Punctul de vedere al lui Alin Campeanu, membru CD

Punct de vedere în problema echipei olimpice masculine a României

Preluare de pe http://www.vados.ro/home/ro/112

2010-09-18

După cum probabil toată lumea a aflat deja, șahul românesc a fost zguduit zilele trecute de vestea neparticipării echipei olimpice masculine a României la Olimpiada ce va începe peste 2 zile în Rusia, la Khanty-Mansisk.

În calitate de membru în Consiliul Director al Federației Române de Șah, vreau sa-mi exprim punctul de vedere în această chestiune dar și asupra situației de la nivelul federatiei. Va redau astfel integral scrisoarea deschisă pe care am trimis-o astăzi membrilor Consiliului Director:

Stimati colegi,

Vreau sa-mi exprim si eu punctul de vedere asupra situației echipei olimpice masculine a Romaniei, care în mod regretabil a ajuns să dețină polul de interes actual.

Inainte de toate, consider necesar să clarific unele aspecte. In calitate de membru CD nu am fost consultat niciodată în această problemă de către conducerea executivă a federatiei și nici nu a fost solicitat un punct de vedere Consiliului Director asa cum era cazul, Consiliu care era normal să decidă în aceste probleme. Mai mult, am fost neplăcut surprins să constat că comunicatul postat pe site-ul FRSah a fost dat în numele Consiliului Director fără să se fi discutat cu membrii săi această problemă.

La sedinta Consiliului Director din luna mai, discutându-se situația echipei olimpice de alcătuirea căreia fusese însărcinat Ciprian Nanu în calitate de căpitan și onorariile pretinse de jucători, presedintele federației, dl. Dumitriu, ne-a pus în vedere tuturor că bugetul pentru Olimpiadă este de 11.000 de euro, astfel că trebuie să ne încadrăm cu onorariile jucătorilor în această limită. În acest sens a fost însărcinat Ciprian Nanu să negocieze cu jucătorii onorariile (3000, 2000, 1500, 1500, 1500 euro) aducându-le la cunoștință și penalitățile stabilite de noi atunci, precum și bonusurile.

Pentru a da o mână de ajutor, am cerut atunci să mi se trimită modelele de contract de anii trecuți pentru a vedea ce modificări se mai impun în vederea semnării contractelor cu jucătorii. Deși am solicitat de mai multe ori acest lucru, tot de atâtea ori mi s-a promis că mi se vor trimite, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, la fel contracte cu jucătorii nu au fost încheiate, fapt care constituie și unul din motivele pentru care s-a ajuns în această situație. Am susținut tot atunci introducerea unor clauze în contractele cu jucătorii pentru a ne putea sprijini pe imaginea lor în ideea de a atrage sponsori către FRSah. S-a considerat probabil că nu mai e nevoie de sponsori, doar buget pentru olimpiadă aveam de 11.000 de euro. Ma intreb si eu, de unde urmau să provină acești bani, domnule președinte?

Dacă suntem la capitolul bugete, am cerut la fel în mai multe rânduri (împreună cu Ciprian Nanu) să ni se pună la dispoziție un buget defalcat, pe de-o parte pentru ca e normal ca membrii Consiliului Director să cunoască aceste aspecte, pe de altă parte și pentru transparenta la nivelul deciziilor. Nu odată in sedintele de CD s-a argumentat de către secretarul general la unul sau altul din punctele de pe ordinea de zi că cutare sau cutare acțiune e normal să fie votată că e cuprinsă în buget. Nici până azi nu ni s-a pus la dispoziție acest buget. Oare de ce?

Desi conform spuselor dlui președinte aveam buget de 11.000 de euro pentru Olimpiadă, cineva de la Federație s-a sesizat probabil că nu există acești bani în conturile federației și chiar dacă ar exista aceste pretenții nu ar putea fi onorate din fonduri de la ANST, iar în condițiile în care veniturile din sponsorizări ale federației sunt zero, onorarea promisiunilor către membrii echipei olimpice a devenit problematică ! Mă întreb pe ce bază s-a făcut atunci în luna mai acel buget de 11.000 de euro? Cine a avansat această sumă și ce venituri s-au avut în vedere? Și toate acestea din nou din cauza lipsei transparenței la nivelul bugetului. Avându-se în vedere această stare de fapt gravă, în loc să se convoace Consiliul Director pentru a se găsi o soluție, dl. Președinte a preferat să ne ignore și din proprie inițiativă să propună jucătorilor oferirea a 50% din onorariu înainte de Olimpiadă, în loc de 70% așa cum vehiculase Ciprian Nanu către jucători (nici acest procent nu stiu cum a fost stabilit pentru că în CD nu s-a discutat despre asa ceva) și acest lucru însoțit de termene limită și amenințări, o atitudine de tipul angajator – angajat. Culmea e că se pare că Federația nu avea nici măcar cei 50%, bine că jucătorii nu au acceptat!

Deci, în loc să se cheme jucătorii și să li se explice situația, s-a preferat negocierea de pe poziții de forță, cu telefoane de amenințare (cu suspendarea și imputarea biletelor). Am fost personal la Herculane să văd dacă mai putem face ceva pentru a salva situația, dar din discuțiile cu jucătorii a reieșit clar că ceea ce i-a deranjat cel mai mult a fost atitudinea factorilor decizionali din Federație, modul cum s-a pus această problemă. Am aflat sâmbătă în penultima zi a Superligii de la dl. Manole că președintele e la doar 40 de Km de Herculane la o întrunire politică și că va ajunge cum era și normal la Herculane. Nu a mai venit. Să fii atât de aproape și să nu vii ca președinte al federației la cea mai importantă competiție internă și mai ales când situația echipei olimpice e explozivă, e cu totul de neinteles, dacă nu au fost rațiuni de forță majoră pe care nu le-am aflat. Ce mesaj transmite președintele prin asta? Că nu îi pasă de șahul românesc?

Imi pusesem speranțe în noul președinte al federației care recunosc că îmi făcuse o bună impresie după primele ședințe de CD și după intervenția favorabilă la ANST în privința aprobării bugetului, dar atitudinea dumnealui din ultimele săptămâni, culminând cu absența de la Herculane (in condițiile în care fusese la Drobeta Turneu Severin!) m-au determinat să cred că fie m-am pripit în apreciere, fie că este influențat de anumite persoane din jurul dânsului.

Vorbind cu jucătorii, sunt convins că aceștia ar fi mers la Olimpiadă și în condițiile avansului de 50%, în fond suma de bani nu era foarte mare, dar modul în care au fost tratați a fost determinant pentru decizia lor, totul culminând cu ultimul mesaj al presedintelui (din nou fără consultări cu membrii CD-ului) care a continujat să meargă pe aceeași linie până la capăt.

Jucătorii ar fi vrut să fie invitați într-o sedință de Consiliu Director pentru a găsi o rezolvare a problemei. Nu s-a vrut însă acest lucru, deși sesizând gravitatea situației, am propus organizarea unei sedinte de CD la Herculane, profitând de faptul că toți jucătorii nemulțumiți erau acolo, precum și o anumită parte a membrilor CD, în frunte cu secretarul general. NIMENI nu mi-a răspuns la acest mesaj, în mod uluitor nimeni nu a fost interesat de o asemenea întâlnire, deși sunt convins că o astfel de ședință ar fi putut găsi rezolvări situației.

Analizând cauzele care au dus la acest impas major, am identificat câteva probleme:

– bugetul redus al Federației, respectiv lipsa veniturilor din sponsorizări, situație dramatică la nivelul Federației (nici situația din anii trecuți când situația era salvată de dl. Dobronăuțeanu prin sponsorizări personale nu era normală) – unde trebuie să identificăm pașii de urmat în vederea atragerii de sponsorizări – colaborarea cu agenții specializate, crearea unor evenimente cu pachete de servicii atractive pentru sponsori (aici o sa revin cu detalii altădată pentru că e un subiect delicat)

– managementul la nivelul federației, respectiv modul în care se folosesc (cheltuie) resursele și așa reduse ale Federației. Aici mă alarmează lipsa transparenței față de membrii Consiliului Director, în special prin această secretizare de facto a bugetelor și a situației cheltuielilor federației. Sper să transmit măcar acum un impuls propriu spre transparentizarea cheltuirii banilor federației. Întreb aici public secretarul general și președintele federației: câți bani a cheltuit Federația la turnee precum Memorialul Ciocâltea, Balcaniada de juniori, Memorialul Albuleț – Ce sume erau prevăzute în buget pentru aceste activități? Cine le-a stabilit?

Ma pronunț totodată pentru necesitatea realizării unui audit de către o firmă specializată la Federația Română de Șah.

– gestionarea defectuoasă a acestei crize de către președintele federației care în viziunea mea e unul dintre principalii vinovați prin faptul că a ales să acționeze singur, fără vreun mandat explicit din partea CD-ului în acest sens și fără să se consulte cu acesta.

In incheiere, solicit pe această cale asumarea răspunderii pentru această stare de lucruri de către președintele Federației Române de Șah, Constantin Dumitriu și a secretarului general, Constantin Ionescu, precum și formularea în scris de către fiecare membru CD a punctului personal de vedere asupra culpei în acest scandal.

Stiu că și alți membri din CD imi impărtășesc unele opinii dar nu au avut încă posibilitatea   să-și facă publice aceste puncte de vedere.

In speranța că vom putea schimba radical situația în șahul românesc,

Vă salută cu respect,

Avocat Alin Câmpeanu

Președinte Sah Club Vados Arad

Membru al Consiliului Director al FRSah

17 Comentarii

  • Mihai Simpetru

    Este regretabil se se intampla la Federatia Romana de Sah si ca nu reusim sa participam la Olimpiada de la Khanty-Mansisk . Este vizibila o lipsa de coordonare a marilor probloeme ale Federatiei si o totala lipsa de transparenta fata de CD care este, prin lege. singurul decident in probleme de strategie si cheltuirea fondurilor.

    septembrie 18, 2010 - 8:15 pm Raspunde
  • gorunescu

    Mi se pare evident că președintele Federației a forțat intenționat nota pentru a determina un refuz al sahiștilor pur și simplu fiindcă nu vroia să dea nici măcar banii ăia amărâți. Pur și simplu lotul național nu era o prioritate. Banii sunt pentru altceva. Cât despre atragerea de sponsorizări, chiar să ai bani și să fii iubitor al șahului, ai da banii pe mâna autorităților?

    septembrie 18, 2010 - 10:08 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Intodeauna mi a placut cum spune d-l Campeanu Alin lucrurilor pe nume .Mai exista si oameni integrii in C.D. care sunt lasati sa vorbeasca dar nu i ia nimeni in seama .Karateka face dupa capul lui care habar nu are ce inseamna sahul la varf .Secretarul general stie ce inseamna sahul dar degeaba stie !Trebuiau sa se roage de jucatori sa i implore sa se umilieasca sa i fac cumva sa participe daca nu aveau bani .Altfel ne au lasat fara echipa masculina la Olimpiada .Asa ca demisia !

    septembrie 19, 2010 - 12:48 am Raspunde
  • vasluianu

    nu aveau bani deloc de aia nu au incheiat nici contracte. ca daca erau incheiate contracte nu mai dadeau jucatorii inapoi. din lipsa contractelor jucatorii au cerut 70% stiind ca nu nu vor mai primi nimic dupa aceea. de aia. asa ca inca odata incompetenta dpdv presedintiei la frs si slugarnicia politica a dus la asa ceva.

    septembrie 19, 2010 - 9:09 am Raspunde
  • Viki

    CAMPEANULE NU MAI SCAPA VANTURI CA ESTI IN ACEEASI OALA.NU MAI POZATI TOTI IN APARATORII GREILOR SAHULUI ROMANESC ,PENTRU CA SUNTETI LA FEL DE VINOVATI.FACI PARTE DIN CONSILIUL DIRECTOR? DA-TI DEMISIA.

    septembrie 19, 2010 - 5:19 pm Raspunde
  • Cipri Muntean

    Desi la un moment dat se instaurase o atmosfera de responsabilitate pe blog, constat ca au revenit atacurile suburbane sub anonimat. Unul dintre cele mai detestabile este cel asa-zisului Viki, care injoseste un nume cu merite reale in sahul romanesc, Nicolae Doroftei, precum si pe familia sa total dedicata sahului. Mai mult, acelasi anonim il insulta pe avocatul Campeanu, a carui scrisoare deschisa poate fi data drept model. Cred ca blogul nu are nimic de castigat prin asemenea “contributii” ca ale lui “Viki” !

    septembrie 19, 2010 - 6:48 pm Raspunde
  • Remizatorul

    Am o intrebare pentru Ciprian : si ce are blogul de pierdut daca asculta si alta opinie ? oricum nu sunteti in stare sa faceti un lucru calumea de cap la coada…

    septembrie 19, 2010 - 8:09 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Remizatorul:Nu are nimic de pierdut blogul daca asculta si alte opinii, dar in limita bunului simt si fara atacuri la persoana.

      Viki: Mai ales ca ai ceva polite de platit si nu i se cunoaste identitatea, doar ca este din Braila, ca si familia Doroftei, cu care se pare ca are ceva de impartit. Rafuielile si politele private se pot face in particular, dar daca vreti sa aveti cu cineva un dialog, puteti sa va dezvaluiti identitatea si atunci va purtati raspunderea vorbele spuse si scrise aici. Altfel voi fi obligat sa va opresc mesajele si sa nu le public pe viitor si nu as vrea asta.

      septembrie 19, 2010 - 8:36 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Clar si la subiect.
    Respectele mele, domnule Alin Campeanu.

    septembrie 19, 2010 - 8:32 pm Raspunde
  • Cristi (Cristian1969)

    Propunere:
    Sa spunem ca si la olimpiada viitoare vom avea un buget de 11000 de euro pentru premii. Sa se dea proportional cu punctele castigate de fiecare, astfel: sa spunem ca echipa masculina si cea feminina au acumulat in total 50 de puncte. Fiecare jucator si jucatoare primeste pentru fiecare punct castigat 11000 : 50 = 220 euro.
    Fireste, sumele si punctajul sunt fictive, dar algoritmul poate fi aplicat in functie de sumele avute. Cei mai buni jucatori ai momentului care sunt de acord semneaza contracte clare cu federatia, fara a-i penaliza pe cei care refuza. Evident, plata se face dupa olimpiada. La acesti bani se pot adauga si bonusuri pentru echipe sau jucatori care se claseaza de la locul 6 inclusiv in sus.

    septembrie 19, 2010 - 9:19 pm Raspunde
  • Dr.Tiberiu Lakatos

    Stimate domnule Iulian Ceausescu;
    pentru ca site-ul domniei voastre sa NU devina o versiune de rezerva a “mocirlei Rochess” imi permit sa va sugerez sa publicati doar opiniile celor ce-si asuma raspunderea!
    Prea multe”pseudonime”,ce imi amintesc de galeriile cu mentalitate suburbana din fotbal.
    Cu deosebita stima pentru ceea ce faceti;primiti asigurarea celor mai distinse consideratii!
    Dr.Tiberiu Lakstos.

    septembrie 19, 2010 - 10:00 pm Raspunde
  • Niki

    Domnule Lakatos,
    Am observat cateva dintre interventiile dumneavoastra si va spun ca sunt in linii mari de aceeasi parere in ceea ce priveste situatia echipei olimpice.
    De asemenea, am semnalat(in stilul meu) faptul ca dl Viki are uneori derapaje de limbaj si cuvinte jignitoare la adresa unor persoane, printre care si dumneavoastra.
    Cred insa ca aveti argumente nesemnificative in a considera suburbani pe cei care folosesc pseudonime. Discutia aceasta privind identitatea s-a purtat acum mult timp pe blog si cred ca dl Ceausescu a facut bine mentinand actuala regula, practicata si de marile site-uri de presa. De altfel, intr-un comentariu precedent, administratorul l-a atentionat pe dl Viki si mai mult ca sigur va opri comentariile jignitoare. Sper ca toti ne dorim sa avem libertate de exprimare si confruntari de idei in limitele decentei. Probabil ca majoritatea cititorilor cauta esenta si mesajul unui comentariu si mai putin forma aleasa si fluenta sau poticnita si contondenta a exprimarii.
    Personal, in esenta mesajului dumneavoastra am descoperit doua categorisiri: suburbanii cu “pseudonime” si eventuala versiune de rezerva a “mocirlei Rochess”(asta daca sugestia dumneavoastra nu va fi luata in calcul). Pentru mine, fara a considera un model aceasta atitudine, “distinsele consideratii si deosebita stima” conteaza mai putin.
    In final, fiind vorba de un blog de sah si comunicare, nu ma intereseaza titulaturile de doctor, inginer, jurist, expert contabil…
    Daca se discuta despre o partida sau o anume varianta, mi-as dori ca Nisipeanu, Istratescu si altii cu competenta sa-si decline identitatea.
    Respect activitatea dumneavoastra in slujba sahului timisorean. Am dorit sa intervin critic(deloc interesat, caci ne-am intersectat doar tangential acum multi ani de zile) la afirmatiile dumneavoastra pentru ca, pur si simplu, am alta parere, chiar “pseudonima”.

    septembrie 19, 2010 - 11:15 pm Raspunde
  • Dr.Tiberiu Lakatos

    Domnule Niki;daca aceasta e parerea domniei voastre,nu-mi ramane decat s-o accept.In fond “poporul vrea paine si circ” dati-le.Imi pare rau ca nu va pot identifica dupa nickname,sa-mi dau seama cand si unde ne-am intalnit(poate a fosr chiar placut).In fine;numai de bine!
    PARIS HILTON.

    septembrie 20, 2010 - 7:21 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Lakatos,

    trebuie sa acceptati ca nu toti (indiferent de calificarea sportiva)au calitatile omului perfect.Avand calitatile (sau sansa)de a accede la titluri sportive ridicate, si-au pierdut sau nu le-au avut niciodata,alte calitati precum curajul raspunderii,verticalitate in fapte si vorbe ,sinceritatea,etc. Scuza ipocrita ca prin anonimat isi apara prestigiul este rasturnata de atitudinea unor VIP-uri a sahului autohton care nu se sfiesc sa-si exprime parerile pe forumurile de sah,cel mai elocvent fiind Szabo Gergely. Daca iti expui punctul de vedere si nu-i tratezi de sus pe interlocutori,nu va avea nimeni motiv de sfada, iar Gergely a demonstrat-o.
    Nu as avea nimic contra anonimatului,daca printre oameni onesti dar tematori, nu si-ar face aparitia “soparlisti”de meserie, indivizi insidiosi si gretos alunecatori care se dedubleaza sub mai multe “nickname”-uri pentru a crea o falsa realitate celor ce citesc mesajele.Manipularea este la ordinea zilei.
    In ceea ce priveste exprimarea : …“mocirlei Rochess”… nu pot sa o inteleg sau sa fiu de acord, atata timp cat pe orice forum sahist pot apare divergente de opinie gresit abordate de unii.
    Oricum prefer sa stiu cui apartine opinia.

    Anuta Laurentiu

    septembrie 20, 2010 - 9:01 am Raspunde
  • Dr.Tiberiu Lakatos

    Stimate Domnule Anuta,
    perfect de acord cu parerile domniei voastre,mai cu seama ca le urmaresc de ani de zile! Sunt documentate,de bun simt,vizeaza “generalul”(sahul romanesc) si nu”particularul”(ca din pacate cei cu care defilam).Consider insa ca a avea pretentia sa fii luat in seama pe un forum,implica un minim de curaj(responsabilitate).Urmariti va rog modul si tonul folosit de “cei batosi si agresivi” si proportia in care ei isi dau numele.Din aceasta pricina am folosit termenul “mocirla”.E drept ca discutia nu poate fi limitata la un nivel academic;dar BUNUL SIMT,s-ar cuveni sa prevaleze!
    In fine,cred ca ne dorim aceleasi lucruri,de aceea permiteti-mi sa va doresc NUMAI DE BINE!
    Dr.T.Lakatos

    septembrie 20, 2010 - 9:26 am Raspunde
  • TEODORESCU ION

    ENERVANTA SITUATIE…

    septembrie 21, 2010 - 11:39 pm Raspunde
  • viticultorul

    Stimate domnule Campeanu,
    sunteti jurist,deci mult mai in teama ca altii,in legatura cu modul in care trebuie sa functioneze un “organism de drept public”,indiferent ,daca e vorba de FRSah,ori Parlamentul Romaniei!
    Domnia voastra,ne sugereaza ca NU ati fost “in tema”,cu aberatiile Dumitriu SRL.
    A nu cunoaste hotarari “semnate” de membrii CD,nu e o scuza;e un act de complicitate!
    Daca NU sunteti in aceeasi “barca” cu Dumitriu,delimitati-va! Adica demisionati!
    Am mai auzit de aberatia:”Ii vom distruge din interior”!!
    Daca tot ati pronuntat cuvantul AUDIT;aveti toate parghiile necesare sa-l solicitati!
    Pana una ,alta,constat ca Dumitriu&co. e bine multumesc,iar maruntele “desolidarizari”,le folositi sperand un capital de simpatie.
    ACCTIONATI!!!

    noiembrie 5, 2010 - 2:27 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.