Zi: 20 iunie 2010

Colosseum 114 SLOW (16+0) dupa primele 3 runde

Un concurs in premiera! Pe server-ul Playchess se numeste SLOW si are coeficienti separati. In realitate, la sah practic se numeste rapid. Fiecare jucator are 16 minute de gandire pentru toata partida, fara nici un increment. Ma gandeam ca sunt foarte putini cei care au rabdare sa joace pe net la acest timp, insa au venit ceva jucatori. Echipa blog-ului chiar reprezentativa, cu Gabriela Medelet, Nicolae Jeltopop, Daniel Bujor si Adi Stanca. Jucatori de toate varstele si un lider care din pacate nu va putea fi prezent duminica viitoare, pentru ca este la turneu de sah practic. Costin Manea ( AurAlb) este singurul care a totalizat 3 pct.

Pe Costin il stim de la “Trofeul Pietroasa 2010” pentru copii si juniori on line, unde a ocupat locul secund la egalitate de puncte cu primul clasat. In urma sa trei jucatori cu 2,5 puncte, Horatiu Rauca ( Aigresit1), Adrian Stanca ( Danchess07) si Gabriel Voicu ( Gabryel).

Citeste Articolul
  • 7
  • 545
  • 3

COLOSSEUM 113 pentru jucatori ultra-rapizi, revine lui Liviu Achirei

Un numar de 29 jucatori, dintre care vreo 3-4 care probabil nu au inteles ca se trateaza de asa zis-ul Bullet si au disparut repede din concurs, au incercat sa-si arate maiestria in manuirea rapida a mouse-ului si in a incerca in acelasi timp sa gandeasca ceva, in unicul minut de gandire care il aveau la dispozitie. Este un numar mic, personal cunosc mult mai multi jucatori puternici la bullet si pe care ii vad constant in concursuri de acest tip. S-a dovedit ca m-am aruncat cam sus cu numarul de runde (19) si pe viitor trebuie sa fiu mai circumspect. Astfel unii jucatori sau intalnit chiar de doua ori intre ei ( ceea ce pe Playchess este posibil, sistemul accepta). Liviu Achirei (Libiu007) a realizat 17,5 pct din 19 partide,  este un rezultat deosebit avand in vedere caracterul concursului, in care se pot comite usor greseli. Felicitari si pana la proba contrarie, il putem numi cel mai rapid jucator al turneelor Colosseum! Pe locul secund Dan Rucsandescu ( Rdan-10) cu 16 pct dar din 18 partide si victorie la primul si la al treilea clasat K1LL1M4NJ4R0 (13,5 pct din 19 partide).

Citeste Articolul
  • 3
  • 445
  • 0

Cheparinov a castigat pentru a 2-a oara la rand turneul Ruy Lopez

Ivan Cheparinov

A facut-o anul trecut, si a facut-o din nou anul acesta:  Ivan Cheparinov a castigat turneul Ruy Lopez tournament din Villafranca de los Barros, Span. Bulgarul, cunoscut drept secondant al lui Topalov, a realizat un rezultat superb, 6/7 (performanta Elo 2904) si a terminat cu un punct si jumatate avans in fata lui Caruana si Malakhov.

Siteul oficial al turneului l-a comparat pe Cheparinov cu Fischer:  ‘intotdeauna cautand victoria, in fiecare partida din turneu’. Dar spiritul de lupta a dominat tot turneul: din 28 de partide, doar 8 s-au incheiat remiza.

Iata si una dintre realizarile lui Cheparinov la acest turneu:

Cheparinov,Ivan (2640) – Salgado Lopez,Ivan (2606) [D15]

Villafranca Ruy Lopez Masters4 Villafranca ESP (5), 16.06.2010

Citeste Articolul
  • 7
  • 472
  • 0

Stefan Tomici: O minte sclipitoare: micul şahist campion, care joacă partidele în gând

SPECIAL GÂNDUL: “România are şansă!” – Campania “România are şansă!”

Începând din 17 Mai ziarul Gândul vă va prezenta 20 de poveşti ale unor tineri (sau copii) de succes, care fac cinste României: unii dintre ei sunt olimpici, alţii au câştigat alte concursuri importante. La finalul campaniei noastre, cititorii vor putea vota pe site-ul ziarului una dintre cele 20 de poveşti, iar tânărul câştigător va primi suma de 2.500 de euro. Sponsorul campaniei este “ING Asigurări de viaţă”. Votează aici povestea preferată

(Articol publicat pe http://www.gandul.info)

Cât de uşoară e şcoala pentru un şahist de performanţă: „Vine acasă cu temele gata făcute de la şcoală, le face în pauze, ca să aibă acasă mai mult timp de şah“ :Foto: Gândul:Silviu Matei

Citeste Articolul
  • 17
  • 846
  • 0

Miniatura zilei (172): Raspunsul, prieteni, e vanare… de rege!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

NN Robert Crepeaux

Nice 1923  ·  Bird Opening: Dutch Variation (A03)

Citeste Articolul
  • 10
  • 437
  • 0