David Navara: “Imi este teama ca nimeni sa nu mai aiba nevoie de mine!”

Jurnalistii din centrul de presa al Olimpiadei l-au intervievat pe liderul echipei din Cehia, David Navara. Au discut despre orice, mai putin despre sah.

Calatoresti mult?

Da, bine-nteles. Nu sunt inca prea batran, dar am vizitat multe tari. In acelasi timp, prefer sa merg in locuri iunde pot vorbi limba lor natala. Urasc locurile unde nu ma inteleg cu oamenii.

Cum ai invatat rusa asa bine?
Cand am studiat la scoala, limba rusa a fost una din materiile mele preferate. Inca imi place limba rusa.

David, iti place cinema-ul?
Nu prea mult, sa fiu sincer. Dar uneori ma uit la filme cu actorul meu preferat Louis de Funes. Imi plac mult filmele lui, dar nici nu stiu de ce. Probasbil datatorita faptului ca e unic –  starea mea de spirit se imbunatateste cand ma uit la ele.

Din cate stiu eu, esti un mare fan al literaturii. Ai vreun scriitor favorit?
Da. Scriitorul meu favorit este Karel Capek. La un moment dat, a devenit foarte interesat de filosofie, care i-a afectat munca sa. In 1920 a publicat o piesa intitulata “R.U.R”, in care a inventat cuvantul “robot”. Romanul “Razboi cu salamandrele” erte considerata opera sa de top.  Este o satira politica anti fascista, asemanator cu Geoge Orwell.

Iti place literatura rusa?

Imi place Dostoyevsky, in special romanul “Crima si pedeapsa”. Este un scriitor nemaipomenit.

Esti interesat si de filosofie?
Sa fiu mai exact, sunt interesat de logica. Studiez acesta stiinta la Universitatea Karlov din Praga.

Cat de des nu-ti respecti programul sportiv
Foarte rar. Nu fumez, nu beau,  si nu iau droguri ilegale. Iau doar medicamentele prescrise, dar astea nu se pun, nu-i asa ?

Care este cea mai mare teama?
Poate suna ciudat, dar incep sa am senzatia ca devin prost. Imi este teama ca odata cu trecerea anilor, voi deveni asa de prost incat nju voi mai putea juca sah la cel mai inalt nivel.  Uneori am senzatia ca nimeni nu are nevoie de mine. Oamenii ma cunosc si ma respecta pentru ca am realizat ceva in sah. Imi etse teama ca intr-o zi ma voi trezi si mnimeni nu ma va observa. Am sa incerc sa imi fac suporterii fericiti cat de mult voi putea!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.