Caricaturist (amator) la un Campionat European de sah (profesionist) (IV)

DSC00740 ALEKSANDR RAKHMANOV DSC00767 DSC00785
Acum regret ca nu am desenat pe mai multi, ca nu am luat autografe de la mai multi, dar era imposibil, dar si asa m-a costat multa energie si emotie. A trebuit sa o fac pe *paparazzi* pe strada, avind impresia mereu ca sunt inoportun, ca numai eu ii cunosc si, in consecinta ii deranjez pe sahistii-vedete, numai eu dintre toti trecatorii. Astfel, am obtinut, de exemplu un pretios autograf pe caricatura de Superman pe care i-am facut-o, de la rusul Aleksandr Rakhmanov care este actualul cistigator al turneului Dubai Open 2013. Schimbind citeva vorbe pe strada, stringindu-i mina si multumindu-i, am simtit ceva din rafinamentul si distinctia unui actual mare maestru, atit de tinar si delicat, insa spiritualizat ca un calugar care a sacrificat atitea pentru sah. Intilnirea cu acesti rari mari maestri internationali, intr-un orasel mic precum Legnica e o intilnire incredibila. Neverosimila. Te inspira sa incerci sa faci si tu lucruri extraordinare ca ei. Umbla de la un turneu la altul, dintr-un capat in altul al lumii si fac magie pe tabla de sah cu puterea gindirii, in partide pe care ai impresia ca le puteai juca si tu.

Am cochetat cu ideea sa particip si eu ca jucator in orasul unde locuiesc (unica ocazie in viata de a dormi in patul tau la un Campionat European de sah!) insa as fi fost fara sansa sa obtin macar un punct cu vreunul dintre cei 280 de jucatori… M-am multumit cu o participare la turneul de blitz unde am facut si eu patru puncte jumate din 11, nefiind chiar ultimul, intrecind-o cu jumatate de punct pe fiica mea cea mica, Elena – vicecampiona a Poloniei la sah in 2010, dar intrecut fiind cu un punct de fiica cea mare, Dunia – care de doua ori a fost aproape de podium in cariera ei de sahista. Am fost mindru ca romanul nostru George Catalin Ardelean a fost pe podium, pierzind doar la Bucholtz cu turcul Mustafa Yilmaz de pe primul loc si intrecindu-l pe fostul campion european la sah rapid din 2011, de la Varsovia, gruzinul Jobava Baadur, care a fost acum pe locul al treilea.
DSC00675 BAADUR JOBAVA DSC00739 YILMAZ MUSTAFA
Imi pare rau ca nu am gasit curajul sa ii fac o fotografie si domnului George Catalin Ardelean (cu care am avut bucuria sa schimb citeva vorbe doar pe facebook) dupa care sa ii fac caricatura, asa cum am facut cu Mustafa si cu Jobava, cu care am si poze.
M-am bucurat mult si pentru rezultatul fantastic al actualului campion al Romaniei din 2013, marele maestru international de sah Constantin Lupulescu – locul al cincilea. Cit de mult mi-am dorit ca el sa fi cistigat locul I cum a facut-o Nisipeanu la Varsovia… Il cunosc din vedere de citiva ani pe domnul Constantin Lupulescu, din Iasi, de la memorialul international de sah Mihail Sadoveanu, unde joaca mereu la primele mese, luptind pentru locul intii, unde si fiicele mele joaca in fiecare vara, in august, cu rezultate remarcabile, reusind sa urce fiecare dintre ele macar o data pe podium.
DSC00702 ALEKSANDR BELIAVSKI DSC00703 DAVID NAVARA
Sa mai consemnez ca am reusit sa conving sa imi pozeze pentru caricaturile mele mai multi sahisti, cu precadere foarte tineri, aproape adolescenti, printre care bielorusul Zhigalko Sergey si suedezul Nils Grandelius, desi deja experimentati mari maestri.
DSC00698 NILS GRANDELIUS SERGEY ZHIGALKO
Sau pe citiva maestri internationali (la fel de tineri!) precum turcul Firat Burak si bielorusul Kovalev Vladislav.
DSC00669 VLADISLAV KOVALEV DSC00696 FIRAT BURAK
Cea mai spectaculoasa poza (si semnatura! ) este a batrinului-vesnic-tinar Aleksandr Beliavski, care in final a iesit al patrulea si a fost cel mai indelung aplaudat la festivitatea de premiere! Bravo!!! Beliavski linga care Karpov juca in 1982 (cu peste 30 de ani in urma!) impotriva lui Victor Ciocaltea si Florin Gheorghiu la Olimpida de la Lucerna la meciul URSS – Romania, acelasi Beliavski care joaca acum sub culorile Sloveniei si acelasi Beliavski cu care Nisipeanu a obtinut punctul decisiv in ultima partida, a doisprezecea, in 2005, in Varsovia cind am avut si noi (in sfirsit !) un campion european de sah in istoria sahului romanesc, dupa Florin Gheorghiu, primul roman campion mondial la juniori si primul mare maestru international roman. Niciodata nu am insirat atitea nume mari !

ALTE POSTARI RELEVANTE

10 Comentarii

 • mtudorache

  Imi plac enorm caricaturile! Sunt sigur ca niciunul dintre subiecte nu s-a ofensat, pentru ca acolo la acel nivel, sunt oameni de caracter si doar s-au amuzat. Il felicit pe realizator!

  iunie 7, 2013 - 9:00 am Raspunde
 • Virgil

  Domnilor,

  Am scris mai multe comentarii la articolul cu lista rusinii a sahului romanesc si ele nu apar pe site.

  De ce?

  iunie 7, 2013 - 9:09 pm Raspunde
 • Virgil

  Este o eroare a site-ului sau administratorii se joaca de-a comentariile?

  iunie 7, 2013 - 9:10 pm Raspunde
 • nedelcu cristian

  Ce mi place poza lui Nils …zici ca i leit Georgel de la noi de pe blog …

  iunie 8, 2013 - 8:36 am Raspunde
 • Georgel

  Nedelcu Cristian …puncte….puncte…vai…cat de puncte…puncte….ntelegent poti sa fii…..este ridicol de suspect cum o persoana ca dvs a carui vocabular se limiteaza la 125 de cuvinte,care in majoritatea comentariilor jigneste fara masura,injura,este tolerat pe acest blog….te salut….puncte …puncte….frumosule

  iunie 8, 2013 - 11:41 am Raspunde
 • nedelcu cristian

  Georgel…shalom leha…mazal tov …ben zona …manish ma …iti place cum te salut in ivrit ? Unde stai in Tara Sfanta …la Ierushalaim si dai cu capul in Zidul Plangerii ? Dintre toti Grandelius seamana asa mai perciunat …de asta am zis ca poate te recunosti …Mie mi esti simpatic …cu toate ca nu comentezi nimic despre sah ca sport …te bagi numai la scandaluri
  Leitraot !!!

  iunie 8, 2013 - 3:02 pm Raspunde
 • Georgel

  Nedelcu Cristian eu am case si in Romania si in alte tari,tu ce mai faci,mai alergi cu ranga dupa domnul Pessi? Sa autosesizat vre un prieten admin despre comportamentul tau instabil si despre abjectiile debitate fara numar fara numar puncte puncte….?Pariu ca nu……aaaaaa…si inca ceva,dar ramane intre noi te rog…nu o lua in nume de rau,dar ca sa pricepi un comentariu argumentat care este bazat pe o logica principiala…..trebuie in primul rand sa faci mai mult de 25 de puncte la un test IQ…si desigur nu e cazul la domnia dvs….acum a priceput ceva omul cu ranga?….puncte,puncte…..manechinule

  iunie 8, 2013 - 3:21 pm Raspunde
 • nedelcu cristian

  Pessi mi a scos copilul din premii fara sa vrea …normal ca am fost suparat pe el ./..dar mi a trecut …de atunci sunt atent la ultima runda .Acolo se fac multe aranjamente …daca nu le contracarez nu mi mai pare rau …inseamna ca au fost mai buni .Insa atunci credeam ca sahul este un joc numai de oameni corecti …Eu am stat mult timp in Netanya …si Iq ul meu este unul peste medie …vrei sa vezi ?

  iunie 8, 2013 - 6:12 pm Raspunde
 • Georgel

  Pai daca ai stat multi ani in Netanya si dadeai o fuga pana in Caraibe observai ca tunsoarea respectiva lookul respectiv este made in Jamaica,CARAIBE si nicidecum Israel,ce aplica ultranationalistii ortodocsi acele suvite aplicate e cu totul alta mancare de peste comparativ cu lookul de jamaican al sahistului respectiv.
  De Bob Marley ai auzit? il gasesti pe internet,verifica si lookul sau.
  Ce ai mai invatat matale prin Netanya?Pariu ca nu treci de 25 de puncte la testul IQ?

  iunie 8, 2013 - 6:49 pm Raspunde
 • chessplayerscaricatures

  Multumesc mult domnule Marian Tudorache ! 🙂

  iunie 9, 2013 - 12:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.