Vali Stoica, eu si altii . Cate articole teoretica publicate au scris cei mentionati, multe de mare valoare ?.
    Eu am adus la copii primul psiholog profesionist.
    Avem vreo obligatie personala,? nu e treaba Federatiei sa instruiasca antrenori ? Pe cei incepatori , cei proveniti din jucatori consacrati ca dumneavoastra au competenta sahista necesara ,iar cea pedagogica si metoda se perfectioneaza un timp. . Nu mi-ati solicitat niciodata , dar daca acum 20 de ani , imi permiteam sa va dau un sfat, ma trimiteati la plimbare ! Credeti ca Jianu , Mateuta, Ardeleanu si altii tineri au aceleasi revendicari ca dumneavoastra. ?
    . Poate ca esecul dumneavoastra recunoscut tine de o lipsa de talent pedagogic , sau poate ca aveti un stil prea politienesc ?
    N’est pas , mon capitaine ?

    decembrie 30, 2013 - 9:36 am Raspunde
  • Costin

    Foarte interesant articolul, multumesc domnule Grunberg.
    Mi-ar fi placut sa contina mai multe informatii despre avantajele practicarii sahului de catre copii:
    Cum ii atragem pe parinti sa-si indrume copiii catre sah si sa-i sprijne?
    Ce avantaje are un copil care practica sahul dar nu va ajunge niciodata in elita mondiala?
    Cateva exemple de succes.

    Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, dar in calitate de parinte astea sunt lucrurile care ma intereseaza cel mai mult.

    decembrie 30, 2013 - 7:08 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Valentele sahului sunt multiple
    Copiii invata primele elemente de logica , restul materiilor initiale se acumuleaza prin repetitie si reflex .
    elementele de tactica si strategie , plan sunt timpuriu inoculate .
    Calculul , anticipatia, preventia si chiar disimularea, spiritul de combativitate, si competivitate , chiar civilizatie si respect se acumuleaza in timp. Toate sunt utile in viata , ca dovada ca multi din fostii sahisti au cunoscut succesul in viata in diverse domenii, inclusiv pe plan financiar
    De fapt sahul ordoneaza si perfectioneaza gandirea.
    In plus e o activitate care il fereste pe copil de alte preocupari paguboase , Faptul ca sahul e citat de atatia oameni politici, generali vestiti, scriitori renumiti etc arata pretuirea de care se bucura
    Directiva UE care recomanda introducerea sahului in scoli e o recunoastere si o dovada suplimentara a valentelor sale.
    Am scris o un mic eseu despre sah pentru Ghidul Sportiv ,il gasiti pe site-ul
    csaem-luxten.ro la articole
    Cu stima

    decembrie 30, 2013 - 7:37 pm Raspunde
  • Herodot

    Un articol foarte interesant, insa eu as fi acordat palierului sahist o rubrica mai mare. Adesea jocul copiilor este oglinda perfecta a greselilor antrenorului.
    Cand ati scris ca mare parte dintre ei sunt competenti (pe care de altfel nu o cred), cum dau dovada de lipsa de profesionalism si de comoditate, facand compromisuri condamnabile (cea din urma este mult mai plauzibila)?
    Sunt adeptul combinarii exercitilor combinative cu cele strategice si cu cele care contin “combinatii cu gaura”. De ce? S-ar putea ca jucatorul sa aplice o gandire speculativa, sa caute numai combinatia pentru ca stie ca ea exista sau ,invers, sa caute mutarea strategica fara sa o justifice tactic. In acest fel el este obligat sa aplice gandirea lui obisnuita si se vad, in mod concret, greselile din jocul lui.
    Deschiderile au fost si vor fi intotdeauna o dilema. O pondere de 20-30% din pregatire este suficienta (depinde de nivel in mare parte) – prin asta inteleg si partide in acele variante ca sa exemplifice ideile lor.
    Nu cunosc exemplele, insa franceza si indiana regelui pot fi deschideri care sa le joci toata viata. Evident, daca deschiderea chiar reprezinta o bariera in dezvoltarea sahista (in unele cazuri este inteleasa gresit bariera si jucatorul trebuie sa isi imbunatateasca jocul de mijloc sau finalul), se pot alege deschideri asemanatoare (indiana regelui si grunfeld sau franceza si caro-kann) sau implementarea deschiderilor noi prin partide ca sa fie intiparite clar jucatorului planurile tipice si dupa trecerea la variante concrete.
    Ar fi interesant sa vedem si opiniile celor pe care i-ati mentionat mai sus.

    decembrie 30, 2013 - 9:06 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Domnule Grunberg,
    Eu vad cum dumneavoastra scrieti brosuri si esee despre sah…mi-ar fi placut sa aflu despre munca dumneavoastra de antrenor, despre metodica folosita, cum ati scos un campion national….exemple din munca dumneavoastra de antrenor, nu din munca altora, sau daca dati exemple din ce au descoperit altii, va rog folositi ghilimele, nu “parerea mea este…”Daca domnul Ghinda ar fi scris “brosura” dumneavoastra, cu siguranta nu arata la fel.Daca ma uit doar la materialul ” nebunii de culori diferite in prezenta figurilor grele “-cred ca asa arata titlul, chiar si acolo face referiri la partide jucate de el si elevii lui.Asa arata un material scris de un antrenor.Va mai dau un exemplu: Dvoretski-Yusupov …deja acolo sunt la alt nivel ,unde noi romanii inca nu am ajuns, doar visam-s-ar putea sa fie unii care scriu articole ca si cum ar fi secondat un meci al candidatilor, sau o partida pentru titlul de Campion Mondial.
    Problema este ca unii chiar se chinue sa antreneze, bine-rau, atat cat pot-iar altii stau si observa….20-30 de ani.

    decembrie 30, 2013 - 9:41 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Esti in aceeasi stare de confuzie si iti descarci frustrarile pe site;
    Nu ti l-a furat nimeni pe Toma . L-ai adus de la 2100 la 1950 in 2 ani si urma sa se lase de sah , daca nu era Tanu.
    Articolul scris de mine e absolut original si nu are tangenta cu o tema sahista specifica. Daca erai mai lucid ai fi realizat asta.
    As fi multumit daca ai fi antrenat macar un sfert din cei pregatiti de mine si ai fi avut o zecime din rezultate .La cate titluri a avut AEM -UL in 32 de ani :pe echipe si la individual seniori,senioare si juniori, ce zici oi fi avut si eu vreo contributie? De medaliile si titlurile internationale nu mai vorbim, evident a fost chestie de noroc. Retine, eu nu am fost antrenor de profesie , am lucrat ca inginer aproape toata viata (nu ca tine) si am jucat in acelasi timp si m-am lasat de joc mult mai tarziu ca tine, ca varsta.Nu ma compar cu Mihai ca antrenor si poate nici cu altii ,poate am fost un destul de bun secundant si scriu doar despre ce ma pricep.
    Poti sa ma percepi daca vrei ca un comentator sau cronicar al sahului.
    De ce nu incerci si tu, scrie o pagina despre ceva ? Incepe cu ceva usor, o povestire cu desene explicative.

    Daca ai nevoie de ajutor , am sa-l rog pe Mihai sa-ti dea cateva lectii gratuite, ca sa mai atenueze din vina generatiei noastre.
    Ai grija insa cu depresia, in meseria ta e periculos: infractorii exploateaza orice slabiciune
    O ultima precizare : din generatia mea nici Mhai Suba, nici Mihai Ghinda , nici Vali Stoica ,nici eu, nu nu am avut antrenori , am invatat singuri sahul : mai tarziu cand ne-am apucat de antrenorat , nu ne-a lasat nimeni mosteniri spirituale!

    decembrie 30, 2013 - 11:27 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Iulica Iti propun sa tterminam aici polemica noastra.
    Imi cer scuze daca am mers prea departe, dar firea mea de pamfletar se revolta la acuzatii nedrepte si crede-ma ca dispun de un arsenal inepuizabil de ironii. Articolul l-am scris in special pentru parinti , nu pentru experti, care sunt prea orgoliosi ca sa ia cate ceva bun din el.
    Intreaba-l pe domnul Mihai Ghinda ce parere are despre el.
    Am mai scris articole teoretice ,dar acolo e tot mai greu sa fii original.
    Unii au gasi interesanta de exemplu lucrarea mea despre importanta ordinei de mutari . Eu nu sunt un antrenor in adevaratul sens al cuvantului , am dat multe idei si retete , dar m-am bazat pe capacitatea mea de apreciere rapida a pozitiilor , pe cunoasterea profilului sahist si psihologic al jucatorului. Asta m-a ajutat in multe situatii sa aduc jucatorii in starea de comfort maxim inaintea confruntarilor .
    Sunt multi antrenori mai eruditi ca mine , cu rabdare , metode stintifice si strategii , care la competitii nu au fost la fel de eficienti .
    Am ajutat pe oricine mi-a solicitat sprijinul , si nu doresc decat binele sahului si sahistilor romani .
    Iti urez un an nou fericit cu multe impliniri

    decembrie 31, 2013 - 12:56 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    O sa incerc sa va lamuresc in legatura cu Toma, celalalt subiect nu-l mai discut deoarece mi-ati vorbit mult prea urat.
    Cu Radu am lucrat vreo 3-4 ani si a obtinut aproape tot ce si-a propus si atentie la toate probele.Orice isi propunea, muncea cat un adult si reusea.La un moment dat si-a propus sa castige si olimpiada de matematica.S-a calificat in finala, dar a luat doar bronz.( nu puteai sa te compari cu cei care faceau doar matematica-eu intre timp trageam cat puteam de el cu sahul). La un moment dat cred ca a intervenit si oboseala si rutina.Muncea si la sah si la matematica.Avea 11-12 ani si muncea cat un adult.Intre timp s-a desfiintat sectia de la Dinamo, iar eu imi reorganizam viata.Eu trebuia sa ma duc 8 ore la servici,abia apoi la antrenament.A inceput sa lucreze cu Tano cat era la mine la club (un club privat) cu acceptul meu.Nu pot sa zic ca m-am bucurat cand a plecat, dar cu siguranta am respirat usurat.Pregatirea antrenamentului cu Radu dura mai mult decat antrenamentul in sine.Eu nu mai aveam timp ca inainte.Schimbarea a fost benefica pentru amandoi.Il urmaresc in continuare si ma bucur nespus cand are un rezultat bun, deoarece stiu ca si eu am contribuit la formarea acestui jucator.Iar cu Tano am fost si suntem prieteni, chiar daca unii elevi se perinda dintr-o parte in alta…
    Iulian

    ianuarie 1, 2014 - 5:41 pm Raspunde
  • Costica DOBRA

    Felicitari pentru articol!!!
    Am sa fac si eu cateva precizari care sper sa ajute descoperirea de noi talente care sa si ajunga pe culmile performantei.
    In Romania avem copii talentati, antrenori priceputi, cluburi bogate si federatie care se implica, cel putin comparativ cu alte tari, dar ne mai trebuie ceva educatie, educatie pentru succes.
    Pentru a avea succes la nivel de copii trebuie: cooperare, recunoastere, respect, etica.
    Cooperare sau colaborare nu numai intre piesele de sah, asa cum stiu sahistii, ci si intre toti factorii implicati: copii, parinti, antrenori de club, antrenori particulari, antrenori de lot, cluburi, federatie.
    Recunoasterea meritelor tuturor antrenorilor de la toate nivelele, toti sunt absolut necesari si isi au rolul si locul lor. Recunoasterea si respectul trebuie sa fie in toate directiile si pe fiecare directie in ambele sensuri. Recunoasterea , nu neaparat stimularea materiala, face ca fiecare sa se implice mai activ, sa puna suflet in tot ceea ce face. Antrenorii de la copii, de la grupele de initiere si incepatori, trebuie sa dea drumul la copii la timp (nu prea tarziu), dar si antrenorii cu calificari superioare, cluburile bogate si federatia trebuie sa ia copii la timp (nu prea devreme). Trebuie respectat principiul medicinei care spune “in primul rand sa nu faci rau”. Copiii trebuie in primul rand sa invete carte, sa se perfectioneze si la sah, dar sa se si joace. “Ceea ce nu ai trait la timp nu ai trait niciodata.” Octavian Paler
    Antrenorii cu clasificari superioare ca sahisti ar fi de preferat sa treaca o perioada de timp, chiar si foarte scurta, sa antreneze la toate nivelele, pentru a trage cocluzia ulterior de la ce nivel poate sa inceapa. Nu toti profesorii universitari de matematica pot sa predea radicalul, sa nu mai vorbim de tabla inmultirii si tabla adunarii.
    Eu pesonal am invatat foarte mult la Scoala Nationala de Antrenori, la toate cursurile de perfectionare, si extraordinar de multe la cursul cu d-lui Vaisman.
    Federatia ar trebui sa se gandeasca serios la obligativitatea cursurilor de perfectionare pentru antrenori, macar pentru antrenorii de la cluburile de drept public in prima faza. Asa este in multe domenii si acolo este progres.
    Transferurile trebuie facute astfel incat sa castige toate partile si federatia sa urmareasca aceasta. Eu personal la adunarea generala din martie am propus o formula simpla cu jumatate din suma cheltuita cu juniorul si nu stiu ce formule care nici nu stiu daca se aplica vreodata.
    Trebuie sa existe un cod de etica si federatia sa vegheze la respectarea lui. Am sesizat ca multi copii talentati au fost luati prin metode “neortodoxe” de la cluburile mama, in special mici, iar puntile lor de intoarcere au fost distruse.
    Antrenorii sa nu mai forteze copii, indiferent ce ar zice parintii. Din pacate sunt destui antrenori, chiar la nivele care se cred mari, care incep specializarea timpuriu, in neconcordanta cu varsta si intelegerea copilului. Practic ii dezvolta mult memoria, ii franeaza creativitatea, copilul are ceva rezultate imediate sau pe termen scurt, dar pe termen lung?
    In concluzie toti trebuie sa dam dovada de echilibru si profesionalism, sa ne respectam, sa recunoastem meritele tuturor, sa ne perfectionam, sa cooperam continuu si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

    ianuarie 2, 2014 - 11:02 am Raspunde
  • marcu

    Pai,pentru a transa polemica intre domnii Grunberg si Sofronie,hai sa comparam sahul timisorean cu cel brasovean.Diferenta e ca de la cer la pamant. Felicitari Timisoarei!
    Pacat ca un oras frumos ca Brasovul nu a avut parte si de oameni competenti si cu suflet care sa sfinteasca locul.

    ianuarie 2, 2014 - 4:09 pm Raspunde
  • Alin_P

    Marcule,ai grija ce spui. Brasovul a dat tarii perla sahului romanesc.

    ianuarie 2, 2014 - 11:58 pm Raspunde
  • marcu

    …”cu o floare nu se face primavara”,din pacate 🙁

    ianuarie 3, 2014 - 11:50 am Raspunde
  • brasoveanul

    Mai sus erau laudati alti doi brasoveni, Nanu si Toma,sau ei sunt flori de cactus?
    ‘interesul poarta fesul’…..Mai mult decat atat, la finalele de juniori de anul trecut, daca exceptam cele 4 medalii obtinute pt Timisoara de catre ….cine altul decat brasoveanul Toma, ma tem ca Brasovul prin “amabilitatea ”domnului Sofronie a cam devansat Timisoara la numarul de medalii obtinute.Asta se intampla dupa ce anii trecuti alti juniori..,”timisoreni” gen Secheres si Costachi , pregatiti temeinic de domnul Ceteras la Alba Iulia, puneau umarul la zestrea de medalii timisorene Avand in vedere faptul ca in anul abia incheiat 6 din cele 7 medalii timisorene s-au obtinut la categoria 20 de ani , viitorul nu arata tocmai roz , problemele ar putea aparea si in paradis.

    ianuarie 3, 2014 - 7:41 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimati domni
    Nu are rost sa introduceti o tema falsa de rivalitate pe motive de apatenenta teritoriala
    E normal ca niste copii dintr-un anumit oras, sa inceapa cu antrenori locali , care pot avea merite deosebite. Echipele de Superliga au nevoie de juniori de peste 16 ani (exceptie face doar Deac)care au un plus de experienta si maturitate .
    Daca inventariati juniorii aproape niciuna nu are la echipa juniori locali .
    mai mult pe langa asistenta tehnica ,cluburile mari le pot oferi turneee mai multe
    Cat priveste medaliile ele se bifeaza in dreptul cluburilor mama care au dat dubla legitimare , Timisoara i-a avut ani de zile pe Robin Dragomirescu si Adrian Petrisor care au terminat junioratul .
    Nu apar tot timpul juniori de exceptie si competitivi. Pe de alta parte nu se poate nega rolul antrenorilor de la cluburile mari in perfectionarea juniorilor . Pe fond insa exista motive de ingrijorare pentru valoarea actuala a juniorilor mari , si se asteapta o ascensiune mai pronuntata a celor mici

    ianuarie 4, 2014 - 10:49 am Raspunde
  • Dan Gurgui

    Doresc sa-i urez domnului antrenor multa sanatate si putere de munca in 2014. As vrea sa-l intreb, daca de poate publica acest articol in revista “e4 e5” http://www.chessplayer.ro/files/e4_e5_no28.pdf

    ianuarie 6, 2014 - 9:51 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Multumesc pentru urari .
    Evident ca se poate
    Cu stima

    ianuarie 6, 2014 - 1:15 pm Raspunde
  • Florin Paunescu

    Florin Păunescu
    Domnule Grumberg, d-voastră mă cunoaşteţi de la Al Ain însă eu vă cunosc de acum 20 de ani, atunci când am absolvit şcoala de antrenori. Şi dacă tot m-aţi stârnit acolo să mă uit pe acest site am să-mi permit şi un comentariu, care, poate va completa amplul d-voastră articol.
    În primul rând eu sunt antrenor învăţător şi, ca şi alţii ca mine mă ocup de selecţia copiilor şi pregătirea lor până la un anumit nivel valoric, sau de vârstă – probabil că nu degeaba m-a numit domnul Pavlov antrenorul lotului de copii până în 10 ani.
    Am să încerc să-mi exprim părerea despre cum văd eu activitatea într-o „pepinieră” de performanţă la şah.
    Aşa cum spuneam selecţia este foarte importantă, dar ce fel de copii selecţionăm?
    În 2010, după o absenţă de peste 10 ani din lumea şahului, am mers din nou la o finală de juniori. Am rămas surprins să constat că prima grupă de vârstă nu mai e sub 10, aşa cum ştiam. Dacă prima grupă de vârstă e sub 8 ani înseamnă că trebuie să începă pregătirea la 5 ani şi ceva. Să lucrezi cu copii aşa mici… mi-am pus mâinile în cap, dar n-am avut încotro.
    Aşa că în 2011, când am înfiinţat şi clubul în Galaţi, am pornit o selecţie riguroasă a copiilor de 5-6 ani prin grădiniţe. Criteriile de selecţie au fost testele de inteligenţă – eu fiind psiholog, dar şi referinţele doamnelor educatoare.
    Am selectat un grup de 15 copii, toţi cu IQ peste 120, cu care am început să lucrez logică, teste psihologice, dar şi şah. După o perioadă de muncă intensivă, în care au fost implicaţi şi părinţii, ne-am dorit să formăm o clasă specială şi, deşi am făcut formele, până la urmă nu am reuşit să convingem autorităţiele pentru un învăţământ diferenţiat. Era un lucru bun şi pentru şah.
    Ce vreau să spun este că lucrul cu copii aşa mici este foarte dificil, iar eu pot face comparaţie întrucât lucrez şi cu copii mai mari şi cu studenţi. Cât efort depui să aduci astfel de copii la un nivel competiţional este greu de contabilizat, dar îţi aduce multă satisfacţie.
    Din grupul de copii mai sus amintit am adus la performanţă mai mulţi copii dintre care anul trecut şi 2 campioni, atât la băieţi cât şi la fete – pe care i-am însoţit la C.M.
    Dincolo de selecţie un alt element important este acela de a convinge părinţii să investească, dar şi mai important este de a-i introduce într-un program disciplinat de muncă. Cred că cea mai importantă calitate a unui copil ce merge spre performanţă este capacitatea de muncă. Acum 20 de ani Andrei Murariu, la 6 ani lucra cam 5-6 ore pe zi. Aşa a câştigat titlul de campion într-o finală în care era cu 2 ani mai mic şi unde juca şi Jianu, consacrat deja atunci, cu 2 ani mai matur. Aici este diferenţa în clasamentul naţional 2013 între 2 gălăţeni: Antonică Dragoş, medaliat cu bronz la finala de sub 8– un super talent, care m-a surprins de nenumărate ori cu soluţi extraordinare pentru vârsta lui şi Panţuru Octav (locul II la clasic şi I la rapid) – nu atât de talentat, dar mult mai muncitor.
    Pregătirea pedagogică a antrenorului este importantă. Unui copil mic nu-i poţi ţine discursuri, ci te foloseşti de memoria lui kinestetică, care, aşa cum spunea Vâgotski acum aproximativ 100 de ani este mult mai dezvoltată la copiii mici. În mare, pe copil trebuie să-l pui să facă nu să asculte. Comunicarea trebuie făcută la un nivel accesibil vârstei copilului. Eu folosesc un set de poveşti strategice, în care împletesc metafora cu principiile jocului de şah. Metodele de pregătire, atât individuale cât şi colective se găsesc în manualele de pedagogie (a se vedea de ex. Ioan Cerghit, Neacşu, Dobridor, etc.) şi pot fi adaptate pentru şah. Noi folosim la antrenament o serie de jocuri şi concursuri interactive.
    Trebuie spus că un copil nu este un container în care torni cunoştinţe. Trebuie să te pliezi pe profilul său psihologic şi să-i formezi o serie de deprinderi, începând de la simţul pericolului, stabilitatea la masă, până la ordinea în calcul.
    Cunoştinţele despre psihologia copilului sunt necesare. Eu am studiat mult această ramură a psihologiei, deşi m-am specializat ca hipnoterapeut. Psihograma este obligatorie pentru antrenor.
    Apoi diversificarea activităţilor atrage şi părinţii şi copiii. Noi organizăm în şcoli şi grădiniţe, dar şi în parcuri, concursuri lunare. Avem deplasări, tabere, excursii. Aş putea să amintesc despre cercul nostru de sâmbătă seara unde vin copii, părinţi şi studenţi şi unde, înafară de jocurile practice le oferim teste, experimente psihologice, dar şi câteva probleme de logică.
    În acest moment în Galaţi există o admosferă sănătoasă de creştere a micilor şahişti şi aici trebuie să subliniez meritul colegilor noştri de la Şah Club, din punct de vedere organizatoric.
    Aşa se explică faptul că la categoria de sub 8 ani băieţi, în clasamentul primilor 10 avem 5 gălăţeni.
    Mult timp am fost şi eu prins de clişeul „elementul psihologic în şah“, cu referire la partea afectivă, însă psihologia cognitivă are o arie de studiu mult mai amplă, începând de la mecanismele gândiri, modalităţile de cunoaştere, percepţie, atenţie, până la formele de raţionament. De aceea se poate spune că şahul este un sport eminamente cognitiv.
    În măsura în care pot ajuta cu ceva o voi face cu plăcere, chiar dacă energia mea se împuţineză pe măsură ce numărul proiectelor în care sunt implicat creşte.
    În cer scuze dacă am scris prea mult şi v-am pus răbdarea la încercare.

    ianuarie 6, 2014 - 4:42 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    “Psihograma este obligatorie pentru antrenor.” – Sunt convins ca este utila, dar este greu sa fie obligatorie, caci foarte putini stiu ce-i aia psihograma…poate ca multi o fac babaeste si o numesc altfel…
    ” toţi cu IQ peste 120″ – Aici am o intrebare intrebare pentru toata lumea incepand cu Domnii Paunescu, Grunberg si Sofronie(mai ales ca ultimul cerea detalii concrete, acum sunt de partea lui): care este relevanta IQ-ului in general in viata, dar mai ales in sah si pe paliere de valoare.

    Am cetit putin despre IQ si legatura cu sahul, si unde am cetit io scria ca studiile arata ca la nivel mediu nu influenteaza foarte mult, dar la nivel de performanta se simte. Imi place sa cred ca nu este decisiv la nici un nivel si in nici un domeniu(desi e clar ca influenteaza), caci inteleg ca este ereditar si nu poate fi crescut foarte mult prin…putere de munca si pasiune, care compenseaza aproape orice in mod evident. Ca tot aiura cineva de antrenori de 1800, io ma invart acum pe la 1900, am convingerea ca pot invinge usor pe multi de 2100 nu doar intr-o partida ci intr-un meci, si ca veni vorba de IQ as paria pe mine impotriva unui 2100 cu IQ semnificativ superior, in dorinta de a convinge ca nici ELO nici IQ nu-s decisive.. Daca se baga cineva, va fi mai placut si mai util decat bataile cu ciocolata…

    Domnule Paunescu, pentru dumneavoastra am mai multe intrebari dar sper sa avem timp sa le discutam fata in fata..

    ianuarie 6, 2014 - 5:14 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Paunescu
    E interesant ce ati scris . Prefer insa o discutie mai directa nu pe site
    Am 2 observatii : mi-e greu sa cred ca testele de IQ la 5 ani pot fi precise avand in vedere gradul minor de cunostinte asimilate .
    In lipsa lor, anumite predispozitii, abilitati naturale si chiar precocitatea pot falsifica IQ
    Psihograma are in prim plan dezvoltarea , ori aici avem de-a face cu o faza incipenta neconcludenta .
    Scuzati-ma, eu cred ca mai trebuie 2-3 ani pentru ca evaluarile ca si strategiile corespondente sa fie eficiente .

    Domnule Jugaru a existat un dialog pe site foarte interesant intre domnul Vasiesu si Blackie despre IQ .Cititi-l, eu personanal sunt de partea lui Blackie.
    In principiu cei care au ELO mare sunt multumiti ca nu li se stie IQ-ul, iar cei cu IQ mare se ocupa de chestii mai rentabile ca sahul
    As putea sa va scriu foarte multe despre asta dar mai las locul si altor experti

    ianuarie 6, 2014 - 9:43 pm Raspunde
  • Claudiu Prunescu

    Felicitari pentru articol. Am avut sansa sa asist odata la un curs tinut de dvs la federatie,mi-a placut foarte mult cum ati presentat,in special latura psihologica a luptei sahiste,care trece,din pacate, mai neobservata de majoritatea antrenorilor,din ignoranta ori din nepricepere.
    Cred insa, ca ati fost oarecum nedrept cu anumite persoane. De exemplu,consider ca Vlad Jianu nu este nicidecum plafonat, este un jucator si un antrenor foarte bun.Chiar daca nu joaca o deschidere ,asta nu inseamna ca nu o cunoaste suficient de bine pt a o juca ori explica.Cuvinte de lauda am si pentru Dragos Dumitrache ori Mihai Suba,care sunt antrenori foarte buni.In alta ordine de idei, terminand facultatea la Brasov,am reintrat in contact cu sahul si am avut ocazia sa cunosc o serie de antrenori,oameni de calitate precum domnii Radovici,Sasu,Sofronie,Nanu,Manea de la care am invatat,alaturi de multi alti tineri, lucruri interesante.

    ianuarie 7, 2014 - 12:41 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Paunescu
    Sunteti dezinformat total . Cred ca faceti o confuzie grava . Altcineva a vorbit de Jianu.
    Puteti sa-l intrebati , eu am facut demersuri personale sa redevina activ si mai mult l-am selectionat in echipa nationala .
    Mihai Suba a fost cel mai bun prieten al meu, i-am fost secundant ani de zile si il consider una din cele mai mari personalitati ale sahului romanesc .Toti cei pe care i-ati pomenit cu exceptia lui Dragos Dumitrache (dedicat altor pasiuni) se bucura de aprecierea mea .
    Am rugamintea sa va documentati inainte de a face anumite afirmatii.
    Nu mi-ati raspuns la cele 2 observatii ale mele
    Si o ultima precizare : nu domnul Pavlov numeste coordonatorii de loturi ci Colegiul de Antrenori .

    ianuarie 7, 2014 - 8:47 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Paunescu in 1990, cand am obtinut aprobarea de la domnul Ministru al Invatamantului ,Sora pentru introducerea sahului in scoli ( a dat dispozitie tuturor inspectoratelor scolare sa accepte solicitari de catedre de sah!) am propus un experiment :
    incepand din clasa II-a , sa se creeze clase speciale de sah si matematica unde sa fie selectionati pe baza de test cei mai inteligenti elevi .
    Aceste clase urmau sa beneficieze de o atentie speciala -profesorii cei mai buni, programe scolare avansate, logistica superioara cel putin pana in clasa VIIIa . Era o modalitate de selectie superioara si progresiva nu numai a sahistilor dar si a unor copii superdotati .
    Evident ideea nu s-a putut pune in practica , datorita obtuzitatii unor oameni .
    V-am dat acest exemplu ca sa intelegeti ca daca sahul ofera cam primele elemente de logica (nu reflexe si repetitii) copilului , nu inseamna neaparat ca poate de la o varsta frageda sa fie tratat ca un subiect cu deprinderi logice si ca atare modelabil cel putin pe plan psihologic !
    Va rog sa reflectati la aceasta , fiindca in articolul meu tratamentul psihologic efectiv ( intelegeti la ce ma refer) poate fi eficient incepand doar de la o anumita varsta (un gen de prematuritate) .Pana atunci vorbim de pedagogie pura bazata pe invataturi, reflexe si discernamant

    ianuarie 7, 2014 - 10:51 am Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    Un articol foarte bun(am pus si pe facebook), o sa incerc sa adaug si eu ceva.
    Sa discutat de Cluburile Sportive Scolare, pe vremuri erau cam 20 ,incet au inceput sa dispare (Iasi, Vilcea, Medias, Ploiesti, Craiova ect), eram trist de antrenori dati afara de sistem ca : Pancu, Vasii, Segheato, ah si Fugulyan (ultimul poate merita, era prea comod in ultima perioada, asa macar se va trezi)
    A mai ramas Odorhei, unde Pista baci imediat merge in pensie, Bucurestiul dar cu Radu Chirila, Clujul cu Toma , Satu Mare cu Ardelean , Timisoara unde Cornel e director, si Tg Mures (asta nu comentez), cam putini , e greu sa faci performanta.
    Pentru salvarea sahului la copii, ar trebuii in fiecare oras mai mare un Club Sportiv Scolar (in Moldova nu este)
    E greu pentru parinti sa plateasca antrenorul, concursurile ect.
    Antrenori incep sa apare, iubesc sahul, iubesc copiii,dar multi pun accent pe deschidere, paradoxal la inceput au si rezultate mai buna la inceput fata de cel ce invata copiii natural., dar pe termen lung va veni o plafonare .
    Rolul Federatiei e mare, se vedem ce va fii.
    Imi amintesc acum cam 20 de ani, era atmosfera buna , era cantonamente inainte de Mondiale de Juniori, dupa ce a iesit Szabo Gergely campion la 10 ani am avut o colabore buna cu antrenorul federal Stoica, cu antrenorul de lot Cristi Ionescu, nimeni nu a vrut sa-mi ia Juniorul (am dat eu pe la 13 ani la BNR ) era normalitate.,
    erau si rezultate.
    Copiii de ziua de astazi parca nu mai muncesc atat acasa, de la Anton eu nu am gasit pe cineva sa lucreze acasa individual (dar acum dupa ce am fost dat afara a aparut un baiat de 6 ani,ca compensatie, si cred ca merita)
    Evident sa poate comenta mult pe marginea acestui articol, care e foarte binevenit, dar ma opresc aici.

    ianuarie 7, 2014 - 1:05 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Imi cer scuze pentru confuzia de nume si raspunsurile mesajele incrucisate
    Va rog sa luati fiecare din mesaj partea sa .
    Am rugamintea sa nu scrieti unul dupa altul, cei cu nume atat de asemanatoare
    Glumesc evident , poate e un prilej minunat de a incepe o frumoasa prietenie intre voi ( Casablanca)

    ianuarie 7, 2014 - 2:31 pm Raspunde
  • jugarul

    La jigniri, aberatii se poate raspunde in diverse moduri : tacere, mustruluiala, ironie,raspunsul cu aceiasi moneda apelarea la justitie(probabil utila doar in cazuri extreme).
    Desigur ca si valorile umane ar trebui respectate mai mult, mai ales cand avem destul de putine, de aceea ar trebui sa ne respectam mai mult Maestrii chiar si cand gresesc, sa-i contrazicem cu argumente nu cu noroi . Fischer de pilda a facut multe greseli si a exagerat de multe ori in ultimul hal, dar chiar si cand a facut-o a fost de obicei respectat … cel putin de catre sahistii de varf…
    Limitarea dreptului la exprimare insa, NICIODATA NU poate fi in regula s-o ingradim. Sunt atat de diluate libertatea si democratia in zilele noastre; macar dreptul la exprimare sa ramana in puritate cat mai mare, ca restul valorilor democratice au cam fost anulate.

    Abera cineva p-aci ca ma deranjaza ca este criticata Federatia. Dimpotriva, ma deranjeaza ca NU este criticata pe subiectele importante si unde merita criticata. Este foarte de utilizata si eficienta metoda de manipulare prin creearea de subiecte false pentru a nu se discuta problemele importante Chiar daca aici ea nu este folosita deloc intentionat, efectele sunt aceleasi si de aceea ma revolta criticile aiurea, ca nu lasa loc criticilor necesare….

    ianuarie 8, 2014 - 3:58 am Raspunde
  • Florin Paunescu

    Domnule Grumberg
    Mă bucur că aţi sesizat confuzia de nume. Nu am nici o legătură cu Braşovul şi nici cu comentariile precedente, care v-au iritat.
    Psihograma reprezintă o caracterizare a personalităţii copilului pentru care nu sunt neaparat necesari anumiţi itemi standardizaţi, ci doar o balanţă între calităţile şi defectele copilului. Această caracterizare necesită un anumit efort, pentru ca să se observe comportamentul copilului dincolo de sala de antrenament. Sigur, această caracterizare se face doar jucătorilor care au ajuns la performanţă. Despre acest efort spuneam că este necesar.
    IQ-ul este raportulul dintre vârsta mintală şi cea cronologică. Eu sunt categoric împotriva etichetări numerice a copiilor dintr-un anumit grup, chiar şi atunci când etichetările sunt pozitive. Ar stârni controverse între părinţi.
    Însă, în proiectul meu, care s-a numit “pe urmele lui Jean Piaget” şi unde am urmat experienţele făcute de savantul elveţian, iar şahul a fost complementar, evaluarea a fost necesară pentru a demonstra necesitatea întroduceri unei clase speciale, pe criterii de vârstă mintală. Se pare că în Bucureşti d-nul Colceag a reuşit.
    Piaget este recunoscut ca cel mai important psiholog ce s-a ocupat de dezvoltarea intelectului la copii, exerciţiile sale care au fost concepute pe categorii de vârstă, au circulat peste tot în lume.
    Deşi depăşite testele de inteligenţă se folosesc încă pe scară largă şi se administrează şi copiilor mici. Scala de inteligenţă Wechsler (2002), pentru preşcolari se administrează copiilor între 2,5 ani şi 7 ani. Un test este cu atât mai potrivit cu cât se foloseşte mai puţin de cunoştinţele acumulate (a se vedea testul Raven). Dar sunt şi teste de cunoştinţe generale pentru copiii de 5 ani. Eu le dau copiilor de la şah astfel de teste doar pentru distracţie, fără a le cota.
    Controversa moştenit-dobândit în privinţa inteligenţei este veche de peste 150, atunci când Francis Galton a făcut un studiu amănunţit asupra eminenţelor moştenite – termen introdus de el. Însă eu nu sunt deloc de acord că IQ-ul înăscut nu poate fi modificat, domnule Jugaru. Cred că echipamentul genetic este foarte important, dar nu şi suficient. Dacă, la o cursă de maşini s-ar urmări doar performanţele motorului, pilotul nu ar mai fi necesar – metafora nu-mi aparţine.
    Alfred Binet, cel ce introdus testele de inteligenţă, s-a ocupat de mai multe generaţii de copii cu retard mintal şi spune cu a reuşit să reducă substanţial decalajul.
    Ioan Negreţ Dobridor, prodecanul de la fac. Psihologie Bucureşti, în lucrarea sa “Accelerarea psihogenetică”, relatează despre munca sa din tinereţe, când a preluat un grup de preşcolari hopoacuzici, care evident prezentau o anumită întârziere în dezvoltarea intelectuală şi care au ajuns înainte de şcoală să înţeleagă anumite operaţii matematice, cum ar fi radicali, ridicări la pătrat, sau chiar probabilităţi.
    Educaţia este foarte importantă mai ales în primii ani de viaţă. A se vedea cazul sălbaticului din Aveyron, copil găsit în junglă, ce n-a mai putut să fie educat.
    Ba mai mult, cu ajutorul noului instrument psihologic care este imageria cerebrală s-a constatat că există noi conexiuni neuronale chiar şi la adulţii bătrăni.
    Eu sunt de acord că inteligenţa trebuie măsurată prin efectele sale, altfel este ca dama nefolosită pe ultima linie – doar cu valoare potenţială.
    Inteligenţa operatorie s-ar putea să nu fie principala calitate ce asigură succesul în viaţă. Însă conceptual de inteligenţă s-a schimbat semnificativ, faţă de perioada apariţiei primelor teste şi chiar faţă de perioada ideilor lui Piaget. A apărut teoria inteligenţelor multiple, care numără 8 tipuri distincte de inteligenţă, urmată apoi de alte lucrări despre inteligenţa socială, gândirea laterală, sau inteligenţa practică. Acum este la modă inteligenţa emoţională, introdusă de Goleman. Deaceia pot şi eu să îmi permit să introduc un nou tip: inteligenţa în şah. Şi ar cuprinde inteligenţa interpersonală, intrapersonală, spaţială şi logico-matematică – după H Gardner.
    Deaceia eu cred că: inteligenţa ajută şahul şi şahul inteligenţa.
    De fapt asta am vrut să demonstrez, printre altele prin proiectul meu. Copiii inteligenţi pot face performanţă în şah.
    Şi un ultim argument în favoarea celor spuse mai sus. Factorii care definesc inteligenţa după Thurstone sunt: comprehensibilitatea verbală, fluiditatea verbală, factorii numerici (calcul mental şi rezolvarea de probleme), memoria, viteza de percepţie, raţionamentul inductiv, vizualizarea în spaţiu.
    Ultimii 5 termeni au legătură cu şahul.
    Menţionez că acestea sunt părerile personale şi că atmit că există multe alte păreri cu argumente solide, de aceea nu doresc să intru în polemici nesfârşite în jocul de-a cine are dreptate.

    ianuarie 8, 2014 - 9:24 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Eu nu imi permi sa va contrazic , am facut 2 observatii de bun simt , pe care le-ati acceptat partial .
    In pofida unor teorii stintifice acceptate, am niste dubii asupra denumirii de inteligente profesionale , pe care le-as numi mai curand talente sau vocatii , Spun asta fiindca de multe ori ele nu se manifesta in alte domenii nici macar la un nivel minim.
    Sunt de acord cu cei cinci termeni enumerati de dumneavoastra cu mentiunea ca pot fi inselatori depinzand de :
    -claritatea explicatiilor
    – capacitatea de concentrare a copilului legata de asimilare
    -interesul sau chiar pasiunea lui
    -exercitii si repetitie
    -comportamentul in grup , unde timiditatea poate afecta spontaneitatea or viteza de reactie, ca sa nu mai vorbim de tipul de copil introvertit, mult mai greu de citit .
    In opinia mea bazata pe experienta , s-ar putea dupa 2-3 ani de zile sa constatati ca datorita precocitatii sau vitezelor de maturizare diferite unele teste au fost inselatoare
    Fara sa fiu specialist , plecand de la elementele de logica am legat intotdeauna sahul de matematica ( v-am spus de experiment) ; un exemplu ar fi Mihai Suba partizan al esteticii de tip geometric in sah.
    Un contraexemplu ar fi FLorin Gheorghiu la care intuitia suplinea complet asa-zisa viziune matematica .
    Am sa va dezamagesc intr-un fel, spunandu-va ca in evolutia sahului , in special datorita programelor pe computer , in contextul diminuarii drastice a originalitatii , inteligenta la nivel de inventivitate si creatie pierde tot mai mult teren in favoarea memorarii ,calculului, a rezistentei fizice si nervoase .
    Din pacate exista in sahul actual o tendinta generala de fabricare a sahistilor monomani focalizati exclusiv pe sah , un fel de ultraspecializare , poate utila in domeniu, dar nociva in opinia mea pentru individ. In acest context poate va fi necesara o reevaluare a calitatilor initiale necesare.
    Sper intr-o intalnire viitoare dedicata unor discutii mai ample
    Cu stima

    ianuarie 8, 2014 - 11:12 am Raspunde
  • rocadamare

    De apreciat si laudabila implicarea dl Grunberg! Tendinta de scadere a nivelului sahului romanesc poate fi schimbata numai cu asemenea oameni de valoare care abordeaza subiecte pe le sustin deschis, fara ocolisuri si fara diplomatie paguboasa. Cine nu intelege si se pierde in detalii si confruntari colaterale, treaba lui, dar cred ca sunt numerosi cei care pot invata.
    Antrenorii nostri tineri au totusi de recuperat, si nu din vina lor ci poate din cazua hiatusului de acum 10-15 ani. Cel mai important este ca ei sa isi puna obiective la nivel international ptr elevii lor – medalii la sahul practic la CE si CM, alte rezultate, titluri nationale, elo-uri, etc. sunt sub nivelul cand chiar ei erau juniori.
    Este vorba de mai multa munca fata de acum 20 de ani dar pentru varstele de 8 si 10 ani si inceput cum se spunea mai sus pe la 5 ani s-ar putea face un salt valoric.

    ianuarie 8, 2014 - 2:07 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    A mai aparut un geniu…

    ianuarie 9, 2014 - 9:53 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    hai noroc si sanatate !

    ianuarie 9, 2014 - 11:43 pm Raspunde
  • Un anonim sahist

    Buna seara. Incep prin a-mi cer scuze ca intervin pe un topic atat de disputat, cu o problema care nu vizeaza nici subiectul propriu-zis, nici comentariile anterioare, insa nu am gasit un loc corespunzator unde sa il public.

    Ceea ce vreau eu sa evidentiez este un aspect care m-a frapat zilele trecute. Am aflat (cam acum o luna – doua) ca CSM Bucuresti a contactat profesorii de sport din mai multe scoli din Bucuresti (stiu 2 exemple) in legatura cu practicarea orelor de sah contracost. Pentru aceasta, profesorii de sport urmau sa primeasca 600 lei / luna. Pe langa faptul ca multi dintre ei nu au pregatirea necesara sa realizeze aceste ore am trecut cu vederea. Peste ce nu am reusit sa trec cu vederea este ca am aflat ca la una din scoli (doar cu acel profesor am pastrat legatura) nici macar nu exista table, piese, daramite sa se fi oficiat orele. Insa profesorul a primit banii pentru practicarea acestor lectii. A, si inca un lucru, profesorul nu are nici macar o curricula.

    Ma poate lamuri cineva care cunoaste mai bine aceasta scena ce “jocuri” se fac ?
    Chiar mi-as dori sa inteleg mai bine fenomenul.
    Va multumesc anticipat.

    ianuarie 10, 2014 - 12:02 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    FRSAH va trimite cat de curand la Inspectorat o lista cu antrenorii agreati pentru a elimina impostorii . Nu stiu amanunte despre bani probabil depind de numarul de elevi si se negociaza cu directorul scolii

    ianuarie 10, 2014 - 12:14 am Raspunde
  • speedychess

    Stimate domnule Sergiu Grunberg,
    Sunt pulversat…
    Cum adica FR SAH va trimite cat de curand la Inspectorat “o lista cu antrenorii agreati” pentru a elimina impostorii?
    Nu toti antrenorii din baza de date a federatiei “sunt agreati”?
    Care dintre ei sunt “impostorii”?

    ianuarie 13, 2014 - 5:50 pm Raspunde
  • Fofirca

    @speedychess : vezi cum continui. Inceputul este deja periculos. Vezi ca vei fi exclus de la mesaje. Vezi ca vei fi declarata “persona non grata”.

    ianuarie 14, 2014 - 11:58 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca, Speedy. Anonim, Brasoveanul, Herodot, Marcu, Costin, Daniel…..

    Vai, vai, ce fofirca curajoasa la adăpostul anonimatului….Bravo, mai baga niscaiva fitile, doar, doar te-o baga cineva in seama.

    La fel si Speedychess care a greșit, întâmplator desigur, ortografierea lui “bulversat”.

    In rest anonimul Speedy are dreptate, toti antrenorii din baza de date sunt la ora aceasta agreați. Probabil ca si aici trebuiesc respectate niște condiții de recalificare si de absolvire a unor cursuri de reimprospatare a cunoștințelor, ca si de promovare la alte categorii.

    Si pentru ceilalti anonimi:
    Ce naiba va este atat de frica sa semnati cu numele propriu? Va ia cineva caii de la bicicleta? Va este rusine cu cele scrise? Va exonerati de greselii de sens si gramaticale? Va va persecuta cineva copii? Va cearta sotiile ca scrieti noaptea? Va este frica de Nicu Valahu?

    ianuarie 14, 2014 - 9:26 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Florin Paunescu

    Dati-o naibi de treaba! Chiar asa de greu este sa-i scrieti corect numele lui Sergiu GruNberg? Cu “N” nu cu “M”. Grun (cu umlaut, adica 2 pucte pe “u”) inseamana in germana Verde.

    Si apropo, cum naiba ii spuneti deschiderii care incepe cu 1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 d5: Apararea GruMfeld?

    ianuarie 15, 2014 - 12:34 am Raspunde
  • Petre

    Am tot citit despre IQ aici … in realitate aceste teste masoara factorul G (propus de autori) si din ce imi amintesc nici ei nu stiau exact ce corespondenta concreta are in arsenalul nostru cognitiv. Daca il vor filma pe Yeti atunci sunt mari sanse sa stim si noi ce inseamna IQ …

    ianuarie 15, 2014 - 1:36 am Raspunde
  • Fofirca

    Parca v-ati folosit si dvs. de un pseudonim, nu cu mult timp in urma.
    Pe de alta parte, ultimul dvs.mesaj, pe un topic interesant, a fost : “Mrrrrrrrrrrrrr! Ham-ham”. Asa ca normal ca iezisorilor li s-a facut frica . Cine stie cine ii musca

    ianuarie 15, 2014 - 8:36 am Raspunde
  • speedychess

    Domnule Mihai Ghinda,
    Domnule Sergiu Grunberg,

    Credeti ca este important cine semneaza un material, o informatie sau continutul informatiei si daca aceasta se confirma?
    Credeti ca informatiile vitale vin intotdeauna doar sub semnatura?
    Nicidecum!
    Problemele grave sunt semnalate in general sub anonimat, deoarece exista interese sau situatii periculoase care nu permit intotdeauna dezvaluirea sursei!
    Ori, noi in sah avem numeroase probleme grave pe care oficialii vor sa le acopere sau chiar sa nu le cunoastem!
    Ne puteti spune de ce?
    Cum este posibil ca un reprezentant de seama al federatiei, cum este domnul SERGIU GRUNBERG sa comita o astfel de eroare, reala… dar si extrem de grosolana?

    Mai ales ca de curand s-au “recrutat” anumite persoane pentru astfel de actiuni la nivelul municipiului bucuresti, fara ca oficial acest lucru sa se faca public?

    De ce nimeni – dintre oficiali, sau dumneavoastra spre exemplu – nu curmati aceste incalcari, evident grosolane, ale legii si ale deontologiei profesionale legate de acordarea calitatii de instructor in fals?
    Oare chiar nu cunoasteti subiectul?
    Chiar nu stiti ce se intampla?
    Sau sunteti de acord cu aceste lucruri?

    Sa mai fac referire si la modul in care a fost acordata organizarea CN de juniori de la Calimanesti in fiecare an, inclusiv in 2014?
    Cum este posibil ca un oficial, intr-un document oficial sa publice locatia castigatoare inainte ca licitatia sa fi avut loc?
    Este suficient sa spuna doar ca a gresit, “a copiat copy paste”?
    Este oare o greseala sau omul pur si simplu a uitat ca informatia nu era pentru public?
    Este oare o greseala sau a fost o nepasare totala data de lipsa totala a opozitiei in organele de conducere?

    Si… mai e si problema cu “persona non grata”! O problema de altfel foarte reala.

    Nu credeti ca ar trebui sa fiti mai la subiect si “sa ocoliti”, cel putin pe moment, “greselile gramaticale” domnule Mihai Ghinda?

    ianuarie 15, 2014 - 10:12 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca

    Am sa te anunț de acum încolo cu litere de-o șchioapă: GLUMA. Pe un blog șahist te aștepți ca lumea sA APRECIEZE SI SA RADA DE O GLUMA SPONTANA. Se pare ca nu aparții acestei categorii, dacă nu ai înțeles hazul lui Mrrrrrrrrrrr Ham-Ham. Sergiu era sa leșine de atâta ras..

    Nu am nimic împotriva celor care scriu anonim respectând un minim cod de etica: ironie cat cuprinde, fapte si întâmplări relatate decent, DAR FĂRĂ INSULTE si fără șopârle sau fitile. Uita-te la floreta eleganta a lui NIKI si veninul unul Alin_P, este edificator. Asta nemaivorbind de mitocănia altor anonimi.

    Eu cand m-am distrat o luna, folosind un nick, am facut-o ca sa-mi necăjesc câțiva amici, inclusiv pe Sergiu; am fost ironic, dar inofensiv.
    Daca ai putea sa te circumscrii acestor limite totul ar fi OK, ne-am distra împreuna.

    ianuarie 15, 2014 - 2:42 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Speedychess
    In lista de antrenori pot intra mari maestri sau maestri internationali care nu au devenit inca antrenori a caror competenta nu poate fi contestata .
    in schimb exista in Bucuresti indivizi care nu figureaza ca antrenori sau jucatori dar se dau mari specialisti.
    Actiunea CSM nu e patronata de FRSAH , mai mult nu au solicitat asistenta sau consultanta si am inteles ca vor sa lucreze la sah doar cu profesori de sport .
    Eu nu fac erori grosolane, in schimb trebuie sa suport grosolanii de la ilustri anonimi .
    Teoria dumneavoastra cu anonimii e induiosator de logica .
    De fapt in cele mai multe cazuri (nu in toate) , anonimatul inseamna lasitate , sau dorinta de a improsca cu noroi fara limite( vezi persona non grata), si fara repercusiuni.
    Greseala cu Calimanesti e omeneasca , iar in opinia mea (nu particip la vot) Calimanestiul va castiga si anul asta fiindca nu are rival la capacitate si conditii .
    Acum o saptamana ii trimiteam lui Mihai Ghinda niste cugetari despre prostie . Ultima era: prostii cei mai destepti scriu sub anonimat !

    Petre – teoria lui Spearman e tot mai contestata , testele cf factorului G trec de 50% din cele de IQ asa ca nu e o enormitate, plus ca lumea nu stie multe amanunte legate de factorul G

    ianuarie 15, 2014 - 6:57 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Stimați erudiți,
    Eu unul m-am plictisit definitiv de bătaia de apa in piua cu coeficientul I.Q. Sper ca următorul EXTRAS DE PE INTERNET sa va lămurească, cat de cat, de lipsa sa de relevanta, atat la copii,si mai ales la adulti:

    “””Termenul de “coeficient de inteligenţă” (William Stern a introdus acest termen în anul 1914) pe care îl găsim prescurtat în lucrările de specialitate cu iniţialele IQ, QI sau CI, a fost introdus pentru prima dată de L.M. Terman, în anul 1916, cu ocazia adaptării americane a Scalei Binet-Simon difuzată sub denumirea de Stanford-Binet Intelligence Test. Formula de calcul a IQ-ului este următoarea:

    IQ = (VM/VC) x 100
    unde:
    IQ = coeficientul de inteligenţă
    VM = vârsta mentală
    VC = vârsta cronologică

    Un IQ de 100 indică normalul sau media performanţei intelectuale. Când o persoană obţine un IQ sub 100, înseamnă că a obţinut o performanţă sub standard. Când vârsta mintală este superioară celei cronologice, IQ-ul este mai mare de 100 spunându-ne că persoana în cauză se situează peste media performanţelor.

    Deşi determinarea IQ este destul de populară printre psihologi, el intrând în prezent şi în limbajul curent şi al nespecialiştilor, acest coeficient calculat pe baza vârstei mintale a dus, totuşi, la multe dificultăţi de interpretare. În primul rând a apărut o problemă tehnică indusă de faptul că performanţa nu prezintă niveluri egale de variabilitate pentru toate vârstele.

    Astfel, un copil de 4 ani cu VM de 5 ani va primi acelaşi scor IQ (120) ca şi unul de 8 ani cu o VM de 10, dar, este nesigur că cei doi copii vor realiza aceeaşi performanţă superioară raportată la grupul lor de vârstă.

    Când problema este transferată măsurării inteligenţei adulţilor, se ivesc probleme imposibil de rezolvat pe baza QI-ului. Inteligenţa nu creşte cu vârsta; abilităţile cognitive chiar descresc în performanţă odată cu vârsta. Se ajunge astfel ca IQ-ul calculat pe baza vârstei mentale, în contextul unui examen psihologic de selecţie profesională, să penalizeze nejustificat persoanele mai în vârstă. Cu alte cuvinte, utilizarea formulei IQ=VM/VC este improprie, ea sugerează faptul că o dată cu creşterea în vârstă, scade inteligenţa. Dacă cineva va trăi mai mult, riscă să realizeze un IQ de zero!”””

    Selecția este mult mai simpla domnilor experți in psihologie infantila. ….

    Ii place sa joace jocuri de inteligenta, are memorie buna, este isteț:?…. GATA! Copilul este OK, il luam la șah. Ulterior descoperim si daca are NERVI BUNI, este combativ si bun incasator (la pierderi) si-l facem mare maestru sau il predam altori antrenori, mai experimentati .Eu asa am procedat ani de zile si rezultatele s-au vazut..

    Cu atatea teste si nume de psihologi o sa uitati esentialul: sa-i invatati CORECT sah pe copii.
    NU AVETI NEVOIE DE NIVELA CU LASER SI MICROMETRU CA SA BATEȚI UN CUI IN PERETE.

    ianuarie 15, 2014 - 8:29 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Speedy……

    Din 1996 eu m-am retras DEFINITIV, demisionand din TOATE functiile de conducere pe care le-am avut in FRSah. TOATE.

    Ulterior, am refuzat sa mai fiu implicat, indiferent de forma, in conducerea sahului romanesc, desi mi s-au propus tot felul de functii. corespunzatoare calificarii mele la sah. Nu ma intereseaza CINE, CUM si IN CE FEL au fost alesi liderii sahului nostru si ce fac ei la fiecare nou mandat. Acum cativa ani am prevenit dur de la tribuna o intreaga Adunare Generala de felul indoielnic in care va gestiona Vasile Manole , treburile sahului romanesc si ce crezi? A fost ales cu peste 80% din voturi vicepresedinte Am inteles mesajul! Nu mai am chef sa ma bat cu morile de vant.

    Sper ca am fost suficient de clar ,nu ma mai intrebati in viitor nimic dar NIMIC, despre felul cum sunt conduse sau girate destinele sahului romanesc. NOT INTERESTED

    Nu m-am legat de o gresala gamaticala Speedy; intentionat (mai degraba) sau nu (ma-s mira) ai scris “pulversat”, care are un inceput extrem de sugestiv. Daca ai fi scris “bulvesan” sau bulversum” nu as fi spus nimic, “pulversat” seamana teribil a golanism.

    Cat despre “persona non grata”, daca nu esti Niccolo, nu vad de ce nu mai poti de grija lui. Iti plac xenofobii? Certurile fara sfarsit si mitocaniile de mahala (scuza-mi tautologia)? Admiri veninul si insultele ordinare?

    – NUUUU! Atunci, ce te priveste? Vei fi fiind vreun alt “El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”?

    ianuarie 15, 2014 - 10:05 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    * m-as

    ianuarie 15, 2014 - 10:57 pm Raspunde
  • Fofirca

    Cinstit vorbind, nu stiu care a fost rationamentul sau motivul unei greseli de tastare a stimabilului “speedychess”, cand a scris “pulversat”, dar urmarind comentariul stimabilului domn “Mihai Ghinda”, incheiat cu concluzia experta : ” seamana teribil a golanism.”, am fost obligat, plecand de la prezumtia de nevinovatie sa ma gandesc si la alte variante. Nu-i asa , Domnule Ghinda, suntem sahisti si trebuie sa analizam toate variantele inainte de a trage concluziile. Cu cat esti un sahist mai bun, cu atat ar trebui sa analizezi mai corect si sa elimini acel catastrofic subiectivism. Putem spune fara echivoc, ca mintea perverteste cuvantul si nu invers.
    Daca dvs. v-ati gandit la o exprimare utilizata in zonele rau famate (pentru ca altfel nu vad rostul concluziei dvs.), pe mine, cuvantul utilizat de stimabilul “speedychess”,
    m-a dus cu gandul la alaturarea cuvintelor “pulbere” si “bulversat”. Chestie de interpretare ! Daca insa acest lucru ar fi extins la mesajele dvs. trecute, nu cumva ar putea fi aceasi problema de interpretare ? In mod cert subiectiva. Mai reflectati !

    ianuarie 16, 2014 - 9:07 am Raspunde
  • Ilie Uta

    Fiind inceput de an as dori sa transmit si eu toate cele bune comunitatii sahistilor din Romania. Am citit si eu cu mare interes comentariile de mai sus. Si, uite-asa mi-am dat seama ca tot ce se spune despre noi, romanii este adevarat, ca si despre toate teoriile privind I.Q.-ul. Domnul Sergiu Grunberg face un material pe un subiect de mare actualitate si, imediat se gasesc cateva persoane sa-l atace. Ca in povestea cu Dorel. Tipic romanesc! Stiu ca domnul Sergiu nu are nevoie de aparatori, dar eu ma simt dator sa-i multumesc public pentru tot ce a facut pentru fiica mea, Adeline Ramona Uta, a carei personalitate a fost puternic influentata de “Papa Sergiu”, care a fost mentorul ei cativa ani buni, incepand cu obtinerea medaliei de bronz de la campionatul european din Herceg Novi(2005). In calitate de sofer si insotitor al fiicei mele am beneficiat si eu de analizele si lectiile de strategie pe cate domnul Sergiu le tinea cu fiica mea dupa fiecare concurs.
    Si pentru ca s-a vorbit mult despre I.Q. imi permit sa am si eu o parere acum cand implinesc 10 ani de cand practic predarea sahului in scoli ca instructor. De fapt este mai degraba un indemn. Cred ca onorabilii teoreticieni ar trebui sa se aplece mai mult asupra “inteligentei dobandite”, asa zisa “inteligenta emotionala”(E.Q.). Ce trebuie facut pentru dezvoltarea la copii a acestei inteligente. Cred ca este un subiect mult mai interesant, transformarea inteligentei in gandire, care este o abilitate operationala. Pentru ca unele persoane cu I.Q. mare isi folosesc aceasta calitate dobandita prin nastere in a demonstra tot timpul ca au dreptate, de aici se trage concluzia ca n-au evoluat suficient in directia dezvoltarii abilitatilor emotionale. Asa a aparut Dorel pe plaiurile mioritice.
    Va doresc un an mai bun si va astept la Dumbravita la “Memorialul Fischer”.

    ianuarie 16, 2014 - 10:26 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Daca tot faceti analize pe text sa incepem cu pseudonimul dumneavoastra : Fofirca vine de la fofarlica sau fofirlica; ati ezitat sa-l folositi in forma originala, ca sa nu creada lumea ca vreti s-o inselati .
    Numele in sine te duce cu gandul la un intelectual rasat.
    In acelasi context nu merita efortul sa cautati cuvinte cu pul ; in fond daca daca desparteati in pul- versat puteati specula ca e vorba de un experimentat jucator de table .
    Atat Mihai cat si eu suntem 2 tipi spontani , care asternem rapid pe computer ideile si argumentele, iar cateodata mai scapam o greseala (evident din fuga) atipica pentru noi , pentru orice om rational
    Alti binevoitori stau si clocesc ore sau zile un mesaj ostil, il imbraca dupa puterile lor intr-o forma mai elevata, dar cunostintele limitate de limba romana ii fac inevitabil sa greseasca .
    Poate ca mintea perverteste cuvantul, dar de cele mai multe ori cuvantul tradeaza perversiunea dar si saracia mintii!

    Pentru domnul acela care se repede sa acuze si sa insulte fara sa gandeasca, am o dedicatie tot din Cugetari despre prostie:
    Prostul intai face si pe urma gandeste ; daca ar proceda invers, rezultatul ar fi acelasi !

    ianuarie 16, 2014 - 2:24 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca

    De ce mi-ai pus numele in ghilimele? Chiar ti se pare un echivalent al lui “speedychess” sau ‘fofirca”?

    In alta ordine de idei, cuvintele nu pot fi perverse, sunt numai simpli vectori de comunicare. Pot fi, cel mult obscene, desi judecând dupa filme românești recente, Noul Dicționar Universal al Limbii Romane si articolele lui C.T. Popescu si aceasta categorie -obscene- este pe cale de extinctie.

    Eu de unde era sa stiu ca esti sahist? De unde era sa stiu ca esti inteligent? Dupa cum scrii si dupa cum utilizezi ghilimelele, poti avea orice vârsta intre 14 si 75 de ani. Singurul indiciu pe care-l am numele, dl. “fofirca”, nu are partide jucate si nici elevi, nu are trecut si probabil va disparea acum si va aparea sub alt pseudonim la alt thread.

    Si oricum subiectele “fofirca” si “pulversat” nu sunt suficient de interesante ca, eventual, sa reflectez asupra lor. Propun sa ne oprim aici, batem apa in piua si devine plictisitor pentru toata lumea; subiectul threadului este “șahul juvenil” si extrem de interesantul articol al lui Sergiu Grunberg.

    Aici ai vreun comentariu sa vreo idee? Vreo contribuție, metodologie, reflexii, experiență personala in lucru cu copii, ma rog, ceva care are sa ne ajute?

    ianuarie 16, 2014 - 2:26 pm Raspunde
  • speedychess

    Stimate domnule Mihai Ghinda,
    Stimate domnule Sergiu Grunberg
    Subiectul prezentat mai sus reprezinta “o succinta analiza a situatiei sahului romanesc la nivel de copii si juniori”.
    Scopul acestor analize?
    Eu am venit cu fapte concrete si am facut referire la faptul ca oficialii federatiei au organizat cursuri fictive de instructori de sah, cursuri in urca carora s-au emis documente fictive (dar care se doresc oficiale) care sa ateste calitatea de instructori de sah pentru “profesorii de sport” ce deruleaza cursurile de sah in cadrul proiectului CSM Bucuresti dar si pentru alte persoane care nu au nici o legatura cu acest sport, decat cel mult de simpli simpatizanti!
    Poate dumneavoastra, domnule Mihai Ghinda nu sunteti informat despre aceste “mici amanunte”, dar oare are sa nu stie domnul Sergiu Grunberg la ce anume fac referire? Si nici ceilalti oficiali?
    Problema este grava deoarece CSM Bucuresti nu poate plati din bani publici pe oricine pentru a preda cursuri de sah, ci doar persoanele cu specializare minima de instructori de sah! In aceste conditii, se pune intrebarea fireasca, de ce oficialii federatiei si-au dat mana pentru a “instrui” FICTIV si a da ACREDITARI persoanelor care nu au nici un fel de legatura cu acest sport?
    De ce nu au recomandat CSM Bucuresti sa foloseasca instructorii si antrenorii deja existenti in sah la nivelul Municipiului Bucuresti?
    Mai ales ca o parte dintre acestia deja activau la nivelul scolilor si gradinitelor din Municipiul Bucuresti?
    S-a ajuns la situatia in care instructori si antrenori de sah si-au pierdut proiecte pentru ca CSM Bucuresti a platit profesori de sport si “a introdus gratuit” sahul in scoli!
    Oficialii federali nu trebuie sa apere interesele celor care in urma unor programe de pregatire, cursuri de specializare si a unor examene au capatat calitatea si dreptul de a preda sahul ca disciplina atat in unitatile de invatamant cat si in gradinitele din Bucuresti?
    Cred ca acest lucru este extrem de grav in primul rand pentru ca sa permis unor persoane din afara sahului sa predea programa sahista (inexistenta) printr-un proiect sustinut de Primaria Generala a Capitalei demarat prin CSM Bucuresti.
    In al doilea rand faptul este grav pentru ca oficialii federali au sustinut cursuri fictive, fara sa aiba autoritate in acest sens, fara ca participantii la aceste cursuri sa aiba un standard minim de pregatire in domeniul sahului.
    In al treilea rand s-a dorit ca despre existenta acestor cursuri sahistii sa nu afle nimic, ele fiind desfasurate intr-un anonimat total, mai ceva ca licitatiile federatiei pentru finalele de copii si juniori din 2014!
    Si ce e mai grav e ca noi discutam despre “situatia sahului romanesc la nivel de copii si juniori…” fara a evidentia derapajele legale si morale ale colegilor domnului Sergiu Grunberg din conducerea federatiei!
    Si mai grav, chiar grosolan de grav, este ca ne legam de greseli gramaticale facand din ele “adevaratul” calcai al lui Ahile al sahului romanesc cand problemele sunt in cu totul alta parte.
    Pe langa cele prezentate mai sus…
    Noul “il presidente” a promis transparenta si impaciuire vizavi de politica federala.
    S-a promis chiar stabilirea unor criterii pe baza de grila pentru organizarea licitatiilor!
    M-am uitat (si adineauri) pe site-ul federatiei spre a verifica daca au fost publicate (macar acum) ofertele pentru CN de juniori si criteriile pe care acestea au fost validate, sa vad cum a fost desemnata castigatoare oferta Calimanesti.
    Rezultatul?
    NIMIC!
    Si ma intreb de unde stiau dl Manole Vasile si apoi dl Sergiu Grunberg ca oferta de la Calimanesti era de departe cea mai buna?
    De unde stia dansul ca aiasta oferta avea cele mai bune conditii?
    Sa fie de la omul de paie al dansului (celalalt vice al federatiei) pentru locul caruia in Consiliul Director federal s-a zbatut atat de mult incat a tradat interesele sahului romanesc aliindu-se cu bravii si corectii nostrii moldavi, urmasi ai urmasilor urmasilor…?
    Saracul Stefan Cel Mare… daca nu a fost sahist se cruceste de cele fapte de vitejie ale stra-stra… sahisti…

    ianuarie 16, 2014 - 11:31 pm Raspunde
  • Gabi

    O fi ajuns “fabricarea diplomelor” o industrie si in sah? Oricum ar fi “trendy”, ca doar am ajuns tara economistilor, avocatilor, managerilor cu patru clase facuti pe banda in facultati obscure acreditate de minister.
    Despre doctorate ce sa mai vorbim, un mic copy-paste si gata si cv-ul.
    Industria diplomelor imi aduce aminte de cum lucra Chaplin pe banda, parca in filmul “Timpuri noi” 🙂
    La trecutu-ti mare, f(j)alnic viitor … ca tot a fost ziua lui Eminescu ieri.

    ianuarie 17, 2014 - 7:41 am Raspunde
  • Clasic

    Speedy vorbeste din auzite. Sa va spun unde greseste:
    1. Cursul nu a fost “fictiv” ci chiar a existat.
    2. Cursul nu a fost organizat de federatie ci de catre o asociatie judeteana.
    3. “Profesorii de sport” nu sunt profesori de sport. Daca ar fi fost de sport ar fi avut dreptul legal sa predea in scoala ce sport doreau doar in baza diplomei de licenta.
    Programul CSM Bucuresti promoveaza sahul gratuit pentru peste 4000 de elevi. De la revolutie si pana azi nimeni nu a mai facut asa ceva in Romania, parintii acestor copii nu platesc nimic. Speedy probabil ca avea cursuri de sah la cateva scoli, si castiga si el ceva bani iar acum e deranjat ca vine cineva in scolile lui si face acelasi lucru gratis. Il inteleg dar trebuie sa vada imaginea completa, beneficiul pe care programul CSM il aduce pentru viitorul sahului bucurestean se va vedea in cativa ani. Eu ii propun sa se pregateasca pentru ai putea pregati pe cei ce isi doresc performanta, pentru ca in aceasta faza CSM-ul nu face decat initiere.

    ianuarie 17, 2014 - 10:08 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    1. Actiunea CSMului pentru mai multe sporturi nu are legatura cu FRSAH sau alte federatii ceea ce nu mi se pare nici normal , nici legal dar nu e vina federatiilor
    2. Eu nu votez si nici nu am vazut oferte senzationale , care sa puna in umbra Calimanesti. Sau discutati numai de principii : daca ar exista,…
    3. Eu nu ma ocup cu categorii si diplome si cursuri de antrenori , iar daca s-au intamplat nereguli , atunci au fost in timpul legislaturii dumneavoastra , asa ca nu vad legatura cu cei noi alesi si mai ales cu mine
    4. Exista o inconsistenta logica , macar in adresare : de unde stimate dle Grunberg , daca sunt atat de corupt si ticalos?
    5. Pentru oricine citeste ce scrieti sub diverse nume , nu e greu de intuit cine sunteti de fapt.
    6. Nostalgia e naturala, speranta de a reveni nula, dar s-ar putea ca pedeapsa sa vina mai curand decat credeti
    7. Nu ma deranjeaza insultele si provocarile voastre, v-ati pierdut de mult calitatea de oameni in ochii mei, ai multor oameni cinstiti din sah, dar cel mai important ai electoratului.
    8. Nu mai scrieti de pomana , la nivel de realizari, logica si argumente sunteti nuli .
    9. Reteta disperarii poate fi paharul !
    Rememorati deliciile trecutului si invocati nedreptatea vietii .
    O tempora o mores !

    ianuarie 17, 2014 - 11:05 am Raspunde
  • Fofirca

    Domnule Ghinda,
    am sa trec cu ingaduinta peste remarca plina de vanitate „De unde era sa stiu ca esti inteligent?”, in masura in care aveti iluzoria senzatie a unei haituieli permanente a unor parteneri de discutii. Acest stres la care singur va supuneti, va impiedica sa aveti calmul necesar pentru a domina prin prestigiu si cunostinte aceste discutii, preferand o atitudine exagerat si de multe ori nemeritat de agresiva fata de interlocutori. Personal, consider ca simpla utilizare a acestui mijloc de comunicare, confera partenerilor de discutii statutul de fiinte inteligente. Ca exista grade diferite de inteligenta, asta este alta problema. De aceea, afirmatia dvs. poate fi interpretata ca o jignire. Calmul, ingaduinta si rabdarea sunt atribute de baza ale celor capabili sa-si desfasoare activitatea de lucru cu copiii, daca tot suntem la acest topic. Pornind de la aceste cerinte, in masura in care ne erijam in experti ai domeniului acesta atat de sensibil al sahului, este imperios necesara o abordare pe masura.
    Stimate Domnule Ghinda, nu-mi fac nici o iluzie ca in spatele solicitarii dvs. “Aici ai vreun comentariu sa vreo idee? Vreo contribuție, metodologie, reflexii, experiență personala in lucru cu copii, ma rog, ceva care are sa ne ajute?” s-ar ascunde dorinta dvs.arzatoare de a descoperi lucruri noi, metode interesante de lucru cu copiii, ci pur si simplu stratagema de a obtine informatii prin care sa aflati cine se ascunde in spatele anonimului “Fofirca”. Va doresc succes !
    Revenind la topic, cu sinceritatea ce mi-o confera anonimatul, personal consider ca articolul Domnului Grunberg este foarte bun pe post de prefata la o carte inca nescrisa, insiruirea rapida a unor adevaruri sahiste (in marea lor majoritate) legate de antrenarea juniorilor, relatii antrenor-parinte, etc., ne putand aborda in amanunt si in toata complexitatea lor respectivele subiecte. Din capul locului voi spune ca nu-mi arog calitatea de cunoscator autorizat in aceasta activitate, desi nu-mi este catusi de putin straina, motiv pentru care voi face doar cateva remarci cu tenta personala.
    – Trebuie facuta o distinctie mult mai clara intre “copil” si “junior”. Daca juniorul il include si pe tanarul de 20 de ani, un adevarat “lup tanar”, capabil de orice batalie sahista (atunci cand este la nivel de mare performanta), copilul sahist este fragilitatea intruchipata, atat fizic cat si moral-volitiv. Sunt capitole total diferite, in care abordarea din partea antrenorului nu se aseamana catusi de putin. De aceea de cele mai multe ori experienta lucrului cu copiii si calitatile pedagogice ale unor antrenori mai putin bine cotati d.p.d.v. sportiv se traduc prin rezultate mult mai bune (campioni nationali) decat in cazul antrenorilor cu titluri internationale. In cazuri fericite, valoarea sportiva a antrenorilor este dublata de calitatile pedagogice si triplata de o munca intensa. Din pacate aceste cazuri sunt foarte rare.
    – In articol, Dl.Grunberg afirma cu referire la antrenor : “In momentul in care se edifica asupra posibilitatilor limitate ale copilului, este o datorie elementara sa le spuna parintilor ca perspectivele sunt minore si ca ar fi mai bine sa canalizeze copilul in alte directii.” Cu regret trebuie sa spun ca ar fi de preferat sa evite astfel de afirmatii, care in decursul timpului au fost infirmate de realitate. Probabil sunt exceptii, dar avem noi dreptul sa ne jucam cu destinul unui om, cand noi, la randul nostru suntem oameni si suntem supusi greselii ? Ceea ce afirm se bazeaza pe o situatie concreta in care un antrenor emerit (la acea vreme) i-a spus tatalui unui copil pe care il antrena de ceva timp ca ii pare rau, dar din acel copil n-o sa iasa niciodata un adevarat sahist. Suparat, tatal l-a dus la un alt antrenor, mai putin galonat si peste ani, acel copil condamnat sa lase sahul a devenit maestru international, obtinand chiar o norma de mare maestru. De remarcat ca acel antrenor emerit a scos si inainte si mult dupa acel incident numerosi campioni nationali si totusi… s-a inselat. De aceea, consider ca trebuie evitate aceste catalogari de catre antrenor si lasat ca timpul sa faca singur acea selectie sahista naturala.
    – O alta afirmatie din articol, tot referitor la antrenor este : “Ca si la scoala, exista stadii de invatare si perfectionare a sahului, care presupun cresterea competentei antrenorilor implicit schimbarea lor dupa anumite etape. Evident majoritatea se cramponeaza de elev, desi, evident, si-au atins limita de competenta.”, cu care ar fi absurd sa nu fiu de acord. Totusi, aici ar putea fi scrise volume intregi. Problema este mult prea ampla si din nefericire este tratata prea simplist, cu atat mai mult cu cat nu vorbim de un sac de cartofi pe care il trecem de la un proprietar la altul, ci de un copil (atunci cand vorbim de un junior pana in 11-12 ani, uneori chiar 13) foarte fragil psihic. Mai trebuie vazut si aspectul impactului psihologic al schimbarii antrenorului asupra copilului. Daca vechiul antrenor n-a reprezentat o legatura emotionala majora pentru junior, atunci conteaza prea putin, insa in caz contrar, impactul schimbarii poate fi devastator si progresul asteptat de cei din jur nu va fi decat o himera, pentru timp indelungat. In concluzie, cred ca subiectul necesita extrem de multe comentarii si faptica trebuie modelata conform principiului “toate la timpul lor” (nici mai devreme , nici prea tarziu ). Mai exista si acea categorie , a juniorilor care lucreaza simultan cu mai multi antrenori. Principial, daca obtin informatii mai multe, de la mai multe surse, ar trebui sa fie benefic. Faptic insa, riscul perturbarii micului sahist este major, deoarece copilul este dezorientat cand indicatiile antrenorilor devin divergente. Singura situatie favorabila este atunci cand fiecare antrenor se limiteaza la o zona a sahului bine definita, fara a exista imixtiune in aria altui antrenor.
    – O modalitate extrem de eficienta de imbunatatire a vizualizarii mentale a pozitiilor viitoare ce vor apare dupa un numar suficient de mare de mutari , sunt acele exercitii utilizate de scoala de sah rusa, aplicate in fazele incipiente ale invatarii sahului si care din nefericire sunt rar sau deloc utilizate de antrenorii nostri. Odata ce s-a trecut de acea faza si acea varsta, este mult mai greu sa-l determini pe copil s-o faca optim.
    Nu stiu daca cele spuse prezinta interes…

    ianuarie 17, 2014 - 1:24 pm Raspunde
  • Alin Amatorul

    Domnule Grunberg, aveti idee cati evrei au fost scapati de la moarte de oameni care au stiut sa lucreze si sa ramana anonimi?

    A fi anonim poate fi o chestiune de lasitate, dar poate tine si de prudenta, intelepciune, modestie.

    Atat timp cat la conducerea FRSah se afla oameni care au castigat alegerile cu autocarul, care spuneau de fosta presedinta ca este o hoata dar pana acum nu au dovedit nimic, despre care am auzit numai lucruri care nu sunt laudabile, vor exista foarte multi anonimi si e bine ca raman anonimi. Pe dumneavoastra in loc sa va deranjeze ca o tanara sahista de perspectiva a fost adusa cu autocarul de la Iasi ca sa reprezinte clubul din Gearmata Vii (nu cred ca stie sa arate localitatea pe harta), va deranjeaza anonimatul? Ce valori morale i-au oferit antrenorii ieseni acelei tinere?

    Cand ajungi sa conduci in urma unor manevre dubioase, nu este de mirare ca oamenii nu iti mai acorda prezumtia de nevinovatie. Prin urmare, da!, avem tot dreptul sa credem ca licitatiile sunt castigate de cine trebuie.

    Revenind la articol, va felicit! Eu am aflat multe idei noi si am primit confirmare pentru altele.

    Va rog sa imi spuneti, ce carti sa folosesc pentru studiul pozitiilor tip?

    ianuarie 17, 2014 - 1:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Speedy

    Subiectul threadului este sahul juvenil. Daca ai fi avut comentarii de facut pe acest subiect le-as fi discutat cu interes.

    Insinuarile dusmanoase la adresa unor colegi si prieteni ma ingretoseaza, iar chestia cu Cornel Pascalau, “omul de paie” al lui Sergiu le pune capac. In plus, distorsionezi permanent adevarul si nu ai proprietatea cuvintelor; nu stii ce inseamna grosolan, iar daca stii esti si nepoliticos/coasa (sic!).

    Stiu, aproape cu certitudine cine esti, NU-mi face nicio placere sa discutam, te rog sa nu mi te mai adresezi. Ai chef de barfe, suna-ma (doar imi stii numarul) si, in virtutea anilor de cand ne cunoastem, poate o sa ma prefac ca te ascult.

    ianuarie 17, 2014 - 2:12 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca
    Scuza-ma daca gresesc, dar tonul didactic neplacut (nazal, pretentios si pretios) pe care-l folosesti, seamana teribil de mult cu cel al lui LAE. Niccolo, Anuta, ELA etc. Nu ma intereseazaca sa aflu nici cine esti, nu ma intereseaza nici continuarea acestei discutii.

    Ai dreptate evidenta intr-o singura privinta, referitoare la tonul meu agresiv. Din pacate, jumatate de secol de sah mi-a uzat nervii si nu mai sunt ingaduitor decat cu cei mici. Am rabdare numai pentru naivitatile si prostioarele lor.

    Oricum, m-am hotarat sa NU mai conversez decat cu nume REALE de sahisti, parinti identificati ca atare sau tehnicieni si nick-uri (pseudonime) agreate de mine cum ar fi NIKI cel inteligent si sugubat.

    Pana nu stiu cu cine vorbesc, zic PAS! Nu ai decat sa te plangi de aroganta mea cui vrei…….

    ianuarie 17, 2014 - 4:54 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimati domni
    Dialogul nostru pare unul al surzilor , reluandu-se la nesfarsit problema ultra dezbatute si cred eu clarificate.
    Ca o ultima concesie am sa va raspund cu rabdare:
    Alin Amatorul-banuiesc ca numarul celor care i-au impins pe evrei la moarte (anonimi sau nu) a fost nitel mai mare decat al celor care i-au salvat .
    Eu am avut o bunica si o matusa moarte in lagarul din Transnistria ; cred ca cativa dintre anonimi regreta ca a scapat mama mea.
    Dar de fapt ce doriti , in compensatie , cativa indivizi anonimi sau nu sa aiba dreptul sa ma injure pentru ca sunt evreu?
    Auzind de calitatile pe care le implica , am inceput sa tanjesc si eu dupa el. Modestie? Pai atunci de ce sa-ti mai spui parerea pe site-poate lipsa de incredere in sine . Intelepciune? pai daca ar fi asa si-ar scrie numele cu mandrie! Prudenta ? da , desi eu i-as spune lasitate.
    Eu am acuzat-o pe doamna Ionita de decizii discretionare, abuzuri si ilegalitati inclusiv de natura financiara: nu am facut-o hoata , daca a furat sau nu, asta o sa arate anchetele.
    Domnul meu , sunteti major? Intreb asta fiindca se pare ca nu ati auzit de alegerile precedente , unde neregulile si fraudele au atins un record de neegalat . Cat priveste delegarile , domnul Rat a explicat de o maniera convingatoare ratiunile si mecanismul care nu poate fi considerate frauduloase.
    Plecand insa fara mare convingere, de la prezumtia de nevinovatie , am sa va indic materialele solicitate
    Domnul Fofirca = initial am vrut sa va raspund punctual dar m-am rasgandit ! din mai multe motive :
    -e clar ca nu ati citit cu atentie articolul si ca atare nu ati inteles niste chestiuni ( majoritatea)
    – sfaturile dumneavoastra competente si ideile pretioase , ca sa nu mai vorbim de stil va confunda pana la refuz cu domnul Laurentiu Elefterie Anuta
    Oameni buni sunt total confuz[ m-ati ametit cu nick-urile voastre in asa fel ca nu mai stiu care e Anuta, care e Palamar sau Mariana Ionita . Aveti o tactica de camuflaj bestiala . Dar vorba preferata a lui Mihai :eiusdem farinae !

    ianuarie 17, 2014 - 6:09 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    calitatile pe care le implica anonimatul

    ianuarie 17, 2014 - 6:11 pm Raspunde
  • Gabi

    @Clasic:
    Pentru cei ca mine, fara parti-pris, care doar doresc sa-si formeze cat de cat o imagine asupra unei chestiuni, informatiile dvs. sunt binevenite.
    Din punctul meu de vedere, instructorii de sah din scoli nu trebuie sa aiba neaparat performante ca jucatori.
    Dincolo de cursurile urmate si atestatele obtinute, este nevoie de vocatie pentru lucrul cu copiii si de pasiunea muncii bine facute.

    ianuarie 17, 2014 - 6:33 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca

    Stimabile, am incercat sa-ti citesc constincios mesajul # 61 si ce sa vezi. Brusc am m-au apucat exact aceleasi simptome pe care le simteam ori de cate ori citeam ceva scris in limba de lemn a lui jupan Elefterie Anuta. Simptomele sunt unice si irepetabile ; o senzatie sfasietore de plictiseala si dorinta de a adormi pe loc (imposibil de stopat),

    Nice try! (Buna incercare!) Interesant si nick-ul. Un sfat pentru urmatorul nick: scrie NUMAI in propozitii scurte. Ne poti pacali catava vreme, daca scrii mesaje de numai 2-3 randuri. Si o sugestie gratis: Incearca Burebista, Decebal sau Scorilo pentru urmatorul nick. Este mai impunator decat “fofirca”

    ianuarie 17, 2014 - 9:17 pm Raspunde
  • speedychess

    Stimabile domn Sergiu Grunberg,
    Stimabile domn Mihai Ghinda,
    Intentia mea nu este aceea de a va jigni in vreun fel ci de a va pune in tema cu faptul ca reactiile au intotdeauna contrareactii, exact ca la sah.
    Dumneavoastra, domnule Sergiu Grunberg v-ati erijat in persoana care a facut o “analiza a situatiei sahului romanesc la nivel de copii si juniori”.
    Situatia prezentata de dvs. aceasta trebuie sa aiba un suport logistic sanator in spate.
    Or, colegii dumneavoastra “de comanda” cu care v-ati asociat de altfel la alegerile din septembrie 2013 au comis o serie de fapte (FAPTE) extrem de dubioase si extrem de grave (si ILEGALE!).
    – AU TINUT CURSURI FICTIVE de instructori!

    Domnule Clasic,
    – CURSURILE SUNT FICTIVE deoarece nu exista nici un fel de referire la aceste cursuri nici pe internet si nici in alta parte!
    CURSURILE SUNT FICTIVE deoarece nu sunt anuntate nici pana la aceasta ora nici pe site-ul FR Sah si nici pe cel al vreuneia dintre Asociatiile Judetene!
    – CURSURILE FICTIVE deoarece au fost tinute (teoretic) pe raza Municipiului Bucuresti! Acest amanunt contravine legii sporturilor precum si Statutului FR Sah care spune spune clar ca Asociatiile Judetene desfasoara activitate pe raza teritoriala pe care o reprezinta, nicidecum nu poate veni Asociatia Judeteana (spre exemplu Iasi) sa tina cursuri de instructori sau de orice alta natura pe raza Municipiului Bucuresti!
    Cu atat mai mult cu cat aici exista Asociatia Municipala de Sah Bucuresti!
    – CURSURILE SUNT FICTIVE deoarece Directia de Sport si Tineret Bucuresti, singura institutie abilitata (prin Legea Sporturilor) pe raza Municipiului Bucuresti sa autorizeze si sa supravegheze sustinerea acestor genuri de cursuri nu a autorizat sustinerea acestor cursuri pe raza Municipiului Bucuresti catre o alta Asociatie Judeteana de Sah!
    – CURSURILE SUNT FICTIVE SI ILEGALE deoarece carnetele de instructori eliberate pe raza Municipiului Bucuresti (cu ocazia acestor “cursuri”) nu sunt emise nici de Asociatia Municipala de Sah Bucuresti si nici de Directia de Sport si Tineret Bucuresti, singurele organisme acreditate prin lege sa sustina astfel de cursuri pe raza Municipiului Bucuresti!
    – CURSURILE SUNT FICTIVE deoarece pe langa faptul ca ele nu au fost publicate nicaieri anterior sustinerii lor, nu a fost publicata o programa a acestor cursuri.
    Cine stia de aceste cursuri? Cum s-a participat la aceste cursuri? Care au fost criteriile de admitere la aceste cursuri?
    – CURSURILE AU FOST FICTIVE si au fost organizate in principal pentru persoanele participante la proiectul CSM Bucuresti (dar nu numai), multe dintre aceste persoane neavand nici un fel de legatura cu sahul!
    – CURSURILE AU FOST FICTIVE si sustinute de persoane cu functii inalte in organismul federal!
    STIMATE DOMNULE “CLASIC”, CSM Bucuresti nu poate desfasura acel proiect fara persoane acreditate macar cu calitatea de instructor! SI SUNT BINE INFORMAT!
    Daca proiectul CSM Bucuresti se desfoara cu rezultate “atat de roz” de ce se tine acest proiect la “secret” si departe de sahisti si instructorii de sah?
    Din cate cunosc eu, nici un geniu nu poate preda unui elev de sah lectii de sah fara tabla de sah si fara o programa pe care elevul sa o insuseasca!
    Cum predau profesorii de sport din scoli ca materie sahul atata timp cat ei nu au programa, nu au echipamente adecvate; table de demonstratii, sahuri, etc?
    BANII DE LA CSM BUCURESTI AU FOST CHELTUITI NEJUSTIFICAT SI ILEGAL!
    GRAV este ca s-a incercat musamalizarea acestei “afaceri”!
    CEI IMPLICATI AU COMIS UN ALT ABUZ LA FEL DE GRAV CA AL CELOR DE LA CSM BUCURESTI!
    Iar domnul Sergiu Grunberg ne informa de faptul ca federatia va informa Inspectoratul Scolar asupra “antrenorilor agreati”! “AGREATI” probabil de dansul si colegii dansului care au masluit respectivele cursuri!
    Domnule Mihai Ghinda,
    Dumneavoastra sunteti un bun profesionist si ca jucator si ca antrenor dar cam total pe dinafara vizavi de acest subiect asa ca nu va deranjez!
    Domnule Sergiu Grunberg, daca aveti intradevar caracter si demnitate si chiar doriti binele viitoarelor generatii ar trebui sa va interesati de adevarul celor prezentate si daca aceste lucruri stau astfel ar trebui sa cereti DEMISIA/DEMITEREA celor care au participat la aceste “CURSURI FICTIVE”!
    Altfel tot ceea ce faceti dumneavoastra, omul dumneavoastra “de paie” din Consiliul Director si ceilalti membrii ai Consiliului Director, va rog sa ma scuzati, dar este demagogie de cea mai joasa/grosolana speta!
    Aceasta e doar o concluzie pe baza celor prezentate!
    DOMNULE CLASIC,
    DUMNEAVOASTRA ar trebui sa va informati mai intai si apoi sa luati pozitie!
    PE BAZA DE FAPTE!
    Poate in zilele urmatoare, daca mi se va mai permite, va voi putea informa si asupra consecintelor juridice/penale pe care cei implicati le vor suporta!

    ianuarie 17, 2014 - 11:35 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Inteleg ca va sufoca furia , dar asta nu cred ca va face sa uitati limba romana in ipoteza optimista ca o stapaniti: ce inseamna ca m-am erijat?
    Trecand peste mitocaniile dumneavoastra mai mult sau mai putin intentionate, va repet ca:
    1. Am dreptul sa votez cu cine cred , nu cu cine doriti dumneavoastra
    2.V-am explicat ce stiu eu despre neimplicarea FRSAH in proiectul CSM
    3. Eu nu sunt organ de control si ma ocup cu loturile nationale .
    4. Daca atacati asa furibund , spuneti clar nume si data la care s-au intamplat s-au nu s-au intamplat cele incriminate
    5. au tinut cursuri fictive e o formulare fara sens, ori au tinut cursuri si nu sunt fictive , ori nu le-au tinut dar le-au consemnat si atunci sunt fictive

    Am rugamintea ,indiferent cine sunteti , sa nu imi mai adresati niciodata mesaje , caci nu sunt inteligibile, nu ma privesc direct si nici nu primesc sarcini si indicatii de la dumneavostra
    Mesajele dumneavoastra anterioare ca si acesta ,v-au descalificat in ochii mei ,atat ca educatie, instructie, logica cat si ca bunele intentii de care pareti animat.
    In generali voi toti buni samariteni anonimi, daca mai aveti constiinta, ,amintiti-va de biblica expresia : cine din voi este fara pacat, sa arunce primul piatra !

    ianuarie 18, 2014 - 6:31 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Poate au fost cursuri pentru formarea instructorilor de popice…(sac)

    ianuarie 18, 2014 - 7:03 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Speedychess dixit:# 69:

    “”Domnule Mihai Ghinda,
    Dumneavoastra sunteti un bun profesionist si ca jucator si ca antrenor dar cam total pe dinafara vizavi de acest subiect asa ca nu va deranjez!””

    Mihai Ghinda dixit:
    MULTUMESC! MULTUMESC! MULTUMESC!

    ianuarie 18, 2014 - 8:39 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Consider ca trebuie sa-mi cer scuze fata de domnul Palamar care m-a asigurat ca nu a scris si nu v-a scrie niciodata sub anonimat

    ianuarie 18, 2014 - 8:48 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    va

    ianuarie 18, 2014 - 9:32 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Prostia

    Prostii dinainte de 1989 , erau mai destepti, fiindca taceau !
    Prostul nu se considera prost, ci numai defavorizat !
    Prostul considera ca toti sunt datori sa-l ajute !
    Prostul se plictiseste toata viata .
    Prostii nu se sinucid niciodata
    Prostii nu au simtul umorului si iau vorbele numai la propriu
    Prostii au ca motor al existentei invidia
    Prostii viseaza numai cand sunt treji .
    Prostii sunt de regula razbunatori, noroc ca multi nu au memorie
    Prostii nu au idei , ci numai reflexe si cateodata in cazuri fericite, memorie
    Prostul citeste rar si atunci cand o face , sare peste descrieri si dialoguri si cateodata extenuat se uita la ultimele pagina sa vada cine-i criminalul !
    Prostul se uita numai la filme de actiune, deobicei de mai multe ori la aceleasi, vibrand de fiecare data de emotii
    Prostul intelege partial doar arta naiva
    Pentru un prost, cea mare ofensa e sa-l faci prost , dar nu se supara daca-i spui ca copiii seamana cu el
    Prostii nu-si iubesc niciodata profesorii , considerandu-i principalii responsabili pentru esecurile lor
    Prostii neaga genetica (pe buna dreptate)
    Prostii devin agresivi doar in lipsa de argumente, deci mereu
    Prostii intai fac si pe urma gandesc; daca ar proceda invers, rezultatul ar fi acelasi
    Prostul e prin excelenta un patriot declarat si asta in primul rand datorita limbii romane,
    pe care o stapaneste cel mai bine in raport cu celelalte
    Prostul considera credinta un fel de troc cu Dumnezeu
    Prostul confunda inteligenta cu informatia , de asta Google-ul e pentru el o inventie dumnezeiasca
    Prostul care stie sa joace sah e mandru de asta, desi e rodul unei intamplari, probabil s-au pierdut niste puluri din cutia de sah si table .
    Prostii casatoriti sunt misogini si pe buna dreptate, daca s-au gasit proaste
    sa-i ia de barbat
    Prostul cauta instinctiv pe altii mai prosti ca el , daca nu-i gaseste cade in alcoolism

    Prostul cel mai destept, e cel care scrie sub anonimat !

    ianuarie 18, 2014 - 11:11 pm Raspunde
  • speedychess

    Stimate domnul Sergiu Grunberg,
    Sa inteleg ca nu conteaza daca cele prezentate sunt sau nu adevarate?
    NU CONSIDERATI EXTREM DE GRAV ca “s-au tinut astfel de cursuri de instructori” in dauna instructorilor si antrenorilor deja existenti la nivelul Municipiului Bucuresti si a legislatiei?
    NU va veti, nu veti lua nici un fel de masuri!
    Poate ca nici cel care a infiintat sectia de sah si a lansat inclusiv si acest proiect de sah in scoala si era inainte la CSM Bucuresti nu era un sfant (asa cum reiese si din materialele postate chiar pe acest blog), dar din ceea ce cunosc si observ, oficialii federatiei si-au dat mana cu persoane de la CSM Bucuresti fara calitate si experienta in acest sport si au incercat sa acopere o frauda materiala/morala!
    Sa inteleg ca din punctul dvs de vedere, brava conducere federala la care sunteti asociat (prin fapte) ramane in functie indiferent de situatie!
    Pai dupa cele cateva lucruri intamplate (despre care am aflat) pana acum (in doar 3 luni de zile?):
    – alegeri GRANDE;
    – cursuri FICTIVE;
    – licitatii TRANSPARENTE;
    – s-au acoperit actiunile CSM BUCURESTI
    Ce ar mai putea urma in 4 ani?
    Din ceea ce ati postat mi s-au parut interesante maximele (sa le spun asa?) de mai jos:
    “Prostii devin agresivi doar in lipsa de argumente, deci mereu
    Prostii intai fac si pe urma gandesc; daca ar proceda invers, rezultatul ar fi acelasi
    Prostul e prin excelenta un patriot declarat si asta in primul rand datorita limbii romane,
    pe care o stapaneste cel mai bine in raport cu celelalte”.
    P.S. Ma adresez dumneavoastra, desi subiectul nu va este dedicat decat tangential (ati expus materialul de mai sus si faceti parte – direct si prin reprezentanti – din conducerea federatiei) deoarece vad ca factorii de decizie oficiali care ar trebui sa se autosesizeze la aceste probleme extrem de grave, prefera strategia strutilor.
    De asemenea motivul pentru care m-am adresat dumneavoastra este acela ca ati sustinut actualul presedinte si iesenii in demersul lor de a ocupa functiile de conducere ale federatiei.
    Ceea ce se intampla nu este onorant pentru sahul romanesc si nu disculpa in nici un fel nici actiunile vechii conduceri federale dintre care o mare parte din membrii se regasesc in actuala conducere.
    Insa dumneavoastra ati girat aceasta conducere.

    ianuarie 19, 2014 - 10:47 am Raspunde
  • Un anonim sahist

    Va multumesc pentru clarificarile multiple pe care mi le-ati oferit in legatura cu sahul in scoli organizat de CSM. Raspunsul il intuiam dar totusi nu-mi venea a crede. Recunosc, totusi nu ma asteptam sa starneasca asemenea controverse si imi cer scuze pe aceasta cale daca prin intrebarea mea am dezvoltat adevarate “dueluri” (sper, doar etice) pe blog.

    Cu respect,
    Un anonim sahist.

    P.S. Refuz atribuirea adjectivului propus de catre domnul Grunberg in comentariul 75. Nu mi se pare normal ca, doar pentru faptul ca scriu sub anonimat sa mi se spuna “prost”. Anonimatul nu dezvaluie decat ideile pe care le doreste respectivul sa le prezinte sau intrebarile la care si-ar dori eventual un raspuns. Chiar daca imi scriam numele adevarat, cel mai probabil ma considerati tot un anonim sahist. So, why bother? ( pe romaneste: Asadar, de ce sa ma / va deranjez ? )

    ianuarie 19, 2014 - 11:26 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Sunt AFORISME.

    ianuarie 19, 2014 - 11:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    “În polemică, stilul trebuie să fie stilet şi stiletul, stilat”. –Tudor Musatescu

    ianuarie 20, 2014 - 1:08 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Speedy-omule esti turc ? ti-am dat o multime de explicatii ,
    Din cate am inteles majoritatea celor intamplate sau nu, au fost in vechea legislatura. Nu vad nici nereguli , nici lipsa de transparenta . Dar presupunand ca ar fi asa, eu as fi vinovat de greselile altora fiindca
    i-am votat , cand eu am initiat schimbarea unei conduceri cel putin incapabile ? Puneti-i atunci la zid si pe restul de 100 de delegati care au votat gresit la plenara FRSAH, sau pe milioane de romani care au votat constant gresit de atatea ori (nu stiu daca aveau alte optiuni)
    Indiferent cine sunteti, incercati sa ramaneti intr-un registru logic elementar .Pastrand proportiile , procedati similar cu cei care il regreta pe Ceausescu (Nicolae, nu Iulian)
    Domnule Anonim Sahist, daca ati inteles ca in aforisme, am sugerat ca toti anonimii sunt prosti , atunci va compatimesc sincer.
    In mesaje, e ca in matematica, totul depinde de ipoteza , daca e falsa si concluzia e falsa cu atat mai mult generalizarea. Daca prostii scriu aproape exclusiv sub anonimat , nu inseamna ca toti care scriu sub anonimat sunt prosti .
    E optiunea lor si le-o respect atata timp cat nu sunt de o ostilitate si agresivitate aparte, care dau anonimatului o cu totul alta justificare.
    Pe de alta parte va pun tuturor anonimilor o problema de logica :
    cand se ajunge din pacate la o anume contondenta verbala .
    voi, sub anonimat aveti dreptul sa-mi spuneti orice , eu nu! fiindca jignesc ! Pe cine ? nu stiu: poate ca o fi o mare personalitate , sau un natarau ! Daca folosesti anonimatul, renunti temporar vrand nevrand la atuurile pe care ti le ofera propria personalitate.
    Poate sa fie un mare sahist sau antrenor care se simte jignit fiindca parerile lui sunt contestate (uitand ca prin anonimat si-a mascat competenta.)
    Va rog reflectati !

    ianuarie 20, 2014 - 9:36 am Raspunde
  • Fofirca

    Cred ca ar putea fi adaugat si ceva clasic :
    “Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul.”

    Dar n-ar fi mai bine sa acordam atentie sporita desteptaciunii ? Sa facem o trecere cu : “Un prost arunca o piatra in apa si 10 destepti nu pot s-o scoata ” ( asta apropo de unele intrebari ramase fara raspuns ).

    si una proprie : Aplecandu-ne prea mult asupra prostiei , uitam sa fim destepti.

    Vedeti ce usor este? Totusi n-ar fi mai folositor sa concepeti aforisme cu tematica pur sahista ? Credeti ca puteti ? Nu de alta, dar ar fi utile copiilor, daca tot spuneti ca va intereseaza soarta lor.

    ianuarie 20, 2014 - 10:02 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Este evident ca in domeniul asta va simtiti ca pestele in apa , si nu am pretentia sa vad lucrurile asa bine ca dumneavoastra, din interior.
    Nu cred in personalitatea multipla , cu atat mai putin in schimbarea numelor sau a pseudonimelor . Poate da o falsa impresie de nou si prospetime timp de 5 minute, pana ceilalti te identifica datorita stilului (cam pretentios termenul) inconfundabil .

    ianuarie 20, 2014 - 10:17 am Raspunde
  • speedychess

    Domnule Sergiu Grunberg,
    Ceea ce v-am prezentat mai sus cred ca este extrem de grav si s-a intamplat recent, in actuala legislatura.
    Sa va pun altfel problemele:
    1) Sunteti de acord cu nivelul de transparenta pe care-l afiseaza actuala conducere?
    2) Este legal (nu mai vorbim de moralitate) ca o asociatie judeteana sa elibereze documente pentru cursuri de instructori pe teritoriul altei asociatii judetene sau municipale de sah?
    3) Este normal ca oficialii federatiei sa gireze si sa incerce sa legalizeze frauda de la CSM Bucuresti prin astfel de cursuri?
    Sa nu mai ridic problema modului in care s-au organizat alegerile in 2010 si cele din 2013. Probabil cei crucificati pana acum se crucesc vazand “reusitele” urmasilor lor…
    Cred ca onest ar fi sa luati pozitie fata de cele prezentate si nu sa evitati raspunsurile si sa polemizati pe diverse alte teme. Nu?

    ianuarie 20, 2014 - 11:18 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Cu “prostul daca nu-i fudul….ti-ai bagat singur degetul in ochi, iar cugetarea shioapa: “Aplecandu-ne prea mult asupra prostiei , uitam sa fim destepti”. a aparut in urma statului aplecat excesiv, admirandu-ti figura virila in in apa din lighean.

    Devine iar plictisitor si am alt antrenament, asa ca iti sugerez in incheiere un nou nick: “CONPETentul” care ar fi de un umor involuntar nebun…..

    ianuarie 20, 2014 - 1:12 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    *cugetarea schioapa

    ianuarie 20, 2014 - 2:36 pm Raspunde
  • Adi

    Frumos articol dar cine citeste tot:) eu ca profesor de sah va spun doar sa lasam vorbaria si sa trecem la fapte,doritorilor de performanta le las un nr de tel 0732229337 Adi

    septembrie 15, 2016 - 7:47 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.