Zi: 7 iunie 2013

Matul zilei (1304)

Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos. Diagrama 2 este de la Campionatul Național de șah pentru copii și juniori, concursul de dezlegări categoria de vârstă 20 ani – Căciulata 2013

Citeste Articolul
  • 12
  • 585
  • 2

Caricaturist (amator) la un Campionat European de sah (profesionist) (IV)


Acum regret ca nu am desenat pe mai multi, ca nu am luat autografe de la mai multi, dar era imposibil, dar si asa m-a costat multa energie si emotie. A trebuit sa o fac pe *paparazzi* pe strada, avind impresia mereu ca sunt inoportun, ca numai eu ii cunosc si, in consecinta ii deranjez pe sahistii-vedete, numai eu dintre toti trecatorii. Astfel, am obtinut, de exemplu un pretios autograf pe caricatura de Superman pe care i-am facut-o, de la rusul Aleksandr Rakhmanov care este actualul cistigator al turneului Dubai Open 2013. Schimbind citeva vorbe pe strada, stringindu-i mina si multumindu-i, am simtit ceva din rafinamentul si distinctia unui actual mare maestru, atit de tinar si delicat, insa spiritualizat ca un calugar care a sacrificat atitea pentru sah. Intilnirea cu acesti rari mari maestri internationali, intr-un orasel mic precum Legnica e o intilnire incredibila. Neverosimila. Te inspira sa incerci sa faci si tu lucruri extraordinare ca ei. Umbla de la un turneu la altul, dintr-un capat in altul al lumii si fac magie pe tabla de sah cu puterea gindirii, in partide pe care ai impresia ca le puteai juca si tu.

Citeste Articolul
  • 33
  • 1365
  • 10

Miniatura zilei (527): Legatura … mexicana!

    

Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Venert – Ventzeslav Mechkarov

Bulgaria 1970 • Mexican Defense: General (A50)

Citeste Articolul
  • 11
  • 518
  • 0