De ce s-a retras Kasparov din sah?

Remember de vacanta V: Din articolele publicate pe blog

Ca un trăsnet din senin

ivanchuk_mica

25 ianuarie 2009 – Gert Ligterink – articol tradus de pe siteul oficial Corrus


Spre sfârşitul rundei a patra, Vassily Ivanchuk şi Nigel Short au stat în camera de presă urmarind finalul de pioni din meciul Morozevich-Adams.
Iniţial au existat îndoieli că Adams ar putea să ţină poziţia. Ambii jucători au zâmbit când au văzut apărarea corectă. S-au uitat unul la altul satisfăcuţi, ca nişte chirurgi convinşi ca pacientul lor va supravieţui.

Dar, apoi, ca un trăsnet din senin, Ivanchuk a venit cu o întrebare: “Nigel, de ce s-a retras Kasparov din şah?”.

Short nu ar fi fost mai surprins dacă Ivanchuk l-ar fi interogat despre non-existenţa marţienilor. Ezitant el a încercat să-i explice că după douăzeci ani în vârful ierarhiei mondiale a şahului Kasparov le-a văzut pe toate. Ivanchuk nu a fost satisfăcut: “Dar de ce nu joacă alte deschideri. Nu sunt mult mai multe lucruri în şah decât siciliana? El ar putea studia franceza”.

Short a încercat din nou: “Vassily, aceasta ar putea fi greu de înţeles pentru cineva care iubeşte şahul cum îl iubeşti tu.
Kasparov iubeşte de asemenea şahul, dar, mai presus de toate, el iubeşte să câştige. El nu ar mai putea aduce aceeaşi energie la tablă, în special pentru că s-ar putea ca în curând să nu mai fie cel mai bun.” De data aceasta Short a părut să fi lovit o coardă sensibilă, pentru că Ivanchuk nu a mai întrebat nimic. Avea nevoie de timp pentru a putea digera acest mod de abordare străină a  jocului.

vassily_ivanchuk3 korcinoi_leon_2008

“Cu exceptia lui Ivanchuk si Kortchinoi, nu exista jucator de sah care  sa iubeasca mai mult  jocul”

Ivanchuk în elementul său. Cu excepţia lui Kortchnoi, nu există jucător de şah care să iubească mai mult jocul. Fără de siciliană? Nici o problemă, să încercăm o altă deschidere. Fără de şah? Imposibil. Desigur, îi place să-şi menţină ratingul ridicat şi să câştige turnee. Mai important este că el este îndrăgostit de şah, un joc căruia şi-a vândut sufletul cu mult timp în urmă.

Ivanchuk a trecut prin încercări grele în ultimele luni. Încă de la Olimpiada de la Dresda, când el nu a reuşit să ofere o probă pentru un control doping, a fost implicat într-un caz de doping. În realitate, el a fugit din sala de joc, după o pierdere dureroasă la Kamsky. În disperare a fost ajuns de către un oficial panicat, care nu a reuşit să-l oprească.

short_ivanchuck

Mulţumim lui Dumnezeu, cazul de dopaj al lui Ivanchuk a fost respins din “motive tehnice”. Cu toată onestitatea, e greu de găsit o motivaţie pentru acest lucru. Mai important, FIDE a decis să desemneze nişte oameni de bun-simţ pentru a decide cu privire la caz, în loc de nişte vânători de vrăjitoare.
Comisiei i-a fost clar că cineva care răstoarnă regulat ghivece pentru flori, sau ameninţă să se arunce din capul scărilor după o înfrângere, cu greu poate fi de aşteptat să urmeze o persoană complet străină ca să facă pipi într-o oală. Mai mult decât atât,  ce fel de dopaj căutau ei? Extraordinara dragoste pentru şah nu poate fi colectată într-o eprubetă.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.