Adunarea Generala FRSah 2012 : La cumpana dintre trecut si viitor.

Un album foto de la eveniment il puteti vedea aici

Pe 18 martie a avut loc intrunirea Adunarii Generale a Federatiei Romane de sah.  Pentru ca aproape toti membrii clubului meu participau la un turneu in acea zi am fost delegat  sa particip la aceasta sedinta. Inarmat cu un aparat foto, un pix si un carnetel, am ajuns la sala de conferinte  intrabandu-ma ce noutati ar putea sa apara, in afara  discutiei referitoare la directiva Parlamentului European privind introducerea sahului in scoli, directiva aprobata cu putine zile inainte; bineinteles, pe langa formalitatile privind aprobarea bugetului sau a diverselor rapoarte de activitate. Nu mica mi-a fost mirarea, dar am avut parte de subiecte  interesante si importante pentru viitorul sahului romanesc.

Dupa cum stiti, nu sunt jurnalist, dar voi incerca sa ma apropii de ceea ce inseamna relatarea unui eveniment. Atat cat poate  un simplu sahist,  asa cum sunt eu.

De la bun inceput, pe langa mapa cu documente, am avut surpriza de a primi si  primul numar din  “Caietul Antrenorului” (o scurta  prezentare o puteti vedea aici). Felicitari celui(or) care au avut aceasta initiativa. Si se pare ca nu va fi  singura resuscitare a unei publicatii de valoare, cu specific sahist, din trecut.

Despre sedinta in sine, ce sa va zic mai mult decat: prezentari rapoarte;  se inscrie la cuvant domnul…. ; cine e pentru?… abtineri?…; etc… Formalitati. Si totusi,  s-au aprobat cateva chestiuni importante. Prima ar fi aceea a introducerii notiunii de “jucator non-service”. In ce consta aceasta: daca un jucator nu isi achita taxele anuale timp de 2 ani, al treilea an devine automat jucator non-service. Pentru a putea participa in continuare la o competitie, el va trebui sa plateasca taxa din anul respectiv, plus ceilalti ani in care nu si le-a achitat.

O alta schimbare agreata de  majoritatea celor prezenti, a fost modificarea modului de desfasurare a campionatelor nationale de seniori(e). Se putea aproba la Adunare (dar din respect pentru toata suflarea sahista romaneasca, s-a concluzionat ca hotararea sa se ia printr-o dezbatere publica), si  va fi aplicata de anul viitor, bineinteles dupa  dezbaterea publica. Acestea vor fi in format de genul semifinala (calificari)- finala, sau finala inchisa. In orice caz, se renunta la formatul de tip Open.

Iarasi o informatie de care trebuie sa tineti neaparat cont. Dupa ce ECU a introdus de la 1 ianuarie anul acesta noi reglementari in privinta regulamentelor competitiilor europene, iata ca si FIDE s-a hotarat sa aduca modificari la regulamentele privind arbitrajul. “Legile Sahului” vor suferi si ele ajustari. Acestea vor fi dezbatute la congresul FIDE  de anul acesta, si  vor intra in vigoare  incepand cu 1 iulie 2013.

Tot o veste buna. FRSah si-a propus ca obiectiv un site dedicat sahului feminin sau  o pagina pe site-ul federatiei. Se are in vedere si scutirea de taxe de organizare ori taxe FRSAh pentru concursurile exclusiv feminine. La cantonamentele lotului national de senioare vor fi invitate si cateva junioare de perspectiva.

Ca tot veni vorba de loturi. Cu o zi inaintea adunarii antrenorul lotului national de seniori, Doru Ionescu, si-a dat demisia din functie. Viitorul conducator al lotului va fi dl. Sergiu Grunberg.

Am lasat la urma subiectul principal al discutiilor, acela al introducerii sahului in scoli. Decizia forului european ne-a entuziasmat, fara doar si poate, pe multi dintre noi. Un succes  de o asemenea valoare te indeamna  sa visezi. Ei bine, treaba e mai complicata decat pare la prima vedere. Cei mai optimisti deja aveau manualele pregatite, conversia (sau cum s-o chema procedura) dintre instructor si cea de pedagog era ca si rezolvata, scoala de antrenori avizata de ministerul educatiei, etc.. De cealalta parte pesimistii se intrebau de unde se vor gasi acei instructori capabili  sa ii initieze calitativ pe  elevi, dupa ce reguli vor fi antrenati, si multe altele. Dupa indelungi discutii, cu argumente temeinice de fiecare  parte, tot la o intrebare s-a ajuns. Cantitate sau Calitate? Se vrea ca sahul sa fie introdus in scoli doar ca o activitate educationala, sau se vrea creearea unui cadru adecvat pentru viitoare performante?  Oricum va fi, primul pas s-a facut. Avantajul de a fi european. De acum inainte va depinde doar de noi, ca romani, de cum vom sti sa valorificam sansa ce ni s-a ivit nesperat.

Ar mai fi mai mult de spus, dar deocamdata atat. Impresia mea dupa aceasta adunare, este urmatoarea: daca scapam de cateva metehne ramase din trecut, inca prezente pe alocuri,  viitorul ne va surade.

ALTE POSTARI RELEVANTE

7 Comentarii

  • mtudorache

    Chestia cu jucator non-service poate fi justa. Dar in mod sigur sunt si persoane care o pot considera injusta. Pai ce facem? Platim din urma de la gradinita, daca vrem sa revenim in activitate? Si mai sunt si alte aspecte, dar nu vreau sa dau cazul meu, ca poate sunt putini in aceasta situatie. Totusi, de ce sa platesti ceva , cand nu ai beneficiat sau nu ai avut posibilitatea sa beneficiezi. Dar este un banc celebru. Cu un jidan la un hotel. Cand a venit ziua sa plece, i-au pus in fata o suma considerabila. La care el uimit zice: nu am folosit piscina, nu am jucat tenis, nu am fost in sala de spectacole. Dar receptionerul i-o taie scurt. Da, dar puteai sa o faci!. Sta ala un pic se gandeste si-i zice receptionerului. Auzi ma, ce-ar fi sa platesti tu nota asta de plata. Pai de ce? Intreaba nedumerit receptionerul. Pai te-ai culcat cu nevasta-mea! Ce esti nebun? ( zice receptionerul transpirat) Nici nu am atins-o! La care jidanul ii raspunde sec. Corect! Dar puteai sa o faci!

    aprilie 3, 2012 - 4:08 pm Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    In primul rand multumesc pentru articol domnului Valahu …asa mai afla si sahistii ce se mai discuta prin A.G.
    In al doilea rand sunt de acord cu dl Tudorache …cunosc multi juniori care se lasa de sah pe la 14-15 ani …daca ar vrea sa revina pe la 30 ar avea o suma consistenta de platit .
    In al treilea rand imi placea finala deschisa …poate va reveni in timp la acasta formula …cand or sa vada ca pierd bani .

    aprilie 3, 2012 - 6:00 pm Raspunde
  • mtudorache

    Ei, eu poate am exagerat un pic…Banuiesc, va avea de platit oricat de tarziu ar reveni, tot 3 ani. Dar daca ma insel, e grav…Insa nu am gasit unde se explica ce este jucator non-service. Am descarcat taxele. Trebuie sa precizez si faptul ca daca nu platesti pana 1 iulie al anului respectiv, o sa achiti dupa acea data, 50% majorare. In cazul meu, am platit 37 de euro in fiecare an ca sa pot juca turnee in Italia. As fi platit eu si in Romania daca era mai simplu. Cine alearga pentru mine? Cu o plata electronica, imi era usor. Daca eu nu apar inactiv la FIDE, ei cum ma pot declara jucator non-service? Dar imi miroase tot mai mult, ca sahul devine un sport greu accesibil, pentru normali ( pasionati doar). Cotizatia FR Sah, Taxa CIV, Taxa ELO, Cotizatie Asoc. Judeteana, Cotizatie club si la turnee cucu! Ca nu sunt bani.

    aprilie 3, 2012 - 8:14 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Buna observatia, Mariane. Si eu am sesizat-o( care taxa o va plati jucatorul, cea reala, sau cea majorata?), dar imi scapa ceva. M-am documentat intre timp, si parca sunt mai luminat oleaca. Conform noilor reglementari FIDE( care nu imi dau seama daca au fost aprobate inca, dar cu siguranta vor intra in vigoare de la 1 iulie 2013), orice jucator care va dori sa joace intr-un turneu international, va trebui sa aiba neaparat acceptul federatiei nationale. La Adunare, oficialii federatiei au afirmat ca se platesc anual, si obligatoriu, catre FIDE suma de 10.000 de euro(aproximativ), cotizatie ce reprezinta numarul de jucatori legitimati( activi sau inactivi, nu are importanta). Conform datelor oficiale, sunt 10.339 jucatori legitimati. Cati dintre acestia sunt activi? Daca mai scadem si juniorii care merg doar pe clasificarea interna( CIV), dar care sunt totusi legitimati, hai sa zicem ca avem un numar rotund de 3.000 de jucatori activi(FIDE). Clar federatia iese in pierdere, toti iesim in pierdere. Loturile nationale, ce trebuiesc rasplatite pentru efortul depus, indiferent ca batem toba pe chaturi si ne bucuram la succesele lor, sau ii criticam atunci cand nu au rezultate. Transmisiile live ale partidelor( apropo, nu vad nicaieri o partida live de la Campionatele de Juniori!), care nu constau doar in cateva table electonice, dar si in suportul logistic aferent: tehnicieni, servere speciale, etc… Si multe alte lucruri care se pot face, plecand de la plata acestor taxe.
    De unde sa platesti toate acestea, atunci cand din start federatia iese in pierdere? Si din cate stiu eu, Federatia suntem noi, toti, sahistii. Pai daca ne taiem creaca de sub picioare de la inceput, mai avem pretentii de performanta?

    aprilie 4, 2012 - 9:11 pm Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    Apreciez aceasta luare de pozitie a domnului Valahu .Se vede ca este un om care spune ce gandeste si este pacat ca a aparut in sah destul de tarziu .Nu imi inchipuiam ca F.R.S. plateste o taxa asa de mare catre F.I.D.E. cu acesti bani trimiteam 2 echipe masculine la Olimpiada.
    Buna intrebare aceasta …de unde sa platesti toate acestea , atunci cand din start federatia iese in pierdere ?…o intrebare retorica …dar la care tare as vrea un raspuns dat de catre cei care gestioneaza finantele federatiei .
    Cu sahul in scoala deocamdata este asa cum am banuit …se vorbeste mult si nu se face nimic .

    aprilie 5, 2012 - 9:19 am Raspunde
  • mtudorache

    De acord Nicu, dar de ce nu se fac si pasi spre modernizare. Plata electronica ar rezolva multe. Platile s-ar face cred mult mai usor. Asta, evident pe langa plata traditionala. Dar ca peste tot, tendinta este aceea de a face bani din taxe. Traim intr-o lume in care toti vor buget din taxe. Nimeni nu alearga dupa sponsori, pentru ca este dificil sa-i gasesti. Apoi banuiesc, orice federatie primeste bani de la ministere. Dar oricum nu am inteles ceva. Daca revin dupa 6 ani, ce platesc? 7 ani? Sau maxim 3 (cu anul in curs). Insa eu vad pericolul, ca multi prefera sa nu mai reintre. Daca sunt 10.000 legitimati si 3.000 activi, aici e buba. In mod normal dupa 2 ani fara joc, FIDE ma trece inactiv. De ce trebuie sa mai platesca pentru mine? E absurd…Chiar cere FIDE bani si pentru cei inactivi? Dar cand eram pe locul 2 sau 3 dupa fotbal, ca legitimati, cum naiba plateau acei bani? Aici e ceva care nu ma convinge. Chiar se plateste la numarul de legitimati? Jumatate de raspuns il dau eu. Cotizatia la FR Sah o plateau cluburile aproape la toti.

    aprilie 5, 2012 - 3:31 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Salut, Mariane. Imi cer scuze, ca nu m-am exprimat cum trebuie. O sa incerc sa fiu mai clar . Federatia NU VA MAI PLATI o taxa catre FIDE din momentul in care jucatorul respectiv, neachitand vreme de doi ani, va fi trecut in stadiul de non-service. Federatia nu castiga acesti bani, ci nu-i ii pierde. Si da, taxa se plateste pe numar de jucatori legitimati.
    Si daca tot ai deschis acest subiect, pe vremuri cluburile aveau o forta financiara destul de consistenta, tocmai datorita cotizatiilor membrilor . A fi membrul unui club este o onoare in orice colt al lumii. Intreaba un sahist german, italian, spaniol sau dintr-o alta tara neeuropeana, si o sa ai o surpriza. Majoritatea iti vor raspunde ca sunt onorati sa joace sub culorile clubului respectiv, iar taxa este doar o chestie normala. Pentru ca inteleg rostul anumitor lucruri, de onoare sau financiare. Niciodata nu le confunda. Extrapoleaza la nivel de federatie, FIDE, si ai sa vezi tabloul complet.
    Cat despre plata online, nu stiu ce sa zic. Daca Federatia isi va pastra privirea catre viitor, cu siguranta nu va neglija acest aspect.

    ps. M-as bucura daca mi-ati spune totusi pe nume , si nu ati mai domni un pseudonim. Sunt un doar unul dintre voi care iubeste, nu intamplator, sahul.

    aprilie 5, 2012 - 8:40 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.